خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: کشورمان با عمان دارای روابط طولانی در زمینه های اقتصادی و تجاری بوده است و در گذشته های دور در اواخر قرن هجدهم میلادی و اوایل قرن نوزدهم میلادی روابط ما با عمان حول مسئله بنادر چابهار و بندر عباس و جزاير قشم و هرمز و بحرين دور مىزد. حال بعد از لغو تحریم ها؛ نگاه تازه و نویی بر روابط دو کشو سایه افکنده است و کشورها به دنبال تحکیم روابط سیاسی و اقتصادی خود هستند بر همین اساس وزیر امور خارجه عمان سفری به ایران داشت و در حاشیه این سفر با مقامات کشورمان چون رییس جمهور و وزیر امور خارجه دیدار و گفتگو داشت. از جمله مباحثی که در حاشیه این سفر مطرح شد پیشنهاد کشورمان برای توسعه سه بندر در عمان بود.
بنابراین گزارش، مهر در این رابطه به دیدار یوسف بن علوی، وزیر امور خارجه عمان با عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی اشاره کرد و در این باره نوشته است: "زمین در مسقط برای فعالیت لجستیکی شرکتهای ایرانی واگذار شده است و ایران آماده مشارکت در توسعه سه بندر عمان است. یوسف بن علوی در این دیدار گفته بود که ما آمادگی سرمایهگذاری در ایران را داریم و در گفتگوی مفصلی که با وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران داشتیم، دیدگاههای دو کشور در زمینه توسعه راهبردی روابط تجاری و سرمایهگذاری براساس منافع مشترک را بررسی کردیم. به زودی برنامههای همکاری مشترک تجاری و اقتصادی ایران و عمان عملیاتی خواهد شد و از آنجا که هیچ تجارتی بدون ایجاد راه اجرایی نمیشود، به وزارت راه و شهرسازی آمدهام تا گفتگو کنم."
این گزارش می افزاید: یوسف بن علوی در این دیدار به تاسیس کریدور عمان - ایران - ترکمنستان و قزاقستان اشاره کرده و در این باره گفته است: "اجرای این کریدور نیاز به برخی اصلاحات فنی دارد؛ باید کارشناسان کشورهای عضو درباره ترانزیت و گمرکات با یکدیگر گفتگو و اجلاس نهایی را با حضور وزرای مربوط برگزار کنند. موضوع اتصال کشورهای آسیای میانه به آبهای آزاد اهمیت میدهم، افزود: عمان از روسیه کالاهای زیادی دریافت میکند و این کریدور برای ما بسیار با ارزش است. ایجاد این کریدور فواید زیادی برای استفاده کشورهای اسلامی از بنادر ایران و عمان خواهد داشت. به زودی اجلاس کارشناسی و سپس اجلاس وزرا در مسقط برگزار شود. مسقط بر افزایش ارتباط بندر چابهار و بنادر عمان تاکید زیادی دارد؛ به خصوص که ایران در زمینه ساخت ناوگان ریلی، دریایی و توسعه بنادر به پیشرفتهای تکنولوژیک دست یافته است. هدف ما تسهیل حمل و نقل دریایی و کاهش زمان توقف کشتیها در بنادر دو کشور است."
یادآور می شود: روابط دو کشور در اوايل قرن نوزدهم و اواخر قرن هيجدهم حول مسئله بنادر چابهار و بندر عباس و جزاير قشم و هرمز و بحرين دور مىزد. چون پس از روى کار آمدن احمدبنسعيد سرسلسله آل بوسعيد در مسقط و نبودن دولت مرکزى مقتدر در ايران پس از مرگ نادرشاه، وى به بنادر و جزاير جنوب ايران دستاندازى کرده بعضى از آنها را تصرف کرد و در اوائل حکومت قاجار نيز کمتر به مسائل رسيدگى مىکردند. مسقط و عمان در قرن گذشته روابط سياسى و اقتصادى بسيار نزديکى با ايران داشته و تجار و سياحان دو منطقه مرتباً در رفت و آمد بودهاند. در آغاز قرن نوزدهم و آغاز مداخلات انگلستان که ابتدا در مسقط و عمان شروع شد روابط اين کشور با ايران دچار دگرگونىهایى گرديد. بهطورىکه از بررسى اسناد و مکاتبات سياسى مربوط به قرن نوزدهم معلوم مىشود بعضى از رجال وقت ايران، مسقط و عمان را جزئى از خاک ايران دانسته و حکام اين سرزمين را دست نشاندهٔ دولت ايران مىدانستند. پيروزئى که عدهاى از سلاطين آلبوسعيد و امامان مسقط و عمان از پادشاه و يا حکام شهرستانهاى جنوبى کشور ايران مىنمودند اين نکته را روشن مىکند که اگر آنان مسقط و عمان را جزئى از ايران تصور نمىکردند لااقل خود را رسماً تحتالحمايه شاه ايران مىدانستند. دولت مسقط در اوايل قرن نوزدهم داراى نيروى دريائى عظيمى بود و حکام و ايالت فارس براى ايجاد نظم در بحرين که جزئى از ايالت فارس محسوب مىشد از قدرت دريائى مسقط استفاده مىکردند.
نظر شما