برنامه‌های اوقات فراغت؛ فرصتی برای بارور سازی افکار نسل جوان

شاید پاسخ این سوال که هدف اساسی برنامه‌های اوقات فراغت از سوی دستگاه‌های مختلف به واقع چه می‌تواند باشد، بسیاری از چالش‌های مد نظر جوانان و نوجوانان در این دوران سه‌ماهه را پاسخ دهد.

خبرگزاری شبستان// اصفهان

 

تابستان با همه خوبی‌ها و بدی‌ها، هر سال می‌آید و می‌رود و فعالیت‌های ما را به نظاره می‌نشیند؛ تابستان شاید بیشترین فرصتی است که در طول یک سال در اختیار ما قرار می‌گیرد تا با پر کردن یا غنی‌سازی اوقات فراغت جوانان و نوجوانان، زمینه آینده‌ای درخشان را برای آنها فراهم کنیم.


اگرچه شاید در نگاه اول، سه ماه 30 روزه، آنچنان برای عده‌ای اهمیت نداشته باشد اما وقتی به دقت به 90 روز پر از فرصت نگاه می‌کنی، می‌بینی که برنامه‌ریزی برای این زمان به ظاهر کوتاه، از اهمیت بسیاری برخوردار است.


امروزه کارشناسان بر این باورند که فعالیت‌های صحیح دستگاه‌های فرهنگی در برنامه‌های تابستانه می‌تواند از بسیاری چالش‌های فرهنگی و اجتماعی موجود در جامعه بکاهد و برنامه‌های آموزشی مفید برای جوانان و نوجوانان باعث بارور شدن آنها و سوق دادن صدها هزار نسل جوان ما به طرف آینده‌ای روشن خواهد بود.


تابستان، فصلی که هر سال می‌آید و می‌رود و بی‌توجه به دغدغه‌های ما تنها تیک‌تاک ساعت را به پیش می‌برد، همه ساله زنگ هشداری برای مسئولان فرهنگی به صدا در می‌آورد و از آنها در مورد برنامه‌های مختلف در مورد جوانان سئوال می‌پرسد؛ برنامه‌هایی که عده‌ای آن را تایید می‌کنند و عده‌ای بر این باورند که این فعالیت‌ها هنوز جاری کار دارد؛ حال سئوال اینجاست که در برنامه‌های به ظاهر کوتاه مدت تابستان چه چیز نیاز اساسی جوانان است؟


 غنی‌سازی آری؛ پر کردن نه!
بسیاری بر این باورند که با توجه به اینکه تابستان دوران گذر است و در این دوران نمی‌توان در مورد فعالیت‌های مختلف کودکان، نوجوانان و جوانان برنامه‌ریزی طولانی‌مدت کرد، صرفا پر کردن اوقات فراغت وظیفه دستگاه‌های مختلف بوده و نیاز به فعالیت‌های طولانی مدت در تابستان احساس نمی‌شود؛ مسئله‌ای که نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی با آن موافق نیست.


حمیدرضا فولادگر، نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی در این مورد می‌گوید: غنی‌سازی اوقات فراغت جوانان و نوجوانان از پر کردن وقت آنها مهم تر است و مسئولان باید فرهنگ‌سازی بین جوانان و نوجوانان را در برنامه‌های اوقات فراغت خود بگنجانند و با استفاده از روش‌ها و ابزار مختلف به ارتقای سطح فرهنگی جامعه بپردازند.


وی به اهمیت فعالیت‌های آموزشی و فرهنگی در برنامه‌های اوقات فراغت اشاره می‌کند و ادامه می‌دهد: مسائل فرهنگی و هنری، برنامه‌های قرآنی، فعالیت‌های علمی و برنامه‌های ورزشی باید همسان با یکدیگر در برنامه‌ریزی اوقات فراغت مسئولان جای داده شود.


از نظر فولادگر بالا رفتن آگاهی‌های علمی و عمومی جوانان در کنار افزایش قدرت‌های جسمی باید در کنار یکدیگر وجود داشته باشد و جوانان باید در برنامه‌های تابستان به دنبال برنامه‌های مختلف باشند و از موازی کاری بپرهیزند.


این نماینده مردم اصفهان در مجلس وی با انتقاد از پر کردن صرف اوقات فراغت جوانان و نوجوانان اضافه می‌کند: مسئولان نباید در برنامه‌های اوقات فراغت تنها به پر کردن آن بیاندیشند بلکه باید با برنامه‌ریزی در این زمینه، به غنی‌سازی این برنامه‌ها فکر کنند.


کانون‌های فرهنگی‌هنری مساجد؛ مهم‌ترین مراکز غنی‌سازی اوقات فراغت

اگرچه طی سال‌های گذشته دستگاه‌های مختلفی در مورد اوقات فراغت جوانان و نوجوانان وارد صحنه شده‌اند اما باید قبول کرد که در حال حاضر کانون‌های فرهنگی هنری مساجد با بیش از یک هزار و صد شعبه در سرتاسر استان اصفهان، مهم‌ترین مراکز غنی‌سازی اوقات فراغت جوانان و نوجوانان هستند و تقویت این کانون‌ها می‌تواند مسئولان کشور را به اهداف خود در مورد اوقات فراغت جوانان و نوجوانان نزدیک کند.


حمیدرضا فولادگر، نماینده مردم اصفهان در این مورد می‌گوید: در حال حاضر فعالیت‌های گسترده‌ای در کانون‌های فرهنگی هنری مساجد و مجتمع‌های فرهنگی برای غنی‌سازی اوقات فراغت جوانان و نوجوانان می‌شود اما این فعالیت‌ها باید در جامعه همه‌گیر شود و همه دستگاه‌ها را درگیر خود کند.


محمد مهدی صباغی، رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی کاشان هم با اشاره به برنامه‌های این اداره برای غنی‌سازی اوقات فراغت جوانان و نوجوانان به خبرنگار شبستان اصفهان می‌گوید: در شهرستان کاشان 110 کانون فرهنگی هنری مسجد وجود دارد که همه این کانون‌ها برنامه‌های ویژه‌ای به مناسبت ایام تابستان تدارک دیده‌اند و با قدرت فعالیت می‌کنند.


وی به برنامه‌های مورد نیاز جوانان و نوجوانان در ایام تابستان اشاره می‌کند و ادامه می‌دهد: محوریت برنامه‌های ما بر برنامه‌های قرآنی، فرهنگی، آموزشی و علمی و فعالیت‌های ورزشی است و کانون‌های تخصصی سرود و تئاتر، ورزش و مهدویت طی ایام تابستان در شهرستان کاشان بیشتر از سایر ایام سال به فعالیت مشغول هستند.


اوقات فراغت و استفاده از فعالیت‌های نوین

صباغی که همیشه در سخنان خود مبارزه با جنگ نرم دشمنان را از مسائل با اهمیت عنوان می‌کند، معتقد است که در فعالیت‌های تابستان و اوقات فراغت، غنی‌سازی و برنامه‌ریزی باید در کنار استفاده از حوزه IT و فناوری‌های جدید مورد توجه قرار گیرد و مقابله با جنگ نرم از طریق این فعالیت‌ها مد نظر مسئولان قرار گیرد چراکه آموزه‌های دینی و فعالیت‌های فرهنگی تنها راه مقابله با جنگ نرم دشمنان در فعالیت‌های مختلف آنهاست.


میثم نمکی، رئیس اداره فرهنگ و ارشاد آران و بیدگل هم از موافقان استفاده از فعالیت‌های نوین در برنامه‌های اوقات فراغت است و در این زمینه اضافه می‌کند: مسئولان باید زمینه استفاده هرچه بیشتر از فناوری‌های جدید و برنامه‌های سایبری در فعالیت‌های اوقات فراغت و سایر فعالیت‌های فرهنگی را ایجاد کنند و با ایجاد این زمینه‌ها باعث افزایش توجه جوانان و نوجوانان به مسائل دینی شوند.


لزوم توجه به همه اقشار در برنامه‌های اوقات فراغت

امروزه درگیر کردن همه بخش‌های جامعه در برنامه‌های مختلف، هنری است که بکار گیری آن خروجی قابل توجهی را به دنبال خواهد داشت و باعث ارتقای جامعه در سطوح مختلف خواهد شد.


علی متقی، معاون امور جوانان جمعیت هلال احمر استان اصفهان با اشاره به لزوم این مطلب به خبرنگار شبستان اصفهان می‌گوید: معاونت امور جوانان هلال احمر استان اصفهان، همچون سال های گذشته در جهت غنی سازی اوقات فراغت جوانان استان در شاخه های مختلف آزاد، دانشجویی، طلاب، دانش آموزی، غنچه ها (مهدکودک) و روستایی، برنامه ها و مسابقات متنوع فرهنگی، آموزشی، ورزشی و هنری را در شعب هلال احمر سراسر استان برگزار می کند.


وی می‌افزاید: برگزاری برنامه های فرهنگی و هنری شامل کلاس های حفظ و قرائت قرآن، سرود، تئاتر، کلاس های ورزش، برگزاری کلاس های آموزشی مانند آموزش امداد و کمک های اولیه، آموزش زبان و رایانه، برگزاری اردوهای شهرستانی، استانی و برون استانی، برگزاری جلسات پرسمان، اجرای طرح زمزم نور (تحصیل،تهذیب، ورزش) و مسابقات کشوری رقابت مهر در رشته های امداد و کمک های اولیه، چادرزنی، عکاسی و نشریه دیواری از مهمترین برنامه های فصل تابستان این معاونت است.


متقی به استقبال اقشار مختلف از برنامه‌های متنوع نیز اشاره می‌کند و ادامه می‌دهد: در سال گذشته قریب به 20 هزار نفر در طرح اوقات فراغت هلال احمر استان اصفهان شرکت کردند و با توجه به علاقه جوانان و نوجوانان به برنامه‌های متنوع اوقات فراغت، در سال جاری هم بسیاری از جوانان و نوجوانان از این فعالیت‌ها استقبال خواهند کرد.


فقدان برنامه‌ریزی، چالش اصلی پیش‌روی برنامه‌های اوقات فراغت

باید قبول کرد که نبود برنامه‌ریزی مناسب در سال‌های گذشته یکی از مهم‌ترین چالش‌های پیش‌روی فعالیت‌های اوقات فراغت به شمار می‌رفته چراکه طی این سال‌ها دستگاه‌های مختلف با فعالیت‌های مجزا و بدون برنامه‌ریزی سامان‌یافته، در طول تابستان به فعالیت‌های مختلفی مشغول می‌شدند و چه بسا در این فعالیت‌ها موازی‌کاری‌های مختلفی نیز به چشم می‌خورد؛ راهکار برطرف کردن این چالش از نظر مدیر کل امور جوانان استان اصفهان تهیه بانک اطلاعاتی اوقات فراغت استان اصفهان بود؛ بانکی که با همکاری دستگاه‌های مختلف در خرداد امسال با رویکرد مسجد محوری تدوین شد و با هدف برنامه‌ریزی فرهنگی به کار گرفته شد. اما اقدام موثر در مورد این برنامه‌ریزی‌ها از سوی دبیرخانه کانون‌های فرهنگی هنری مساجد استان اصفهان و سایر استان‌ها با انعقاد تفاهم‌نامه انجام شد.


حجت الاسلام و المسلمین رمضانعلی معتمدی، رئیس کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد استان اصفهان در مورد این تفاهم‌نامه بیان می‌دارد: به منظور ساماندهی فعالیت های کانون های فرهنگی و هنری مساجد و هدفمند شدن اعتبارات، در سال جاری با کلیه کانون های مساجد، تفاهم نامه مشترکی منعقد شده است؛ بر اساس این تفاهم نامه که در قالب 5 ماده تنظیم گردیده، اصول و سیاست های حاکم بر برنامه ها و فعالیت های کانون های در سال 90 ارائه شده است.


رئیس کانون‌های فرهنگی هنری مساجد استان اصفهان تصریح می‌کند: حال حاضر به ازای هر 20 کانون، یک کانون معین اوقات فراغت، ضمن برگزاری جلسات منطقه ای، بازدید از کانون های مجری طرح را انجام می دهند و برگزاری کلاس های آموزشی، فرهنگی، اعتقادی، تشکیل حلقه های معرفتی، برگزاری گفتمان های دینی، اجرای طرح تلاوت نور، برگزاری برنامه های ورزشی و برگزاری اردوهای زیارتی و سیاحتی از برنامه های کانون های مساجد استان در ایام اوقات فراغت است.


وی با بیان اینکه در استان اصفهان یک هزار و 83 باب کانون فرهنگی هنری مساجد فعالیت می کنند، اضافه می‌کند: این مراکز فرهنگی در طول سال برنامه های فرهنگی، هنری، مذهبی و ورزشی را در مساجد اجرا می کنند.


برنامه‌ها هنوز ناتمام مانده...

شاید اگر مسئولان فرهنگی، ورزشی و سایر دستگاه‌های مرتبط در امر اوقات فراغت جوانان و نوجوانان توجه بیشتری به اظهارات مقام معظم رهبری در مورد برنامه‌های دستگاه‌های مختلف برای اوقات فراغت جوانان و نوجوانان از خود نشان دهند، متوجه اهمیت برنامه‌ریزی در مورد این برنامه‌ها بشوند و توجه بیشتری به آن از خود نشان دهند.


بخواهیم یا نخواهیم، امروزه بسیاری از دستگاه‌ها سیاست "گذران وقت" یا "پر کردن اوقات فراغت" را به جای "غنی‌سازی اوقات فراغت" پیش گرفته‌اند و در مورد آن اقدام مناسبی انجام نمی‌دهند.


باید گفت امروزه جامعه نیازهای اساسی در مورد غنی‌سازی اوقات فراغت جوانان و نوجوانان احساس می‌کند و در صورتی که برنامه مناسبی برای این مسئله تهیه و تدوین نشود، ماه‌ها تلاش جوانان برای به ثمر نشستن زحماتشان بی‌نتیجه به باد می‌رود.


فعالیت‌های مقطعی اگرچه در نگاه اول نیاز جوانان و جامعه ما به شمار می‌رود اما مطمئنا فقدان برنامه‌ریزی و غنی‌سازی اوقات فراغت در ورای برنامه‌های طولانی مدت بیش از همه چیز در جامعه کنونی احساس می‌شود.


پایان پیام/

کد خبر 52565

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha