حجت الاسلام سید محی الدین میرمرشدی، جامعه شناس و استاد دانشگاه در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی شبستان با بیان اینکه مواد دخانی بعد از ورود انگلیسی ها به ایران به عنوان یکی از مشکلات کشور مطرح شد، گفت: قبح استفاده ازاین مسئله ابتدا به صورت مصرف قلیان در قهوه خانه ها، معابر عمومی و مراکز تجمعی ریخته شد، همین امر باعث عرضه مواد دخانی در قالب سیگار در بازار و دسترسی آسان مردم به آن شد.
انواع و اقسام سیگار با تبلیغات گسترده در دوره پهلوی در دسترس عموم قرار گرفت
وی با بیان اینکه با تبلیغات گسترده در دوره پهلوی انواع و اقسام سیگارها به صورت رقابتی در دسترس عموم قرار گرفت، بیان کرد: در این صورت شرکت های داخلی و خارجی به رقابت ویژه پرداختند و سیگارهای امریکایی وارد بازار ایران شدند .بدین وسیله مردان با مشکلات عدیده ای در مصرف آن مواجه شدند به گونه ای که به مرور، مصرف آن در میان نوجوانان و افراد سنین پایین جامعه به عنوان یک افتخار و موفقیت شناخته شد و فیلم هایی که در بازارهای تجاری، سینمایی و تلویزیونی ساخته می شد به نوعی آموزش استعمال دخانیات را به جامعه می دانند.
حجت الاسلام میرمرشدی ادامه داد: وقتی مصرف سیگار در محافل و حتی در مجالس عزاداری به عنوان یک تشخص اجتماعی محسوب شد، طبیعتا زنان که بیش از هر گروه دیگری برای نشان دادن خود و عرضه خویشتن از یکدیگر سبقت می گیرند در این بازار انحرافی سهم ویژه ای را به خود اختصاص دادند.
این جامعه شناس ادامه داد: مصرف سیگار ابتدا برای بانوان به عنوان مد و نشان دادن اینکه چیزی از مردان کم ندارند بروز پیدا کرد ولی هرچه جلوتر رفتیم رنگ مردانه به خود گرفت ،به طوری که زنان در همه ابعاد مطرح می کردند ما از دیگران کمتر نیستیم.
تبلیغ استعمال دخانیات برای زنان در فیلم های هالیوودی
این جامعه شناس با اشاره به نقش زنان در فیلم های هالیوودی اظهار کرد: امروزه شما در شبکه های ماهواره ای مشاهده می کنید که زن در فیلم های هالیوودی برای جهت دادن افکار جامعه به مسایل ضداخلاقی که یکی از آنها مواد مخدر است، نمایش داده می شوند، بنابراین شما کمتر، فیلم هالیوودی را می بینید که خانم ها از سیگار استفاده نکنند.
وی وجود استرس ها و ناراحتی های عصبی را از عوامل گرایش بانوان به مواد مخدر دخانی عنوان کرد و افزود: زنان احساس می کنند، مواد دخانی باعث تسکین آنها می شود در حالی که به مرور، غافل از عوارض آن معتاد شده و تاثیرات منفی به خود و جنین داخل رحم خود وارد می کنند.
مصرف سیگار، زنان را بیشتر از مردان در معرض بیماری های صعب العلاج قرار می دهد
وی با بیان اینکه به اعتقاد پزشکان خانم هایی که مواد دخانی استفاده می کنند به سرطان های مختلف و بیماری های صعب العلاج نزدیک ترند تا مردان، بیان کرد: ضمن اینکه به لحاظ فیزیولوژیک ،جذب مواد بیماری زا در بدن خانم ها گسترش بیشتری دارد. امروز بیشتر پزشکان تاکید می کنند زنان به ویژه مادران باردار به شدت از مصرف مواد مخدر و دخانی بپرهیزند در حالی که تاثیر پذیری از تبلیغات مورد اشاره راه را بر تجویز پزشکان در این زمینه بسته است.
حجت الاسلام میرمرشدی ابراز امیدواری کرد که رسانه های دیداری ،شنیداری و مطبوعات بیش از این به این مسئله بپردازند تا بانوان را با خطرات پیش روی خود در این زمینه مطلع کنند.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه کمبود شادی و نشاط در گرایش زنان و جامعه به مصرف مواد دخانی یک توجیح به عملکرد غلطی است که بر جامعه حاکم است، گفت: زیرا امروزه مصرف مواد دخانی در کشورهای آمریکایی، اروپایی و ترکیه که از نشاط و شادابی ظاهر، بیشتری برخوردارند بسیار گسترده تر و چشمگیر است،همان طور که عوامل استرس زا بهانه ای برای مصرف بیش از حد مواد مخدر در جامعه می باشد، اما نمی توان به عنوان یک دلیل کارشناسانه آن را قبول کرد.
وی با بیان اینکه چند مسئله مهم بایستی مورد توجه قرار گیرد، اظهار داشت: نکته اول اینکه بایستی زن جایگاه واقعی خود را در طبیعت و هستی پیدا کنند، یعنی زنان احساس منفی را که نسبت به زن بودن شان در خود دارند از بین ببرند و تلاش نکنند برای جبران ضعف هایی که به نوعی در جنس خود مشاهده می کنند ،خود را به شکل مردان دربیاورند.
اعتقادات دینی عامل مهمی در عدم گرایش جامعه به مواد مخدر است
وی گفت: مسئله دیگر گرایش های ایمانی است، انسان هایی که باور و اعتقادات قوی تر و محکم تری داشته باشند به راحتی از این مسایل فاصله می گیرند.
این استاد دانشگاه با اشاره به آموزش به عنوان یک مسئله مهم تصریح کرد: به نظر می رسد سیستم آموزشی ما در رسانه های عمومی، ملی، نظام آموزش و پرورش و دانشگاه ها، اهتمامی به این موضوع ندارند و صرفا به صورت برخوردهای بازدارنده ،اقداماتی در این خصوص صورت می گیرد که کافی نیست. بنابراین ما نیازمند یک چهارچوب های آموزشی هستیم که از همان دوران کودکی مانند بستن کمربند ایمنی و عدم عبور از چراغ قرمز و امثال اینها قبح استفاده از سیگار و زشتی این مسئله را به صورت وجدانی در آنها آشنا کند.
نقش مهم خانواده در عدم گرایش زنان و جامعه به استعمال دخانیات و مواد مخدر
وی با بیان اینکه نهاد خانواده عامل مهم دیگری در عدم گرایش زنان و جامعه به استعمال دخانیات و مواد مخدر است، گفت: قطعا اگر در داخل خانواده عوامل استرس زا و دعواهای خانوادگی کمتر باشد و والدین و فرزندان نسبت به یکدیگر اعتماد داشته باشند وهمچنین والدین مواد مخدر و دخانیات استفاده نکنند و مصرف مواد دخانی در میان خانواده قبیح باشد فرزندان هم تمایلی به استفاده از مواد مخدر نخواهند داشت.
لزوم در نظر گرفتن تنبیه برای مصرف کنندگان دخانی در محیط های اداری
وی گفت: مساله بعدی بحث تنبیهات و جریمه هایی است که باید برای مصرف کنندگان باید نظر گرفت به عنوان مثال اگر در محیط اداری ،کارمندی اقدام به استعمال دخانیات کرد ، برایش کسر حقوق در نظر گرفته شود و یا برخورد انظباطی شود در این صورت مصرف سیگار به طور اتوماتیک به صفر خواهد رسید و سایر موارد هم قابل تنبیه است.
وی با بیان اینکه مسولان بایستی فکری برای توقف تولید مواد دخانی در کشور کنند افزود: هیچ دلیلی وجود ندارد در کشوری که بنام اسلام اداره می شود کارخانه هایی برای تولید مواد دخانی داشته باشند .بنابراین بایستی این کارخانه ها به مواد دیگری مانند تولید ادکلن یا مواد مورد نیازدیگر جامعه تبدیل شود، فعالیت این کارخانه ها سیاست غلطی است که 30 سال و اندی سال می باشد که در کشور ما دنبال می شود، این مراکز دخانی را نه تنها محدود نکردیم بلکه از آنها به عنوان یکی از مراکز پولساز برای خزانه و بودجه دولت یاد کردیم.بنابراین باید جلوی واردات مواد دخانی به صورت گسترده گرفته شود تا بدین وسیله اقدامات مشترک فرهنگی ،آموزشی و بازدارندگی در کنار هم بتواند روند را به صورت رشد منفی در بیاورند.
نظر شما