خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: سابقه کاشت زعفران در ایران (به خصوص زعفران قائنات) به بیش از ۳۰۰۰ سال پیش بازمیگردد. این گیاه رنگی و گرانبهای چندین ساله، بدون ساقهاست و پیاز دارد و چون درخاک کویر به عمل میآید، به طلای سرخ یا طلای کویر شهرت یافتهاست. برای به دست آوردن یک کیلوگرم زعفران خشک به ۱۱۰/۰۰۰ تا ۱۷۰/۰۰۰ گل زعفران نیاز است. همچنین یک کارگر باید ۴۰ ساعت کار کند تا ۱۵۰/۰۰۰ گل را بچیند. زعفران به علت طعم و رنگ و عطر عالی، کاربردهای فراوانی در تولید فراوردههای غذایی، دارویی و شیمیایی دارد و با توجه به محدودیت کشت و تولید، از فراوردههای گرانقیمت به شمار میرود.
بنابراین گزارش، ایران با متوسط تولید ۹۰ تا ۹۳ درصد از مجموع تولید جهانی زعفران (بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ تن در سال) در این زمینه مقام اول را داراست. اسپانیا با تولید متوسط ۲۵ تن، مقام دوم و کشورهای هندوستان، جزایر اسپرون روسیه، سنگاپور، مالزی، ژاپن، تایوان، چین، فرانسه، ایتالیا، آلمان، استرالیا و یونان با تولید متوسط ۲۵تن، مجموعاً مقام سوم را به خود اختصاص میدهند. خبرها حاکی از آن است که کشورمان بنا دارد این محصول را به آمریکا صادر کند. علی شریعتی مقدم، رئیس صندوق توسعه صادرات زعفران نیز در همین رابطه در گفتوگویی با تسنیم تصریح کرده است: "صادرات آزمایشی زعفران ایران به آمریکا به صورت آزمایشی شروع و20 کیلوگرم زعفران ایرانی به کالیفرنیا منتقل شد. امیدواریم که با آغاز صادرات زعفران به آمریکا، در آینده شاهد افزایش صادرات این محصول و قراردادهای جدیدی در این زمینه باشیم. زعفران ایرانی استاندارد و گواهی های بین المللی را دارد و برخی از شرکتهای معتبر ایرانی نیز محصولات خود را در سازمان غذا و داروی آمریکا ثبت کردهاند و مشکلی برای حضور در این بازار ندارند. بازار آمریکا جزء بازارهای متوسط دنیا در مقایسه به بازارهای کشورهای عربی به حساب می آید، اما در صورتی که بتوانیم در این بازار حضور داشته باشیم و دراز مدت بازار این کشور را مال خود کنیم، ظرفیت صادرت چند تن زعفران به این کشور وجود دارد. سالانه حدود150 تن زعفران خشک ایران به 50 کشور دنیا صادر می شود.
این گزارش می افزاید: در همین راستا علی حسینی، عضو شورای ملی زعفران در گفتگویی با باشگاه خبرنگاران جوان گفته است: "در سالهای اخیر عرضه زعفران به جای واحدهای صادراتی به خانههای مردم تغییر مسیر داده، به طوری که افراد با دپو کردن محصول در خانههای خود و ممانعت از عرضه آن در بازار موجب افت و خیز قیمت و در نهایت کند شدن روند صادراتی شدند و همواره پیش بینی میشود که تا پایان سال به جهش صادراتی مورد انتظار دست نیابیم. در حال حاضر قیمت هر کیلو زعفران به مرز ۵ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسیده و باید گفت که حداقل برای جهش صادراتی باید ۵۰۰ هزار تومان از حباب کاذب قیمتها شکسته شود تا برای خریداران توجیه اقتصادی داشته باشد. با توجه به اینکه صادرات به آمریکا به تازگی آغاز شده، اما لازم به ذکر است که روند صادرات با شتاب است، به طوری که تاکنون ۳۰۰ کیلوگرم زعفران به آمریکا صادر شده است."
یادآور می شود: سالانه 250 تن زعفران در سطح جهانی تولید و توزیع میشود که بیش از 90 درصد این میزان در ایران تولید میشود. در ایران هر سال بین 190 تا 220 تن زعفران تولید می شود که در این میان تنها 15 درصد آن در داخل کشور مصرف می شود. شرایط منحصربهفرد زیست محیطی در این کشور مهمترین مزیت آن برای کاشت و برداشت زعفران است. باکیفیتترین نوع این محصول با قیمت هر گرم 5/ 6 دلار به فروش میرسد به گونهای که ارزش این محصول از فلزات گرانبها نیز بیشتر است. هم اکنون هر کیلو زعفران بین 30 تا 40 هزار یورو در بازار به فروش می رسد. این گیاه همیشه بالا بوده است و یکی از علل آن روش دشوار برداشت این محصول، آن هم با کمک دست کشاورزان است. به صورتیکه برای تولید هر پوند از این محصول باید 200 هزار رشته ظریف قرمز از 70هزار شاخه گل زعفران با دست برداشته شود.
نظر شما