به گزارش خبرگزاری شبستان، جلد نخست از مجموعه کتاب های "بازخوانی فرهنگ و اندیشه مدرن " زیر مجموعه "اندیشمندان" با عنوان "ولتر، آن گونه که بود" تالیف شهریار زرشناس از سوی انتشارات سروش به چاپ رسید.
بنا بر این گزارش، از آغاز مواجهه دنیای شرق و جهان اسلام با مظاهر جدید تمدن غرب، که با ابزار فلسفه های الحادی و علوم سکولار بیشتر ساحت های فکری، فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی جهان را به تصرف خود درآورده است، اصحاب اندیشه و تدین جهان اسلام رویکردهای متفاوتی برای سامان دادن تعامل صحیح با آن مطرح کرده اند.
در کشور ما نیز طی نیم قرن اخیر جریانی فکری شکل گرفته است که جمع هم ورزان آن یکی از شناخته شده ترین مجموعه ها در زمینه مقابله با اندیشه های بنیادین غربی اند و به سهم خود کمک شایانی به بازشناسی این فرهنگ استعماری کرده اند، هرچند منتقدان این جریان نیز همواره با آن در چالش هایی حتی گاه تند بوده اند. لکن، در یک نگاه کلی، می توان برای مردم آسیب دیده از غرب مهاجم این حق را قائل شد که به او به دیده دشمن بنگرند و سعی کنند دشمن شناس باشند.
این گزارش می افزاید: کتاب حاضر با عنوان " ولتر، آن گونه که بود" به بررسی آراء و فعالیت های سیاسی و اجتماعی ولتر نویسنده معروف فرانسوی می پردازد. این اثر در سه فصل تدوین شده است. فصل اول کتاب با عنوان "ولتر، روشنگری، روشن فکری" به افکار و اندیشه های این اندیشمند می پردازد و فصل دوم کتاب زندگینامه ولتر را مورد نقد و بررسی قرار می دهد. در فصل آخر کتاب هم ولتر در یک نگاه واکاوی شده و موضوعاتی چون ولتر و فلسفه تاریخ، ولتر و کاندید، ولتر دین ستیز و غیره در آن رمزگشایی می شود.
ویکتور هوگو گفته است: "نام ولتر نماینده همه سده هجدهم است." ولتر به موازات نگارش آثار مختلف، وارد تکاپوهای عملی سیاسی – اجتماعی شد و نقش موثری در جهت پیشبرد اغراض مدرنیستی ایفا کرد. او که از لحاظ صفات اخلاقی شخصیتی به شدت لاابالی داشت، خود را داعیه دار گروه اجتماعی " اَنِتِلکتوئل"، که در زبان فارسی ابتدا به " مَنورالفکر" و بعد به " روشن فکر" معروف شدند، می خواند. او هم محصول عمر به اصطلاح روشنگری، هم از تأثیرگذاران بر بسط فرهنگ روشن فکری این عصر است.
گفتنی است، چاپ نخست " ولتر، آن گونه که بود" در ۱۲۴ صفحه با قیمت ۵۵۰۰ تومان و با شمارگان 1000 نسخه به تازگی روانه بازار کتاب شده است.
نظر شما