خبرگزاری شبستان - گروه قرآن و معارف: "بزرگان اخلاق و تربیت از جمله حضرت امام (ره) در کتاب "اربعین حدیث" به این قضیه توجه کرده اند که شما هم از همان روش اغوای ابلیس استفاده کنید. یعنی به او بگویید مثلا من این کار را موقت انجام می دهم، مثلا از الان تا نیمه های فرودین. به او بگویید من دو هفته این کار را انجام می دهم. اگر می بینید که نمی پذیرد بگویید یک هفته یا چند روز یا حتی نصف یک روز اما به مجرد این که سر وعده می رسید این وعده را تمدید کنید. یعنی مثلا اگر کسی وعده نصف یک روز را داده است، وقتی به آن نصف روز رسید باز یک نصف روز را تمدید کند و بگوید من همین یک نصف روز عادتم را تغییر داده ام یا کسی که یک هفته را وعده داده است به محض این که به آخر آن یک هفته رسید، دوباره تمدید کند و بگوید حالا یک هفته دیگر هم اشکال ندارد یا کسی که یک ماه یا یک چله را وعده داده است وقتی به آخر آن ماه یا چله رسید بگوید دلم می خواهد یک ماه و یک چله دیگر را هم امتحان کنم. به این ترتیب آرام آرام آن عادت های پیشین کنار می روند و با جایگزین شدن عادت های جدید حالت ملکه ای بر انسان پدیدار می شود و دیگر شیطان نمی تواند به راحتی او را فریب دهد."
آنچه در ادامه می آید بخش دوم گفت و گوی خبرنگار " قرآن و معارف" با حجت الاسلام محمدرضا زنگنه، رییس مؤسسه تبلیغ و انفاق امام زمان(عج) درباره تغییرات درونی و معنوی در سال جدید است.
خب حال فرض کنید که کسی متوجه این غبارها در درون خود شده و به اندازه کافی هم دقیق بوده که این گَرد و غباری که در کنج و گوشه های ذهنش هم نشسته ببیند و آن ها را انکار نکند. گام بعدی چنین فردی چه می تواند باشد؟
گام مهم بعدی این است که در سطح شناسایی متوقف نشود، بنابراین لازم است که عزم تطهیر در خود داشته باشد. یعنی به مجرد این که متوجه شد که آن کثیفی ها و رذالت ها در درون او وجود دارد، عزم خود را جزم کند و مساعی خود را به کار بندد تا آن بدی ها را در درون بشوید و آن ناپاکی ها را به پاکی بدل کند.
خب چه راهکاری می توان تجویز کرد؟
راهکار اول این است که انسان از عواملی که موجب کثیفی است و آن رذالت ها را ایجاد می کند، مثل محیط و رفت و آمد و وسایلی که برای انسان مشکل ایجاد می کند، دوری گزیند و آن ها را از حیطه اش دور کند. شما با تفحص و جستجو در این باره متوجه می شوید که آن آلودگی ها کجاست. از کجا داری ضربه می خوری بنابراین باید از آن منابع دوری کنید.
نکته دیگر این است که وقتی شما می خواهی آن رذالت ها را بشویی و تطهیر کنی شیطان مانع می شود. شیطان به واسطه همان رذالت ها و ناپاکی هاست که در اندرون انسان حکومت می کند و چون می بیند که پایه های حکومتش سست می شود بنابراین به مخالفت برمی خیزد و مانع می شود و مهم ترین مانعی هم که ایجاد می کند این است که کار را مشکل جلوه می دهد. این که افق پاک شدن را بسیار بعید و دور و محال و نشدنی جلوه می دهد که نه! تو نمی توانی. تو یک عمر به این افکار و خیال ها و کارها خو گرفته ای و با آن ها بزرگ شده ای و جلو رفته ای، حالا چطور می توانی این رفیق هایت را کنار بگذاری. تو یک عمر این طور زندگی کرده ای آن وقت اگر این ها را از دست دهی اصلا نمی توانی زندگی کنی. حوصله ات سر می رود نمی توانی چیزی را جایگزین آن ها کنی. شیطان مدام شروع می کند به وسوسه کردن که اصلا همه جامعه این طور است. تو خیال نکن که فقط تو به این عادت ها مبتلا شده ای، هر کسی را که دور و برت می بینی همین طوری است.
می گوید تو هم یکی از آن ها.
بله، دقیقا تو هم یکی از آن ها اما اگر کسی با خود صادق باشد و فکر و عزم الهی در او باشد به این نتیجه می رسد که این ها تلبیس ها و توهمات شیطانی است، چون او نمی خواهد که حکومت بر قلب انسان را از دست دهد به این نوع استدلال ها و زمینه چینی ها روی می آورد و پیمودن راه سعادت را ناممکن و نشدنی بر انسان جلوه می دهد.
اشاره کاملا به جا و درستی بود . به ویژه در آغار سال در کنار میل مبارک به تغییر این حس مزاحم هم پیش می آید که تغییر، ناشدنی است و این مانع در راه به وجود می آید که نمی توان خود را تغییر داد. به تعبیر شما این میل مزاحم یک میل شیطانی است در برابر آن میل مبارک رحمانی. چگونه می توان با این میل شیطانی درافتاد و بر آن پیروز شد؟
بزرگان اخلاق و تربیت از جمله حضرت امام (ره) در کتاب "اربعین حدیث" به این قضیه توجه کرده اند که شما هم از همان روش اغوای ابلیس استفاده کنید. یعنی به او بگویید مثلا من این کار را موقت انجام می دهم، مثلا از الان تا نیمه های فرودین. به او بگویید من دو هفته این کار را انجام می دهم. اگر می بینید که نمی پذیرد بگویید یک هفته یا چند روز یا حتی نصف یک روز اما به مجرد این که سر وعده می رسید این وعده را تمدید کنید. یعنی مثلا اگر کسی وعده نصف یک روز را داده است، وقتی به آن نصف روز رسید باز یک نصف روز را تمدید کند و بگوید من همین یک نصف روز عادتم را تغییر داده ام یا کسی که یک هفته را وعده داده است به محض این که به آخر آن یک هفته رسید، دوباره تمدید کند و بگوید حالا یک هفته دیگر هم اشکال ندارد یا کسی که یک ماه یا یک چله را وعده داده است وقتی به آخر آن ماه یا چله رسید بگوید دلم می خواهد یک ماه و یک چله دیگر را هم امتحان کنم. به این ترتیب آرام آرام آن عادت های پیشین کنار می روند و با جایگزین شدن عادت های جدید حالت ملکه ای بر انسان پدیدار می شود و دیگر شیطان نمی تواند به راحتی او را فریب دهد.
نظر شما