به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از سمنان؛ چهارشنبه سوری، جشن سنتی ایرانی است که به مرور و با گذشت زمان بازیچه دست عده ای شد که به دلیل منافع مالیشان حاضر بودند جان افراد دیگر را گرفته و یا یادگاری دردناک از چهارشنبه سوری را تا آخر عمر به مشتریان خود هدیه کنند.
با تغییرات ایجاد شده به جای زنده نگه داشتن سنت های آئینی و فرهنگ بومی، به یک ضد فرهنگ ناپسند در جامعه تبدیل شده که هر ساله در آستانه سال نو خسارات جانی و مالی فراوانی ایجاد می کند.
در گذشته مردم شب چهارشنبه آخر سال را جشن می گرفتند و با شادی و نشاط به استقبال فصل بهار و عید نوروز می رفتند اما امروز برخی افراد با استفاده از مواد محترقه خطرناک مثل نارنجک، ترقه و ... و انجام فعالیت های غیر انسانی و خطرناک علاوه بر سلب آرامش دیگران باعث شکل گیری حوادث ناگوار و آسیب های جدی شده و عید را به کام خود و دیگران تلخ می کنند.
متاسفانه چند سالی است که استفاده از این دست مواد محترقه در جشن چهارشنبه آخر سال افزایش یافته و شاهد گزارش های تکان دهنده از حوادث ناگوار این شب هستیم.
در استان سمنان نیز درغروب آخرین چهارشنبه سال نوجوانان با افروختن چند تل آتش با شادی از روی آن پریده و شعر"زردی من از تو،سرخی تو از من "،"غم برو شادی بیا،محنت برو روزی بیا " را می خوانند.
از دیگر آداب این شب رسم فالگوش است که بنابر آن برخی افراد حاجتمند با فالگوش ایستادن در محل گذر و یا محلی دیگر بر اساس شنیدههای خود برآورده شدن حاجاتشان را تعبیر میکنند.
برخی افراد با خارج شدن از خانه در سر گذر و یا چهارراه و یا پشت در خانه همسایگان به صورت مخفیانه فال گوش می ایستندو برای دقایقی به سخنان اهل آن خانه گوش میدهند.
اگر گفتار آنها شاد و دلنشین باشد، آن را دلیلی برای برآورده شدن حاجات خود دانسته اما اگر حرفهای غمناک و تلخ به گوششان رسد به این باورند که در آن سال به آرزوی خود نخواهند رسید.
در این روز جوانان آرزومند و حاجت دار، قاشقي با كاسه اي مسي بر داشته و شب هنگام در كوچه و گذر راه بیفتند و در برابر هفت خانه بايستند و بي آنكه حرفي بزنند پي در پي قاشق را بر كاسه زنند. صاحب خانه كه مي دانست قاشق زنان نذر و حاجتي دارند، شيريني يا آجيل، برنج يا بنشن يا مبلغي پول در كاسه هاي آنان مي گذاشت.
برخی خانواده ها هم كه بيمار داشتند طبق رسوم قدیمی براي بهبودی بيمارشان، در شب چهارشنبه آخر سال "آش ابودردا " يا "آش بيمار" مي پختند و آن را اندكي به بيمار داده و بقيه را هم در ميان فقرا پخش مي كردند.
شکستن کوزه به جهت دفع بلا و نحسی و پختن آش چهارشنبه سوری از دیگر آئینهای مربوط به این شب است.
برگزاری مراسم چهارشنبه سوری بهصورت محلهمحور مورد تاکید است
فرمانده انتظامی استان سمنان در جمع خبرنگاران با بیان اینکه تمهیدات لازم برای ایجاد امنیت در سطح استان سمنان و برخورد با متخلفان در چهارشنبهسوری امسال اندیشیده شده است اضافه کرد: تاکید نیروی انتظامی این استان برای برگزاری جشن چهارشنبهسوری، برگزاری آن بهصورت محلهمحور است.
سردار روحالامین قاسمی با بیان اینکه هر سال شاهد حوادث ناگواری در این بخش هستیم، خاطرنشان کرد: از آنجا که عمده حادثهدیدگان این روز کودکان، نوجوانان و جوانان هستند از خانوادهها انتظار میرود با مدیریت فرزندان خود در چهارشنبه آخر سال، از وقوع حوادث دلخراش در این روز جلوگیری کنند.
فرماندهی انتظامی استان سمنان ازافزایش 50 درصدی حجم کشفیات موادمحترقه در سالجاری نسبت به سال قبل خبردادو اضافه کرد:پلیس با شادی مردم بدون تعرض به حقوق دیگران موافق بوده ودر غیر اینصورت با هنجار شکنان قاطعانه برخورد می کند.
وی با تاکید بر نظارت کامل رفتار فرزندان توسط والدین برای پیشگیری از هرگونه آسیب وحادثه تلخ ادامه داد: اهتمام این فرماندهی بر تامین تک تک هم استانی ها است.
قاسمی با اشاره به اینکه با افرادی که در چهارشنبه آخر سال، موجب آزار روحی، روانی شهروندان و ایجادآلودگی صوتی شوند برخورد جدی می شود اظهار کرد:344 هزار عدد موادمحترقه کمخطر و پنج هزار و 734عدد موادمحترقه پرخطر در استان سمنان کشف شده است.
وی از دستگیری 48 نفر در همین ارتباط خبر داد و افزود: این افراد پس از تشکیل پرونده و انجام تحقیقات تحویل دستگاه قضایی شدند.
فرماندهی انتظامی استان سمنان با هشدار به فروشندگان مواد محترقه وتمامی افرادی که ممکن است درصدد ایجاد ناامنی در این شب باشند افزود: بی نظمی وقانون شکنی وایجاد مزاحمت برای دیگران در هیچ آئین وفرهنگی پذیرفته نیست.
وی با اشاره به اینکه افرادی که در چهارشنبه آخر سال دستگیر شوند تا پایان تعطیلات نوروز در بازداشت به سر می برند از عموم خانواده ها خواست تا نظارت کامل بر رفتار فرزندان خود داشته باشند.
قاسمی با یادآوری اینکه در چهارشنبه آخر سال نیروی انتظامی برای پیشگیری از هرگونه اقدام که مخل نظم و امنیت و باعث ایجاد مزاحمت برای مردم شود برخورد قانونی انجام می دهد افزود:تاکید نیروی انتظامی این استان برای برگزاری جشن چهارشنبهسوری، برگزاری آن بهصورت محلهمحور است.
نقش خانوادهها در جشن چهارشنبهسوری حیاتی است
یک از شهروندان سمنانی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان نظرش را در خصوص آئین چهارشنبه سوری چنین می گوید: در سال هاي اخير چهارشنبه سوري به يك فرهنگ اشتباه تبديل شده است.
احمد عمارلو نقش خانوادهها در جشن چهارشنبهسوری را مهم عنوان کردوگفت: والدین باید با آموزش مدیریت هیجانات فرزندان خود را کنترل کنند.
وی بر نظارت والدین بر فرزندان و برنامهریزی برای برپایی مراسم چهارشنبهسوری متناسب با عرف و رسوم اجتماعی تاکید داشت وادامه داد: خانوادهها باید از حضور فرزندان در مراسم خیابانی چهارشنبهسوری که احتمال هر اتفاقی وجود دارد، پرهیز کنند.
وی تصریح کرد: در واقع با برگزاری مراسم سنتی و بومی و محلی متناسب با عرف اجتماعی در محیط خانه، باغها هم میتوانیم فضای پرنشاطی را فراهم کرده و هم به فرزندان آموزش دهیم که چگونه هیجان خود را کنترل کرده و بهصورت غیرمستقیم نظارت عملی بر فرزندان خود داشته باشیم.
عمارلو به خطرات استفاده از مواد محترقه و آتش زا نیز اشاره داشت وافزود: استفاده از اینگونه مواد سبب به خطر افتادن جان افراد میشود.
به گفته این شهروند سمنانی در آیین گذشتگان و رسوم پیشینیان، استفاده از مواد محترقه و خطرآفرین جایی نداشته و این یک انحراف در آیینهای سنتی ایرانیان است.
نظر شما