حجت الاسلام رحیم لطیفی، عضو هیئت علمی جامعه المصطفی العالمیه در گفت و گو با خبرنگار مهدویت خبرگزاری شبستان گفت: طبق نص صریح آیه قرآن که می فرماید: "قُل لَّا أَسْأَلُكُمْ عَلَيْهِ أَجْرًا إِلَّا الْمَوَدَّةَ فِي الْقُرْبَى" هر مسلمان و بلکه هر انسانی نسبت به ذو القربی پیامبر(ص) وظیفه ای دارد و آن مودت پیامبر(ص) است. زهرای مرضیه بارزترین مصداق اهل بیت(ع) است و مودت و محبت ایشان بر ما واجب است.
وی افزود: یکی از مظاهر مودت و محبت اهل بیت(ع) تبعیت و پیروی از فرمایش آنان است. پیروی و تبعیت از هر انسانی با الگو قرار دادن او ممکن و میسور می شود. همان طور که قرآن کریم می فرماید: "لَقَدْ كَانَ لَكُمْ فِي رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ" امروز در جهان معاصر یکی از راه های مهم تاثیرپذیری جوامع و افراد، الگو قرار دادن سایر انسان ها است. چنانچه یکی از راه های تغییر مسیر، اخلاق و رفتار نیز مراجعه به الگوها است.
حجت الاسلام لطیفی خاطرنشان کرد: در میان نسل جوان به دلیل پاکی فطرت و دور بودن از مزاحمات، انتخاب الگو بسیار اهمیت دارد، اصل الگو و الگو قرار دادن علاوه بر اینکه مورد سفارش شرع مقدس است. امر فطری و عقلی محسوب می شود و به همین دلیل در میان جوانان بسیار می بینیم که هر از چندگاهی فردی را به عنوان الگو قرار می دهند و به راحتی از اخلاق و سیره وی تبعیت می کنند.
عضو هیئت علمی جامعه المصطفی در ادامه با اشاره به حدیثی از امام زمان(عج) در این زمینه خاطرنشان کرد: بر همین اساس می بینیم که حضرت ولیعصر(عج) می فرمایند: "فِي ابْنَةِ رَسُولِ اللَّهِ(ص) لِي أُسْوَةٌ حَسَنَة" همانا دختر رسول اکرم(ص) برای من اسوه و الگوی نیکویی است. حضرت در این فرمایش هم لزوم الگو گرفتن و هم نوع الگو را مشخص می فرماید. حضرت زهرا(س) به عنوان یک الگوی تام و تربیت یافته رسول مکرم اسلام است. حال سخن در این است که الگو قرار دادن فاطمه زهرا(س) چگونه ممکن است؟ کسی که ایشان را برای خود اسوه، سرمشق و نمونه اخلاقی و دینی قرار می دهد، چه کارها و چه راه هایی را باید بپیماید؟
وی افزود: از آنجا که انبیاء و اولیای الهی ازجمله زهرای مرضیه(س) انسان های کامل و حجت خداوند هستند. الگوی کاملی نیز محسوب می شوند. لذا برای ما در زندگی فردی، اجتماعی، دنیایی، اخروی و زندگی مادی و معنوی الگو هستند. برای الگوگیری از ایشان ابتدا باید از زندگی فردی آغاز کرد و سپس به سراغ زندگی اجتماعی و بعد سایر ابعاد زندگی رفت.
حجت الاسلام لطیفی در ادامه در رابطه با الگوگیری از حضرت زهرا(س) در زندگی فردی، گفت: این بانوی بزرگوار در زندگی فردی خویش انسانی بود که پیروی و تبعیت کامل از پیامبر اکرم(ص) و حجت زمان خویش داشت، ما امروز اگر زهرای مرضیه را دوست داریم و تابع فرمایش امام زمان مان هستیم و تصمیم داریم حضرت زهرا(س) را به عنوان الگوی خود قرار دهیم. باید در زندگی فردی از ولی زمان و حجت زمان خود پیروی کنیم. دستورات امام عصر(ع) ما در سخنان دانشمندان و علمای بزرگ دین ما متبلور و متجسم است. برخی جوانان پرشور و پاک که به دنبال فطرت و سعادت هستند از آنجا که الگو را درست انتخاب نمی کنند، چه بسا در دام عرفان های کاذب و مسلمان نماها می افتند و دچار افراط و تفریط می شوند و یا در سایر کشورها جذب گروه های تکفیری می شوند. در حالی که زندگی فردی حضرت فاطمه(س) به ما توجه می دهد که خدا، اسلام، ائمه و امامان را باید در آثار و آینه فقهای دین جست و جو کرد.
عضو هیئت علمی جامعه المصطفی خاطرنشان کرد: ما وقتی به دنبال یادگیری درس معمولی یا آموزش هنر خطاطی هستیم، پیشاپیش به قدر کافی از سلامت و هنرمندی از استاد تحقیق می کنیم. بنابراین چگونه ممکن است که در الگوگیری معنوی و دینی این تحقیق و تفحص لازم را به عمل نیاورد. کمی بیندیشیم که در گروه ها و جریان های عرفانی مختلف مانند عرفان حلقه و ... چه کسانی حضور دارند و در رأس آنها کیست؟! نظریه پردازان و تئوریسین های آنها چه کسانی هستند، پیشینه و اهداف این گروه ها چیست! اگر تحقیق و اندک مطالعه ای در این رابطه انجام شود، مشخص خواهد شد که برتری تام و تمام با علما، دانشمندان و مجتهدان است که به عبارتی حجت های امام عصر(ع) بر مردم هستند و راه نجات و پیروی از این افراد است.
وی در رابطه با نحوه الگوگیری از حضرت زهرا(س) در زندگی اجتماعی، تصریح کرد: یکی از جنبه ها و جهات الگو بودن حضرت زهرا(س) برای ما در زندگی اجتماعی که در روایات فراوان منعکس شده است. موضوع حقوق همسایگان است. ازجمله احترام به همسایه، دعا و توجه به همسایه که نباید از آن غفلت کرد. همچنان که در روایات نقل شده است که این بانوی بزرگوار همه همسایگان را دعا می کرد و در پایان برای خود دعا می نمود. این یک حق اجتماعی است؛ حقوق همسایه صرفا این نیست که اگر به عنوان مثال بوی غذا در خانه پیچید، به او غذا دهید، امروز به حمد الهی و با نعمت نظام اسلامی شاید گرسنگی و فقر غذایی بسیار کم شده باشد، اما فقرهای دیگری در ابعاد مختلف ایجاد شده است، مانند فقر معنوی، فقر فرهنگی، افسردگی های شدید و .... اگر الگوی ما حضرت زهرا(س) است، باید توجه کنیم که در اطراف ما چه می گذرد، آیا جوانی که رفتار او اسلامی نیست! باید از او فاصله بگیریم یا ابتدا باید از او در این رابطه سوال کرد، انسان خطاکار دشمن ما نیست و ممکن است این رفتارهای او از روی جهل باشد.
عضو هیئت علمی جامعه المصطفی در ادامه با اشاره به ادامه رفتارهای اجتماعی دختر گرامی رسول خدا(ص) یادآور شد: مسایل و ماجراهای مختلفی را در رابطه با سوال پرسیدن از زهرای مرضیه(س) برای ما نقل کرده اند که افراد متعددی از ایشان سوال می کردند و گاه سوال ها به گونه ای بود که چنین تصور می شد که فرد منحرف است. اما حضرت زهرا(س) از این موقعیت سوال کردن به بهترین نحو استفاده می کردند. یکی از مواردی که این بانوی گرامی می تواند برای ما الگو باشد مسئله رسیدگی به علوم علمی است. در روایتی نقل است که زنی از خدمت حضرت صدیقه زهرا(س) سوال های فراوانی پرسید و سپس سکوت کرد. حضرت صدیقه بر ادامه سوال های وی تاکید کردند و فرمودند از پدرم رسول الله(ص) شنیدم که فرمود اگر کسی مشکل علمی مراجعه کننده ای را برطرف کند، خداوند چه ثواب ها و پاداش هایی که به او عطا می کند، این یک درس برای ما است که در رفتار و کردار اجتماعی با دیگران چگونه برخورد کنیم.
حجت الاسلام لطیفی با اشاره به آموزش های اشتباهی که از سوی مکاتب مختلف در جامعه ما مطرح می شود، گفت: زندگی خانوادگی حضرت زهرای مرضیه(س) می تواند بهترین الگو برای ما باشد. اما امروز به اشتباه مکاتب فمنیستی به زنان و دختران ما آموزش هایی در رابطه با تساوی حقوق زن و مرد ارائه می دهند و به آنها تلقین می کنند که یک زن خانه دار می تواند در قبال اموری که در خانه انجام می دهد، از همسر خود تقاضای مزد کند. هرچند این مضامین در آموزه های دینی ما وجود دارد اما آیا حقوق زن را حضرت زهرا(س) بهتر می شناخت یا من و شما؟ آیا رعایت حقوق زن را امیرالمومنین(ع) بهتر اجرا می کرد یا ما؟ همان زهرای مرضیه ای که دختر پیامبر اسلام(ص) است. در خانه امیرالمومنین(ع) چنان کار می کرد که گاه دستانش تاول می زد. آیا این بانو به حقوق خویش واقف نبود؟ یا اینکه آیا امام علی(ع) می خواست در حق ایشان اجحاف کند، همه می دانیم که هیچ یک از اینها نبوده است. بلکه زندگی آنها سراسر براساس الفت و محبت بود. امیرالمومنین(ع) تمامی حقوق خود را در حقوق فاطمه زهرا می دید و برعکس زهرای مرضیه(س) حقوق خود را در حقوق حضرت علی(ع) مشاهده می کرد. مسئله ای به نام کار من و کار شما مطرح نبود و زهرای اطهر(س) تمام خانه علی(ع) را از خود می دانست. برای آن حضرت این موضوع مطرح نبود که من در خانه علی و برای علی کار می کنم. مسائلی که امروز در جامعه ترویج می شود که زن می تواند تقاضای مزد از همسر داشته باشد و اینکه نمی تواند بدون اجازه شوهر خارج شود، حقوق ثانویه است؛ ما باید به جوانان مان ابتدا آیین همسرداری را بیاموزیم.
وی خاطرنشان کرد: همه این موارد مسایلی است که حضرت زهرا(س) در عمر کوتاه شریفش به ما آموخت و به اندازه یک دوره دانشگاهی برای ما درس دارد، درس های واقعی که حتی در منابع اهل سنت نیز ثبت شده است.
وی افزود: شما کتاب مسند فاطمه زهرا(س) را که نوشته جلال الدین سیوطی است مطالعه کنید. این اثر کتاب جامعی است که گاهی ادعا می شود توسط یک فرد شیعه نوشته شده اما اگر به منابع اهل سنت مراجعه کنید، مشاهده می کنید که مسند فاطمه(س) معروف است. بسیاری از صفاتی که برای ایشان ذکر می شود در منابع طریقین آمده است. یعنی چه شیعه و چه سنی در خصایص و فضایل اخلاقی آن حضرت اعتراف دارند.
نظر شما