به گزارش خبرنگار شبستان، ازدواج و تشکیل زندگی مشترک برای بقای نسل انسان و خانواده از ضروریات و حتی از اولویتهای مهم محسوب میشود،مسولان باید برنامهریزی مناسبی را برای تحقق آن در نظر بگیرند، یکی از مسائلی که در حال حاضر با آن روبه رو هستیم تاخیر در ازدواج جوانان است ، هر چند به راحتی نمیتوان شاخصهای آن را مشخص کرد اما بیشک متغیرهایی را که با یک مشاهده ساده میتوانیم ببینیم کم نیستند. مثلا مسایل اقتصادی، اجتماعی ، تورم ،چشم به هم چشمی خانوادها ، نگرانی جوانان از آینده و بیکاری و دهها مسایل دیگر از جمله این مشکلات می باشند .
طبق اعلام مسولان کشور تعداد 11 میلیون نفر در کشور مجرد هستند که این خود تبعات بسیار زیانباری برای جامعه به دنیال دارد. با شنیدن این آمارها که باعث شد مسولان تا حدوی از خواب غفلت بیدار شوند و در پی چاره اندیشی برای جوانان برآیند اقدام به انجام یک سری اقدامات در راستای حل یکی از مهمترین مشکلات جوانان که همان ازدواج است کردند تا اینکه سال گذشته زمزمه راه اندازی سایت ملی همسان گزینی به گوش رسید.
محمد گلزاری، معاون سابق ساماندهی امور جوانان در نشست خبری در پنجم مهر سال 93 خبر از راه اندازی سامانه ملی همسانگزینی داد و گفت: به دلیل راه اندازی 300 سایت همسریابی غیرقانونی ،سازمان تبلیغات اسلامی طراحی را مبنی بر همسان گزینی ارایه داده است که با همکاری موسسه تبیان اجرا شود ،در این طرح یک سایت جامع ویژه همسان گزینی راه اندازی می شود و افراد با رویکرد ایرانی- اسلامی با مشاوره های متخصص در ارتباط هستند.
از ویژگی های سایت همسان گزینی احیای سنت ازدواج و بهره گیری از ظرفیت های فضای مجازی برای تسهیل و افزایش کیفیت امر وساطت با محوریت خانواده ها و با همکاری مشاوران متخصص و خبره است. همچنین این پروژه متشکل از چهارشبکه و رکن اصلی در جهت دستیابی جوانان به ازدواجی با محورهای به هنگام، آگاهانه و پایدار همیار جوانان و خانوادههای آنان است.
تقربیا پس از گذشت یکسال از خبر راه اندازی سامانه ملی همسانگزینی ، در تاریخ 25 خرداد 94 از این سایت در آکادمی ملی المپیک رونمایی شد و طبق آخرین نشستی که با زهره حسینی، مدیر طرح ملی همسانگزینی داشتیم، تعداد ۱۷ هزار و ۵۰۰ نفر در سایت تبیان ثبتنام کردند.140 ، مورد ازدواج صورت گرفته و حدود 4 هزار و 500 معرفی نیز توسط معرفین شهر تهران انجام شده است.
اکنون نزدیک به 5 ماه است، سایت دولتی همسر یابی معاونت ساماندهی وزارت ورزش و جوانان با همکاری موسسه تبیان راه اندازی شده است و استقبال خوبی علیرغم آمارهایی که هردم از سایت های خبری مختلف از عدم تمایل ازدواج جوانان می شنویم شده است.
زهره حسینی، مدیر طرح ملی همسانگزینی افزود: از آنجایی که این سایت ها خدمات خود را با اخذ مبالغ هنگفتی انجام میدهند تاکید می شود که خدمات همسانگزینی تبیان تنها سرویس رایگان در این زمینه است و سایر سایت هایی که در این زمینه فعالاند از متقاضیان خود هزینه های هنگفتی دریافت می کنند، به همین دلیل نیز از متقاضیان می خواهیم اگر برای یافتن نشانی اینترنتی همسانگزینی تبیان از موتورهای جستجو استفاده می کنند حتما عبارت همسانگزینی تبیان را به موتورهای جستجو داده و برای استفاده از خدمات این سایت به آدرس hamsan.tebyan.com مراجعه کنید.
وی با بیان اینکه اغلب کسانی که در سایت تبیان ثبتنام کرده اند دارای کارشناسی ارشد هستند، افزود: 8 درصد از ثبتنامکنندگان متارکه کرده اند و همچنین 92 درصد اصلا سابقه ازدواج ندارند و بیشترین درصد ثبتنامکنندگان از لحاظ وضعیت مالی از رده متوسط جامعه می باشند.
حسینی با بیان اینکه بیشتر ثبتنامکنندگان متولدین دهه 60، 50 و بعد 70 هستند، اظهار کرد: در رده های دهه 50 خانم ها بیشتر هستند و دهه 60 متناسب بین خانم و آقا و متولدین دهه 70 آقایان بیشترین ثبتنامکنندگان را تشکیل می دهند.
مدیر طرح ملی همسانگزینی با بیان اینکه در طرح همسانگزینی همان روش سنتی معرفی توسط واسطین و معرفان با استفاده از تکنولوژی روز بهینه و علمی شده است، خاطرنشان کرد: از کلیه معرفانی که در سطح استان تهران مشغول به انجام این امر خداپسندانه هستند دعوت می کنیم با عضویت در شبکه معرفان تبیان در گسترش امر معرفی و دستیابی به ازدواج های آگاهانه و پایدار تبیان یاری کنند.
وی با اشاره به حجم بالای فعالیت سایت های غیرمجاز همسریابی در جامعه تصریح کرد: علت فعالیت این سایت ها به دلیل نیاز بالای مخاطبان است و تا زمانی که طرح ملی همسانگزینی در جامعه جا بیفتد یک مسیر طولانی تری را در پیش داریم.
در این زمینه مجید ابهری، آسیب شناس و متخصص علوم رفتاری به خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان می گوید: ازدواج به عنوان اصلی ترین پیوند عاطفی یکی از مراحل زندگی هر دختر و پسر مجردی می باشد. روش های مختلفی برای همسرگزینی وجود دارد که خواستگاری سنتی، معرفی توسط اقوام و دوستان، آشنا شدن در میهمانی ها یا محل کار، اصلی ترین روش های آشنایی و آغاز رابطه عاطفی است که امروزه با توجه به ورود اینترنت به زندگی روزمره از ازدواج اینترنتی و آشنایی هایی در فضای مجازی به انواع روش های همسرگزینی اضافه شده است.
وی اظهار کرد: اشنایی در اینترنت با گفت و گو و دوستی در گروه های مختلف آغاز شده و ممکن است به ازدواج منجر شود اما در این میان ایجاد موسسات همسرگزینی در سایت های همسان گزینی اخیرا روش های نوینی در زمینه ازدواج ظهور کرده است.
ابهری ادامه داد: فقط 5 درصد از موسسات همسرگزینی تحت نظارت و کنترل نهادهای متولی می باشند و بقیه هرچند اگر نیت شان خیر باشد ،نظارت و کنترل هیچ سازمانی را بالای سر خود ندارد.
این آسیب شناس رفتاری ادامه داد: بعضی ها فقط تبدیل به موسسات دوست یابی شده اند و برخی دیگر فقط برای کسب درآمد ایجاد شدند که مسولیتی بعد از آشنایی و ازدواج ندارند. سایت های همسرگزینی نیز به همین شکل می باشند.
وی بیان کرد: اخیرا سایتی از سوی یکی از نهادهای دولتی ایجاد و راه اندازی شده است که با توجه به ضعف آموزش و فقدان پیشینه در فرهنگ ما چندان کاربردی نمی باشد. این گونه سایت ها نمی توانند موفقیت را برای زوجین به ارمغان آورند چرا که زمینه آشنایی و پیشینه فرهنگی و عاطفی باید به گونه ای باشد که تضمین کننده آینده زوجین باشد.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه در کشور ما بسیاری از جوانان سلیقه خانواده خود را قبول نداشته و یا با آنها تفاهم ندارند، سایت های همسان گزینی در صورتی که بر اساس استانداردها ،فرهنگ اسلامی و ایرانی باشند بسیار مناسب هستند اما متاسفانه این حرکت نوعی تقلید از روش های همسرگزینی در غرب است و سالها طول خواهد کشید تا در کشور ما شناخته و کاربردی شوند.
ابهری در ادامه تصریح کرد: با توجه به 30 سال سابقه بنده در مشاوره خانواده، این روش را در حال حاضر برای جامعه خودمان مفید نمی دانم و توصیه نمی کنم، مگر آنکه آموزش های اولیه در زمینه مهارت های زندگی همچنین مهارت های زناشویی، همسرداری و فرزندآوری به جوانان آموخته شود و هدف از این حرکت فقط کسب درآمد یا تقلید بناشد.
این آسیب شناس علوم رفتاری با بیان اینکه راه اندازی سایت همسان گزینی تبیان 5 تا 10 درصد در افزایش ازدواج جوانان نقش داشته است، خاطرنشان کرد: مشکلات عدم ازدواج جوانان همسان گزینی نیست بلکه شغل، مسکن، عدم اعتماد به طرفین از جمله مشکلات مهم جوانان در ازدواج است.
نظر شما