ششمین جلسه «گفتمان، اندیشه و باور» توسط کانون فرهنگی والفجر برگزار شد

خبرگزاری شبستان: مدیر حوزه علمیه جده بزرگ اصفهان و متخصص علم عقاید، پذیرش عقاید و اصول دین از نوع تقلیدی را عامل عدم پاسخگویی قانع کننده ی برهانی متقن به شبهات و انحراف از مسیر الهی دانست.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اصفهان، مجید مهدوی، مدیر حوزه علمیه جده بزرگ اصفهان و استاد برجسته ی دانشگاه و سطوح عالی حوزه و مرکز تخصصی حوزه علمیه و از متخصصین و مولفین در رشته علم عقاید شامگاه جمعه(7 اسفند) با حضور در سلسله جلسات «گفتمان، اندیشه و باور» که به همت کانون فرهنگی، هنری والفجر اصفهان در سالن اجتماعات فرهنگسرای علامه دهخدا عاشق آباد برگزار شد به ایراد سخن پرداخت.

 

مهدوی با بیان اینکه علم عقاید، علم تحلیلی است اظهار داشت: از آنجا که اعمال و تفکرات انسان بر پایه ی اعتقادات او شکل گرفته است و انجام دادن واجبات و ترک محرمات توسط یک فرد مبتنی بر تفکرات اوست، باید گفت علم عقاید یک علم تحلیلی است و علم تقلیدی نمی باشد.

 

این استاد برجسته دانشگاه و مرکز تخصصی حوزه علمیه  با اشاره به این موضوع که زنان و مردان مسلمان جامعه ما پاسخ قانع کننده ی برهانی متقنی پیرامون نوع اعتقادات خود ندارند افزود: علت اینکه افراد جامعه پاسخ قانع کننده برهانی متقن به اعتقاداتی چون چرایی شیعه بودن و محب اهل البیت(ع) بودن ندارند را باید در محیط جغرافیایی اطراف خود بررسی کنیم که علت این امر چیزی جز تقلیدی بودن علم عقاید ما نیست.

 

وی ادامه داد: سوال این جا مطرح می شود که اگر یک فرد مسلمان اهل تشیع در محیطی به جز محیط زندگی فعلی که دسترسی به قرآن و سبک زندگی اهل البیت(ع) به راحتی امکان پذیر است متولد می شد، آیا همین عقیده، بینش و تفکر را پیرامون دین اسلام و فرد مسلمان داشت؟ واضح است که اگر با تغییر شرایط محیطی عقاید فرد نیز تغییر کرد از علم عقاید تقلیدی برخوردار است.

 

مدیر حوزه علمیه جده بزرگ اصفهان با ابراز تاسف از اینکه پذیرش اصول دین در جامعه ما به جای تحلیلی، تقلیدی است گفت: خداوند انسان را تجهیز به قوه عقل و اراده کرده است تا اصول دین خود را بر پایه مطالعه، اندیشه و تفکر و با استدلال، دلیل و منطق بپذیرد ولی این که ما در جامعه خود شاهد پذیرش اصول دین از نوع تقلیدی هستیم مایه تاسف است.

 

وی افزود: همین موضوع سبب می شود تا در مواجهه با شبهات از اعتقادات و باورهای خود دست بکشیم و چون با دلیل، منطق و استدلال دین خود را نپذیرفته ایم به راحتی از مسیر الهی منحرف شده و این چیزی به جز داشتن اعتقادات تقلیدی و ضعف در این مورد نیست.

 

مهدوی با اشاره به روایتی از امام صادق(ع) نحوه و روش مواجهه با سوالات و مجهولات ذهن را بیان کرد و گفت: امام صادق(ع) فرمودند «اگر جواب سوالات خود را از ما طلب کردید، آن را با استدلال، دلیل و برهان بپذیرید.»

 

وی اضافه کرد: مطابق با این روایت، سوال هایی که انسان جواب آن را نمی داند و برای ذهن او مجهول تلقی می شود را باید از کارشناس و صاحب فن آن پرسید و پذیرش جواب نیز باید مبتنی بر دلیل و برهان و همراه با تحلیل بهترین جواب باشد.

 

این متخصص و مولف در رشته علم عقاید از دیدگاه روایات به تشریح چرایی بهتر بودن یک ساعت تفکر از هفتاد سال عبادت پرداخت و گفت: دلیل اهل البیت(ع) از بهتر دانستن یک ساعت تفکر از هفتاد سال عبادت در این نکته نهفته است که عبادت بدون تحقیق و تفکر انسان را به جایی می رساند که از مسیر الهی منحرف گشته و با وجود انجام عبادت های فراوان او را به شخصی چون ابن ملجم مرادی تبدیل می کند.

 

مهدوی با بیان این که با قانون و ضابطه می توان جواب سوالات را بیان کرد و شبهه را برطرف ساخت افزود: با استناد به آیات الهی در می یابیم که خداوند با هر شخصی متناسب با سطح علم و سواد آن روش های پاسخگویی متفاوتی را بیان می کند که در زندگی اجتماعی با بهره مندی از آنان می توان سوالات بسیاری را پاسخ داد و شبهه را برطرف کرد.

 

وی به بیان وجه تمایز میان سوال و شبهه پرداخت و ادامه داد: میان شبهه و سوال چهار وجه تفاوت وجود دارد که نقص هر کدام از این موارد آن را به سوال تبدیل می کند.

 

مدیر حوزه علمیه جده بزرگ اصفهان این تفاوت ها را برشمرد و ادامه داد: اگر با طرح یک سوال قصد براندازی داشته باشیم و از روی قصد و اراده آن را علنی بیان کنیم و نیز قصد گمراهی گروهی را داشته باشیم، این یک شبهه است و نقص هر یک از این موارد آن را به سوال مبدل می کند.

 

کد خبر 526931

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha