به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از زنجان، صوت دلنشین قرآن کریم در فضای سالن طنین انداز شد و مدعوین حاضر در برنامه که اکثر آنان از بچه های مسجد بودند، به نوای ملکوتی آیات قرآنی گوش جان سپردند.
بلافاصله با اتمام آیات قرآنی، سرود ملی جمهوری اسلامی با زمزمه و همراهی حاضران شور و شوق خاصی به فضای سالن داد.
کلیپ تهیه شده از فعالیت های کانون های مساجد زینت بخش ویژه برنامه بیست و سومین سالروز تاسیس کانون های مساجد در استان زنجان بود که به واسطه این کلیپ مدیران مسئول و اعضای کانون های مساجد از اهم فعالیت های کانون های مساجد آشنا شدند.
310 کانون فرهنگی و هنری در استان زنجان فعال است
مسئول دبیرخانه کانون های مساجد استان زنجان در این مراسم با تقدیر از حضور حجت الاسلام شاه فضل مشاور دبیرستاد عالی کانون های مساجد و مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان زنجان با طرح این سوال که رسالت کنونی مساجد چیست و چه هدفی را دنبال می کنند؟ اظهار کرد: هر تشکیلاتی رسالتی دارند که آن تشکل را به جامعه معرفی و هدف آن را مقبول می کند، اگر آن هدف مقبول باشد از سوی مردم مورد قبول واقع می شود.
این مقام مسئول با یادآوری اینکه باید برای کانون های مساجد نیز رسالتی تعریف شده است، خاطرنشان کرد: از آنجائیکه روح انسان لطیف و متعالی است، باید رسالتی برای این مجموعه تعریف کرد که سرچشمه مقصود را خوب ببینیم.
مسئول دبیرخانه کانون های مساجد با بیان اینکه در تمام دنیا برای صنایع، نهادها و گروه ها رسالت تشکیلاتی تعریف شده است با ارائه مثال هایی از شرکت ماکروسافت و دانشگاه اکسفورد، خاطرنشان کرد: رسالت های این مراکز به اندازه ای به هدف رسیده است که امروزه افرادی که در دانشگاه انگلیس درس می خواند پس زمینه گرایش غربی پیدا می کنند و این نشان می دهد این دانشگاه به رسالت تشکلیلاتی خود رسیده است.
در پاسخ به این سوال که اگر نهادی که تشکیلات و رسالت تشکیلاتی خود را دنبال می کند و قدم در وادی فرهنگ بگذارد، باید چه بکند، افزود: ولایت پذیری از جمله مباحثی است که تغییر فرهنگ را رقم می زند.
وی با بیان اینکه رهبری در باب فرهنگ نیز مجتهد است، افزود: کسی که فرهنگ را با گوشت و پوست خود لمس کرده، مسائل زمان را به خوبی درک می کند.
این مقام مسئول به سفر پوتین به ایران و ملاقات با مقام معظم رهبری اشاره کرد و گفت: علیرغم سپری شدن زمان جلسه پوتین، وی دیدار با رهبری ایران را مغتنم تر و دلنشین تر اعلام کرد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به فلسفه گسترش فرهنگ ناب اسلامی اشاره کر و گفت: وقتی اسلام وارد جزیره عرب می شود بنیان فرهنگی آن زمان را زیرورو کرده و اسلام در حوزه روابط، حقوق، داوری، خانواده مواردی را به جامعه عرضه می کند که ما از آن مغفول هسیتم.
مقدمی با یادآوری تعابیر رهبری در خصوص مهندسی فرهنگی، اقتصاد مقاومتی و تولید علم خاطرنشان کرد: حضرت رسول اکرم(صلی اله علیه) چه مهندسی ظریفی را در جامعه جاهل زمان جزیزه العرب داشتند و مقوله برابری همگان در برابر خداوند جز، تقوا را نهادینه کرد.
وی با بیان اینکه دین اسلام در رعایت حال مومن، همسایه، داوری و خانواده مباحثی را بیان کرده است، با بیان روایتی از جنگ بدر افزود: در تاریخ آمده است، وقتی در جنگ بدر صفوف نظامی مسلمانان به هم خورد،حضرت رسول با عصای خود به یکی از اصحاب فشار می آورد تا درست بایستند، این فرد ناراحت می شود و می گوید می خواهم قصاص کنم، پیامبر فرمودند، اشکالی ندارد، فرد وقتی برای قصاص می آید بر پیامبر بوسه می زند و می گوید: می دانم می خواهم شهید شوم فقط می خواهم بر شما بوسه بزنم.
بنا به فرموده مقام معظم رهبری، دنیای غرب با زر و تزویر دست به دست هم داده اند تا زن مسلمان را از فرهنگ خود دور کنند که به گفته مسئول دبیرخانه کانون های مساجد استان زنجان، پیامبر گرامی اسلام در جزیره العرب چنان احترامی به زن مسلمان می دهد که آیه کوثر به همین منظور نازل می شود و فرهنگ عرب جاهلی را متحول کرد.
وی ادامه داد: اگر گوش به فرمان ولی فقیه باشیم و تدابیر ایشان را در تمام حوزه ها بالاخص فرهنگ و کار تشکیلاتی و هدف گذاری دنبال کنیم به نتیجه می رسیم چرا که به فرموده رهبری رسالت تشکیلاتی نیازمند خودسازی، دیگرسازی و جامعه سازی است.
مقدمی با یادآوری اینکه اگر این مسائل را ارج نهیم، جامعه ما همان جامعه متعالی خواهد بود، ادامه داد: ستاد عالی کانون های مساجد در این مسیر خوب گام برداشته است و اصول کار تشکیلاتی خوب رعایت می شود و رشد قابل ملاحظه ای دارد.
مسئول دبیرخانه مساجد استان زنجان هدف از تاسیس کانون های مساجد را تربیت انسان صالح و توجه به مقام خلیفه الهی عنوان کرد و گفت: مساجد نیز بهترین مکان روی زمبن به عنوان ابزار رسیدن به این هدف است.
مقدمی به دیدار اعضای ستاد عالی کانون های مساجد با آیت اله مکارم شیرازی در دهه فجر در قم اشاره کرد و گفت: ایشان در روایتی فرمودند: هر جا مسجدی بنا نهاده شده خون شهیدی در آن ریخته شده است.
این مقام مسئول به اجرای طرح تلاوت نور و قرائت یک صفحه از قرآن کریم بین نمازهای مغرب و عشاء اشاره کرد و یادآور شد: طرح تلاوت نور گسترده ترین طرح ستاد عالی در جامعه است.
به گفته این مقام مسئول کانون های مساجد شجره طیبه ای است که حاصل مهندسی شورای عالی فرهنگ عمومی است که طی آن وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مکلف می شود کانون ها را تاسیس کند.
مقدمی در ادامه با ارائه گزارشی از وضعیت کانون های مساجد استان زنجان خاطرنشان کرد: در استان زنجان 310 باب کانون فرهنگی و هنری در جوار مساجد تاسیس شده است که 63 درصد این کانون ها روستایی است و تنها شبکه ای می باشد که در روستاها به طور منسجم کار فرهنگی انجام می دهد.
وی تعداد کتابخانه های مخزن دار را 55 کتابخانه مخزن دار اعلام کرد و خاطرنشان کرد: خانه های نور محلی برای تدبر در قرآن کریم است که توسط ائمه جماعت اجرا می شود.
اجرای طرح اوقاف فراغت در 234 پایگاه اوقافت فراغت با 24 نوع آموزش با حدود 800 مربی و 17 هزار متربی، دوره های اندیشه های آسمانی در مشهد، جشنواره جوانان مساجد در هشت رشته، آموزش طرح تربیت معلم، راه اندازی اینترنت پاک در قالب طرح خانه های دیجیتال گوشه ای از فعالیت های کانون های مساجد استان زنجان است.
پیام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به مناسبت 18 اسفند قرائت شد
در ادامه این مراسم مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان زنجان در سخنانی ضمن خوشامد گویی به حاضران و تبریک سالروز تاسیس کانون های مساجد پیام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به مناسبت سالروز تاسیس کانون های مساجد را قرائت کرد.
در این پیام آمده است، ندای اذان بلال حبشی از لابه لای تاریخ به گوش می رسد که فریاد برآورده است « عجلوا بالصلاه » و هنوز مومنان عاشق به ندای او لبیک می گویند و صبح و ظهر وشام به سوی مسجد روانه اند.
مسجد پناگاه دیرپای تنهای و بندگی است! مسجد، خانه عشق دوست! خانه آرامش و باغ نیاش که اهل زمین در آن آرام می گیرند و در چشم آسمانیان، چون ستاره ای پرنور می درخشند.
پیامبر اکرم (ص) خستگی سفر را در خانه از جسم و جان می دوزد و علی (ع) بودن در مسجد را بر بهشت خداوند ترجیحدمی داد ؛ که به راستی در مسجد خشنودی پروردگار و در بهشت، خشنودی آفریده او حاصل می شود.
آنگاه که خداوند از مسجد به عنوان خانه خود یاد می کند و آن پناهگاه بندگان خود می نامد دیگر در فضیلت نهفته در خانه دوست نمیتوان سخنی بر زبان راند .
مسجد مأمن عاشقان دلسوخته است، اولین و آخرین پناه گروندگان به راستی و درستی که در ساحت ملکوتی آن حس دل انگیز بنده عاشق را از عطر عاطفه پرواز مشحون می کند. مسجد ، جاری ترین یادگار پیامبر (ص) و به تعبیر آن حضرت «مؤمن در مسجد همانند ماهی در آب است» ماهی، عاشق آب است در آب تنفس می کند و بدون آب جان می دهد مگر نه آن است دوستدار فرهنگ و هنر، عاشق است پس در جوار مسجد و در حال و هوای ملکوتی آن سهل تر به الهام و شهود هنری دست می یابد.
اینجاست که نقش کانون های فرهنگی هنری مساجد در پرورش نیروهای فکری و جوانان مستعد مشخص می شود. کانون های فرهنگی هنری مساجد در طول ٢٤ سال گذشته به برکت همجواری با مسجد، چنان بلند و بالنده و تناور و پربار شده اند که بیش از ٢١ هزار کانون را در سایه خویش جای داده است و مأمن و پناهگاه ده ها هزار جوان شیفته و هنرمند شده اند. درج سالگرد تأسیس کانون های فرهنگی و هنری مساجد کشور در تقویم رسمی پاسداشت دیگری است است برای این حرکت بزرگ و سازنده فرهنگی.
این اتفاق مبارک را به همه آنان که دل در گرو فرهنگ و هنر اسلامی دارند و با مسجد و نماز ذکر و شکر، مأنوس اند تبریک می گویم و برای همه کسانی که در طول ٢٤ سال گذشته به اعتلای فرهنگ مسجد اهتمام داشته اند توفیق روزافزون و خیر دنیا و اخرت مسئلت دارم.
همچنین از تلاش های بی دریغ اهالی مسجد به ویژه ائمه جمعه و جماعات، مدیران کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، مسئولان دبیرخانه ها، کانون ها و کتابخانه های مساجد سراسر کشور و همکارانم در ستاد عالی کانون ها سپاسگزاری می کنم و از خداوند متعال مزید توفیق همگان را مسألت دارم.
توسعه کمی و کیفی کانون های مساجد در اولویت است
در ادامه ناصر مقدم در سخنانی با اشاره به جایگاه کانون های مساجد افزود: در سال 71 شورای عالی انقلاب فرهنگی به منظور مبازره با تهاجم فرهنگی پیشنهاد تشکیل کانون های مساجد را اعلام کرد که طی آن وزارت فرهنگ و ارشاد مکلف شد در مساجدی که نیروی انسانی و امکانات در اختیار دارند، کانون مساجد تاسیس کند.
وی با اشاره به اینکه مساجدی که این دو مولفه را در کنار یکدیگر نداشته باشند به اهداف پیش بینی شده دست پیدا نمی کنند، خاطرنشان کرد: کانون ها باید قطب فرهنگی منطقه باشند و اعضا باید کمک کنند کانون ها پویا و بالنده باشند.
مقدم افزود: اگر تنها به وجود نیروی انسانی بعنوان فرصت برای گرفتن امکانات از دولت توجه کنیم، نمی توانیم به اهداف خود دست یابیم چرا که باید به کفیت کارها توجه شود.
کانون های فرهنگی و هنری مساجد محل تربیت جوانان و رشد استعدادهای این قشر است که به گفته مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان زنجان، این مراکز محل ارتباط جوانان با ائمه جماعت و اقامه نمازهای جماعت می باشد.
وی با تاکید بر اینکه باید کانون ها حرکتی انجام دهند تا به کانون های فعال تبدیل شوند، افزود: ارتباط تنگاتنگ بین ائمه جماعت به عنوان رئیس مسجد و سایر مسئولان مساجد برای بررسی کارکردهای موجود در فضای خوب و برادرانه می تواند به ارتقاء کانون های مساجد کمک کند.
به گفته مقدم، اگر به کانون ها نگاه ابزاری شود و تنها به فکر افزایش کمی آنان باشیم نه تنها به اهداف تعیین شده برای تاسیس کانون دست نیافته ایم، بلکه لطمه می خوریم.
به فرموده رهبری ائمه جماعت رئیس مسجد است و به گفته مقدم، اگر ارتباط محکمی با ائمه جماعت ایجاد نشود شاهد بروز استعدادهای جوانان نخواهیم بود.
این مقام مسئول ادامه داد: اگر بتوان از امکانات به روز در کانون ها استفاده کرد، این مراکز فعال می شوند در غیراینصورت تنها تابلویی از این کانون ها برسردرب مساجد باقی می ماند.
مقدم به اقدامات و عملکرد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت تدبیر و امید اشاره کرد و گفت: این نهاد به صورت متوازن حرکت می کند و یکی از حوزه هایی که این مجموعه عنایت ویژه ای دارد، کانون ها مساجد است و در صورت هزینه اعتبارات این حوزه در جای خود وحدت و همدلی بین اعضای کانون ها فراهم می شود.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان سخنان خود از برگزاری مراسم نکوداشت آیت اله سلیمی به همت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و حوزه علمیه استان زنجان فردا(20 اسفند) در فرهنگسرای امام خمینی(ره) خبر داد.
بخش بعدی برنامه به هنرنمایی گروه تواشیح مزین شد که پنج تن از قاریان برجسته استان در این بخش فضای برنامه را معنوی کردند.
در ادامه این مراسم مشاور دبیرستاد عالی کانون های مساجد در سخنانی اظهار کرد: یکی از مسائلی که این روزها به چشم می خورد تهاجم فرهنگی و هجمه ای است که رهبری از آن به عنوان ناتوی فرهنگی و نفوذ یاد کرده اند.
کانون های مساجد در صف اول مبارزه با جنگ نرم هستند
حجت الاسلام علیرضا شاه فضل با اشاره به اینکه ابزارهای تهاجم فرهنگی بسیار زیاد شده و شگردهای جدیدی وارد عرصه تهاجم شده استف ادامه داد: در مقایسه با امکانات خودی با امکانات دشمن خواهید دید رابطه سنگینی وجود دارد.
وی مایه دلخوشی خودی در مقابل امکانات غیرقابل تصور دشمن در جنگ نرم را مصداق آیه« چه بسیار اتفاق می افتد گروه های کم بر گروه های زیاد غلبه کنند» خواند و با تحلیل آیه های قرآن به داستان نماز دهه اول ذی الحجه اشاره کرد و گفت: خداوند با موسی 30 روز وعده کرد تا حضرت برای دریافت تورات آماده شوند.
وی ادامه داد: وقتی ایشان به کوه رفتند، برادر خود هارون را خلیفه خویش معرفی کردند و در این فاصله فردی از یاران حضرت موسی با ساخت مجسمه ای از گوساله مردم را گمراه کرد و آنان را به پرسش این گوساله به جای رستش خداوند دعوت کرد.
وقتی حضرت موسی ماموریت خود را به پایان رساند و به نزد افراد قبیله خود بازگشت جز برادر خود همه یارانش گوساله پرست شدند که این مساله نشان می دهد گوساله یک ابزار گمراهی بود که به گفته این مقام کشوری، خداوند مجازات سختی برای آنان قرار داد که این قوم نیز این مجازات را قبول کردند.
وی با اشاره به اینکه تهاجمات فرهنگی از جمله ماهواره، اینترنت و فضای مجازی با تمام جذابیت هایی که دارند مردم را جذب خود می کنند و پس از مدتی بلای جان مردم می شوند، ادامه داد: باید فضایی در کانون ها طراحی شود تا مردم با خداوند آشتی کنند و اگر توانستید یک تاثیر کوچک الهی و فرهنگی روی افراد بگذارید این افراد باز می گردند چرا که وجود پیامبر و اهل بیت و خدا در فطرت انسان هاست.
در ادامه میثاق نامه مسجد به امضای فعالان فرهنگی مساجد استان زنجان رسید
میثاق نامه مسجد به امضای حجت الاسلام بیات به نمایندگی از حوزه علمیه استان زنجان، طهماسبی فرمانده سپاه ناحیه زنجان به نمایندگی از پایگاه های مقاومت بسیج و ناصر مقدم، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان زنجان به نمایندگی از کانون های مساجد استان رسید.
میثاق نامه مسجد که با آیه ١٨ سوره مبارکه توبه آغاز می شود و در ادامه، متن کامل فرمایش مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در جمع علماء و روحانیون خراسان شمالی در« ١٩ مهر سال ٩١» در خصوص کانون های مساجد را دربر دارد و در پایان، با «لبیک یا امام» بر هم عهدی امام جماعت و بسیج و کانون مسجد تأکید شده است.
متن فرمایش مقام معظم رهبری چنین است: «من سفارش می کنم که کانون های فرهنگی هنری مساجد را فراموش نکنید، البته با همکاری بسیج. بد است که بین روحانی مسجد و بسیج مسجد اختلاف به وجود بیاید، با همکاری بسیج این کانون های فرهنگی هنری مساجد را مؤثر کنید. برایش کار کنید. بنشینید فکر کنید، مطالعه کنید و سخنی که متناسب با نیازِ آن جوانی است که آن جا حضور پیدا می کند، فراهم کنید.
در پایان این میثاق نامه تاکید شده است که با هدف تحقق تمدن نوین اسلامی با رویکرد رسیدن به مسجد طراز اسلامی، ما همگی پیمان می بندیم با انگیزه الهی، روحیه جهادی و برنامه ریزی صحیح، هدفمند و منسجم در راستای اطاعت از فرمایشات ولی امر مسلمین حضرت امام خامنه ای(حفظه الله) نهایت تلاش و همت خود را بکار بندیم تا با همدلی، همکاری و هم افزایی، حرکت عظیم مردمی خود را برای تحقق آرمان های انقلاب اسلامی، امام راحل(ره) و شهدای عزیز سرعت بخشیم و نگذاریم هیچ خللی در صف مستحکم مبارزه با دشمن ایجاد شود.
در پایان این مراسم از مدیران مسئول، رابطان فرهنگی، رابطان خواهر و کتابداران نمونه کانون های مساجد استان زنجان تجلیل شد.
نظر شما