به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، حمایت قاطع ایران از حزب الله، تشکیل دفترتایید پادمان ایران در آژانس، اولین گزارش عملکرد ایران در قطعنامه ۲۲۳۱ مثبت اعلام شد، داوود اوغلو در تهران به دنبال چیست؟ برخی از سرتیترهای اخبار حوزه سیاست خارجی در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
حضور بلامانع کارشناسان در شورای حکام/تشکیل دفترتایید پادمان ایران در آژانس
شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی در جلسه ای به بررسی اقدامات جمهوری اسلامی ایران براساس قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد پرداخت.
در این جلسه، آژانس بین المللی انرژی اتمی در نخستین گزارش خود از اجرای قطعنامه 2231 و ارزیابی برنامه های هسته ای ایران تاکید کرد: هیچ نشانه ای از انحراف در فعالیت های صلح امیز هسته ای ایران مشاهده نشده است.
در این گزارش که یوکیاآمانو مدیرکل آژانس قرائت کرد، آمده است: آژانس از شورای امنیت و شورای حکام درخواست کرده بود نظارت و تایید فعالیت های هسته ای ایران را که از ۱۶ ماه ژانویه سال جاری اجرای پروتکل الحاقی را آغاز کرده، به عهده بگیرد.
در ادامه این گزارش آمده است: اجرای برجام آغاز شده است و ایران نیز باید طبق آن به تمام تعهدات خود طی چندسال عمل کند . آژانس نیز وظیفه نظارت و تایید را دارد و در همین راستا گزارش های مربوطه را در اختیار شورای حکام و شورای امنیت قرار می دهد .
آمانو افزود: ما تمام جزئیات عینی و واقعی را با توجه به مسولیتی که آژانس طبق قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت بعهده دارد گزارش خواهیم داد و تمامی آن را اجرا خواهیم کرد.
مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در ادامه گزارش خود خاطرنشان کرد: از اول مارس امسال نیز دفتری برای تایید پادمان جمهوری اسلامی ایران تشکیل شده است.
علاوه براین، آمانو پس از اتمام جلسه در نشستی خبری به سخنرانی پرداخت.
یوکیا آمانو در نشست خبری پس از جلسه شورای حکام گفت: دیگرهیچ محدودیتی برای شرکت کارشناسان ایران در نشست ها و کارگاه های آموزشی آژانس وجود ندارد.
مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی افزود: اجرای برجام تازه آغاز شده و ایران باید تعهداتش را طبق برجام برای سال های آینده نیز انجام دهد.
آمانو تاکید کرد که تا این لحظه با نقض برجام از سوی طرف مقابل مواجه نشده ایم. با این حال ما همچنان بر فعالیت های هسته ای ایران بعد از برجام نظارت خواهیم کرد.
حضور ظریف در دومین کشور آسیایی
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان که از شنبه شب تور ۱۱ روزه آسیایی خود را کلید زده امروز بعد از حضور دو روزه در اندونزی راهی سنگاپور شد.
طبق خبر منتشر شده در ایرنا، وزیر امور خارجه ایران در سنگاپور با مقامات بلندپایه این کشور جنوب شرق اسیا در خصوص توسعه همکاری های اقتصادی و سیاسی دو کشور مذاکره می کند و در دو نشست شرکت خواهد کرد.
رئیس دستگاه دیپلماسی روز سه شنبه در یک برنامه فشرده کاری به طور جداگانه با 'لی هسین لونگ' نخست وزیر، 'حلیمه یعقوب' رییس مجلس، 'تارمان شانمو گاراتنام' معاون اقتصادی - اجتماعی نخست وزیر و رئیس بانک مرکزی، 'ویویان بالاکریشنان' وزیرامور خارجه و 'کی شانموگام' وزیر کشور و دادگستری سنگاپور دیدار و در خصوص توسعه مناسبات دو جانبه مذاکره می کند.
دیدار با ایرانیان مقیم سنگاپور نخستین برنامه صبح روز سه شنبه وزیر امور خارجه کشورمان در سنگاپور است و وی به دعوت مرکز مطالعات خاورمیانه نیز در کنفرانسی شرکت کرده و سخنرانی می کند.
ظریف پیش از ترک جاکارتا با 'جوکو ویدودو' رئیس جمهور اندونزی، 'رتنو مرسودی' وزیر امور خارجه و مقامات چند کشور شرکت کننده در اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی دیدار و گفت وگو کرد.
وی پس از رایزنی با مقامات سنگاپور که طی ماه های گذشته هیات های مختلف اقتصادی را برای توسعه همکاری با ایران به تهران اعزام کردند، عازم کشور برونئی خواهد شد.
تایلند مقصد بعدی هیات ایرانی به ریاست وزیر امور خارجه است تا ضمن شرکت در اجلاس گفت وگوی همکاری های آسیایی با مقامات این کشور نیز به رایزنی برای توسعه مناسبات بپردازد.
نیوزیلند و استرالیا در اقیانوس آرام دو ایستگاه بعدی رئیس دستگاه دیپلماسی است.
حمایت قاطع ایران از حزب الله
با صدور بیانیه ی شورای همکاری خلیج فارس در چند روز گذشته مبنی بر این که حزب الله لبنان را گروه تروریستی خوانده بود، مقامات کشورمان از هر درجه ای به حمایت قاطع از این گروه پرداختند.
بنابراین گزارش، محمدرضا باهنر، نایب رییس دوم مجلس در ابتدای جلسه علنی 16 اسفند در نطق پیش از دستور خود گفت: شورای همکاری خلیج فارس اخیرا در جهت منافع رژیم صهیونیستی و آمریکای مستکبر، حزب الله قهرمان را به عنوان سازمان تروریستی معرفی کرده است.
نایب رییس دوم مجلس اضافه کرد: حزب الله لبنان یکی از افتخارات بزرگ جهان اسلام است که با مجاهدتهای بی نظیر و طاقتفرسای خود در دهه های اخیر توانسته پیروزی های زنجیرههای رژیم صهیونیستی را از جمله تجاوزات 1967 و جنگهای پس از آن را متوقف کنند و فلش پیروزی های متعدد را به نفع جهان اسلام تغییر دهد.
باهنر گفت: حزب الله قهرمان به رهبری مجاهدین نستوه سیدحسن نصرالله در جنگ 33 روزه جلوی تجاوزات صهیونیستی چنان قد علم کرد که نه تنها آنها را از اهداف شوم خود از جمله خلع سلاح حزب الله بلکه از بخش وسیعی از لبنان و تاسیس خط حائل در خاک لبنان و تسلیم شدن سیدحسن و بقیه خوابهای آشفته رژیم صهیونیستی را پشیمان کرد بلکه آنها را به عقب نشینی و اعلام رسمی شکست وادار کرد اگرچه همان زمان در خبرهای محرمانه نیز کمکهای استراتژیک و نظامی برخی از حکام خودفروخته عرب به رژیم صهیونیستی به گوش میرسید اما تلاش می کردند این معاشقه و مغازله با رژیم صهیونیستی را پنهان نگه دارند و همواره ان را تکذیب می کردند.
نایب رییس دوم مجلس گفت: متاسفانه امروز جهان اسلام زیر سلطه جلادانی زندگی می کنند یا از فرط پیری با آلزایمر و دیگر امراض جسمی و روحی دست به گریبانند و یا جوانان خوش سر و بی تجربهای هستند که آمال و آرزوهای خود را با اهداف تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی همسو میبینند.
وی ادامه داد: من به این حکام خودفروخته هشدار می دهم و یادآوری می کنم که حتی امریکای جنایتکار نیز بر این باور است که ادامه حکومتهای طایفهای و قبیلهای شما در جهان اسلام قابل استمرار نیست. مردم در تعیین حکومتها نقش اساسی دارند و دیر یا زود به این حق خود فائق خواهند آمد از این رو آمریکا در ساعات آخر این حکام زورگو تلاش می کند با جنگ نیابتی توانمندیهای جهان اسلام را علیه انقلاب اسلامی و عدالت خواه و آزادیخواه جهان اسلام به کار گیرد.
باهنر گفت: اما مطمئن باشند که ستاره قدرت آنها به مغرب نزدیک می شود و تلاشهای مذبوحان همانند دست و پا زدن در مرداب است و زودتر آنها را در قعر خود فرو خواهد برد.
وی خاطرنشان کرد: حزب الله قهرمان لبنان، مجاهدین غیور فلسطین و مردم قهرمان یمن و بحرین و ملت بزرگ عراق و دیگر مردم جهان اسلام راه آزادی خود را یافتهاند و با همه توان در راه نابودی رژیم صهیونیستی و دوستان آن خواهند ایستاد زیرا از قرآن کریم اموخته اند که صبح نزدیک است.
علاوه براین، سیدباقر حسینی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به اقدام کشورهای عرب منطقه در قرار دادن نام حزب الله در لیست گروههای تروریستی به خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان گفت: متاسفانه کشورهای حاشیه خلیج فارس و به ویژه قطر و عربستان همکاری بسیاری گستردهای با رژیم صهیونیستی دارند.
وی با اشاره به مثلث آمریکا با رژیم صهیونیستی و کشورهای عرب در منطقه اظهار کرد: این مثلث همواره با همدستی اقداماتی را علیه جمهوری اسلامی ایران و همه کشورها و دوستدارانی که به نوعی با ما در ارتباط هستند انجام میدهند و در حال حاضر نیز این اقدامات خود را تشدید کردهاند.
حسینی تصریح کرد: حزب الله لبنان به عنوان تشکیلاتی رسمی و پذیرفته شده و قانونی فعالیت می کند و کمک بسیار بزرگی را نیز به مردم لبنان داشته است و این حرکت کشورهای عرب منطقه قابل قبول نیست.
همچنین، رمضان شریف، رئیس ستاد انتفاضه و قدس در واکنش به اقدام شورای همکاری خلیج فارس و اجلاس اتحادیه عرب در تروریستی خواندن حزب الله لبنان اظهار کرد: این از عجایب تاریخ و از نشانههای جاهلیت مدرن است که جریان و گروهی مؤمن، انقلابی، شجاع و غیرتمند که برای دفاع از امت اسلامی و مردم مسلمان لبنان صهیونیستها را به گونهای خفت بار از جنوب لبنان فراری داد، مورد ظلم و اتهام از سوی کسانی قرار گیرد که طی دهههای گذشته هیچ قدمی برای دفاع از لبنان و فلسطین مظلوم برابر تجاوز رژیم اشغالگر صهیونیستی برنداشته است.
وی افزود:بی شک این اقدام یک توطئه سعودی – صهیونیستی بوده و با دستور مقامات رژیم صهیونیستی و پس از سفر اخیر وزیر خارجه ماجراجو و بی تجربه رژیم سعودی به تل آویو و هماهنگیهای لازم با آنها انجام پذیرفته است.
شریف سکوت و عدم اعلام مواضع رسمی صهیونیستها در قبال بیانیههای ریاض و تونس را معنادار و نشانهای از هماهنگی آن با منویات رژیم صهیونیستی دانست و تصریح کرد:این اقدام یک خطای راهبردی و اشتباه تاریخی است و تأیید کنندگان آن خود را در مسیر دوزخ و آتش قهر ملتهای غیرتمند مسلمان قرار دادهاند.
وی تروریستی خواندن حزب الله لبنان توسط کسانی که به تولید و ترانزیت تروریسم تکفیری – سلفی در منطقه پرداختهاند را امری مضحک قلمداد و بیان داشت: قرائن قطعی دلالت بر این حقیقت دارد که این اقدام سخیف با مدیریت آل سعود و رژیمی که مدعی خادم الحرمین شریفین و قبله مسلمین است صورت پذیرفته است و شکی نیست که آتش این خطا دامان حامیان و مسببین چنین موضع سخیف و ضد اسلامی را نیز خواهد گرفت.
وی تصریح کرد: افسران غیرتمند مسلمان و آزاده ارتشهای عربی که طی سالیان اخیر حزب الله را به عنوان نماد مقاومت اسلامی و ضد صهیونیستی، آبرو و مایه افتخار و سربلندی جهان اسلام یافتهاند، در صف مقدم مخالفین و محکوم کنندگان بیانیه صهیونیستی شورای همکاری خلیج فارس و اتحادیه عرب هستند.
شریف حرکت مقاومت اسلامی در منطقه را ریشهای و هویتی تزلزل ناپذیر قلمداد و با تأکید بر اینکه این اقدام صهیونیستی هیچ خللی در اراده حزب الله و راهبردهای ضد صهیونیستی آن ایجاد نخواهد کرد گفت:حزب الله فرزند امت اسلامی و سپر بلای مردم لبنان و سوریه برابر فتنه صهیونیستی و مصیبت تروریسم تکفیری است و با هوشمندی و شجاعت توانسته است تلاش امریکا، رژیم صهیونیستی و هم پیمانان منطقهای و فرامنطقهای آنان برای تغییر نقشهی منطقه به نفع صهیونیستها و نظام سلطه را ناکام گذارده و آن را برهم زند.
رئیس ستاد انتفاضه و قدس بیانیههای خیانت بار، خباثت آمیز و تفرقه انگیز اخیر شورای همکاری خلیج فارس و اجلاس اتحادیه عرب را تلاشی انفعالی برای سرپوش گذاردن بر شکستهای زنجیرهای تروریستهای تکفیری – سلفی در عراق و سوریه توصیف و تصریح کرد: هرچند برخی کشورهایی که به نام آنها بیانیه صادر کردهاند از آن برائت جستهاند، اما این اقدام دهن کجی به افکار عمومی 5/1 میلیارد مسلمان در جای جای جهان اسلام به شمار رفته و جز برانگیختن خشم، نفرت و کینه آحاد مسلمین علیه طراحان این توطئه بدنبال نخواهد داشت.
شریف تصریح کرد: آنهایی که در سوریه، یمن، عراق، بحرین برغم سرمایه گذاریهای هنگفت سیاسی، نظامی، امنیتی و مالی شکستهای سنگینی را از مقاومت اسلامی و به ویژه حزب الله دریافت کردهاند از هم اکنون خود را مهیای پرداخت هزینههای سنگین کنند.
رئیس ستاد انتفاضه و قدس، حزب الله لبنان را خط مقدم رقم زننده شکستهای سنگین، خفت بار و زنجیرههای صهیونیستها در جنگهای دهه اخیر دانست و خاطر نشان کرد:
جایگاه و موقعیت حزب الله نزد افکار عمومی و در عرصه دفاع سرزمینی، امنیتی و اطلاعاتی آنقدر مستحکم و غیرقابل نفوذ شده است که صهیونیستها برغم خوش خدمتی ارتجاع عرب بعید است با ارتکاب یک خطای بزرگ دیگر بخواهد توان و ظرفیت خود را برابر حزب الله غیور، غیرتمند، شجاع و حماسه ساز لبنان بیازماید.
شریف با تأکید بر لزوم عبرت از تجارب تاریخی افزود:تجربه تاریخی به ما می آموزد هر زمانی که فلسطینی ها ، لبنانیها و رزمندگان جبهه مقاومت ضد صهیونیستی خود را بی نیاز از حاکمان مرتجع عرب دانسته اند، دستاوردها و موفقیتهای افتخارآمیزی کسب کرده اند که جلوه ای از آن در انتفاضه اخیر فلسطینی ها که صهیونیست ها را کلافه و به شدت نگران ساخته است پدیدار است.
وی در پایان گفت: امت اسلامی رژیم غاصب صهیونیست را مظهر تروریسم دولتی می داند و هرکسی که بخواهد با اقدامات نسنجیده و غیرعقلانی مانند آنچه در ریاض و تونس اتفاق افتاده است بخواهد خودرا در مسیر منافع رژیم صهیونیستی قرار دهد را خائن به اسلام و پیامبر اعظم (ص) دانسته و از مجازات آنها نیز دریغ نخواهد کرد.
همچنین سیدحسین نقوی حسینی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در مورد اقدام کشورهای عرب در قراردادن حزب الله لبنان در لیست گروهکهای تروریستی به خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان گفت: ما معتقدیم محور آمریکایی صهیونیستی و آل سعود که محور شرارت در منطقه هستند بعد از حمایت از داعش و ناکامی که در این زمینه به دست آوردهاند و نتوانستند به اهدافشان برسند دست به چنین کاری زدهاند.
وی اظهار کرد: در واقع آنها می خواستند محور مقاومت را با روشهای دیگر تضعیف کنند و در همین راستا نیز قرار دادن حزب الله در فهرست گروههای تروریستی با هدف تضعیف محور مقاومت صورت می گیرد.
نقوی حسینی تصریح کرد: مثلث رژیم صهیونیستی امریکا و ال سعود می خواهند ناکامی خودشان را با این روش جبران کنند و همین نشان می دهد که صهیونیستها میداندار این مساله هستند و آل سعود نیز در مسیر رژیم صهیونیستی حرکت می کنند.
وی تاکید کرد: از نظر ما این روش انها نیز کارآمد نخواهد بود زیرا حزب الله لبنان یک گروه سیاسی است که در انتخابات شرکت می کند و کاندیدا و کرسی در مجلس لبنان دارد و مورد اقبال مردم منطقه نیز هست و قطعاً حزب الله با قاطعیت به راهش ادامه می دهد و دوستداران حزب الله نیز از آنها حمایت میکنند.
وی خاطرنشان کرد: این ترفند صهیونیستها همانند ترفندهای دیگر و توطئههای کثیری که داشتند خنثی خواهد شد.
گفتنی است، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان راجع به اینکه شورای همکاری خلیج فارس حزب الله را تروریست خوانده است گفت: من احساس می کنم بعضی از کشورهای حوزه ما با توجه به سیاستهای منفی که دارند به ویژه دولت سعودی به دنبال ایجاد تنش و ناامنی در کل منطقه هستند و به پیش بردن این سیاستهایشان را به قیمت استفاده از برخی از این منافع ملتهای دیگر انجام میدهند.
وی با بیان اینکه تمام آزادیخواهان جهان عرب متنفر از اقدامات این کشورها هستند خاطرنشان کرد: تنها سازمانی که از تمامیت ارزی لبنان در برابر رژیم صهیونیستی دفاع کرده است همین سازمان بوده و گفت: این اقدام حتماً اقدامی است که نه تنها محکوم است بلکه باعث می شود دنبال کنندگان این اقدامات در منطقه و جامعه جهانی نقش مخربشان آشکار شود.
ظریف تصریح کرد: ما بارها به گفتگو و تعامل مثبت این کشورها را دعوت کرده ایم و به اقدامات تنش زا و تشنج آورین آنها خواسته ایم که پایان دهند و آثار این سیاستهای غلط را در عراق و سوریه مشاهده می کنیم.
وی تاکید کرد: بهتر است قبل از اینکه این اقدامات از کنترل خارج شود به آنها پایان دهند و همکاری و حسن همجواری مثبت داشته باشند.
به گزارش شبستان، 222 نماینده مجلس دربیانیه ای موضع شورای همکاری خلیج فارس را درباره حزب الله لبنان محکوم کردند.
در این بیانیه که محمد دهقان عضو هیات رییسه مجلس در پایان جلسه علنی روز دوشنبه قرائت کرد، آمده است: حزب الله لبنان نماد مقاومت در برابر رژیم صهیونیستی است و اگر حزب الله نبود رژیم صهیونیستی همچنان جنوب لبنان را در اشغال خود نگه می داشت و تکفیری های هم پیمان این رژیم تمامیت ارضی لبنان را همانند سوریه مورد تعرض قرار می دادند.
در ادامه این بیانیه آمده است: حزب الله لبنان و در کنار آن جهاد اسلامی و حماس امروز به عنوان آبروی ملت اسلامی در برابر تهاجم گسترده و بی رحمانه استکبار جهانی به ویژه آمریکا و رژیم صهیونیستی همچون نگینی می درخشد و در این میان رژیم آلوده آل سعود با فشار بر دیگر اعضای شورای همکاری خلیج فارس طی بیانیه ای حزب الله را یک سازمان تروریستی خوانده و آن را تحریم کرده است.
این بیانیه می افزاید: البته عربستان نه غیرت عربی و نه غیر اسلامی دارد، در یک سال گذشته با بمباران وحشیانه مردم مظلوم یمن، هزاران زن، کودک، پیر و جوان را به خاک و خون کشیده و نوکری آمریکا و رژیم صهونیستی را به نمایش گذاشته، انتظاری بیش از این نیست.
دهقان ادامه داد: ولی کشورهایی همچون عمان و کویت و حتی قطر که گاهی به مقاومت کمک کرده اند، نباید خود را در کشتی شکسته و در حال غرق شدن عربستان قرار دهند و در مقابل امت و دیگر کشورهای اسلامی بایستند؛ انتظار از آنهاست که حساب خود را از عربستان جدا کنند و همانند گذشته از حزب الله لبنان که به عنوان نماد مقاومت در برابر رژیم صهیونیستی است حمایت کنند.
این بیانیه می افزاید: ما نمایندگان ملت بزرگ ایران این اهانت وقیحانه به حزب الله لبنان توسط شورای همکاری خلیج فارس را به شدت محکوم می کنیم و آن را اهانت به دولت و ملت لبنان می دانیم و حمایت همه جانبه خود را یک بار دیگر از حزب الله لبنان و رهبر شجاع آن جناب آقای سید حسن نصرالله اعلام می کنیم.
پیام روحانی به رئیس جمهور اندونزی رسید
'محمدجواد ظریف' وزیر امور خارجه در دیدار با 'جوکو ویدودو' رییس جمهوری اندونزی، پیام کتبی حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی رییس جمهوری اسلامی ایران را تقدیم وی کرد.
پیام کتبی رییس جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به پیام قبلی رییس جمهوری اندونزی بوده است.
جوکو ویدودو پس از این دیدار به خبرنگاران، گفت که در دیدار با ظریف دو طرف در خصوص همکاری در بخش سرمایه گذاری و انرژی توافق کردند.
وی گفت: ایران خواستار تقویت همکاری و سرمایه گذاری طرف اندونزیایی در ایران است و تهران نیز در اندونزی سرمایه گذاری خواهد کرد.
به نوشته تارنمای 'رپوبلیکا'، رئیس جمهور اندونزی با اشاره به تشدید اختلافات ایران و عربستان پس از اعدام شیخ نمر مدافع حقوق بشر در عربستان، گفت که در دیدار با وزیر خارجه ایران خواستار خویشتنداری طرف ها به منظور حفظ ثبات و صلح در منطقه خاورمیانه شده است.
وی گفت که هر دو طرف متعهد به حمایت کامل برای استقلال فلسطین شده اند.
خبرگزاری رسمی اندونزی نیز گزارش داد 'جوکووی' پس از این دیدار آمادگی این کشور را برای کمک به تلاش به منظور عادی سازی روابط ایران با عربستان سعودی اعلام کرد.
رئیس جمهور اندونزی در این دیدار از خویشتنداری جمهوری اسلامی ایران در جریان تیره شدن مناسبات با عربستان که باعث بدتر شدن وضعیت و اوضاع در منطقه نشده است، قدردانی کرد.
وی همچنین برگزاری موفقیت آمیز انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری را به وزیر امور خارجه تبریک گفت.
جوکووی گفت: این نشان می دهد روند و فرآیند دموکراتیک در ایران به خوبی وجود دارد و این می تواند تغییراتی در جهان ایجاد کند.
رئیس جمهور اندونزی همچنین از تحولات مثبت در روند مناسبات بین دو کشور استقبال کرد و گفت: من از توسعه مثبت بخش های مختلف در روابط دو جانبه بین اندونزی و ایران خوشحال هستم و این افزایش مناسبات را می توان در دستیابی به نتایج خوب در مذاکرات بخش های انرژی و نفت و گاز مشاهده کرد.
جوکو ویدودو با اشاره به مناسبات اقتصادی و تجاری دو کشور و انتظار برای اجرای تعدادی از طرح های اقتصادی بین دو کشور، گفت که 'سودیرمان سعید' وزیر انرژی و منابع معدنی را مامور ویژه توسعه همکاری های تجاری دو کشور می کند.
در این دیدار که در حاشیه پنجمین اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی با موضوع فلسطین برگزار شد، رییس جمهوری اندونزی و وزیر امور خارجه ایران درمورد روابط رو به گسترش و مسایل منطقه ای مورد اهتمام دو کشور گفت وگو و رایزنی کردند.
به گزارش شبستان، ظریف از صبح روز گذشته در جاکارتا به سر می برد و عصر امروز راهی سنگاپور خواهد شد.
اولین گزارش عملکرد ایران در قطعنامه ۲۲۳۱ مثبت اعلام شد
نشست فصلی شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی با موضوع ایران صبح دوشنبه در وین برگزار شد.
آژانس بین المللی انرژی اتمی در نخستین گزارش خود از اجرای قطعنامه 2231 و ارزیابی برنامه های هسته ای ایران تاکید کرد: هیچ نشانه ای از انحراف در فعالیت های صلح امیز هسته ای ایران مشاهده نشده است.
در این گزارش که یوکیاآمانو مدیرکل آژانس قرائت کرد، آمده است: آژانس از شورای امنیت و شورای حکام درخواست کرده بود نظارت و تایید فعالیت های هسته ای ایران را که از ۱۶ ماه ژانویه سال جاری اجرای پروتکل الحاقی را آغاز کرده، به عهده بگیرد.
در ادامه این گزارش آمده است: اجرای برجام آغاز شده است و ایران نیز باید طبق آن به تمام تعهدات خود طی چندسال عمل کند . آژانس نیز وظیفه نظارت و تایید را دارد و در همین راستا گزارش های مربوطه را در اختیار شورای حکام و شورای امنیت قرار می دهد .
آمانو افزود: ما تمام جزئیات عینی و واقعی را با توجه به مسولیتی که آژانس طبق قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت بعهده دارد گزارش خواهیم داد و تمامی آن را اجرا خواهیم کرد.
مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در ادامه گزارش خود خاطرنشان کرد: از اول مارس امسال نیز دفتری برای تایید پادمان جمهوری اسلامی ایران تشکیل شده است.
اعضای شورای حکام براساس برنامه اعلام شده در نشست امروز شورای حکام مسائل مربوط به تایید برنامه های هسته ای جمهوری اسلامی ایران را برپایه قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل بررسی می کنند.
ایمنی و فناوری هسته ای در سال 2016، همکاری های فنی برای تقویت توان آمریکای لاتین برای جلوگیری از برخی بیماری های قابل انتقال و همچنین فعالیت های برنامه های اتمی در کره شمالی و سوریه نیز از دیگر موضوع های در دستور کار نشست چند روزه وین است.
یک روز حضور ظریف در جاکارتا
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان از صبح روز گذشته با ورود به جاکارتا تور ۱۱ روزه خود را کلید زد.
بنابراین گزارش، وزیر امور خارجه ایران روز یکشنبه به منظور شرکت در نشست فوق العاده سازمان همکاری اسلامی و دیدار با مقامات اندونزی وارد جاکارتا شد.
در این نشست که با موضوع آزادی فلسطین و قدس شریف است، وزیران و نمایندگان 57 کشور عضو سازمان همکاری اسلامی شرکت داشتند.
هدف از برگزاری این نشست مهم در جاکارتا بازگرداندن موضوع فلسطین و مسجد الاقصی به افکار عمومی و توجه جهانیان به جنایات رژیم صهیونیستی علیه مردم مظلوم این سرزمین است.
رتنو مرسودی وزیر امور خارجه اندونزی سخنران افتتاحیه نشست فوق العاده وزیران امور خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی بود.
وی گفت که در این نشست تلاش می شود موضوع فلسطین مورد توجه جامعه بین المللی قرار گیرد.
پس از حضور و شرکت ظریف، اجلاس وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی با سخنان کوتاه پایانی وزیر خارجه اندونزی و اعلام اینکه مراسم شام رسمی اجلاس به افتخار میهمانان ساعت 7 امشب برگزار می شود، خاتمه یافت.
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران بلافاصله پس از پایان نشست وزرای خارجه سازمان همکاری اسلامی در جاکارتا با همتای تاجیک خود در یک نشست صمیمی و خصوصی به تبادل نظر درباره روابط دوجانبه و مسائل مورد اهتمام دو کشور پرداخت.
علاوه براین، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه در حاشیه نشست فوق العاده سازمان همکاری اسلامی در جاکارتا با نعمان کورتولموش معاون نخست وزیر ترکیه دیدار و گفت و گو کرد.
طرفین در این دیدار در خصوص تحولات منطقه و زمینه های گسترش روابط و همکاری های دو کشور در پرتو آخرین تحولات روابط دو جانبه و سفر اخیر نخست وزیر ترکیه به تهران گفت و گو کردند.
اما بامداد امروز به وقت تهران، پنجمین نشست فوق العاده سران سازمان همکاری اسلامی دقایقی پیش با حضور سران و مقامات ارشد کشورهای عضو این سازمان از جمله محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در جاکارتا اندونزی گشایش یافت.
در این نشست فوق العاده که با عنوان «اتحاد برای دستیابی به راه حل عادلانه و دائمی» و در واکنش به وضعیت نگران کننده در فلسطین و قدس که نه تنها فلسطینیان بلکه جهان اسلام را تحت تاثیر قرار داده است، سران، وزیران خارجه و نمایندگان 57 کشور عضو سازمان همکاری اسلامی شرکت دارند.
هدف از برگزاری این نشست مهم در جاکارتا بازگرداندن موضوع فلسطین و مسجد الاقصی به رادار جهانی است.
رنتو مرسودی وزیر امور خارجه اندونزی اعلام کرد که دراین نشست فوق العاده 6 موضوع اصلی با محور فلسطین و مسجدالاقصی مورد بحث و گفت وگو قرار می گیرد.
مرز فلسطین با توجه به اشغال سرزمین فلسطین توسط صهیونیست ها براساس نقشه 1967، سرنوشت آوارگان فلسطینی با توجه به زندگی بیش از چهار میلیون فلسطینی در خارج از این کشور، وضعیت بیت المقدس با توجه به تعیین شرق بیت المقدس به عنوان پایتخت فلسطین، امنیت و دسترسی به آب تمیز ازجمله محورهای مورد بررسی در این نشست است.
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه به نمایندگی از جمهوری اسلامی ایران در نشست فوق العاده سران سازمان همکاری اسلامی شرکت کرده است.
رییس جمهوری اندونزی از اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل و چهار کشور تایلند، بوسنی، روسیه و آفریقای مرکزی به عنوان ناظر دعوت کرده است.
جاکارتا براساس درخواست محمود عباس رییس تشکیلات خودگردان فلسطین و ایاد مدنی دبیر کل سازمان همکاری اسلامی میزبانی نشست فوق العاده این سازمان برای بررسی موضوع فلسطین را در روزهای یکشنبه و دوشنبه هفته جاری بر عهده گرفت.
وزیر امور خارجه مصر به عنوان نماینده رییس جمهوری این کشور و رییس دوره ای سازمان همکاری اسلامی سخنران مراسم افتتاحیه این نشست مهم بین المللی است و پس از آن جوکو ویدودو رییس جمهوری اندونزی سخنرانی می کند.
محمود عباس رییس تشکیلات خودگردان فلسطین و ایاد امین مدنی دبیر کل سازمان همکاری اسلامی از دیگر سخنرانان نشست فوق العاده سران سازمان همکاری هستند.
در نشست فوق العاده سران سازمان همکاری اسلامی به میزبانی اندونزی 49 کشور از 56 کشور عضو شرکت دارند. دو کشور ناظر و پنج نماینده از کشورهای عضو شورای امنیت دائمی سازمان ملل متحد نیز در این نشست شرکت کرده اند.
تصویب پیش نویس برنامه کار، عکس یادگاری سران و مقامات ارشد کشورهای حاضر در نشست فوق العاده، سخنرانی روسای هیأت های شرکت کننده در این نشست از جمله وزیر امور خارجه ایران از دیگر برنامه های پنجمین نشست فوق العاده سران سازمان همکاری اسلامی است.
پیش نویس قطعنامه و بیانیه جاکارتا درباره فلسطین و قدس شریف در پایان این نشست به تصویب می رسد.
ایران در مذاکرات هسته ای ثابت کرد گفتگو همه بحرانها را حل می کند
جورج وللاء وزیر خارجه مالت پس از دیدار با ظریف در نشست خبری مشترک با وی گفت: خوشحالم که جمهوری اسلامی ایران میزبان چنین کشور کوچکی است.
وی با بیان اینکه ما اگرچه کوچک هستیم در مسایل بین المللی نقش خوبی ایفا کردهایم در تاریخ افزود: ما همچنان نشان داده ایم که متعهد صلح و ثبات در جهان هستیم و من اولین وزیر خارجه ای هستم که به ایران امده ام و الان زمان مهمی است که بتوانیم با ایران به همکاری بیشتر بپردازیم.
وزیر خارجه مالت با اشاره به موفقیت برجام افزود: ایران نشان داد اراده مهمی برای گسترش روابط با جهان دارد و همچنین ایران ثابت کرد که گفتگو و درک مقابل بسیار کمک کننده است.
وی خاطرنشان کرد: شما همچنین نشان دادید که نسبت به اینده نگاه مثبت دارید و ما می توانیم تغییراتی را ایجاد کنیم و تاثیر بزرگی که ایران در سیاست و اقتصاد جهان می تواند داشته باشد و انکارناپذیر است و همه متوجه این مساله شدهاند.
وی حوزه های همکاری ایران و مالت را به بخش های بانکی مالی و کشتیرانی مرتبط دانست و اظهار داشت: رایزنی های سیاسی و توافقاتی که با ایران به دست اوردیم می تواند بر گسترش روابط بین ایران و مالت و همچنین ایران و اتحادیه اروپا بسیار موثر باشد.
وی تاکید کرد: ایران در برجام نشان داد که مذاکرات می تواند بحرانها را حل کند.
وزیر خارجه مالت همچنین به دیدار امروز خود با رئیس جمهور اشاره کرد و گفت: علاوه بر این از اقای ظریف برای سفر به کشورمان دعوت می کنیم.
وی در قسمت پایانی این نشست خبری در پاسخ به سوال خبرنگاری راجع به دخالتهای سیاسی کشورهای مختلف در لبنان گفت: لبنان کشوری است که اتفاقات زیادی در ان رخ داده اما این کشور نشان داده که مقاوم است.
وی به نقش مثبت حزب الله برای ایجاد استقلال در لبنان اشاره کرد و گفت: ما اعتقاد داریم که باید شاهد اتحاد بیشتر در لبنان باشیم زیرا این کشور بیشتر نیازمند وحدت است و پیام من این است که ایجاد تنش در این کشور لازم نیست و ما باید به نحوه کمک به لبنان از طریق سازمانهای قانونی فکر کنیم نه اینکه به دنبال شکاف در این کشور باشیم.
ایران و مالت یادداشت تفاهم لغو روادید امضا کردند
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان و جورج وللاء وزیر خارجه مالت شب گذشته پس از دیدار و گفتگو یادداشت تفاهم همکاری بین دو کشور امضا کردهاند.
بنابراین گزارش طبق این تفاهم نامه قرار شد مشورتهای سیاسی بین دو کشور با لغو روادید متقابل برای توافق نامههای سیاسی و خدمت و زمینه تعامل بیشتر بین ایران و مالت برقرار شود.
داوود اوغلو در تهران به دنبال چیست؟
داوود اوغلو نخست وزیر ترکیه شب گذشته وارد تهران شد و مورد استقبال وزیر اطلاعات و فناوری ارتباطات قرار گرفت.
بنابراین گزارش، وی صبح امروز مورد استقبال رسمی اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور قرار گرفت و پس از آن دو مسئول در نشست مطبوعاتی مشترک شرکت کردند.
اما هدف از سفر داوود اوغلو به تهران چیست؟
در پاسخ به این سوال شبستان کارشناسان تحلیل هایی ارایه کردند که در گزارش ذیل آمده است:
هدف نخست وزیر ترکیه از سفر به تهران حل مشکلاتش خود در سوریه و عراق است
حسین کنعانی مقدم، کارشناس مسایل بین الملل در گفتگو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان درخصوص سفر نخست وزیر ترکیه به تهران گفت: مذاکرات سوریه در حال حاضر وارد شرایط حساسی شده و این سفر را می توان به این موضوع ارتباط داد.
کنعانی مقدم با بیان اینکه مشکلاتی که ترکیه درخصوص مسایل کردها و سیاست غلطش در سوریه را دچار شده باعث شده که به دنبال ترمیم روابط با تهران باشد افزود: ترکیه در این خصوص مجبور است با ایران که کشوری موثر در سوریه و عراق است رایزنی داشته باشد.
وی خاطرنشان کرد: ترکیه به دنبال این است که ایران را در سوریه مقابل خودش نبیند زیرا اگر ایران مقابل ترکیه قرار بگیرد آنکار دچار مشکلات سیاسی و اقتصادی زیادی خواهد شد.
هدف سفر داود اوغلو به تهران وساطت ایران بین ترکیه و روسیه است
حسن هانیزاده، کارشناس سیاست خارجی در گفتگو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان راجع به سفر نخست وزیر ترکیه به تهران گفت: این سفر از دو جنبه قابل تجزیه و تحلیل است.
وی با بیان اینکه اول به لحاظ سیاسی می توان به این موضوع پرداخت افزود: رفتار ترکیه در بحران سوریه مخالف روابط بینالمللی و منطقهای و ترکیه در 5 سال بحران سوریه نقشی کاملاً تخریبی ایفا کرد.
هانی زاده افزود: الان با توجه به آتش بس امریکا و روسیه در سوریه ترکیه احساس می کند این کشور را دور زدهاند و تصمیم اصلی را امریکا و روسیه برای سوریه اتخاذ کردهاند و بدون مشورت با ترکیه این کار را انجام داده است.
هانی زاده خاطرنشان کرد: این مساله نشان می دهد ترکیه به حاشیه رانده شده است و از این سو به ایران امده تا فصل جدیدی از روابط با ایران را داشته باشد و از ایران بخواهد تا میان روسیه و ترکیه وساطت کند.
وی افزود: همچنین ترکیه پذیرفته که دیگر بشار اسد رفتنی نیت و اختلافاتی نیز بین عربستان و ترکیه بروز کرده و به همین دلیل این کشور به دنبال ترمیم روابط خود با روسه و ایران است.
این کارشناس مسایل سیاست خارجی با اشاره به شدت نیازمندی ترکیه به حمایت ایران و روسیه و مسایل سیاسی خاطرنشان کرد: از بعد اقتصادی نیز سفر ترکیه به تهران حائز اهمیت است زیرا پس از ناامنی های انکارا و جنوب شرق ترکیه درآمدهای گردشگری این کشور کاهش یافته و انکارا به دنبال این است به افزایش حجم مبادلات خود با تهران بپردازد.
هانیزاده اظهار داشت: به همین دلیل ترکیه به دنبال بهبود وضعیت اقتصادی خود در این سفر است.
نظر شما