به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، تا ۲۰۲۶ ایران ۹ نیروگاه هسته ای نیاز خواهد داشت، اولین سفر ۹۵ رئیس جمهور به پاکستان، عربستان از ایران واهمه دارد، سامانه S-۳۰۰ مرداد ماه به ایران وارد می شود از سرتیترهای برخی از اخبار ایران در جهان در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
تا ۲۰۲۶ ایران ۹ نیروگاه هسته ای نیاز خواهد داشت
جمهوری اسلامی ایران قصد دارد استفاده از انرژی اتمی را در کارزار انرژی خود افزایش دهد. در حالی که مذاکرات اتمی میان ایران و پنج عضو دائم شورای امنیت و آلمان در تابستان سال 94 اجرایی شد اکنون تهران برنامه گسترش استفاده از انرژی اتمی را در دستور کار ود قرار داده است. گفته می شود شرکت های روسی ، ژاپنی و چینی به همراه چند کمپانی اروپایی در این موضوع جمهوری اسلامی را یاری خواهند بخشید.
آنطور که گفت می شود جمهوری اسلامی طی 10 سال آینده به نیروی برق بیشتری نیازمند است و سهم برق هسته ای از این رقم چیزی بین 8 تا 12 درصد اعلام شده است.
در حال حاضر سهم برق اتمی از انرژی مصرفی ایرانیان چیزی در حدود یک درصد است برآورد می شود که همانطور که اشاره شد ایران قصد دارد آن را 12 برابر کند.
تنها نیروگاهی که امروز در ایران در حال تولید برق است در جنوب این کشور و در شهر بوشهر واقع بوده و برقی معادل یک گیگاوات تولید می کند که 1.38 درصد از کل برق مصری ایرانیان است.
گفته می شود کشورها و گروه های صنعتی به ایران برای حضور در آینده برنامه اتمی این کشور پیشنهاداتی را داده اند اما هنوز تصمیمی در این خصوص گرفته نخواهد داشت.
استفاده از نیروی اتمی برای تولید برق برای ایران به عنوان کشوری که برق مصرفی خود را از گاز تهیه می کند اهمیت زیادی دارد زیرا به این کشور امکان ورود به بازارهای صادراتی انرژی را خواهد داد.
بحث سوآپ برق نیز از جمله مسائل راهبردی ای خواهد بود که تهران برای رسیدن به آن تلاش می کند. کشورهای همسایه ایران از جمله جمهوری های باقی مانده از شوروی مانند دیکتاتوری علی اف از جمله مشتریان برق سوآپی جمهوری اسلامی به شمار می روند.
اولین سفر ۹۵ رئیس جمهور به پاکستان خواهد بود
حسن روحانی رئیس جمهور ایران در اولین سفر خارجی خود در سال 1395 عازم پاکستان خواهد شد. این سفر روحانی در حالی به پاکستان صورت می گیرد که همکاری های امنیتی و همچنین مسائل مرتبط با موضوع انرژی از اهمیت زیادی در دیدارهای وی برخوردار است.
پاکستان پیش تر در ایفای نقش میانجی تلاش کرده بود تا مناسبات تهران و ریاض را که اکنون در پایین ترین سطح خود قرار دارد بهبود بخشد.
در حال حاضر و پس از رفع تحریم ها مناسبات اقتصادی میان ایران و پاکستان می تواند جان تازه ای بگیرد در همین حال نزدیکی دیدگاه های تهران و اسلام آباد در خصوص تحولات خاورمیانه و عدم شرکت این کشور در ائتلاف ساختگی سعودی ها علیه یمن نیز بر همکاری های مشترک دو کشور افزوده است.
آخرین بار محمود احمدی نژاد و پیش از تحریم های سازمان ملل در فوریه 2012 به اسلام آباد برای شرکت در اجلاس سه جانبه با رئیس جمهور افغانستان به پاکستان سفر کرده بود.
گفته می شود سفر روحانی به اسلام آباد با هیاتی اقتصادی و سیاسی همراه خواهد بود و دو روز به طول خواهد انجامید.
پاکستان پیش از و در بهمن ماه 94 اعلام کرده بود رفع تحریم ها علیه جمهوری اسلامی ایران راه بازسازی مناسبات اقتصادی میان دو کشور را باز کرده اند.
پاکستان و ایران مرزهای طولانی خاکی و دریایی را دارند و امنیت مرز همواره یکی از چالش های پیش روی دو کشور بوده است. همکاری بیشتر میان دو کشور اجازه حضور و فعالیت گروه های تروریستی را که بعضا روابطی با شیخ نشین های عربی دارند را نیز محدود خواهد کرد.
ایران قادر خواهد بود با رفع تحریم ها در پروژه های راه سازی ، ریل گذاری قطار و همچنین فروش برق به پاکستان ایفای نقش کند.
عربستان از ایران واهمه دارد
عربستان سعودی خرید های نظامی اش را طی یک دوره چهار ساله از سال 2011 تا 2015 به میزان 275 درصد افزایش داده است.
تحلیل گران بر این باورند این اقدام سعودی ها به جهت درگیری های سیاسی با جمهوری اسلامی است . در حال حاضر ایران و سعودی در مورد مسائل مختلف منطقه ای از جمله سوریه ، یمن ، لبنان و عراق با یکدیگر اختلاف نظرهای جدی دارند به همین ترتیب این اختلافات روزگاری در خصوص افغانستان هم وجود داشت که اکنون هم پا برجاست.
سعودی به دنبال سوریه لیزه کردن یمن و حتی لبنان است و از سوی دیگر تهران در مقابل این خواسته ایستادگی می کند. ایران گفته است قصد اعزام متخصصین نظامی به یمن را دارد به طوری که پس از بسته شدن فرودگاه صنعا عملا پروازه های هر روزه میان تهران و این شهر به یک بار در هفته و اکنون هم بعضا متوقف شده است.
با توجه به شرایط کنونی در منطقه خاورمیانه و آنچه سعودی به دنبال آن است شرکت های سازنده لوازم و تجهیزات جنگی توانسته اند در بازار عربستان برای خود موقعیتی فراهم کنند.
از سوی دیگر شرکت های اوکراینی به خصوص انتونوف که روزگاری در بازار ایران فعالیت می کرده اند اکنون قصد بازگشت برای تولید هواپیما در این کشور را دارند که خبر خوبی برای سعودی ها نیست.
عربستان سعودی با چالش نیروی متخصص و حتی جمعیتی رو به رو است مساله ای که این کشور را مجبور می کند از ایران واهمه داشته باشد.
نباید از نظر دور داشت که در حال حاضر با رفع تحریم ها و تغییر در وضعیت بین المللی جمهوری اسلامی عملا پادشاهی های عربی با چالش های جدی رو به رو هستند زیرا نه تنها آنها ظرفیت های لازم برای همسانی با ایران را در اختیار ندارند بلکه وجهه بین المللی آنها با توجه به آنچه در سوریه ، یمن به واسطه داعش می گذرد زیر سوال رفته است.
نباید اجازه دهیم ایران دست بالا در جهان عرب داشته باشد
فواد سینیوره نخست وزیر سابق لبنان می گوید نباید اجازه دهیم ایران امکان حضور به عنوان یک دست برتر را در منطقه جهان عرب داشته باشد.
سنیوره همچنین ادعا کرد تهران از ابزار تشیع برای رفتارهای سیاسی و اهدافش استفاده می کند.
سینیوره این سخنان را در باکو مرکز آذربایجان شوروی و در پانل سخنرانی اش اظهار داشت . امروز جمعه در این شهر کنفرانس در خصوص آینده تحولات منطقه ای با موضوع ایران و افغانستان و امنیت منطقه آسیای مرکزی برگزار می شود.
در همین حال نباید از نظر دور داشت که ضعف عربستان در خصوص ایفای نقش منطقه ای اش در در جهان عرب عملا دوستان ریاض را به تکاپو وا داشته است .
نخست وزیر سابق لبنان در پانل سخنرانی خود همچنین گفت در حال حاضر دو گروه در ایران حضور دارند ، جریانی که از گفتگو با غرب برای تغییرات در وضعیت اقتصادی حمایت می کند و جریانی ملی گرا که تحولات در عراق و یمن را مدیریت می کند که منجر به بی ثباتی منطقه ای می شود.
این سیاست مدار کهنه کار در همین حال ادعا می کند جمهوری اسلامی از درگیری های میان شیعه و سنی حمایت پنهان می کند تا بتواند شیعیان به خود جذب کند و با این اقدام جبهه شیعیان متحد با خود را ایجاد می کند.
افزایش تعداد پناهجویان و مسائلی از این دست نیز از منظر سینیوره به روابط پیچیده و پر تنش کنونی در خاورمیانه وابسته است و وی می گوید اختلافات میان شیعیه و سنی همانند آنچه میان ارتدکس و کاتولیک ها وجود دارد نیست.
سنیوره ادعا خود را با اشاره به نقش منطقه ای ایران تکمیل می کند و اظهار می دارد که آنچه اکنون در منطقه خاورمیانه در حال رخ دادن است تمامی جهان از جمله اروپایی ها نیز درگیر خود خواهد کرد.
سامانه S-۳۰۰ مرداد ماه به ایران وارد می شود
مقامات روسیه می گویند سامانه های ضد موشکی S-300 را که پیش از این در بهار سال 1394 ولادیمیر پوتین ممنوعیت صادرات آن به ایران را لغو کرد بالاخره در مرداد و شهریور 1395 به این کشور تحویل خواهند داد.
پیش تر اختلافاتی در خصوص زمان تحویل این سامانه های به جمهوری اسلامی ایران وجود داشت. یکی از مسئولین شرکت روستک که سازنده سامانه های ضد موشکی و تجهیزات پیشرفته روسیه است می گوید ساخت هر کدام از این خودروها بیش از نیمی از سال زمان می برد و از زمانی که قرار داد به روز شده ای میان ایران و روسیه تهیه شد ما مشغول کار هستیم و اولین نمونه از موشک های S-300 در آگوست و سپتامبر تحویل ایران می شوند و تمام در خواست ایران تا پایان سال 2016 تحویل این کشور خواهد شد .
این مقام روس همچنین می گوید علت تاخیر در تحویل این سامانه ها به ایران شکایت چهار میلیارد دلاری جمهوری اسلامی از روسیه بوده است که تا زمانی که این مساله کامل بر طرف نشد روستک قادر به ارسال این سلاح دفاعی به ایران نبود.
مهدی سنایی سفیر ایران در روسیه که پیش تر نماینده مجلس هم بوده است در سال 2015 به یکی از روزنامه های ایرانی گفته بود این سامانه در راه رسیدن به ایران هستند اما نه تنها S-300 به ایران وارد نشد بلکه یک سال نیز به تاخیر افتاد.
بر اساس قرار دادی که در سال 2007 میان ایران و روسیه امضا رسید این کشور قرار بود 5 سامانه S-300 را تحویل بگیرد به همین ترتیب با افزایش تحریم ها و اعلام تحریم های سازمان ملل متحد عملا ارسال این سامانه های دفاعی نیز به ایران معلق ماند. نباید از نظر دور داشت که وزیر دفاع ایران پیش از این گفته بود تا پایان سال 1394 سامانه های S-300 وارد ایران خواهند شد اما هیچ اطلاع تایید شده ای در این خصوص منتشر نشده است.
نظر شما