حجت الاسلام سعید مرادزاده، مدیر آستان امام زاده زید در گفت وگو با خبرنگار مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان در مورد تفاوت میان شبستان های واقع در آستان امام زادگان با مسجد گفت: برای پاسخ به این سوال مثالی می زنم، امام زاده زید در بیان عامه مردم «مسجد» عنوان می شود. یعنی مردم به علت اینکه در آستانه مبارکه امام زاده زید نماز جماعت برقرار بوده و مامومین و زوار در شبستان امام زاده به اقامه نماز می پردازند به آن مسجد امام زاده زید هم می گویند.
وی ادامه داد: بنابراین شبستان امام زاده زید به مسجد معروف شده است، اما سوال آن است که آیا می توان به همه شبستان هایی که در آستانه امام زادگان قرار دارند «مسجد» اطلاق کرد؟ قطعا پاسخ منفی است، مثلا مسجد گوهرشاد در حرم مطهر امام رضا(علیه السلام) قرار دارد و مسجد است چراکه صیغه مسجد بر آن جاری شده است، مثال دیگر مسجد اعظم قم که در کنار حرم مطهر حضرت معصومه(سلام الله علیها) قرار دارد و باز هم در مقام مسجد است چراکه همان طور که اشاره شد صیغه مسجد بر آن جاری شده است بنابراین میان مسجد مستقل و مسجدی که بر آن صیغه مسجد خوانده شده است با شبستانی که در آن نماز جماعت اقامه می شود به لحاظ فقهی تفاوت وجود دارد اما در بیان عامه مردم حتی به همین شبستان ها نیز بعضا مسجد گفته می شود.
حجت السلام مراد زاده در ادامه به اصل مسجد و ویژگی های مسجد طراز اسلامی اشاره کرد و گفت: تاریخچه مسجد از صدر اسلام مرکزیت تمام اتفاقات و رویدادهای مبارک و بسیار مهم است، مسجد همان طور که عنوان کردم مرکز تصمیم گیری های مهم از صدر اسلام بوده است، در سیره رسول خدا می بینیم که حضرت مرکز ثقل رجوع مردم و ارتباط با مردم وحل مشکلات مردم را چه در شادی ها و چه در غم در مسجد قرار می دهد و علاوه بر آن مرکز حکومت اسلامی پیامبر(ص) در مسجد بوده است و حضرت امیر(علیه السلام) نیز مسجد را مرکز خلافت خود قرار دادند.
وی با بیان اینکه رویکرد پیامبر(ص) و اهل بیت(علیهم السلام) نشان از اهمیت مسجد در شاکله دین مبین اسلام دارد افزود: بنابراین مسجد مرکزیتی برای دور شدن از تجملات حکومتی است، پیامبر(ص) در مسجد که محل ارتباط با خداست حکومت کرد، جایی که امت اسلام در آن حضور یافته و تجمع می کردند. امروز نیز مسجد همان جایگاه را دارد و محور مهم بسیاری از فعالیت هاست هرچند که بعضا در برخی موارد کارکردها و ظرفیت هایی که در گذشته در مساجد بوده است دیده نمی شود، مثلا در گذشته مردم حتی مراسم عقد ازدواج شان را در مسجد برگزار می کردند و مسجد برایشان محوریت مهمی در زندگی بود. این رویکرد امروز کمتر دیده می شود و باید تلاش شود تا با فرهنگ سازی آن را احیا کنیم.
نظر شما