خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: گاز طبیعی که از مخازن گازی استحصال میشود عمدتاً حاوی حجم قابل ملاحظهای میعانات گازی است. مخصوصاً زمانی که حجم برداشت گاز از مخزن زیاد باشد. میعانات گازی به جریان هیدروکربنی مایع گفته میشود که در ذخایر گاز طبیعی وجود دارد و به صورت رسوب و ته نشین در گاز استخراجی یافت میشود و عمدتاً از پنتان و هیدروکربنهای سنگینتر (+C5) تشکیل شده و دارای گوگرد پایین میباشد و معمولاً عاری از انواع فلزات است و تقریباً نیمی از آن را نفتا تشکیل میدهد. میعانات گازی بر خلاف بوتان و پروپان نیازمند شرایط ویژه برای مایع ماندن نیستند و به شیوههای مختلف قادر به تبدیل به نفت سفید، بنزین، سوخت جت و... هستند. در قیاس با پالایشگاه نفت خام، در پالایشگاه میعانات گازی، فرایندهای تبدیلی و پالایشی کمتر است بنابراین هزینه سرمایهگذاری آن نصف هزینه سرمایهگذاری پالایشگاه نفت خام است.
بنابراین گزارش، ارزش حرارتی ناویژه هر لیتر از میعانات گازی حدود۴/۳۲۷۰۶ بی تی یو که تقریباً معادل با ارزش حرارت ۸۲۶/. متر مکعب گاز طبیعی خط لوله اول سراسری است. بنابراین، این محصول به دلیل داشتن ارزش حرارتی بالا از اهمیت قابل توجهی برای صادرات برخوردار میباشد. به گونهای که صادرات آن میتواند هزینه سرمایه گذاری اولیه یک پالایشگاه گازی را در ظرف مدت زمان کوتاهی برگرداند به شرط آنکه مشخصه فنی مطلوب را داشته باشد. بر اساس برآورد موسسه تحقیقات انرژی "فکتس"، مستقر در هانولولوی آمریکا، ظرفیت تولید میعانات گازی ایران از ۹۵ هزار بشکه در روز در سال ۲۰۰۱، نزدیک به یک میلیون بشکه در روز در سال ۲۰۱۳ رسیده است. بیشترین میزان تولید میعانات گازی ایران از میدان گازی پارس جنوبی میباشد. این میدان گازی، بزرگترین منبع گازی است که بر روی خط مرزی مشترک ایران و قطر در خلیجفارس و در فاصله ۱۰۵ کیلومتری ساحل جنوبی ایران قرار دارد. مطالعات انجام شده نشان میدهد که بیش از ۱۴ تریلیون متر مکعب گاز طبیعی و افزون بر ۱۸ میلیارد بشکه میعانات گازی را در خود جای داده و روزانه ۲۰۰ هزار بشکه میعانات گازی توسط فازهای یک تا پنج از این میدان تولید میشود.
این گزارش می افزاید: تولید میعانات گازی پالایشگاه های کشور در ١١ ماه امسال با ٢٠ درصد افزایش نسبت به مدت مشابه پارسال به ٢٧,٨ میلیون مترمکعب رسید. عبدالحسین ثمری، معاون عملیات شرکت ملی گاز ایران در گفتگو با شانا در این باره اعلام کرده است: "در ١١ ماه پارسال، ٩١٧ هزار تن گوگرد نیز تولید شده است. این مقدار در بازه زمانی یادشده امسال شاهد افزایش هفت درصدی بوده است. تولید ال پی جی پالایشگاه های گاز کشور در بازه زمانی یادشده امسال با ٣٥ درصد افزایش نسبت به مدت مشابه پارسال به بیش از دو میلیون و ٥١٥ هزار متریک تن رسیده است. در ١١ ماه پارسال، یک میلیون و ٣٥٤ هزار متریک تن اتان تولید شده است. این مقدار امسال با هشت درصد افزایش در مقایسه با مدت مشابه پارسال به بیش از یک میلیون و ٤٦٥ میلیون متریک تن رسیده است. حجم فرآورش گاز در پالایشگاه های کشور طی ١١ ماه امسال شاهد افزایش هفت درصدی بوده است. در بازه زمانی یادشده، ١٦٢,٥ میلیارد مترمکعب گاز فرآورش شده است. شرکت پالایش گاز بیدبلند در بازه زمانی یادشده بیش از دو میلیارد و ٧٦٢ میلیون مترمکعب و شرکت پالایش گاز فجرجم نیز یک میلیارد و ١٦٦ میلیون مترمکعب گاز از خط پنجم سراسری دریافت کرده اند. در بازه زمانی یادشده، پنج میلیارد و ٢١ میلیون مترمکعب گاز از فاز ١٢ و سه میلیارد و ٥٨٤ میلیون مترمکعب نیز از فاز ١٧ و ١٨ دریافت شده است."
نظر شما