امکان تولید سالیانه سه میلیون تن ال.ان.جی توسط ایران در عمان

خبرگزاری شبستان:گاز طبیعی مایع یا ال‌ان‌جی به گاز طبیعی‌ای اطلاق می‌شود که موقتاً برای ذخیره‌سازی یا حمل‌ونقل در حجم زیاد به حالت مایع تبدیل شده است و خبرها حاکی از آن است که امکان تولید سالیانه سه میلیون تن ال.ان.جی توسط ایران در عمان فراهم شده است.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: گاز طبیعی مایع یا ال‌ان‌جی به گاز طبیعی‌ای اطلاق می‌شود که موقتاً برای ذخیره‌سازی یا حمل‌ونقل در حجم زیاد به حالت مایع تبدیل شده است. ال‌ان‌جی حجمی معادل ۱/۶۰۰ حجم گاز طبیعی در حالت گازی را داراست. گاز مایع، بی‌بو، بی‌رنگ، غیر سمی و غیر خورنده است. خطراتی که این گاز می تواند در پی داشته باشد شامل شعله‌ورشدن، انجماد و خفگی می‌باشد. چُگالی انرژی ال‌ان‌جی ۶۰ درصد سوخت دیزل می‌باشد.

 

بنابراین گزارش، فرایند میعان شامل حذف ترکیبات خاصی همچون گردوغبار، گازهای اسیدی، هلیوم، آب و هیدروکربنهای سنگین است که در جریان روبه‌پایین،(انتقال گاز در لوله‌ها) برای گاز دچار مشکل می‌نمایند. گاز طبیعی را بعد از حذف موارد فوق در فشاری معادل فشار اتمسفر و دمای ۱۶۲- درجه سانتی‌گراد سرد می‌کنند.(حداکثر فشار گاز برای کاربردهای انتقال در فشاری معادل ۲۵ کیلو پاسکال یا ۳٫۶ پی‌اس‌آی است). کاهش حجم گاز در شرایطی که خطوط لوله در دسترس نمی‌باشد، باعث صرفه‌جویی اقتصادی در مسیرهای بلند می‌شود. در مواردی که انتقال گاز طبیعی از طریق خط لوله اقتصادی یا عملیاتی نیست، می‌توان آن را از طریق کشتی‌های دریایی تانکر گاز مایع، که مخصوص این‌کار طراحی شده‌اند و یا تانکرهای جاده‌ای، حمل نمود. در بازارهای مصرف، ال‌ان‌جی مجدداً به حالت گاز در می‌آید. چگالی ال‌ان‌جی، تقریباً از ۰٫۴۱ تا ۰٫۵ کیلوگرم‌برلیتر، متغیر است، که تابعی از دما، فشار و ترکیبات آن می‌باشد. مقدار گرمایش ال‌ان‌جی در بالاترین سطح، در دمای ۱۶۴- درجه سلسیوس به ۲۴ مگاژول بر لیتر می‌رسد. کمترین میزان گرمایش ال‌ان‌جی ۲۱ مگاژول‌برلیتر است.

 

این گزارش می افزاید: ال‌ان‌جی، عمدتاً شامل متان (بیش از ۹۰ درصد) و مقادیر کمی اتان، پروپان، بوتان و برخی از آلکانهای سنگین دیگر می باشد. فرایند پالایش ال‌ان‌جی، میتواند به نحوی طراحی شود، که محصول نهایی تولید شده شامل ۱۰۰ درصد متان باشد. کشورمان روی صادرات ال ان جی تمرکز کرده است و در این راستا وزارت نفت خبر داده است که: "ایران قصد دارد از طریق تبدیل گاز صادراتی به ال.ان.جی (گاز طبیعی مایع) در عمان به بازارهای صادراتی دوردست در شرق آسیا و اروپا دسترسی داشته باشد. برخی مسئولان و کارشناسان می گویند با توجه به افزایش هزینه ساخت خط لوله صادرات گاز به اروپا که سه تا چهار کیلومتر طول خواهد داشت، استفاده از ظرفیت خالی ال.ان.جی عمان بهترین گزینه به شمار می رود.

تهران و مسقط در ماه مارس سال ٢٠١٤ میلادی درباره ساخت این خط لوله به توافقی دست یافتند که ارزش آن نزدیک به ٦٠ میلیارد دلار برآورد می شود. بر اساس توافق سال ٢٠١٣ دو کشور، قرار است برای ٢٥ سال روزانه ٢٠ میلیون مترمکعب گاز ایران از طریق یک خط لوله از بستر خلیج فارس به عمان صادر شود. قرار است گاز ایران در تاسیسات ال.ان.جی عمان به گاز طبیعی مایع تبدیل و سپس به بازارهای جهانی صادر شود."

 

بنابراین گزارش، وزارت نفت به نقل از علیرضا کاملی، مدیرعامل شرکت ملی صادرات گاز ایران  نوشته است: " ظرفیت تاسیسات خالی ال.ان.جی عمان هم اکنون دو میلیون تا دو میلیون و 500 هزار تن است که انتظار می رود این تاسیسات به ایران اختصاص پیدا کند و عمان نیز از این موضوع استقبال می کند. ایران می تواند برای تولید ال.ان.جی دو میلیون و 500 هزار تا سه میلیون تن از ظرفیت خالی عمان استفاده کند. هنوز قیمت گاز صادراتی به این کشور مشخص نشده است و اضافه کرد: برنامه ایران این است که درباره بحث هزینه تجهیزات (tooling fee) ال.ان.جی با طرف عمانی به توافق برسد. اگر قیمت هزینه تجهیزات برای تبدیل به ال.ان.جی منطقی باشد می توان قیمت گاز را بر اساس آن تعیین کرد. ایران دیدگاه های خود را با عمان در این زمینه مطرح کرده و قرار است این مذاکرات پس از اعلام آمادگی عمان ادامه پیدا کند.

کد خبر 526190

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha