خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: کشورمان در طول سالیان سال در حوزه صادرات و واردات دارای ارقام قابل توجهی بوده است و در خلال این سالها نوسانی در این دو بخش مشاهده می شده و گاهی واردات بر صادرات و برعکس پیشی گرفته اند. کشورمان در سالیان گذشته به واسطه وجود تحریم ها آن طور که باید شاید نتوانسته بود در حوزه صادرات فعالیت داشته باشد اما با لغو تحریم ها به واسطه توافق هسته ای؛ امروز بسیاری از کشورها خواهان مبادله تجاری با ایران هستند. مجموعه این عوامل باعث شده است که در ماه های منتهی به پایان سال شاهد رشدی در زمینه صادرات کشورمان باشیم.
بنابراین گزارش، در میان کشورهایی که کشورمان با آنها دارای مبادلات تجاری و اقتصادی بسیاری است برخی هستند که گوی سبقت را از سایرین ربوده اند. چین، عراق، امارات، هند، افغانستان و ترکیه در دوره 10 ماهه سال 1394 (منتهی به دی ماه) در مجموع با جذب بیش از 20 میلیارد و 179 میلیون دلار از کالاهای صادراتی ایران در واقع شرکای میلیاردی کشور در این دوره بودند.
این گزارش می افزاید: ایرنا در این رابطه خبر داده است که: "بین این 6 کشور چین با جذب بیش از پنج میلیارد و 678 میلیون دلار کالای صادراتی ایران، بیش از 28 درصد مجموع جذب کالاهای صادراتی کشور ما را به خود اختصاص داد. عراق، امارات، هند، افغانستان و ترکیه با جذب به ترتیب 24.7، 20.5، 10.69، 10.62 و بیش از پنج درصد این مبلغ در جایگاه های بعدی قرار گرفتند. عراق در مدت یاد شده بیش از پنج میلیارد و سه میلیون دلار و امارات افزون بر چهار میلیارد و 150 میلیون دلار کالای ایرانی جذب کردند. هند نیز با بیش از دو میلیارد و 159 میلیون دلار و افغانستان با افزون بر دو میلیارد و 140 میلیون دلار رتبه های چهارم و پنجم را از آن خود ساختند. در این دوره زمانی، ترکیه بیش از یک میلیارد و 46 میلیون دلار از کالاهای صادراتی کشورمان را جذب کرد و در جایگاه ششم قرار گرفت. چین، عراق، امارات، هند و افغانستان در دوره 9 ماهه امسال (منتهی به آذر ) از نظر جذب کالاهای صادراتی ایران به ترتیب در جایگاه اول تا پنجم قرار گرفتند و 64 درصد صادرات این مدت را از آن خود کردند. ارزش صادرات غیرنفتی کشور (کالا و میعانات گازی) در دوره 9 ماهه 1394، 32 میلیارد و 31 میلیون دلار ثبت شد که نسبت به دوره مشابه پارسال 11 درصد کاهش یافت."
یادآور می شود: یشتر مزیتهای صادراتی ایران مربوط به محصولات پتروشیمی، فراوردههای نفتی، مواد اولیه و محصولات کشاورزی است. زعفران، پسته، شمش آهن، فرش، حیواناتزنده، فورآلدئید، کولرآبی، کربنات باریم طبیعی، پوست دباغیشده، خرما، محصولات تختنوردشده ازآهن وفولاد، گاز زغالسنگ، گلیم، دیتیونیتوسولفوکسیلات، شیرهوعصارهشیرینبیان، مویز وانگور خشکشده، مس، متانول، گوگرد و گلگوگرد، سنگمرمر و تراورتن، وازلین گرید دارویی، موی حیوانات، زیرهسبز مهمترین کالاهای صادراتی هستندکه ایران در سطح جهانی برای صادرات آنها حرفی برای گفتن دارد.
خاویار
ایران از عمده ترین تولیدکنندگان خاویار است و از مزیت نسبی در صادرات خاویار برخودار بوده است. میتوان کشورهای ژاپن، سوئد، کره جنوبی، آلمان، عمان، انگلستان، فرانسه، نروژ و قبرس را به عنوان تعدادی از گزینههای صادرات خاویار ایران معرفی نمود.
خرما
بخش کشاورزی در میان بخشهای اقتصادی ایران جایگاه ویژهای دارد. ایران از دیرباز یکی از تولیدکنندگان و صادرکنندگان بزرگ خرما میباشد. مقادیر شاخصها در اکثر سالها، نشان از مزیت نسبی خرمای ایران دارد. اتخاذ راهبردهای سیاستی به منظور حفظ ثبات شاخصهای مزیت خرمای ایران میتواند جایگاه این محصول را در صادرات بهبود دهد.
فرش دستبافت
یکی از پدیدههای قابل توجه در سالهای اخیر روند رو به رشد جهانی شدن است. کشور ما نیز به منظور گسترش صادرات غیر نفتی و حضور در بازارهای جهانی درصدد پیوستن به سازمان تجارت جهانی(WTO) برآمده و در حال حاضر عضو ناظر این سازمان است. یکی از صنایع مهمی که بدین منظور باید مورد مطالعه قرار گیرد صنعت فرش دستبافت است. شاخص توان رقابت صادراتی فرش دستبافت ۶۵ رج ابریشمی اصفهان برابر با ۸۸/۰ است و بیانگر این است که فرش دستبافت ۶۵ رج ابریشمی استان اصفهان در شرایط فعلی در بازارهای جهانی دارای توان رقابت است. شاخص مزیت نسبی نیز بر اساس هزینه واحد که همان مزیت رقابتی واقعی در شرایط رقابت آزاد شرایط بعد از پیوستن ایران به (WTO) است، برابر با ۷۹/۰ و نشان دهنده مزیت نسبی این استان در تولید فرش مذکور میباشد.
زعفران
ایران با داشتن بیش از ۹۵ درصد تولید زعفران، محصولش را به ۴۵ کشور جهان صادر میکند. کشور اسپانیا با اختصاص حدود یک چهارم واردات این محصول ایرانی یکی از کشورهایی است که بیشترین سهم را در تجارت خارجی زعفران ایرانی دارد. اسپانیا زعفران ایرانی را به ۱۴۰ کشور دنیا، به نام خود، صادر میکند، اینکه اسپانیا زعفران ایرانی را با نام خودش صادر میکند بهتأیید یکی از اعضای شورای ملی زعفران رسیدهاست. مقصد انواع زعفران ایرانی، کشورهایی مانند آلمان، اتریش، اردن، اسپانیا، استرالیا، استونی، اسکاتلند، افغانستان، امارات متحده عربی، انگلستان، بحرین، بلژیک، بوسنی، تایوان، ترکیه، چین، سنگاپور، سوئد، سوئیس، عراق، عربستان سعودی، عمان، فرانسه، فیلیپین، قطر، کانادا، کویت، موریس، ویتنام، هلند، هنگ کنگ، ایتالیا، نپال، مالزی، هند، ژاپن، سریلانکا، مجارستان، آذربایجان است، که البته خودِ کشور اسپانیا نیز با اختصاص حدود یک چهارم از کل صادرات این محصول ایرانی، خود یکی از کشورهایی است که بیشترین سهم را در تجارت زعفران ایرانی دارد، همچنان بازارهای ناشناخته بسیاری وجود دارد که ایران میتواند زعفرانش را در آنجا عرضه کند.
نظر شما