نوروزخوانی سنتی از دیروز تا امروز

خبرگزاری شبستان: عید نوروز با آداب و رسوم خاص خود در راه است و قزوین نیز مانند دیگر نقاط کشور در این ایام رسم و رسومات خاص خود را دارد که یکی از این آداب نوروزخوانی است، سنتی که از گذشته تا به امروز کمرنگ نشده است.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قزوین، شمارش معکوس روزهای پایان سال 94 آغاز شده و شور و حال فرارسیدن سال جدید جای جای این سرزمین را فرا گرفته و در استان قزوین نیز این حال و هوا در کوچه و خیابان و نقاط مختلف مشهود است.

 

فرارسیدن عید نوروز با خود آداب و رسوم و سنت هایی را به دنبال دارد که برخی از این سنت ها کمرنگ شده ولی برخی از این آداب همچنان مورد توجه مردم بوده و در این ایام خودنمایی می کنند.

 

مردم استان قزوین مانند مردمان دیگر نقاط کشور در روزهای پایانی سال یعنی اسفند ماه خود را برای ورود به سال جدید آماده می کنند که خانه تکانی و نظافت منزل از جمله این کارها است و معتقد هستند باید خانه تکانی تا چهارشنبه پایان سال به اتمام برسد.

 

بر اساس اعتقاد مردم قزوین اگر تا چهارشنبه پایان سال خانه تکانی به اتمام نرسد تا پایان سال خانه شان تمیز نشده و در واقع این موضوع خوش یمن نیست.

 

چهارشنبه سوری سنت دیگری است که در شب آخرین چهارشنبه سال اجرایی می شود و در این شب مردم آتشی را در حیاط خانه روشن کرده و از روی آن می پرند همچنین بر اساس رسمی که در گذشته بوده و این روزها کمرنگ شده است، مردم قزوین در اين شب کله‌ پاچه خورده و شب را با خوردن آجيل سپرى مى‌ کردند و صبح روز بعد استخوان‌ هاى کله‌ پاچه را به مزارع برده و در باغ يا زمين خود مى ‌ريختند و معتقد بودند اين کار از بروز آفت جلوگيرى مى ‌کند.

 

قاشق زنی رسم دیگری است که در چهارشنبه سوری صورت می گیرد که در این آیین فردی به صورت ناشناس بر درب خانه ها رفته و با قاشق بر کاسه، قابلمه و یا بر در خانه می‌ کوبد و اهل خانه را از آمدن خود آگاه می کند و اهل خانه نیز کاسه خالی را گرفته و ظرف او را با مواد غذایی پر می کنند و معتقد هستند این کار باعث برکت در مال شان می شود.

 

پخت شیرینی خانگی رسم دیگری است که در آستانه سال جدید توسط بانوان قزوینی صورت می گیرد تا در عید نوروز با شیرینی های خانگی نظیر شیرینی نخودی، نان برنجی، باقلوا و غیره از میهمانان پذیرایی شود.

 

چیدن سفره هفت سین از دیگر سنت هایی است که در قزوین مانند دیگر نقاط کشور صورت می گیرد و قزوینی ها سفره هفت سین خود را در سفره های پارچه ای قلمکار همراه با ظروف بلوری، انواع شیرینی خانگی و تنقلاتی نظیر نخود و کشمش می چینند.

 

یکی از رسومات ویژه عید نوروز در قزوین که در روزهای پایانی سال صورت می گیرد، نوروخوانی است این رسم در گذشته بیشتر در بین اهالی روستاهای منطقه الموت و طالقان دیده می شد به طوری که آنها در قالب دسته های 2  تا چهار نفره، در کوچه و خيابان به‌ راه افتاده و با خواندن اشعاری فرارسیدن سال نو را به مردم مژده داده و ساکنان منازل نیز با شنيدن صداى نوروز‌ خوان ‌ها، به استقبال آنها رفته و با دادن پول و شيرينى از آنها پذيرایى می کردند.

 

البته این سنت قدیمی این روزها در خیابان های شهر قزوین نیز دیده می شود به طوری که دو نفر با زدن ساز و دهل رسیدن سال جدید و عید نوروز را به مردم مژده می دهند.

 

دید و بازدید و صله رحم آیین دیگری است که در ایام نوروز دیده می شود و این امر حسنه که در دین اسلام نیز مورد تأکید است از نخستین روز عید آغاز شده و تا سیزده بدر ادامه دارد.

 

سيزده ‌بدر مراسم و رسم پایانی عید نوروز است که مردم در این روز به همراه خانواده و اقوام خود به دامان طبیعت رفته و به شادی می پردازند و در این روز به نیت رفع و دفع بلا و بیماری هفت سنگ کوچک را به داخل آب پرتاب می کنند.

 

کد خبر 531406

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha