به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، توافقنامه 10میلیارد دلاری ایران و ژاپن در حوزه سلامت، آمادگی ایران و روسیه برای تاثیرگذاری بر بازار جهانی انرژی، مشارکت تهران و مسکو در سواپ نفت و گاز، 111شناور دریایی با 7500 صندلی آماده ارائه خدمات نوروزی از سرتیترهای برخی از اخبار حوزه اقتصادی در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
بانک های ایرانی از طریق بانک تجارتی ایران و اروپا بیش از 480 میلیون یورو اعتبار گشایش کردند
با گذشت 50 روز از اجرایی شدن برجام ، بانک های ایرانی از طریق بانک تجارتی ایران و اروپا افزون بر مبلغ 480 میلیون یورو اعتبار گشایش کردند. مبلغ 108 میلیون یورو از مبلغ یاد شده مربوط به این بانک بوده و مابقی به بانک های دیگر کشورمان از جمله بانک های ملت و تجارت تعلق دارد.
این گزارش می افزاید : سوییفت برقراراست و با توجه به حمایت و پشتیبانی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران ، هیچ مشکل و مانعی برای بازکردن ال سی از طریق سوئیفت وجود ندارد.
گفتنی است :بانک تجارتی ایران و اروپا که یک بانک آلمانی با سابقه بیش از 40 سال فعالیت است و نقش بسیار فعالی در تعاملات مالی بین المللی کشورمان داشته است از اواسط ماه ژانویه امسال که تحریم های بین المللی توسط اتحادیه اروپا و بانک مرکزی آلمان برداشته شد، رسما از همکاری بانکی بین المللی با بانک های ایرانی استقبال کرده و بلافاصله پس از اجرایی شدن برجام ، مبادرت به برقراری روابط کارگزاری و مبادلات مالی از طریق سوئیفت کرد.
خاطر نشان می سازد :که حضور بانک تجارتی ایران و اروپا در بازار بانکی جهانی ، نقش بسیار سازنده ای در رونق اقتصادی ایران از طریق تسهیل مبادلات بانکی بین شرکت های ایرانی و اروپایی ، به ویژه شرکت های آلمانی ایفا می کند.
دولت برای افزایش قیمت بنزین هنوز تصمیم گیری نکرده است
بیژن زنگنه وزیر نفت درباره آخرین وضعیت تصمیم گیری درباره افزایش قیمت بنزین در سال 95 افزود: تصمیم گیرنده درباره نرخ بنزین، دولت است.
وی درباره پیشنهاد وزارت نفت برای قیمت بنزین در سال آینده نیز اضافه کرد: تاکنون این وزارتخانه پیشنهادی نداده است.
زنگنه در پاسخ به این پرسش که در صورت افزایش قیمت نفت و به دنبال آن افزایش نرخ بنزین در بازارهای جهانی، وزارت نفت چه پیشنهاد و راهکاری برای پر کردن شکاف قیمتی بین بنزین عرضه شده در داخل و خارج کشور دارد؟ گفت: هنوز تصمیمی دراین باره اتخاذ نشده است.
از بهار امسال عرضه بنزین سهمیه ای متوقف و بنزین تک نرخی شد و بر این اساس بنزین معمولی لیتری 10 هزار ریال عرضه می شود.
در هفته های گذشته، گمانه زنی های متعددی درباره نرخ بنزین در سال آتی مطرح شده به گونه ای که از افزایش پنج درصدی نرخ بنزین سخن گفته می شود.
زمانی که قیمت نفت در بازارهای جهانی کاهش یافته و به محدوده 20 تا 25 دلاری رسید، نرخ بنزین در بازارهای جهانی کاهش قابل توجهی یافت و نرخ بنزین در داخل کشور به نرخ جهانی نزدیک و در نتیجه بحث افزایش قیمت بنزین منتفی شد.
اما به تازگی موج جدید افزایش قیمت نفت شروع شده و قیمت ها به فراتر از بشکه ای 30 دلار رسیده و حتی پیش بینی می شود قیمت ها امکان دارد به حدود 50 دلار نیز افزایش یابد.
با توجه به اینکه براساس قانون هدفمندی یارانه ها، قیمت بنزین در کشور باید معادل 90 درصد قیمت فوب خلیج فارس باشد، در صورت تداوم روند افزایشی قیمت نفت در بازارهای جهانی، نرخ بنزین افزایش می یابد و در نتیجه شکاف قیمتی بین بنزین عرضه شده در داخل کشور با قیمت بنزین در بازارهای جهانی ایجاد می شود.
هر چند محمدباقر نوبخت سخنگوی دولت، چندی پیش اعلام کرده بود که به احتمال زیاد نرخ بنزین در سال آتی افزایش نمی یابد، اما تصمیم نهایی هنوز اعلام نشده است.
111شناور دریایی با 7500 صندلی آماده ارائه خدمات نوروزی
عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی در حاشیه نشست جمع بندی عملکرد سالانه سازمان بنادر و دریانوردی گفت: امروز عملکرد سال 1394 و برنامه های سال 1395 سازمان بنادر و دریانوردی مرور شد و با اقدامات مناسب، دولت امسال حدود پنج هزار میلیارد ریال در بنادر کشور سرمایه گذاری جدید انجام داد و بخش خصوصی نیز به میزان 27 هزار میلیارد ریال در بنادر کشور سرمایه گذاری کرد.
وی بنادر ایران را در شمار فعال ترین کانونهای اقتصادی کشور ارزیابی کرد و افزود: صندوق توسعه ملی نیز به میزان 400 میلیون دلار تسهیلات برای توسعه بنادر کشور اختصاص داد و با توجه به تاکیداتی که در توسعه سواحل مکران وجود دارد، ساخت بندر چابهار با سرعت زیادی در حال انجام است و انتظار می رود سال آینده ظرفیت تخلیه و بارگیری 2.5 میلیون تنی این بندر به 8.5 میلیون تن افزایش پیدا کند.
آخوندی انجام دو توافق با هندی ها برای سرمایه گذاری در بندرچابهار را یادآور شد و گفت: حجم یکی از این سرمایه گذاری ها 85 میلیون دلار و میزان سرمایه گذاری دیگر 150 میلیون دلار است و انتظار می رود با طرح های توسعه ای، بنادر ایران به تدریج وارد صحنه رقابت بین المللی شوند.
وزیر راه و شهرسازی در باره برنامه خدمات دهی به مسافران نوروزی گفت: بنادر شمال و جنوب کشور در بخش مسافری این آمادگی را برای خدمات رسانی دارند.
وزیر راه وشهرسازی یادآورشد: پیش بینی شده، امسال حدود 18 میلیون نفر مسافر در مسیرهای دریایی داشته باشیم که بخش عمده آن در ایام نوروز 95 در مسیرهای دریایی جابه جا خواهند شد.
پیش بینی شده است در ایام تعطیلات نوروزی 95 بیش از دو میلیون نفر با قطار، سه میلیون نفر با هواپیما، 6 میلیون نفر با شناورهای دریایی و 10 میلیون نفر با حمل و نقل عمومی جاده ای در کشور جا به جا شوند.
آمادگی ایران و روسیه برای تاثیرگذاری بر بازار جهانی انرژی/مشارکت تهران و مسکو در سواپ نفت و گاز
بیژن زنگنه وزیر نفت در دیدار با الکساندر نواک وزیر انرژی روسیه افزود: ایران در یک سیاست پایدار، همکاری راهبردی و درازمدت با روسیه به ویژه در بخش انرژی را پیگیری می کند.
وی اضافه کرد: در شرایطی که تحریم های ظالمانه علیه ایران برداشته شده فرصت مناسبی برای همکاری شرکت های نفت و گاز دو کشور فراهم شده است.
وزیر نفت ادامه داد: ایران و روسیه می توانند در بخش بازرگانی نفت و گاز و سواپ با یکدیگر همکاری موثر داشته باشند.
زنگنه گفت: امیدواریم بزودی شاهد حضور فعال شرکت های روسی در پروژه های نفت و گاز ایران باشیم.
الکساندر نواک شامگاه یکشنبه در راس یک هیات عالی رتبه اقتصادی وارد تهران شد.
نواک که ریاست کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و روسیه را برعهده دارد علاوه بر وزیر نفت قرار است با شماری دیگری از وزیران و مقام های اقتصادی کشورمان نیز دیدار و گفت وگو داشته باشد.
گفته می شود وزیر نفت روسیه قرار است در این دیدار درباره چگونگی همکاری ایران با طرح موسوم به فریز نفتی و برگزاری جلسه اضطراری اوپک و روسیه نیز گفت و گو کند.
به گزارش ایرنا، ارزش مبادلات تجاری ایران و روسیه در سال 2014 با پنج درصد رشد نسبت به سال پیش از آن به یک میلیارد و 700 میلیون دلار نزدیک شده است.
تحریم های اروپا علیه روسیه و همچنین مناقشات مسکو و آنکارا، فرصت صادرات کالاهای ایرانی به این کشور را افزایش داده است.
کمیسیون مشترک همکاری های دو کشور آبان ماه امسال در روسیه توافق کردند ارزش روابط اقتصادی تهران و مسکو را از نزدیک به دو میلیارد دلار کنونی به 10 میلیارد دلار در آینده ای نزدیک افزایش دهند.
همکاری های تجاری و تحقیقات کشاورزی ایران و قزاقستان گسترش مییابد
ایران و قزاقستان همکاریهای کشاورزی خود را به ویژه در زمینه تحقیقات، تجارت محصولات کشاورزی و مبارزه بیولوژیک با آفات و بیماریهای گیاهی گسترش میدهند. در دیدار مهندس محمود حجتی وزیر جهادکشاورزی و آسیلجان مامیتبکوف وزیر کشاورزی قزاقستان، راه های توسعه همکاری ها کشاورزی میان دو کشور بررسی شد.
در این دیدار، وزیر جهادکشاورزی گفت: امیدواریم در سفر آتی رییس جمهوری قزاقستان به ایران که در اوایل سال اینده انجام میگیرد، تفاهمنامههای جدید برای توسعه همکاری امضا شود.
وی افزود: در حال حاضر موافقتنامه قرنطینه گیاهی برای امضا میان دو کشور، آماده شده است و امضای این موافقتنامه به تسهیل تجارت محصولات کشاورزی ایران و قزاقستان کمک میکند.
حجتی با اشاره به فراهم شدن زیرساختهای همکاری دو کشور از نظر سختافزاری و نرمافزاری، اظهار داشت: زیرساخت های همکاری ایران و قزاقستان از نظر نرم افزاری یعنی موافقتنامه های و از نظر سخت افزاری و ایجاد کریدورهای حمل و نقل روز به روز در حال گسترش است که از آن جمله می توان به راه اندازی راه آهن سه جانبه میان ایران، قزاقستان و ترکمنستان اشاره کرد.
وی ادامه داد: همکاری های کشاورزی دو کشور می تواند در زمینههای آموزشی، تحقیقاتی، ترویج، مبادله ژرم پلاسم و تجارت کشاورزی باشد و ایران آماده انتقال تجربیات خود به قزاقستان در حوزه حفظ نباتات، بیوتکنولوژی و سایر فعالیتهای تحقیقاتی است.
وزیر جهادکشاورزی در مورد انتقال نهال سیب به قزاقستان نیز تصریح کرد: ما اصرار داشتیم امسال در فصل کشت، نهالهای سیب به قزاقستان منتقل و غرس شود و اگر شرایط آبیاری در آن کشور فراهم باشد تا یک یا دو ماه آینده، این نهالها را می توان در قزاقستان غرس کرد.
وی در مورد واردات غلات از قزاقستان خاطر نشان ساخت: ما امیدواریم با توجه به افزایش تولید، واردات گندم نداشته باشیم، اما ذرت و روغن می تواند جزو واردات باشد.
حجتی در مورد راهاندازی پایانه غلات در قزاقستان گفت: مسوولیت ساخت این ترمینال به عهده قزاقستان است و ما در چارچوب کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی، آمادهایم مسایل مربوط به خودمان را پیگیری کنیم.
وی در مورد تشکیل سازمان امنیت غذایی کشورهای اسلامی اظهار داشت: ما نقطه نظرات فنی در مورد این سازمان داریم که از طریق وزارت امور خارجی کشورمان پیگیری میکنیم.
در این دیدار، آسیلجان مامیتبکوف وزیر کشاورزی قزاقستان خواستار همکاری مشترک در حوزه تحقیقات و مبارزه بیولوژیک با ایران شد.
وی افزود: ما مایلیم برای همکاری دو کشور به خصوص در زمینه تجارت، پایه محکمتری از طریق موافقتنامه های قرنطینه گیاهی و دامی ایجاد شود.
وزیر کشاورزی قزاقستان با اشاره به بازدید امروز صبح از موسسه تحقیقات گیاهپزشکی ایران، گفت: در زمینه تتحقیقات کشاورزی، حوزه های زیادی برای همکاری وجود دارد و ما مایلیم از محققان خود را برای همکاری در بخش تحقیقات کشاورزی به ایران اعزام کنیم.
وی در همین حال نسبت به خرید داورهای لازم برای مبارزه با آفات و بیماریهای نباتی از ایران و انتقال روشهای جدید مبارزه غیرشیمیایی و بیولوژیک ابراز تمایل کرد.
وزیر کشاورزی قزاقستان همچنین خواستار انتقال بذر برنج ایرانی برای تولید در قزاقستان شد.
وی به ساخت پایانه غلات در قزاقستان به منظور توسعه تجارت محصولات کشاورزی اشاره کرد و اذعان داشت: ساخت این پایانه به کاهش هزینهها و تسریع مبادله کالا میان دو کشور میشود.
مامیتبکوف به توافق برای خرید سالانه 1500 رأس گاو از ایران اشاره کرد و افزود: این توافق شامل خرید مواد ژنتیکی نیز میشود.
وی در ادامه از ایران خواست در سازمان اسلامی امنیت غذایی که با ابتکار قزاقستان تشکیل میشود، حضور پررنگی ایفا و به طی شدن مراحل قانونی منشور این سازمان کمک کند.
وزیر کشاورزی قزاقستان گفت: سازمان اسلامی امنیت غذایی، تشکیلات خوبی برای هماهنگی کشورهای اسلامی در سیاستهای امنیت غذا و ذخیرهسازی غذا برای مردم است.
توافقنامه 10میلیارد دلاری ایران و ژاپن در حوزه سلامت
ایرج حریرچی، قائم مقام وزیربهداشت درمان و آموزش پزشکی در مراسم امضای تفاهم نامه با هیات ژاپنی ابراز امیدواری کرد که گسترش همکاری ها باعث تحول درحوزه خدمات سلامت شود، افزود: با توجه به نظرمساعد مقامات عالی دو کشور برای احداث دو بیمارستان توسط دولت ژاپن، انتظارداریم این توافقات با سرعت بیشتری اجرایی شود.
قائم مقام وزیربهداشت درمراسم امضای تفاهم نامه با هیات ژاپنی ابرازامیدواری کرد که گسترش همکاری ها باعث تحول درهمکاری های خدمات سلامت شود.
دکتر حریرچی گفت: تفاهم نامه مشترکی را وزرای اقتصاد ایران و ژاپن مبنی برکمک 10 میلیارد دلاری ژاپن امضاء کرده اند که انتظارمی رود در زمینه ساخت بیمارستانهای بالای هزار تخت وهمچنین تجهیز و اداره به روز به لحاظ تکنولوژیهای اطلاعاتی بتوانیم همکاری های مشترکی با ژاپن داشته باشیم.
دکترحریرچی با اشاره به برگزاری نمایشگاه «ایران هلث» درتهران، اظهارکرد: از وزیر بهداشت و رفاه اجتماعی ژاپن نیز برای حضور در این برنامه دعوت رسمی خواهیم کرد.
به گفته وی، در مقطع کنونی کشورهایی مانند آلمان، ایتالیا، کره و چین برای ساخت و تجهیز مراکز درمانی در ایران اعلام آمادگی کرده اند.
دکتر حریرچی با اشاره به بازار کشورهای همسایه و وابستگی سیستم های بهداشتی درمانی کشورهایی مانند افغانستان، عراق و لبنان برای دریافت خدمات درمانی ابراز امیدواری کرد که همکاری های دوجانبه گسترش بیشتری یابد.
تفاهم نامه همکاری کمک های مالی ژاپن برای برنامه غربالگری سرطان پستان امروز در حضور قائم مقام وزیر بهداشت به امضای دکتر اسدی لاری قائم مقام وزیر دراموربین الملل و کوبایاسی سفیر ژاپن در ایران رسید.
تعاملات اقتصادی ایران با اروپا به گسترش ثبات و امنیت در منطقه منجر می شود
علی ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در دیدار «فرانسوا فیلون» نخست وزیر و وزیر کار و امور اجتماعی پیشین فرانسه که در محل این وزارتخانه برگزار شد، افزود: مجموعه های زیادی زیرنظر سازمان تامین اجتماعی است که می توانند تعاملات اقتصادی زیادی را با شرکت های فرانسه داشته باشند.
وی به سوابق دیرینه دو کشور ایران و فرانسه اشاره کرد و گفت: پس از تحریم ها فرصت خوبی برای همکاری های اقتصادی بین دو کشور وجود دارد.
وزیر تعاون، به بزرگترین شرکت هواپیمایی زیرمجموعه سازمان تامین اجتماعی اشاره کرد و یادآورشد سازمان تامین اجتماعی صاحب بزرگترین شرکت ریلی کشور است. همچنین شرکت های تولید لبنیات زیرمجموعه این سازمان صادرات ارزشمندی به دیگر کشورها دارند.
ربیعی، حضور ایران در بازار عراق و گسترش روابط با کشور آذربایجان را نیز یادآور شد و گفت: ایران همچنین موقعیت خوبی در بازار افغانستان دارد.همچنین دو هفته پیش با کشور آذربایجان تفاهمنامه ای برای تاسیس شرکت دارویی امضا کردیم که بزودی عملیاتی می شود.
به گفته وزیر کار، همچنین بزرگترین شرکت نفتی و گازی خلیج فارس با 49 درصد سهم زیرمجموعه سازمان تامین اجتماعی است که می تواند تعاملات اقتصادی خوبی برای همکاری با شرکت های فرانسوی داشته باشند.
وی ادامه داد: هم اکنون برای ساخت دو پالایشگاه بزرگ نیاز مالی داریم که فرانسوی ها می توانند دراین حوزه سرمایه گذاری کنند.
ربیعی تاکید کرد: با توجه به تعاملات کشورهای منطقه با ایران، روابط اقتصادی فرانسه با ایران می تواند به توسعه حضور بیشتر فرانسه در کشورهای منطقه منجر شود.
وی همچنین افزود: ایران و فرانسه همچنین می توانند تعاملات فرهنگی خود را گسترش دهند.
وزیر تعاون در ادامه به افراطی گری در منطقه نیز اشاره کرد و گفت: تعاملات ایران با کشورهای اروپایی می تواند به ثبات در منطقه بیانجامد.
وی در بخشی دیگری از این گفت وگو، به توانمندی های ایران در زمینه گردشگری اشاره کرد و افزود: علاوه بر قابلیت های بسیار بالای ایران در بخش پزشکی، هزینه درمان در ایران ارزان است. ایران می تواند در زمینه توریسم درمانی نقش بسزایی داشته باشد.
وی ادامه داد: ایران همچنین از آثار تاریخی و موقعیت ویژه طبیعی از توانمندی بالایی در بخش گردشگری و جذب توریسم برخوردار است.
ربیعی به جمعیت فارغ التحصیلان بیکار در کشور نیز اشاره کرد و گفت: بزودی 4.5 میلیون فارغ التحصیل بیکار وارد بازار کار ایران می شوند که پتانسیل کشورمان از نظر نیروی انسانی را نشان می دهد و فرانسه می تواند از این موقعیت بیشترین بهره را ببرد.
فرانسوا فیلون نخست وزیر و وزیر کار و امور اجتماعی پیشین فرانسه نیز در این دیدار گفت: فرانسه همواره ایران را نسبت به کشورهای دیگر منطقه متمایز می کند و دید متفاوتی نسبت به تهران دارد.
وی یادآورشد: فرانسه سال های طولانی با کشورهای آلمان و انگلیس در جنگ بود اما اکنون با همدیگر در اتحادیه اروپا همکاری می کنند.
نخست وزیر پیشین فرانسه با بیان اینکه فرهنگ هرملتی می تواند مجموعه سیاست یک کشور را تبین کند، ایران را کشوری دارای ثبات و آرام در منطقه عنوان کرد و گفت: مسئولان در این کشور با مسئولیت پذیری توانسته اند ثبات و آرامش و امنیت را در ایران جاری سازند. اروپا باید سیاست متفاوت و مستقلی در مورد ایران داشته باشد.
در پایان این دیدار وزیر تعاون هدایای ساخته شده توسط معلولان بهزیستی را به فیلون اهدا کرد.
نظر شما