نقش پتروشیمی در صادرات ایران/تولید سالانه ۱۲۳ میلیون تن

خبرگزاری شبستان:صنایع پتروشیمی در صادرات کشورمان دارای نقش اساسی و مهمی هستند و سهم قابل توجهی از صادرات کشور را به خود اختصاص داده اند بر این اساس سالانه ١٢٣ میلیون تن محصولات پتروشیمیایی تولید می کند.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: نفت و مشتقات آن نه تنها در برآوردن نیازهای انسان در زمینه سوخت، انرژی و الیاف نقشی بنیادی دارد، بلکه پیدایش و تکامل صنایع گوناگون مهمی را موجب شد که به پاره‌ای از آنها اشاره می‌شود. همزمان با پالایش نفت خام، کاربرد موتورهای درون سوز جنبه عمومی به خود گرفت و میلیونها ماشین بنزین سوز به بازار عرضه شد. امروزه فراورده‌های نفتی علاوه بر مصرف در زمینه سوخت وسایل نقلیه، روغن موتور و ...، در تهیه بسیاری از قطعات مورد نیاز ساخت وسایط نقلیه، نقش ارزنده‌ای دارد و تلاش بر این است تا بدنه اتومبیل را از مواد پلاستیکی که آنها را از پلیمریزاسیون ترکیبات نفتی می‌توان بدست آورد، بسازند. فراورده‌های نفتی در تهیه سوخت موشکهای هدایت کننده سفینه‌های فضایی و ماهواره‌ها و حتی در ساخت بسیاری از قطعات داخلی آنها کاربرد اساسی دارد. ماده اولیه بیشتر داروها و حتی آنتی‌بیوتیکها از ترکیبات نفتی مشتق می‌شود. به ویژه تقریباً تمام مواد پاک کننده، باکتری کشها و ...، از مشتقات نفتی و محصولات پتروشیمی می‌باشد.

 

بنابراین گزارش، صنایع پتروشیمی نیز در صادرات کشورمان دارای نقش اساسی و مهمی هستند و سهم قابل توجهی از صادرات کشور را به خود اختصاص داده اند. شانا درباره میزان تولیدات پتروشیمی نوشته است: "شرکت ملی صنایع پتروشیمی دستیابی به ظرفیت نصب شده سالانه ١٣٠ میلیون تن صنایع پتروشیمی و تولید ١٢٣ میلیون تنی انواع محصولات پتروشیمیایی را تا پایان برنامه ششم توسعه کشور هدفگذاری کرده است. براساس گزارش مدیریت برنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی، با توجه به اقدامهای ارزشمند دولت تدبیر و امید و گشایشهای ایجاد شده در عرصه جهانی و تدوین برنامه ششم توسعه کشور از سوی این شرکت، ظرفیت نصب شده صنایع پتروشیمی به ١٣٠ میلیون تن و تولید انواع محصولات پتروشیمیایی به ١٢٣ میلیون تن در سال انتهایی برنامه (سال ١٣٩٩) می رسد.

 

همچنین فروش ٩٣ میلیون تن به ارزش ٦١ میلیارد دلار انواع محصولات پتروشیمیایی نیز در سال پایانی برنامه ششم توسعه هدف گذاری شده است. در این گزارش با اشاره به وضع تأمین مالی طرحهای صنعت پتروشیمی کشور آمده است: ٢١ پروژه به منظور استفاده از خط اعتباری چین به ارزش ١٦ میلیارد و ٧٦٠ میلیون دلار و ١٩ پروژه به صندوق توسعه ملی به ارزش پنج میلیارد و ٨٧٥ میلیون دلار معرفی شده است و همچنین ٢٠ پروژه به ارزش پنج میلیارد و ٩٦٧ میلیون دلار متقاضی استفاده از صندوق توسعه ملی و ٩ پروژه نیز دارای فاینانس از دیگر منابع به ارزش ٢ میلیارد و ٧٢٨ میلیون دلار است.

 

با توجه به سرمایه بر بودن طرحهای پتروشیمی و از سویی نبود کفایت مالی مالکان شرکتهای خصوصی، جذب سرمایه های خارجی از اهمیت زیادی در صنعت پتروشیمی برخوردار است؛ سابقه فاینانس سالهای گذشته نیز نشان می دهد منابع بانکی خارجی عمده ترین منابع مالی برای توسعه صنعت پتروشیمی بوده است، اما تحریمهای ایجاد شده در سالهای اخیر سبب شد با وجود میل بانکهای خارجی برای تأمین سرمایه برای پروژه های پتروشیمی، این موضوع مقدور نباشد. یکی دیگر از معضلات در تأمین منابع مالی، تضمین بازپرداخت وامهاست؛ بانکهای داخلی و خارجی درخواست تضمین بازپرداخت تسهیلات مالی از سوی دولت را دارند که با توجه به خصوصی بودن شرکتهای پتروشیمی مجری طرحها، این امر با مشکلاتی روبروست. در صورت رفع تحریمهای ظالمانه و برطرف شدن سایر موانع و تحقق سرمایه گذاری ٣٧ میلیارد دلاری و ٤١٤ هزار میلیارد ریالی در طول سالهای برنامه ششم توسعه در صنعت پتروشیمی، ظرفیت نصب شده صنایع پتروشیمی کشور به ١٣٠ میلیون تن و تولید انواع محصولات پتروشیمیایی کشور به ١٢٣ میلیون تن می رسد."

 

یادآور می شود: محصولات عمده‌ای که توسط واحدهای صنایع پتروشیمی ایران تولید می‌شوند عمدتاً عبارتند از: کودهای شیمیایی، اوره، فسفات دی‌آمونیم، کودهای مخلوط نیترات آمونیم، مواد اولیه پلاستیک، پی ـ وی ـ سی و دی ـ او ـ پی، مواد شیمیایی نظیر اسید سولفوریک، اسید کلریدریک، آمونیاک، گوگرد، دوده و...با این حال، این محصولات در مقایسه با ده ها هزار مشتقی که از نفت و گازهای طبیعی به کمک تکنولوژی پیشرفته پتروشیمیایی بدست می‌آید، بسیار اندک بوده، نشان می‌دهد که همت و تلاش بیشتری در این زمینه باید بکار برد تا به واقعیت نزدیکتر شد.

 

کد خبر 525619

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha