به گزارش خبرنگار مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، امروزکانون های فرهنگی هنری مساجد بزرگترین و منسجم ترین شبکه فرهنگی کشور به شمار می آیند. شبکه کانون های فرهنگی هنری مساجد در راستاي مأموريتي که شوراي انقلاب فرهنگي در زمينه مقابله با تهاجم فرهنگي به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي محول کرده بود و به جهت احياي نقش واقعي فرهنگي و تبليغي مساجد، تأسيس شدند. در آستانه سالروز تاسیس کانون های مساجد با محمدرضا جعفری، معاون آموزش و پژوهش ستاد عالی کانون های مساجد کشور در زمینه اهداف تاسیس کانون های مساجد و برنامه هایی که از سوی این معاونت در سال 94 برگزار شده و اولویت های کاری برای سال آینده گفتگویی ترتیب دادیم که حاصل آن از نظرتان می گذرد.
- 18 اسفند سالروز تاسیس کانون های فرهنگی هنری مساجد است، بفرمایید بعد از گذشت 23 سال از سالروز تاسیس کانون های فرهنگی هنری مساجد تا چه اندازه ای این مراکز توانسته اند در احیای کارکردهای مسجد موفق و موثر عمل کنند؟
کارکردهای مسجد شامل کارکردهای قرآنی، فرهنگی، هنری،عبادی،سیاسی، اجتماعی، آموزشی، پژوهشی، مشاوره و تبلیغی است و در واقع فلسفه وجودی ایجاد کانون های فرهنگی هنری مساجد هم احیای همین کارکردهای مسجد است. از طرفی اولین وظیفه کانون های فرهنگی هنری پس از تشکیل، احیای همین کارکردها در مسجد است اما کانون های فرهنگی هنری مساجد بعد از سنجش ظرفیت ها، قابلیت ها و اولویت های خودشان در یک کارکرد فعالیت دارند. به عنوان مثال ممکن است بخشی از کانون های فرهنگی هنری در حوزه قرآنی و بخش دیگری در بحث هنری و بخشی هم در بحث بصیرتی و سیاسی فعالیت داشته باشد. به تعبیری ممکن است بعضی از این کارکردها اولویت ویژه تری برای یک کانون داشته باشد و آنها جدی تر به آن موضوع بپردازند.
به عنوان مثال ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور برای احیای کارکرد قرآنی مسجد، اقدام به ایجاد کانون های تخصصی قرآن در سراسر کشور کرده است، علاوه بر آن 1500 خانه نور برای احیای ویژه کارکرد قرآنی در مساجد راه اندازی شده که خانه های نور بیشترین توجه شان به احیای کارکرد قرآنی است.
ما اعتقاد داریم اولین مسجد(قبا) به عنوان مسجد طراز اسلامی در جهان باید الگویی برای دیگر مساجد باشد زیرا این مسجد همه کارکردهایی را که باید یک مسجد داشته باشد، دارا است. امروز مساجد ما باید خودشان را با مسجد قبا و دیگر مساجد طراز اسلامی منطبق کنند. زیرا یک مسجد اثرگذار باید به معنای واقعی، پاسخگوی شبهات فردی و اندیشه ای جوانان اهل مسجد باشد و متولیان آن مسجد باید کارکردهای متعدد مسجد را احیا کنند. بر اساس همین مولفه های مسجد طراز اسلامی، موثرترین متولیان مساجد، فعالان کانون های فرهنگی هنری مساجد هستند.
-فعالیت هایی که از سوی کانون های مساجد برای تحقق ویژگی های مسجد طراز اسلامی انجام شده، شامل چه بخش هایی است؟
بخشی از فعالیت های قرنآنی که از سوی کانون های مساجد در راستای احیای کارکردهای قرآنی مسجد صورت گرفته، شامل احیای مراکز خانه های نور، برگزاری کلاس های متعدد آموزشی، محافل انس با قرآن، طرح تلاوت نور و برنامه های «تفسیری» است. فعالیت های «فرهنگی و هنری»، برگزاری جشنواره های مختلف، «پژوهشی»،«بصیرت افزایی» و «تبیین مبانی اندیشه ای انقلاب اسلامی» و فعالیت های آموزشی هم در راستای احیای کارکردهای مسجد صورت گرفته است. امروز قریب 22 هزار کانون فرهنگی هنری در سطح کشور فعالیت دارند که این کانون ها توانسته اند، بخش عظیمی از کارکردهای مساجد را احیا کنند.
- مهمترین برنامه هایی که در سال 94 به همت معاونت آموزش و پژوهش ستاد عالی کانون های مساجد کشور برگزار شده شامل چه مواردی است؟
معاونت آموزش و پژوهش ستاد عالی کانون های مساجد کشور از ابتدای سال تاکنون در حوزه قرآنی، مراکز طرح تلاوت نور را به 30 هزار مرکز افزایش داد. علاوه بر آن امسال 30 هزار جلد قرآن کریم هم به کانون های فرهنگی هنری مساجد اهدا شد. همچنین امسال برای اولین بار همایش ملی تکریم خادمین طرح تلاوت نور، با حضور 300 نفر از ائمه جماعات، استادان، تالیان و خادمین طرح تلاوت نور در مشهد مقدس برگزار شد و کمیسیون ها و جلسات متعدد و نیز هم اندیشی دستاوردهای توسعه کمی و کیفی طرح تلاوت نور هم در حاشیه این همایش مورد توجه قرار گرفت.
راه اندازی 200 باب خانه نور جدید در سال 94 و افزایش آن به 1500 باب از دیگر اقداماتی بود که امسال در حوزه قرآنی انجام شد. برگزاری تفسیر کوتاه جزء سوم قرآن کریم، مشارکت در اجرای طرح قرآنی 1449، برگزاری 10 هزار جلسه جزخوانی قرآن کریم در ماه مبارک رمضان و 5 هزار باب کلاس روخوانی، روان خوانی، تجوید، صوت و لحن از ابتدای سال تاکنون از دیگر برنامه های این معاونت در موضوع قرآن کریم بود.
همچنین امسال به مناسبت دهه فجر جشن نور در استان های اردبیل، یزد و هرمزگان برگزار شد و برگزاری جشنواره قرآنی «مدهامتان» و خواهران روستایی، حمایت از طرح های قرانی استان ها، برگزاری نمایشگاه های قرانی در استان ها و تهران، برپایی 100 محفل انس با قرآن و توجه جدی به جلسات سنتی قرآن کریم، مشارکت در مسابقه خلاصه نویسی درس های قرآن کریم، اهدای کتب قرآنی و آموزشی قرآن به مساجد و برپایی نشست های قرآنی با هدف ترویج فرهنگ قرآن در سطح کشور از دیگر برنامه هایی است که در این حوزه برگزار شد.
تلاش می کنیم برای سال آینده تفسیر دو جلدی همراه را تهیه کنیم،که این تفسیر همراه قرآن، تفسیری چهار جلدی است که دو جلد آن سال گذشته منتشر شدو سال آینده نیز دو جلد دیگر آن چاپ می شود، علاوه بر آن بسته های آموزشی را تهیه و در اختیار ائمه جماعات قرار می دهیم.
برگزاری هشتمین «دوره آموزشی- فرهنگی اندیشه های آسمانی» با حضور 2500 از فعالان مسجدی با توجه به سرفصل های «معادشناسی»، «توحیدشناسی»، «گفتمان سازی اقتصاد مقاومتی» و «بصیرت افزایی»، «خانواده»، «جمعیت»، «کارآفرینی فرهنگی»، «احیای امر به معروف و نهی از منکر» از دیگر برنامه هایی بود که امسال در حوزه آموزشی برگزار شد.
از جمله برنامه های دیگر این معاونت می توان به برگزاری دوره های آشنایی با مدیریت فرهنگی برای مدیران جدیدالتاسیس، فعالیت در حوزه حجاب و عفاف، آموزش های غیرحضوری از طریق فضای مجازی، حمایت از طرح های ویژه آموزشی کانونی از دیگر برنامه هایی است که در حوزه آموزشی امسال اشاره کرد.
همچنین، بازشناسی و ساماندهی هسته های پژوهشی در سال جاری، راه اندازی 150 هسته پژوهشی در سطح کشور و افزایش هسته های پژوهشی به 1800 هسته پژوهشی در کشور، حمایت از چاپ و تولید کتب تالیف شده توسط کانون های مساجد، حمایت از پایانه های دانشجویی با موضوع مسجد طراز اسلامی، تولید نشریه کانون از دیگر برنامه های این معاونت در حوزه پژوهش بود.
-اولویت و برنامه معاونت آموزش و پژوهش ستاد عالی کانون های مساجد کشور در سال 95 چیست؟
برگزاری دومین دوره آموزشی- فرهنگی سفیران آسمانی با حضور 3 هزار نفر از ائمه جماعات در قم، برگزاری نهمین دوره اندیشه آسمانی در مشهد مقدس، برگزاری دوره های آموزشی مدیران کانون های مساجد، اهتمام به بحث حجاب و عفاف، برگزاری دوره آموزشی فضای مجازی از طریق سایت از جمله برنامه های ما در سال جدید است.
علاوه بر این در حوزه های اقتصاد مقاومتی،خانواده،جمعیت،امر به معروف و نهی از منکر، کارآفرینی فرهنگی نیز سال آینده برنامه هایی خواهیم داشت. همچنین سال آینده در بحث پژوهش تلاش داریم، هسته های پژوهشی را بازشناسی، ساماندهی و رتبه بندی کنیم و در حوزه قرآنی نیز همایش آموزشی توجیهی مدیران 1500 خانه های نور برای سال آینده در دستور کار است.
نظر شما