نیکوکاری و گره گشایی از کار خلق در نگاه علوم انسانیِ وارداتی

خبرگزاری شبستان: نوع دوستی ای که نتیجه آن سعادت و رفاه ملت های دیگر باشد به صورت طبیعی با گفتمان حاکم بر غرب که همان فردگرایی و ائومنیست است، سازگاری ندارد.

حجت الاسلام محمدرضا باقرزاده، عضو هیئت علمی موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره) در گفت و گو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان در پاسخ به این سوال که نوع دوستی و نیکوکاری و کمک به خلق و همنوع تا چه میزان در اندیشه و علوم انسانی غربی سهم و جایگاه داشته و به آن اهمیت داده می شود، اظهار کرد: آنچه که در غرب با عنوان کلید واژه ای برای نوع دوستی می توان نام ببرد، شاید همان اومانیسم باشد که در ابتدای امر برای گرامیداشت و تکریم انسان و ارزش های او در غرب بنیان نهاده شد.

 

وی ادامه داد: اما اومانیسم و انسانی گرایی در غرب به تدریج با گفتمان فرد گرایی و individualism مسخ شد و به یک معنا و مفهوم، انسانیت در فرهنگ غرب، در اومانیسمِ فردی شده، جای خودش را به تمایلات هوس گرایانه و خواست گرایانه انسان در فردیت خودش داد.

 

مولف کتاب «ضمانت اجراهای صلح و امنیت بین المللی» تصریح کرد: به همین دلیل اساسا در فرهنگ غربی هر چه هست فردخواهی و خودخواهی است حتی اگر در جایی گرایش به کمک به همنوع دیده می شود، آن همنوعی است که در جامعه غربی زندگی کرده که کمک به او می تواند فرد را آرام کند، یعنی به عنوان مُسکن و امر موقتی به کار گرفته می شود و ما شاهد نوع دوستی اینچنینی هستیم.

 

حجت الاسلام باقر زاده اضافه کرد: در حقیقت این نوع کمک به خلق و نوع دوستی، چیزی است که لذت بخش باشد در غیر این صورت نوع دوستی ای که نتیجه آن سعادت و رفاه ملت های دیگر باشد به صورت طبیعی با گفتمان حاکم بر غرب که همان فردگرایی و ائومنیست است سازگار نیست و آنچه هم که امروز در رفتار غربی ها با دیگر ملت های می بینیم، ناشی از همین پدیده است.

 

مولف کتاب«فلسفه حقوق» در ادامه تصریح کرد: در واقع در نگاه غربی به همنوع، انسان ها به دو دسته غربی و شرقی یا شمال و جنوب تقسیم می شوند و آنهایی که در شمال کره و غرب آن زندگی می کنند، گویی از یک انسانیت بیشتری برخوردارند و آنهایی که در شرق و جوامع در حال توسعه یا کمتر توسعه یافته هستند،  از نظر غربی ها از انسانیت کمتری برخوردارند.

 

این استاد حوزه و دانشگاه با بیان این که رگه هایی از این نگاه تبعیض گرایانه گاهی حتی در جوامع غرب زده نیز دیده می شود، ابراز کرد: این دیدگاه مانند تقسیم ملت به شهری و روستایی یا توسعه یافته یا کمتر توسعه یافته بوده و این نگرش استمرار همان نگرش اومانیستیِ فردی شده است که در واقع انسان ها هر جا منافع مردم با منافع همراه با خودشان همسو است، آن را تایید می کنند و جایی که منافعشان با دیگری همسو نیست، آنجا منفعت همنوع مد نظر گرفته نمی شود.

 

عضو هیئت علمی موسسه آمزوش پژوهشی امام خمینی (ره) در پایان خاطرنشان کرد: لذا بنابر نگاه اسلام در این ایام نزدیک به عید نوروز توجه به یکدیگر، تجدید اندیشه و فکر درباره مفهوم حقیقی همنوع دوستی که بتوان با آن نگاه، آینده بهتری برای جهان رقم بزنیم توصیه می شود.

 

 

کد خبر 528980

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha