«شش دفتر» مجموعه خواندنی از شاعری که در گذر زمان گم شد

خبرگزاری شبستان:«شش دفتر» سروده «محسن پزشکیان» مجموعه خواندنی از شاعری است که در گذر زمان گم شد.

خبرگزاری شبستان: «شش دفتر» کتابی از محسن پزشکیان است تا قبل از چاپ کتاب او اطلاع چندانی از وی وزندگی اش نداشتیم . چرا وی در اوایل انقلاب طی یک تصادف ناگوار از دنیا رفت. اما این شاعر گمنام در زمان حیات خود فردی کاملا فعال بود چنانکه اشعارزیادی از وی باقی مانده که در نهایت زیبایی است حتی محسن پزشکیان در اقدامی جالب کارهای فولکلور منطقه کازرون را جمع آوری کرده است و با شروع تحولات انقلاب وی مشتاقانه به اردوی انقلاب اسلامی پیوسته است بنا براین اگر نقش زمان در سیرادبیات جامعه برای کسی جالب توجه باشد مطالعه این دفتر می تواند برای وی مفید واقع شود .

 

 کل فضای شعری موجود در این دفتر در دهه 50 اتفاق می افتد و ما در این دفتر از سال 47 تا58ازاین شاعر ،شعرهایی را در دست داریم، شعرهایی که در قالب قدمایی ، ،غزل ، مثنوی ،دوبیتی،و نیمایی سروده شده است و چیزی که در این اشعار به خوبی نمود می یابد  این است که سراینده این دفتر ،خواننده خوب شعر فارسی بوده است و اگر بخواهیم قوت این اشعار را با معایب آن  مقایسه کنیم می توانیم بگوییم که سراینده این مجموعه شاعر موفقی بوده است  و شعر او آینه زمان اوست.

 

 دیدگاه پزشکیان در شعر دنباله رو ادبیات متعهد است که این دیدگاه مورد توجه جامعه ایرانی نیز می باشد و بسیار مورد استقبال است. او کسی است که به شدت نگران مردم جامعه خود و کاملا معترض سیطره ساختار حکومتی است . با این وجود بعد از درگذشت این شاعر در سال 1358 دیگری نامی از وی برده نمی شود به عبارتی دیگر این شاعر در گذر زمان گم می شود و فرصتی برای معرفی پیدا نمی کند.

 

پزشکیان شاعری است که حتی تلاش می کند شعری برای سرود ملی بسراید چیزی که بسیار ارزشمند است و در نهایت درباره این شاعر می توان گفت: که وی انسانی فعال در عرصه رسانه ای و فضای محلی خودش است که شعر وی آینه  روزگار او می باشد و اگر مرگ زود هنگام وی نبود صفحه ای زرین در عرصه شعر معاصر فارسی را از خود رقم می زد. و ما با نگاهی به آثار او که  به خوبی، یکپارچگی و یکدستی زبان و تنوع تجارب شعری و تسلط او را بر اصول و مبانی شعر قدیم و جدید نشان می‌دهد؛ می توانیم جایگاه او را به عنوان یکی از شاعران پیشگام و برجسته و در عین حال ناشناخته در ادبیات انقلاب اسلامی تثبیت  کنیم .

  از دیگر  ویژگی های این کتاب که به همت گروه ادبیات انقلاب اسلامی فرهنگستان زبان و ادب فارسی منتشر شده است  اینکه عکس و امضای محسن پزشکیان روی جلد کتاب طراحی شده است و در ابتدای کتاب مقدمه ای« سید علی میر افضلی» وجود دارد که به معرفی سراینده اثر می پردازد.

 

 در خاتمه با وجود تمام ویژگی های یاد شده درباره این کتاب که می توان در آن تفاوت معیارهای زیبایی شناسی از ابتدای دهه 60 را با دهه 50 دریافت باید گفت: نباید به این اثر تنها به دید موزه ای نگریست چرا که اگر چنین باشد در حق سراینده این اثر ظلم شده است.

نشر این کتاب به عنوان اولین اثر چاپی در گروه ادبیات انقلاب اسلامی فرهنگستان، گامی مؤثر در شناخت و بررسی ریشه‌های ادبی این شاخه ادبیات معاصر و معرفی شاعران پیشگام آن، محسوب می‌شود.

 نمونه ای از شعر محسن پزشکیان برای آشنایی بیشترمخاطبان در زیر آمده است:

    امروز صبح

    گنجشک‌های دود

    از لانه ده لوله تفنگ

    در امتداد شیهه شلیک، پر زدند.

    امروز صبح

    وقتی که باد موذی پاییز

    ارواح لاله‌های سحرگاهی را می‌آزرد

    ده لاله شکفته شاداب

    از خون سرخ خوب ترین بچه‌های شهر

    رویید

    امروز صبح

    باز

    ده یوسف دگر

    گلگون کفن شدند

    بنگر چگونه باز

    از پوزه سیاه تو ای گرگ

    خون می‌چکد؟

    ای روسپی پیر!

    امروز ما

    با دستهای خویش

    تا وسعت گلوی تو پیمان بستیم.

    ما اشکهایمان را

    انباشتیم

    باشد که با طلوع سحرگاه آخرین

    طوفان سهمناکی از فریاد

    برخیزد.

کد خبر 525744

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha