کارکردهای مساجد/ وحدت امت اسلامی در سایه مساجد محقق می شود

خبرگزاری شبستان:مسئول دبیرخانه کانون های مساجد استان زنجان با اشاره به کارکردهای مساجد از صدر اسلام تا کنون گفت: وحدت امت اسلامی در سایه مساجد محقق می شود.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از زنجان، مرتضی مقدمی، مسئول دبیرخانه کانون های مساجد استان زنجان امروز در جمع نمازگزاران صائین قلعه اظهار کرد: مساجد در تامین اهداف متعالی امت اسلامی نقش بی بدیلی دارند.

 

وی با بیان اینکه این اهداف با ساختن بنایی هرچند کوچک نیز محقق یافته است، ادامه داد: مساجد از چند جایگاه و نقش دارای اهمیت است.

 

این مقام مسئول به نقش عبادی مساجد اشاره کرد و افزود: مسجد مدرسه تکامل انسان هاست که با حضور در آن از دنیای فرینبده چشم پوشیده و بندگان راه قرب و کمال را پیدا می کنند.

 

نقش اجتماعی از دیگر جایگاه های مساجد است که مسئول دبیرخانه کانون های مساجد استان زنجان به آن اشاره کرد و یادآور شد: ماهیت مساجد به گونه ای است که از یک سو سبب ایجاد ارتباط با خداوند و از طرف دیگر موجب انسجام گروه های مردمی می شود.

 

به گفته مقدمی، نقش مسجد در جامعه اسلامی به گونه ای است که همواره در کنار این مکان های مقدس امور فرهنگی، اجتماعی و سیاسی نیز صورت می گیرد.

 

این مقام مسئول با بیان اینکه وحدت امت اسلامی در سایه مساجد محقق می شود، خاطرنشان کرد: مسجد محلی است که می تواند تمام مسلمانان را زیر یک سقف جمع کرد و تمامی امور دینی، اجتماعی بشر را مدیریت کرد و برای آن برنامه ریزی کرد.

 

مسئول دبیرخانه کانون های مساجد استان زنجان به نقش آموزشی مساجد اشاره کرد و افزود: تاریخ به خوبی نشان می دهد که مسجد از همان صدر اسلام کانون مهم آموزش و مرکز اصلی تربیت بوده  و حلقه های درس و بحث در آن برپا شده است چنانچه پیامبر در سفارشی به ابوذر می فرمایند« ای ابوذر در مسجد هر نشستن به جز برای سه چیز بیهوده است، نمازگزاردن، ذکر خدا گفتن و بحث عملی کردن».

 

به گفته وی، همانطور که در صدر اسلام یکی از کارکردهای مهم مسجد امر تعلیم و تعلم بوده است، مساجد توانسته اند این جایگاه را تاکنون حفظ کنند.

 

این مقام مسئول به نقش مشورتی مساجد اشاره کرد و افزود: در مسجد افراد با گردآمدن در کنار هم برای رتق و فتق امور خود به مشورت می نشینند و چون با افرادی مشورت می کنند که به انصاف و ایمان آنها اعتقاد دارند قطعا مشاوره و راهنمایی آنان را بهتر می پذیرند و به آن عمل می کنند.

 

مسئول دبیرخانه کانون های مساجد استان زنجان ادامه داد: با پیدایش مسجد نخستین مرکز اجتماع مسلمانان شکل گرفت و در آن امور دینی و دنیوی به هم در آمیخت و فعالیت های مشاوره و راهنمایی در کنار وظایف دینی در آن انجام می گردد.

 

به گفته مقدمی، مساجد در کنار پرداختن به امور دینی و مذهبی همواره در امور سیاسی مسلمانان نیز جایگاه والایی را ایفا کرده است که در نهضت های صد ساله اخیر ایران مسجد به عنوان کانون های اصل مبارزه علیه استبداد مورد توجه بودند و نقش عمده ای در به ثمر رساندن این نهضت ایفا کردند.

 

وی افزود: این شکوه و عظمت و قداست و جذابیت مسجد در جهت ایجاد وحدت و همبستگی در میان توده های مردمی و بسیج و قشرهای مختلف برای مقابله با ظلم و استبداد بار دیگر در جریان انقلاب شکوهمند اسلامی نیز متجلی کرد.

 

این مقام مسئول ادامه داد: این کارکرد در دوران انقالاب و جنگ تحمیلی به اوج خود رسید و پس از پیروزی انقلاب و تاسیس نظام جمهوری اسلامی کارکردهای مسجد نمود عینی و واقعی تری به خود گرفت که مهمترین و اثرگذارترین این کارکردهای فرهنگی مسجد بوده است.

 

مقدمی در پایان خاطرنشان کرد: در سال 1371 طبق مصوبه 301 شورای عالی انقلاب فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی موظف شدند مراکزی تحت عنوان کانون های فرهنگی و هنری جهت احیاء نقش فرهنگی و آموزشی مساجد تاسیس نمایند که در استان زنجان 300 کانون فرهنگی و هنری تاسیس شده است.

 

 

کد خبر 528856

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha