به گزارش خبرگزاری شبستان از قزوین، سردار موسی امیری پیش از ظهر امروز (19 اسفند) در همایش تروما، عوامل و پیامدهای اجتماعی که در سالن اجتماعات شهید رجایی قزوین برگزار شد، بیان کرد: متأسفانه در نگاه ملی، تلفات و سوانح رانندگی برای کشور ما یک مسئله و مشکل ملی است زیرا در 10 سال گذشته بررسی روندهای مربوط به سوانح و تلفات رانندگی از سال 84 تا پایان سال 93 نشان می دهد متأسفانه 221 هزار نفر در کشور ما جان خود را از دست دادند.
وی ادامه داد: در 10 سال گذشته بر اثر سوانح رانندگی در کشور ما علاوه بر کشته ها، 2 میلیون و 900 هزار نفر مجروح و مصدوم شدند و در 10 ماهه سال جاری بر اساس آخرین آمار پزشکی قانونی 14 هزار و 100 نفر در کشور ما با وجود روند کاهش سوانح بر اثر سوانح رانندگی کشته شدند.
جانشین پلیس راهور ناجا اضافه کرد: در این مدت علاوه بر این تعداد کشته، 267 هزار نفر مجروح و مصدوم شدند، در استان قزوین در 10 ماهه سال جاری 318 نفر کشته شدند و 4 هزار و 600 نفر مصدوم و مجروح شدند بنابراین باید تکانی به وجدان بیدار خود دهیم.
وی عنوان کرد: بار این مسئله برای جامعه سنگین است و از نگاه اقتصادی هفت درصد تولید ناخالص ملی بر اثر سوانح رانندگی از دست رفته و بار اقتصادی بر کشور تحمیل می کند و از لحاظ اجتماعی در اثر کشته شدن 14 هزار نفر در 10 ماهه امسال چندین خانواده تحت تأثیر عواقب آن قرار گرفته اند.
سردار امیری توضیح داد: در کشور ما دومین عامل مرگ و میر بعد از بیماری های قلبی و عروقی، سوانح رانندگی است؛ در حوزه سوانح رانندگی با 2 مولفه مرگ و میر و مجروح و مصدوم سرکار داریم بنابراین بار سوانح رانندگی بیش از بیماری های قلبی و عروقی است و در سوانح رانندگی مرگ تاسف بار، ناخواسته و یکباره است و اثر روانی آن فرق می کند.
وی اعلام کرد: 35 درصد ظرفیت تخت های بیمارستانی در اشغال مصدومان سوانح رانندگی است که از 100 هزار تخت بیمارستانی 35 هزار تخت دائم در اشغال مصدومان سوانح رانندگی است.
جانشین پلیس راهور ناجا در خصوص راهکارهای کاهش سوانح رانندگی اظهار کرد: در کشورهای موفقی که تلاش کردند بر این مسئله فائق آیند، چندین کار را انجام دادند یکی از اقدامات این بوده که نظام مدیریت منسجم بر سوانح رانندگی حاکم کردند.
وی تأکید کرد: ما امروز روند کاهشی را در سوانح داریم ولی این روند کند است آمار 10 ماهه سال جاری نشان می دهد سه درصد کاهش تلفات را داشتیم و قریب 450 نفر کمتر کشته شده اند ولی عمق مسئله آن قدر زیاد است که روند کاهشی پاسخگو نیست.
سردار امیری گفت: باید با عزم ملی سراغ این مسئله رفته و مدیریت سوانح را مورد توجه داشته باشیم و این مدیریت نیز باید قبل، حین و بعد از سوانح مدنظر باشد، در شهر قزوین 50 درصد کشته ها عابر پیاده هستند بنابراین پیشگیری با انجام اقداماتی ممکن است و اینجا پیشگیری سریع تر از بیماری قلبی و عروقی جواب می دهد.
وی ادامه داد: ما در پیشگیری از سوانح برنامه نداریم و نگاه و افق ما درست نیست و و باید این مرحله به درستی در کشور ما مدیریت شود و کشوری که توانسته در بیماری های واگیردار به گونه ای عمل کند که این مشکل حل شود می تواند در این حوزه نیز موفق شود.
جانشین پلیس راهور ناجا افزود: آموزش و اطلاع رسانی اقدام دیگری است که باید صورت گیرد برخی دستگاه ها فکر می کنند فقط پلیس مسئول این کار است در صورتی که باید مردم را آگاه کرد و میزان ریسک برخی رانندگی را برای مردم بازگو کرد.
وی گفت: آگاهی دادن به مردم، قشر جوان و فرهنگسازی با هدف تغییر رفتار رانندگی از دیگر اقداماتی است که باید صورت گیرد.
سردار امیری خاطر نشان کرد: امروز راه و خودروهای ما ایمن نیست، البته باید ایرادات را گفت و برنامه داشته باشیم، باز هم پیکان قدیم، امروز پراید دارد بلای جان نسل می شود و ما نتوانستیم حداقل های ایمنی را در خودروهایمان ایجاد کنیم.
وی یادآور شد: پیش بینی و تصویب قوانین و مقررات بازدارنده، اجرای قاطعانه قانون در برخورد با تخلفات و مدیریت حین رویداد و بعد از رویداد از دیگر مواردی است که در این راستا باید مورد توجه قرار گیرد.
نظر شما