افزایش حجم مبادلات تجاری تهران - صوفیه

خبرگزاری شبستان:ایران و بلغارستان دارای روابط تجاری و اقتصادی هستند. حجم مبادلات تجاری بین تهران - صوفیه در سال های گذشته روند رو به رشد داشته و دو کشور بر ایجاد کریدور حمل و نقل بین ایران، بلغارستان، جمهوری آذربایجان، ارمنستان و گرجستان تاکید دارند.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: در حال حاضر و پس از فروپاشی بلوک شرق، علی‌رغم همه تلاش‌های صورت گرفته سیستم اقتصادی بلغارستان همچنان کشاورزی‌محور است. بلغارستان با خاکی حاصلخیز و اندکی منابع طبیعی دیگر، اقتصادی استوار بر کشاورزی دارد. تولید در تعاونی‌های بزرگ مکانیزه متمرکز است. فراورده‌های عمده شامل: غلات (گندم، ذرت، جو) و میوه (انگور) و به طور فزاینده‌ای تنباکو است. تولیدات کشاورزی اساس صنایع غذایی و شراب‌سازی و تنباکو را تشکیل می‌دهد. وامهای بلوک شرق در توسعه صنایع ازجمله مهندسی و کود سازی و شیمیایی نقش داشته‌است. به دنبال آشوب‌های اجتماعی اقتصادی و سیاسی که اروپایی شرق را پس از ۱۹۹۰ در بر گرفت الکوهای تجارت در این منطقه مختل گشت. بلغارستان که روابط بازرگانی‌اش با شوروی به ویژه نزدیک بود، با کمبودهای شدید بسیاری از کالاها و از جمله نفت، بیشتر از اغلب کشورهای اروپای شرقی لطمه دید. تولید صنعتی کاهش یافت ولی پیشرفت در امر خصوصی کردن صنعت و کشاورزی حاصل شده‌است.

 

بنابراین گزارش، اقتصاد بلغارستان به طور کلی در سال ۲۰۱۱ به میزان ۱٫۷ درصد نسبت به سال قبل رشد داشت. پیش‌بینی اقتصادی کمیسیون اروپا برای رشد کلی بلغارستان در سال ۲۰۱۲ میلادی ۰٫۵ درصد بود درحالیکه صندوق بین‌المللی پول رشد تولید ناخالص ملی این کشور را در سال ۲۰۱۲ رقم ۰٫۸ درصد اعلام کرده بود. نیروگاه هسته‌ای دو هزار مگاواتی کازلودی بیش از ۳۵ درصد برق بلغارستان را تأمین می‌کند و افزایش طول عمر دو رآکتور هزار مگاواتی این نیروگاه تا بیش از ۲۰ سال به یکی از اولویت‌های دولت بلغارستان تبدیل شده‌است.

 

این گزارش می افزاید: ایران و بلغارستان دارای روابط تجاری و اقتصادی بوده و هستند. حجم مبادلات تجاری بین تهران - صوفیه در سال های گذشته روند رو به رشد داشته و دو کشور بر ایجاد کریدور حمل و نقل بین ایران، بلغارستان، جمهوری آذربایجان، ارمنستان و گرجستان تاکید دارند. صادرات ایران به بلغارستان در سال های 2011 و 2012 به ترتیب بیش از چهار میلیون و 149 هزار یورو و افزون بر 6 میلیون و 871 هزار یورو ثبت شده و در عین حال میزان واردات نیز از این کشور بیش از 56 میلیون و 81 هزار یورو و افزون بر 17 میلیون و 925 هزار یورو بود.

 

مهمترین اقلام صادراتی کشورمان به بلغارستان مواد پلاستیکی و پلاستیک، سوخت های فسیلی و روغن های معدنی، میوه و مرکبات، خرما مضافتی، اجزا و قطعات لکوموتیو و غیره و برخی از کالاهای وارداتی از این کشور نیز ماشین آلات صنعتی، کشاورزی، غلات، تولیدات چوبی و مواد غذایی ثبت شده است.

 

بنابراین گزارش، میزان مراودات تجاری ایران و بلغارستان در سال 93 در حدود 126 میلیون دلار بوده‌است که از این میزان در حدود 30 میلیون دلار صادرات کالا از ایران به بلغارستان و 96 میلیون دلار نیز واردات از این کشور به ایران انجام شده است.

 

سوپر فسفاتک‌ها، ماشین آلات و دستگاه‌ها برای آماده کردن یا تغییر شکل دادن توتون و تنباکو، ماشین‌های ریخته‌گری و قالب‌ریزی از نوعی که در متالوژی یا ریخته‌گری فلزات بکار میرود، اسب برای مسابقه، ا جزا ء و قطعات مربوط به ماشین آلات، فراورده‌های زیبایی و آرایشی و فرآورده هایی برای مراقبت ازپوست، جرثقیل‌های سقفی ریلی روی تکیه‌گاه ثابت، مواد پاك‌كننده دندان، لاستیك‌ رویی چرخ بادی از كائوچو از انواعی كه برای اتوبوسک‌ها و اتومبیلک‌های باری به كار می‌رود، لوازم و ملحقات لوله و شیلنگ از مواد پلاستیکی، کاغذ دیواری و سایر پوشش‌های دیواری همانند کاغذ پشت شیشه، بلبرینگ، فلاسک، ماشین‌ها و دستگاه‌ها برای آزمایش استحکام, مقاومت, فشارپذیری, کشش پذیری یاسایرخواص مکانیکی، انواع جعبه دنده، وسایل مورد استفاده در علوم دندانپزشکی، دستگاههای برقی تشخیص بیماری و غیره کالاهایی هستند که بیشترین واردات از بلغارستان را داشته اند.

 

همچنین کالاهایی نظیر اوره به صورت محلول در آب، پلی استیرن غیر قابل انبساط مقاوم در برابر ضربه، خرما، انگور بی‌دانه، انگور خشک کرده، لوازم خانه‌داری و پاکیزگی، پلی استیرن غیرقابل انبساط معمولی، ظروف شیشه‌ای، هندوانه تازه، سفالینه‌های شیشه‌ای ازكریستال سرب دار ساخته شده بصورت ماشینی، نمک معمولی ،رب گوجه فرنگی، مجسمه‌های کوچک، لیوان نوشیدن پایه‌دار، کیوی‌ تازه، زد آلو خشک کرده، آب سیب، کربنات کلسیم، سنگ مرمر، کدو حلوایی، ورق شیشه، سایر کف‌پوش‌ها، ماشین شیر دوش، فلفل دلمه‌ای و غیره نیز کالاهایی است که بیشترین صادرات از ایران به بلغارستان را داشته است.

 

در سال 92 میزان واردات از بلغارستان به ایران 25 میلیون دلار، در سال 91 ، 10 میلیون دلار و در سال 90 نیز در حدود 79 میلیون دلار بوده است.صادرات ایران به بلغارستان در سال 92 پنج میلیون دلار، در سال 91 هفت میلیون دلار و در سال 90 بیش از 10.5 میلیون دلار بوده است.

 

این گزارش می افزاید به نقل از پایگاه خبری سازمان توسعه تجارت در هفته گذشته هجدهمین نشست کمیسیون مشترک ایران و بلغارستان نیز برگزار شد و در این نشست 66 شرکت بلغاری شرکت داشتند و در آن فرصت های تجاری، صنعتی، سرمایه گذاری با همتایان ایرانی مورد بررسی قرار گرفت. نمایندگان بلغاری در بخش های معدن، انرژی های تجدیدپذیر، گردشگری، بانکی، خدمات مشاوره ای، فناوری اطلاعات، صنعت، کشاورزی، خدمات فنی و مهندسی در این همایش شرکت کردند. سازمان توسعه تجارت نیز شرکت های مشابه ایرانی را برای گفت وگو با طرف مقابل دعوت کرده بود. در حاشیه این همایش، تفاهم نامه هایی در بخش های فناوری اطلاعات، کشاورزی، معدن، صنعت، بنگاه های کوچک و متوسط و خدمات فنی و مهندسی، بانکی و صنایع غذایی بین دو طرف به امضاء رسید.

 

یادآور می شود: بهمن ماه امسال سفیر بلغارستان در تهران در دیدار با رئیس کل گمرک ایران، گسترش همکاری ترانزیتی و تشکیل کمیته مشترک کاری با گمرک کشورمان را خواستار شد. کریستو پولنداکوف در این دیدار گفته بود که می خواهیم روابط گرم و باثباتی با ایران داشته باشیم و از سوی شرکای تجاری می گویم ایران در منطقه برای ما دارای اهمیت بسیار است. بلغارستان به گسترش کریدورهای حمل و نقل و تسهیل ترابری کالا با ایران علاقمند است و نخست وزیر ما با همکاری ایران به دنبال یک کریدور بزرگ تر در منطقه است و ترانزیت کالاهای آسیایی از راه ارس به اروپا از مسیر بلغارستان از برنامه های مهم این کشور به شمار می رود.

کد خبر 530473

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha