خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: روابط ایران و مکزیک از سال ۱۲۷۸ (۱۸۹۹ میلادی) آغاز شد و نخستین سفر نماینده دولت ایران، اسحاق خان مفخمالدوله بوده که از سال ۱۲۷۸ تا ۱۲۸۲ در واشینگتن، سفیر بودهاست. وی با عنوان وزیر مختار و ایلچی مخصوص مقیم کشورهای متحده آمریکای شمالی، سفرهای زیادی به کشورهای آمریکای مرکزی و جنوبی از جمله مکزیک کرد. در تاریخ ۲۰ اوت ۱۹۰۳، دن سباستیان دمیر به عنوان سفیر ویژه از طرف رئیس جمهور مکزیک، به دولت ایران معرفی شد. نخستین سفارت مکزیک در تهران در سال ۱۹۴۶ بنیانگذاری شد و تا سال ۱۹۷۹ به کار خود ادامه داد تا اینکه در پی رخداد انقلاب اسلامی ایران و اشغال سفارت آمریکا در ایران، مکزیک اقدام به تعطیلی سفارتخانه خود در تهران کرد ولی ایران رابطه خود با مکزیک را در مقام کاردار حفظ کرد. تا اینکه در ژوئن سال ۱۹۹۰ مکزیک سفیر دیگری در ایران منصوب کرد. سفارت مکزیک بار دیگر سفارتش را در تهران در سال ۱۹۹۲ بازگشایی کرد و شروع همکاری خوب چند سالهای بین دو کشور بود. محمدحسن قدیری ابیانه، سفیر ایران در مکزیک در سال ۱۳۸۶ درباره روابطمان با این کشور گفته بود: "حجم روابط دو کشور ایران و مکزیک بالغ بر ۳۰ میلیون دلار است و بیش از ۲۲ میلیون دلار واردات و بیش از هفت میلیون دلار صادرات داریم که نسبت به وضعیت اقتصادی دو کشور بسیار ناچیز محسوب میشود."
بنابراین گزارش، پس از آن سالها مکزیک توسعه روابط با کشورمان را در پیش گرفت و اخیرا سفیر مکزیک در ایران دیدار با معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت کشورمان داشت و در این دیدار سفیر مکزیک اعلام کرد که دو هیات تجاری این کشور بهار ۹۵ به تهران میآیند. در این رابطه مهر به نقل از اولیسس کانچولا، سفیر مکزیک در ایران نوشته است: "اردیبهشت و خردادماه سال آینده دو هیات تجاری از مکزیک راهی ایران خواهد شد؛ ضمن اینکه هیات بزرگتری از مقامات و فعالان اقتصادی مکزیک مهرماه سال آینده به ایران سفر خواهد کرد. با مشارکت سازمان توسعه تجارت ایران، اتاق بازرگانی ایران و سفارت مکزیک کارگروهی برای هدفمند بودن سفر هیاتهای اقتصادی مکزیک به ایران تشکیل تا سفرهای پیش رو منجر به نتایج عملیاتی شود. ایران کشور باثباتی در منطقه است و من در دو سال گذشته بازدیدهایی از استانهای گیلان، خراسان رضوی و هرمزگان داشتهام و در جریان پیشرفت ایران در حوزه های مختلف قرار دارم، خوشبختانه زمینههای خوبی برای گسترش روابط میان تهران و مکزیکوسیتی وجود دارد که با تعامل و همکاریهای بیشتر مقامات و فعالان اقتصادی دو طرف امکان گسترش آنها وجود دارد."
این گزارش می افزاید: مکزیک یازدهمین اقتصاد بزرگ دنیاست. استخراج ذخایر بزرگ گاز طبیعی و نفت توسعه خارقالعاده اقتصادی کشور را در دهههای ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ میسر ساخت. هم اکنون نیز مکزیک بخش بزرگی از ثروت فزایندهاش را مدیون منابع نفتیاش است. اساس در حال رشد اقتصادی شامل صنایع مهم پتروشیمی، نساجی، وسایل نقلیه موتوری و فراوردههای غذایی است. در اوایل دهه ۱۹۹۰ شرکتهای عمده آمریکایی به دلیل ترکیبی از سیاست دولت آمریکا و توافقهای تجاری مربوط به قرارداد تجارت آزاد آمریکای شمالی و هزینه پایین نیروی کار به تأسیس کارخانه در مکزیک تشویق شدند. نتیجه این حرکت، رشد خارقالعاده اقتصاد مکزیک بود، که اکنون یازدهمین اقتصاد بزرگ جهان است. با این حال مشکلات اقتصادی باقی است. تولید ناخالص داخلی این کشور در سال ۲۰۰۸ ۱٫۵۶۳ تریلیارد دلار بوده و رشدی ۴٫۸٪ را در سال ۲۰۰۹ تجربه کردهاست. ۴۵ میلیون و ۳۸۰ هزار نفر نیروی کار این کشور را تشکیل میدهند و نرخ بیکاری در آن ۳٫۷ درصد است (۲۰۰۷). حدود ۱۴ درصد از مردم این کشور به غذای مناسب دسترسی ندارند و نرخ تورم در آن ۲٫۸۸ درصد است (۲۰۰۹). محصولات صادراتی این کشور شامل محصولات کارخانهای، نفت و محصولات نفتی، نقره، میوه، سبزیجات، قهوه و پنبهاست که به کشورهای آمریکا (۸۴/۷ درصد)، کانادا (۱/۲ درصد) و اسپانیا (۳/۱ درصد) صادر میشود. محصولات وارداتی این کشور شامل ماشینآلات فلزکاری، فلزات تراشکاری شده، ماشینآلات کشاورزی، تجهیزات الکترونیک، قطعات ماشین برای مونتاژ، هواپیما و تجهیزات آن است که از کشورهای آمریکا (۹/۵۰ درصد)، چین (۵/۹ درصد)، ژاپن (۶ درصد) و کره جنوبی (۲/۴ درصد) وارد میشود. مکزیک همچنین جزو ۱۰ کشور برتر در تولید غلات در جهان است.
بنابراین گزارش، مهر به نقل از ولیاله افخمیراد، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز در این دیدار نوشته است: "گسترش روابط تجاری با کشورهای جهان در راس برنامههای این سازمان قرار دارد و ما آمادگی داریم به صورت هدفمند از هیاتهای تجاری اعزامی به ایران استقبال کنیم و زمینه آشنایی فعالان اقتصادی دو طرف در حوزههای قابل همکاری را فراهم کنیم. سازمان توسعه تجارت همپا با مسئولان وزارت امور خارجه کشورمان درصدد افزایش همکاریهای تهران و مکزیکوسیتی هستند و برای هدفمند شدن هرچه بیشتر این موضوع، زمینه دیدارهای موثر و بازدیدهای اثربخش از شهرکهای صنعتی خود را برای هیاتهای اعزامی این کشور در مدت زمان حضور در ایران فراهم میکنیم. ایران و مکزیک در سالیان اخیر به موفقیتهای زیادی در بخشهای مختلف ازجمله صنایع هایتک و بایو و نانو تکنولوژی دست یافتهاند که میتوانند با همکاری یکدیگر دستاوردهای خود را توسعه دهند، ضمن اینکه با توجه به سیاستهای اخیر کشور مکزیک در کاهش وابستگی اقتصاد این کشور به نفت، ما تمایل داریم سیاستگذاران این کشور در این مهم نیز در قالب هیاتهای اعزامی به کشورمان سفر کنند و تجربیات خود را به ایرانیها که قدم در این راه گذاشتهاند، منتقل کنند. یکی از راهکارهای گسترش روابط میان تهران و مکزیکوسیتی دیدار وگفتوگو میان فعالان اقتصادی دو کشور است که در قالب اعزام هیاتها و شرکت در نمایشگاههای یکدیگر بوجود میآید، سازمان توسعه تجارت به دنبال آن است که اتاقهای بازرگانی ایران نیز نقش ایفا کنند از این رو تلاش میکند با مشارکت آنان پذیرای هیاتهای تجاری مکزیک باشد."
یادآور می شود: مکزیک بیش از ۱۲۰ میلیون نفر جمعیت دارد و پایتخت آن مکزیکوسیتی است. این کشور از شمال با ایالات متحده آمریکا و از جنوب شرقی با گواتمالا و بلیز هممرز است. همچنین اقیانوس آرام، در غرب و جنوب، خلیج مکزیک در شرق و دریای کارائیب در جنوب شرق آن قرار دارند. این کشور با حدود ۲ میلیون کیلومتر مربع وسعت، چهاردهمین کشور وسیع دنیا و یازدهمین کشور پرجمعیت دنیاست.
نظر شما