پایبندی ایران به توافق هسته ای/ علت لغو سفر زوما به تهران

خبرگزاری شبستان:علت لغو سفر زوما به تهران، جزییات عدم صدور روادید عربستان برای هیئت ایرانی، پایبندی ایران به توافق هسته ای، سفر ظریف به ۶ کشور آسیایی در هفته آینده برخی از سرتیترهای اخبار حوزه سیاست خارجی در هفته ای که گذشت؛ بود.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، علت لغو سفر زوما به تهران، جزییات عدم صدور روادید عربستان برای هیئت ایرانی، پایبندی ایران به توافق هسته ای، سفر ظریف به ۶ کشور آسیایی در هفته آینده برخی از سرتیترهای اخبار حوزه سیاست خارجی در هفته ای که گذشت؛ بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:

جزییات عدم صدور روادید عربستان برای هیئت ایرانی

حسین جابری انصاری سخنگوی وزیر امور خارجه در نشست هفتگی خود با خبرنگاران در پاسخ به سوال خبرنگار شبستان مبنی بر اینکه روز گذشته خبری درخصوص اعتراض ایران به عربستان به دلیل عدم صدور روادید برای هیئت ایرانی منتشر شد و علت این اعتراض چه بود گفت: در سال جدید یعنی ابتدای سال 95 اجلاس عادی سران سازمان همکاریهای اسلامی قرار است در استانبول برگزار شود و در حال حاضر اجلاس مقدماتی آن نشست در جده برقرار می شود.

وی افزود: هیئت ایرانی به عنوان کارشناسان یکی از کشورهای عضو این سازمان قرار بود در این نشست حضور یابند که کشور عربستان از صدور روادید برای هیئت ایرانی امتناع کرد.

جابری انصاری خاطرنشان کرد: دولت عربستان متعهد است که در زمینه همکاری و تسهیل رفت و آمد هیئتهای رسمی اعضای سازمان همکاریهای اسلامی به عربستان به تعهدات خود عمل کند اما در این زمینه اقدام نکرده است.

سخنگوی وزیر خارجه تصریح کرد: با این روند طبیعی است انچه که در این اجلاس کارشناسی مورد توافق قرار می گیرد به دلیل عدم حضور یکی از اعضای رسمی سازمان همکاریهای اسلامی مورد تایید نخواهد بود.

سفر ظریف به ۶ کشور آسیایی در هفته آینده/علت لغو سفر زوما به تهران

حسین جابری انصاری سخنگوی وزیر امور خارجه کشورمان در نشست هفتگی خود با خبرنگاران با اشاره به برگزاری موفقیت آمیز انتخابات مجلس دهم شورای اسلامی و مجلس پنجم خبرگان رهبری گفت: این برگزاری به ملت ایران تبریک عرض می کنم و این انتخابات که با مشارکت گسترده ملت ایران انجام شد یک بار دیگر ظرفیتهای نظام جمهوری اسلامی ایران مبنی بر ملت ایران را نشان داد.

وی تاکید کرد: این انتخابات نشان داد که نقش آفرینی ملت ایران در نظام جمهوری اسلامی محوری و اساسی است و امیدواریم با این انتخابات در ادامه مسیر جمهوری اسلامی ایران از اقتدار ایجاد شده تثبیت شده و حضور گسترده مردم در سیاست داخلی و سیاست خارجی استفاده شود.

جابری انصاری برای نمایندگان انتخاب شده ابراز خرسندی کرد و به نمایندگانی که در پایان دوره مجلس نهم قرار دارند نیز برایشان آرزوی موفقیت کرد.

وی در مورد تغییر ترکیب مجلس دهم گفت: ما به انتخاب ملت ایران هرگونه که هست احترام می‌گذاریم و انتخابات ما انتخاباتی بوده که به شکل دموکراتیک برگزار شده و ملت انتخاب خودشان را انجام داده‌اند و هر انتخابی از سوی نهادهای قانونی دیگر مورد احترام است.

وی تصریح کرد: البته از احترام مردم به وزارت خارجه دیپلماتهای عالی کشور و شخص وزیر هم خوشحال هستیم و تشکر می کنیم و این را امری طبیعی می دانیم که همانگونه که ملت ایران از رزمندگان خود در عرصه‌های نبرد دفاع می کنند از دیپلماتهایی نیز که در عرصه دیپلماسی منافع ملت ایران را حمایت می‌کنند دفاع خواهند کرد.

سخنگوی وزیر امور خارجه در پاسخ به سوال خبرنگاری راجع به نقض آتش بس سوریه و نقش عربستان در نقض این آتش بس گفت: هنوز دو روز بیشتر از ترک مخاصمات در سوریه نگذشته که برخی از بازیگران منطقه‌ای از طرح ب در سوریه سخن می‌گویند و این تردید آنها برای همراهی جدی با نشست های وین را نشان می‌دهد.

وی افزود: واقعیت این است که مطابق گزارشهای میدانی گروههای تروریستی نقض آتش بس داشته اند و کشورهایی که از آنها حمایت می کنند در این میان نقش جدی داشته‌اند.

وی تاکید کرد: اعلام مواضع عربستان در این خصوص نشان می دهد که سیاست قطعی آنها حمایت از ادامه بحران است و اینگونه اظهارات چنین علامت مثبتی نمی دهد و بیشتر تردید ایجاد می کند.

سخنگوی وزیر خارجه تاکید کرد: با نقض آتش بس مشکل میدانی در سوریه ادامه خواهد داشت و بهترین مساله تلاش گروهها برای ترک مخاصمات است.

وی افزود: خروج گروههای متعهد از تعهداشان نشان از علاقه انها به تنش افزایی در سوریه دارد.

جابری انصاری در واکنش به عملیات انتحاری انجام شده داعش در بغداد گفت: متاسفانه در این عملیات بیش از 70 نفر از مردم بی‌گناه قربانی شده‌اند و دهها نفر نیز مجروح شده‌اند و این در ادامه مجموعه عملیاتهای تروریستی در عراق و منطقه است که وضعیت را بی ثبات کرده است.

وی ادامه داد: این علامت دیگری است که گروههای تروریستی مایل به حل سیاسی بحران منطقه نیستند و به دنبال اتش زدن منطقه هستند و ما با شدیدترین عبارات این عملیات را محکوم می‌کنیم و با دولت و ملت عراق ابراز همدردی می کنیم.

جابری انصاری خبر منتشر شده درخصوص ایجاد محدودیت برای نیروهای مستشاری ایران در عراق را شایعه خواند و گفت: این شایعات تغییری در روند ارتباط ایران با عراق ندارد و حضور نیروهای مستشاری ایران درعراق بنا به درخواست این کشور بوده و ادامه حضور انها هم بستگی به نیاز عراق دارد.

سخنگوی وزیر خارجه درخصوص پیگیری پرداخت دیه به خانواده های حادثه دیدگان منا توضیح داد: وزارت خارجه همواره به دنبال این مساله بوده و این از جمله پرونده های مفتوح در حال پیگیری است و عربستان دیر یا زود باید تعهدات اخلاقی خودش را ایفا کند.

وی در واکنش به اظهارات دبیرکل اتحادیه عرب و ابراز نگرانی وی از توافق هسته ای ایران با غرب اظهار داشت: این اظهارات کمکی به منافع ملتهای عرب نمی کند و جمهوری اسلامی ایران بارها اعلام کرده است که این توافق به هیچ وجه علیه هیچ یک از کشورهای منطقه یا خارج از منطقه نیست و متاسفانه برخی از کشورهای عربی همچنان سیاست ایران هراسی را به جای تمرکز بر قدرت و اقتدار کشور خودش دنبال می کنند.

جابری انصاری همچنین از نویسنده مصری که تازه درگذشته با نام حسنین هیکل یاد کرد و گفت: اظهارات وی و سوالاتی که همیشه در نوشته‌هایش درخصوص علت دشمنی کشورهای عربی با ملت جمهوری اسلامی ایران بیان می کرد را هیچگاه فراموش نمی کنیم و معتقدیم این جملات نشاندهنده نوع نگاه نخبگان جامعه های عربی به نگاه کشورهایشان به ایران است.

وی در ادامه خاطرنشان کرد: البته ایران با بسیاری از کشورهای عربی از سیاست رو به رشد برخوردار است و برخی از کشورهای عربی هستند که از این سیاستهای عقیم خود پیروی می کنند.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان از سفر وزیر امور خارجه به 6 کشور اسیایی از 15 اسفند خبر داد و افزود: این سفر از اندونزی اغاز می شود که آقای ظریف قرار است به نمایندگی از ایران در اجلاس فوق العاده سازمان همکاریهای اسلامی که به درخواست فلسطین برای حمایت از قدس برگزار می شود حضور می یابد و ادامه سفر در کشورهای تایلند، برونئی، نیوزیلند، استرالیا خواهد بود.

جابری انصاری اعلام کرد: هیئت بزرگ اقتصادی ظریف را در این سفر همراهی می کنند و رایزنی های سیاسی و تحولات بین‌المللی و منطقه‌ای نیز در این سفر انجام خواهد شد.

سخنگوی وزیر امور خارجه درخصوص همکاری ایران با کشورهای مختلف برای تسهیل صدور روادید توضیح داد: در این زمینه تصمیم گرفته شده در فرودگاه روادید ایرانی به توریستها ارایه شود که 9 کشور شامل این تصمیم نمی شوند.

وی افزود: همچنین توافقاتی با کشورهای مختلف در این خصوص صورت گرفته که براساس شرایط دو کشور یا تسهیل در صدور روادید صورت می گیرد یا لغو روادید انجام خواهد شد.

وی در ادامه راجع به سفر اخیر روسای جمهور سوئیس و عربستان به ایران یادآور شد: سفر رئیس جمهور سوئیس به ایران با یک هیئت اقتصادی قابل توجه بود که همکاری های سوئیس و ایران در زمینه های اقتصادی در اولویت گفتگوها بود و همچنین در سفر آقای الهام علی اف هم مجموعه ای از توافقات در زمینه گسترش همکاری تجاری اقتصادی بین دو کشور حاصل شد.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در واکنش به اظهارات وزیر خارجه عربستان مبنی بر اینکه این کشور به ملت ایران احترام می گذارد و دولت را فارغ از ملت می داند گفت: ایشان وصف حال خود می کردند زیرا جمهوری اسلامی نظامی برخاسته از یک انقلاب مردمی است و دولت ایران نماینده رسمی ملت ایران است.

جابری انصاری درخصوص تلاش عربستان برای بهتر کردن روابط با ایران نیز گفت: این امر برخلاف واقعیت است و در تمام دوره کمتر از سه سال دولت یازدهم مانند قبل تلاشها از سوی ایران صورت گرفته اما منطق عربستان مبتنی بر بحران آفرینی است و در این زمینه پی در پی فرافکنی انجام می دهد.

جابری انصاری درخصوص دلیل لغو سفر زوما به تهران گفت: این سفر قرار بود امروز انجام شد و هیئتهای مقدماتی نیز پیش از این به تهران امدند و 4 دور گفتگوهای مقدماتی هم انجام شده بود اما در آستانه انجام سفر به دلیل امر فوق العاده قاره افریقا و تعهدات آقای زوما به عنوان رییس هیئت افریقایی باعث سفر وی به بروندی شد تا از یک فاجعه انسانی ممانعت شود.

وی افزود: گفتگوها برای تعیین تاریخ جایگزین این سفر ادامه دارد.

جابری انصاری درخصوص کمک ایران به مردم فلسطین از طریق دولت موقت این کشور گفت: سیاست کلی جمهوری اسلامی ایران حمایت از مبارزه ملت فلسطین بوده و این سیاستها تا به امروز ادامه یافته است و مجرای ارسال کمک هم در مسیر قانونی خود بین ایران و نمایندگان قانونی ملت فلسطین انجام خواهد شد.

وی درخصوص اظهارات جان کری مبنی بر خروج نیروهای مستشاری ایران از سوریه گفت: حضور مستشاری نظامی ما براساس تقاضای سوریه بوده و ادامه آن براساس درخواست سوریه خواهد بود و کشور دیگری اجازه دخالت در این زمینه را ندارد.

جابری انصاری همچنین در واکنش به مشکلات پیش آمده در لبنان گفت: دخالت گسترده برخی از کشورهای خارجی در لبنان به پیچیدگی وضعیت این کشور منجر می شود و حل بحران ان را دشوارتر خواهد کرد.

وی تصریح کرد: موضع ایران حمایت از توافق ملی همه گروهها و جریانهای سیاسی و ملی است لبنان برای حل مشکلاتشان است و در این زمینه تا حد مقدور کمک خواهیم کرد.

اعتراض ایران به عدم صدور روادید برای هیات ایرانی توسط عربستان

حمید بعیدی نژاد مدیرکل سیاسی و امنیت بین الملل وزارت امور خارجه گفت:جمهوری اسلامی ایران نسبت به رفتار خلاف قانون و تبعیض آمیز عربستان سعودی در عدم صدور روادید برای هیات ایرانی جهت شرکت در اجلاس مقامات ارشد اعضای سازمان همکاری اسلامی در جده ،مراتب اعتراض خود را به مراجع ذیربط اعلام کرده است.

وی افزود: هر تصمیمی که بدون مشارکت هیات سیاسی جمهوری اسلامی ایران در جده اتخاذ شود فاقد هرگونه رسمیت و اعتباری خواهد بود.

بعیدی نژاد ابراز امیدواری کرد که عربستان سعودی با اتخاذ یک سیاست واقع بینانه این امکان را فراهم کند که سازمان همکاری اسلامی به جای پرداختن به موضوعات فرعی به مباحث دارای اولویت جهان اسلام مانند فلسطین، تروریسم ، فرقه گرایی و مشکلات مشترک امت اسلامی بپردازد.

اجلاس مقامات ارشد سازمان همکاری اسلامی که پیش نویس اسناد و قطعنامه های اجلاس آینده سران این سازمان در استانبول را آماده می کند ، امروز و فردا به ریاست ترکیه درجده برگزار می شود.

پایبندی ایران به توافق هسته ای/ شفاف‌سازی موضوعات حل‌نشده

نخستین گزارش فصلی آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره اجرای برجام منتشر شد. این نخستین گزارشی است که پس از اجرایی شدن برجام از سوی آژانس بین المللی انرژی اتمی در خصوص موضوع هسته ای ایران منتشر می شود. این گزارش هفت صفحه ای تحت عنوان "گزارش راستی آزمایی و نظارت در جمهوری اسلامی ایران در پرتو قطعنامه 2231 شورای امنیت" منتشر شد.

بنابراین گزارش، بر اساس روال کار آژانس بین المللی انرژی اتمی، به طور معمول گزارش مدیرکل آژانس 10 روز تا یک هفته قبل از برگزاری نشست فصلی شورای حکام منتشر و برای مطالعه در اختیار اعضای شورای حکام قرار می گیرد. دور بعدی نشست شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی از هفتم تا 11 مارس (17اسفند) در مقر آژانس در وین برگزار می شود. پیشتر رضا نجفی، سفیر و نماینده دائم ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی گفته بود این گزارش برای نشست ۱۷ اسفند شورای حکم، تهیه و منتشر می‌شود.

متن کامل گزارش آژانس به شرح زیر است:

راستی‌آزمایی و نظارت در جمهوری اسلامی ایران در پرتو قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل (2015)

گزارش مدیر کل

تحولات عمده

در تاریخ 2 دسامبر 2015، مدیر کل گزارش خود در مورد ارزیابی نهایی از کلیه موضوعات باقی‌مانده گذشته و حال را به شورای حکام ارائه کرد و روز 15 دسامبر 2015، شورای حکام قطعنامه‌ای را تصویب کرد که در آن، از جمله، اشاره کرد که کلیه فعالیت‌های مندرج در نقشه راه اجرا شده و بررسی این مورد، بسته شده است.

از زمان روز پذیرش برنامه جامع اقدام مشترک تا روز اجرا، ایران تحت راستی‌آزمایی و نظارت آژانس، گام‌هایی را در جهت اجرای تعهدات مرتبط با هسته‌ای‌اش ذیل برجام، برداشت.

در تاریخ 16 ژانویه 2016،‌ مدیر کل تائید کرد که آژانس انجام شدن اقدامات مشخص در پاراگراف‌های 15.1 تا 15.11 ضمیمه 5 برجام را راستی‌آزمایی کرده است. روز اجرای برجام، در همان روز اتفاق افتاد.

آژانس به نظارت و راستی‌آزمایی مرتبط با تمهیدات مرتبط با هسته‌ای مقرر در برنامه اقدام مشترک تا تاریخ 16 ژانویه 2016، ادامه داد.

از زمان روز اجرا، آژانس اجرای تعهدات مرتبط با هسته‌ای‌اش ذیل برجام را تائید کرده است.

A. مقدمه

1. این گزارش مدیر کل به شورای حکام و همزمان به شورای امنیت سازمان ملل، درباره اجرای تعهدات مرتبط هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران تحت برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) و درباره موضوعات مرتبط با راستی‌آزمایی و نظارت در ایران در پرتو قطعنامه شماره 2231 ارائه می‌شود. این گزارش، علاوه بر موضوعات دیگر، درباره تبیین موضوعات حل‌نشده گذشته و حال، برنامه اقدام مشترک (JPA)، موضوعات مالی و اداری و رایزنی‌ها و تبادل اطلاعات آژانس با کمیسیون مشترک که توسط «برجام» ایجاد شده، اطلاعاتی ارائه می‌کند.

B. تحولات اخیر

B.1. شفاف‌سازی موضوعات حل‌نشده

2. روز 2 دسامبر، مدیر کل بر اساس نقشه‌راه شفاف‌سازی موضوعات باقی‌مانده گذشته و حال در مورد برنامه هسته‌ای ایران، گزارشی  درباره ارزیابی نهایی از کلیه موضوعات باقی‌مانده گذشته و حال، چنانکه در گزارش مدیر کل در نوامبر 2011 شورای حکام آمده، تقدیم شورای حکام کرد.  روز 15 دسامبر 2015، شورای حکام قطعنامه GOV/2011/65 را تصویب کرد که در آن علاوه بر مسائل دیگر، خاطرنشان می‌کرد که تمامی فعالیت‌های نقشه‌راه، بر اساس برنامه توافق‌شده به اجرا در آمده و اینکه این امر «مسئله رسیدگی به این موضوع را از دستور کار شورای حکام خارج می کند.»

B.2. «برجام»

3. حسب گزارش‌های قبلی، گروه E3/EU+3 و ایران روز 14 جولای 2015 بر سر برجام به توافق رسیدند. روز 20 جولای 2015، شورای امنیت قطعنامه شماره 2231 را به تصویب رساند. در این قطعنامه، علاوه بر مسائل دیگر از مدیر کل خواسته شده بود «راستی‌آزمایی و نظارت ضروری بر تعهدات مرتبط هسته‌ای ایران را برای تمام مدت اجرای این تعهدات وفق برجام انجام دهد.» روز 25 آگوست 2015، شورای حکام به مدیر کل اجازه داد تا راستی‌آزمایی و نظارت ضروری بر تعهدات هسته‌ای مرتبط ایران به نحو پیش‌بینی‌شده در برجام را برای کل دوره اجرای این تعهدات در پرتو قطعنامه شماره 2231 شورای امنیت سازمان ملل، منوط به در اختیار داشتن منابع مالی و منطبق با با رویه‌های پادمانی استاندارد آژانس، انجام داده و بر همین اساس گزارش نماید؛ شورای حکام، همچنین اجازه داد که آژانس با کمیسیون مشترک، چنانکه در قطعنامه   GOV/2011/65 و اصلاحیه آن آمده، رایزنی و تبادل اطلاعات کند.

 

کد خبر 528438

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha