به گزارش خبرگزاری شبستان، کتاب «حملات روس ها و مقاومت ایرانیان» به همت سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی منتشر شد.
بنابر این گزارش، گرجستان در دورههای مختلف تاریخ ایران غالباً از سرزمینهای متنازع میان ایران و همسایگانش بوده است. سقوط صفویه و اغتشاشات ناشی از آن انگیزه لازم را برای روسها فراهم ساخت تا سیاستهای توسعه نفوذ خود و گسترش مرزها را به مناطق جنوبی و به سوی قفقاز سامانی نو بخشند. وصیتنامه سیاسی منتسب به پطر کبیر گویای تحرک جدید و سامان بخشیدهشده روسها در توسعه نفوذ به جنوب در قفقاز و آسیای میانه است. این سیاست آغاز دوره جدید روابط ایران و روسهاست؛ روابطی که گذشته از خسارتهای مادی و معنوی، به جدا شدن بخش وسیعی از سرزمین ایران منجر شد.
مهمترین رویداد این روابط بروز دو دوره جنگهای ایران و روس و انعقاد دو عهدنامه گلستان و ترکمنچای است. این جنگها علیرغم رشادتهای ایرانیان، به شکست سپاه قاجار منجر شد. گذشته از نتیجههای این جنگها، بررسی رویدادهای آن نشاندهنده حضور فعال مردمی در عرصه این نبردهاست؛ حضوری که اگر به درستی از سوی فرمانروایان قاجار ساماندهی میشد، میتوانست نتیجههای این جنگها را دگرگون سازد.
این گزارش می افزاید: کتاب حملات روسها و مقاومت ایرانیان با هدف آشنایی مختصر جوانان با برههای حساس از تاریخ ایران در دوره قاجاریه و به خصوص مقاومتهای مردمی در طی دو دوره جنگهای ایران و روس تنظیم شده است.
همچنین، این کتاب از سه فصل اصلی تشکیلات نظامی ایران در آغاز دوره قاجاریه، زمینهها و حوادث جنگهای ایران و روسیه و مقاومتهای مردمی ایرانیان در جنگهای ایران و روس تشکیل شده است.
گفتنی است، این کتاب به قلم هوشنگ خسروبیگی با شمارگان 500 نسخه، 160 صفحه و با قیمت 10000 تومان منتشر شده است.
نظر شما