حجت الاسلام محمد اکبری، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم و معارف قران در گفت و گو با خبرنگار گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان در رابطه با پیام مقام معظم رهبری درباره انتخابات و توصیه های ایشان خطاب به مسئولان و علی الخصوص کاندیداهایی که از طرف مردم برگزیده شده اند، گفت: این توصیه مقام معظم رهبری به مسئولان مبنی بر داشتن پاکدستی و ساده زیستی، ریشه قرآنی، وحیانی و روایی دارد. پاک زندگی کردن و ساده زیستن در واقع 2 اصل از اصول سبک زندگی دینی، قرآنی و اسلامی است که لازمه یک زندگی سعادتمندانه و خداپسندانه برای هر یک از آحاد و افراد مسلمان در جامعه اسلامی شناخته می شود.
وی افزود: این دو شاخص (پاک و ساده زندگی کردن) یعنی زهد به دنیا، هرچند برهمه آحاد جامعه لازم است اما درباره با مسئولان لزوم بیشتری دارد و رعایت آن عمیق تر است. چرا که مسئولان در حقیقت 2 مسئولیت نسبت به این دو عنصر دارند؛ یکی در سبک زندگی فردی آنها و دیگری از حیث مسئولیت اجتماعی که یک نوع مسئولیت در این عرصه نیز متوجه عملکرد آنها می شود که عبارت است از پاک بودن و زندگی پاک داشتن در اجتماع.
این استاد حوزه در ادامه بیان کرد: این مسئله مقوله بسیار مهمی است و اهمیت آن تا جایی است که انسان به حقیقت دین، قرآن و معارف الهی دست نمی یابد مگر پاک باشد و این پاکی انحاء و اقسام مختلفی دارد که از جمله آنها می توان به پاکی اخلاقی، پاکی فکری، پاکی اندیشه و پاکی درعمل اشاهر کرد. انسان در مرحله عمل نیز می بایست تمام رفتار، کردار و فعالیت هایش چه فعالیت های اقتصادی، چه فعالیت های سیاسی، چه فعالیت های فرهنگی و چه سایر فعالیت ها این اصل مهم را رعایت کند. یعنی مطابق با آموزه های دین رفتار نموده وعملکرد او شبهه ناک نباشد، حرام الهی در زندگی او نفوذ و رسوخ نکند و در باره حقوق الهی، حق الناس و حقوق بیت المال کوتاهی نکرده باشد. همچنین نسبت به آنها تعدی و تعرضی از سوی او انجام نشود.
حجت الاسلام اکبری با اشاره به این که پاکی یک مقوله عام است که شامل همه این موارد (در بعد فکری، اعتقادی، اخلاقی و عملی) می شود، خاطرنشان کرد: امروزه پاکی عملی برای یک مسئول در نظام جمهوری اسلامی از هر ضرورتی بالاتر است. چنان که امام صادق علیه السلام در این رابطه می فرمایند: «كُونُوا دُعَاةً إِلَى أَنْفُسِكُمْ بِغَیْرِ أَلْسِنَتِكُمْ؛ مردم را به سوی خدا، به سوی دین خدا، به سوی معنویت و ایمان دعوت کنید اما با عمل خود » رفتار یک مسئول الگو و سرمشق است برای اینکه دیگران نیز به او اقتدا و تاسی کنند.
وی یادآور شد: در طول تاریخ وقتی سیره ائمه معصومین علیهم السلام، رهبران و پیشوایان دینی وعلمای ربانی را بررسی می کنیم می بینیم که یکی از موثرترین عوامل در ادای رسالت و هدایت مردم و تحکیم و ترویج شعائر و احکام الهی و آموزه های دینی، سیره اجتماعی و عملی آنها بوده است. امامان معصوم و در راس آنها پیامبر خاتم صلا لله علیه وآله با عمل خود مردم را هدایت می کردند و نور ایمان و معرفت را در نفوس آنها و زندگی فردی و اجتماعی آنها پرفروغ می نمودند و انسان ها را با عمل و رفتارعملی، به خدا متصل کرده و جامعه را به سعادت رهنمون می شدند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم و معارف قران افزود: امروز هر کس هر نوع مسئولیتی در جامعه اسلامی برعهده دارد چه مسئولیت های کوچک و چه مسئولیت های بزرگ، رمز موفقیت او در این مسئولیت و خوب و کامل ادا کردن این مسئولیت، پاک زندگی کردن است. این یعنی تاسی کردن به ائمه، پیامبران و علمای دین؛ آنها چون پاک زندگی کردند لذا در نفوس مردم نفوذ کرده و توانستند جامعه را به ساحل نجات برسانند.
حجت الاسلام اکبری در بخش دیگری از سخنان به مسئله ساده زیستی و اهمیت آن و تاکید مقام معظم رهبری بر این موضوع به خصوص درباره مسئولان اشاه کرد و گفت:عنصر دیگری که مقام معظم رهبری برای یک مسئول خوب متذکر شدند «ساده زیستی» است؛ ساده زیستی به معنای زهد نسبت به دنیاست؛ یعنی علاقه نداشتن، تعلق خاطر و طمع نداشتن به این جایگاه، به این پست و ظواهر دنیایی.
وی افزود:این موضوع یکی از شروطی است که در دعای ندبه امام صادق علیه السلام آن را به عنوان رمز موفقیت انبیای الهی بیان کرده و می فرماید:« بَعْدَ أَنْ شَرَطْتَ عَلَیْهِمُ الزُّهْدَ فِی دَرَجَاتِ هَذِهِ الدُّنْیَا الدَّنِیَّةِ...» بعد از اینکه با ایشان زهد و بی رغبتی نسبت به درجات دنیای پست (در هر شأنی که قرار دارند) را شرط کردی..»انبیای الهی برای همه انسان ها الگو هستند تا چگونه زندگی کردن، چگونه به کمال رسیدن و چگونه مردن را به مردم بیاموزند؟ و یکی از عناصر مهم و تاثیرگذار در موفقیت آنها، زهد و ساده زیستی در جامعه بوده است.
وی تصریح کرد: هر کسی که بخواهد در جامعه اسلامی مسئولیتی را بر دوش بکشد یکی از عوامل موثر در موفقیت او ساده زیستی خواهد بود، چون مردم باید به او اعتماد کنند. به این که این فرد برای دنیا، برای ثروت، منافع شخصی و برای رسیدن به مطامع دنیایی دست و پا نمی زند، بلکه برای خدا و خدمت به مردم و مقاصد الهی تلاش می کند.
این مدرس حوزه خاطرنشان کرد: اگر مردم این صفت و خصیصه را در مسئولی ببینند به او اعتماد کرده و از او حمایت می کنند و این فرد مسئول با پشتوانه حمایت مردمی می تواند خدمات ارزشمندی برای جامعه اسلامی داشته باشد.
وی تاکید کرد: یکی از آثار قابل لمس رعایت این دو عنصر یعنی پاک و ساده زندگی کردن این است که دشمن نمی تواند در ارکان نظام و جامعه اسلامی که همان مسئولان جامعه هستند، نفوذ کند چه نفوذ سیاسی، چه نفوذ فرهنگی، چه نفوذ اقتصادی و چه نفوذ ایدئولوژیک و لذا این مسئله به جامعه صیانت، عفت و عزت می بخشد. اثر پاک و ساده زندگی کردن آن است که به کیان جامعه اسلامی عفت و مصونیت می دهد و جامعه را از نفوذ، از توطئه و فتنه های دشمنان داخلی و خارجی حفظ می کند.
نظر شما