خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: اقتصاد کشورمان یک اقتصاد ترکیبی و در حال گذار، شامل یک بخش عمومی بزرگ است و حدود ۶۰ درصد آن به شیوه متمرکز اداره میشود. بخش عمدهای از صادرات در ایران بر پایه صادرات نفت و گاز است (۸۰٪). در سال ۲۰۱۰ این صادرات ۶۰٪ درآمد دولت را شامل شدهاست. بنا به گزارش وزارت امور خارجه، ایران هجدهمین اقتصاد برتر دنیا، چهارمین تولید کننده نفت در جهان، دارای دومین ذخایر گازی جهان، حائز رتبه دهم در صنعت گردشگری و رتبه پنجم در اکوتوریسم، بزرگترین و بیشترین میزان صنایع در حوزه خاورمیانه و شمال آفریقا، رتبههای چهارم تا دهم دنیا در تولید روی و کبالت، دارای رتبه برتر در ذخایر آلومینیوم، منگنز و مس در جهان، رتبه چهارم دنیا به لحاظ تنوع تولیدات محصولات کشاورزی است.
بنابراین گزارش، در فهم دقیق برای اقتصاد باید به روند رشد و توسعه آن نیز توجه کرد. رشد اقتصادی به تعبیر ساده عبارت است از افزایش تولید یک کشور در یک سال خاص در مقایسه با مقدار آن در سال پایه. در سطح کلان، افزایش تولید ناخالص ملی (GNP) یا تولید ناخالص داخلی (GDP) در سال مورد بحث به نسبت مقدار آن در یک سال پایه، رشد اقتصادی محسوب میشود. علت این که برای محاسبه رشد اقتصادی، از قیمتهای سال پایه استفاده میشود آن است که افزایش محاسبه شده در تولید ناخالص ملی، ناشی از افزایش میزان تولیدات باشد و تأثیر افزایش قیمتها (تورم) حذف شود.
این گزارش می افزاید: با وجود تحریم هایی که کشورمان داشت با این حال توانسته بود در زمینه اقتصادی رشد قابل توجهی داشته باشد. در این زمینه ایرنا به نقل از بلومبرگ نوشته است: "روند رشد اقتصاد ایران سریع تر از سایر کشورهای منطقه خاورمیانه، میزان اوراق بهادار این کشور 2 برابر روسیه و ترکیه است و کفه مزایا و فواید سرمایه گذاری در ایران از کفه مخاطرات آن سنگین تر است. افزایش 20 درصدی اوراق بهادار فروخته شده از سوی بخش دولتی و خصوصی نشان از موفقیت ایران در جلب خارجی ها دارد. طبق اعلام شرکت 'چارلمین کپیتال' در لندن، گرچه فاصله گرفتن از جایگاه نامطلوب قبلی ایران مستلزم گذشت زمان است اما، همگرایی دوباره این کشور با اقتصاد جهانی پس از تحریم های یک دهه ای فرصت هایی را برای سرمایه گذارانی ایجاد کرده است که مایلند این ریسک را به جان بخرند. طبق پیش بینی بانک جهانی، اقتصاد این کشور قرار است در 2 سال آینده سالانه رشد 5 درصدی داشته باشد که این رشد، سریع تر از رشد اقتصاد سایر کشورهای منطقه است."
یادآور می شود: باشگاه خبرنگاران جوان ابتدای سال جاری به نقل از صندوق بینالمللی پول نوشته است: "تولید ناخالص داخلی ایران در سال 2015 به 393 میلیارد و 495 میلیون دلار افزایش می یابد. این رقم برای سال 2014 بالغ بر 404 میلیارد دلار برآورد شده است. این نهاد بینالمللی پیشبینی کرده است که رشد اقتصادی ایران در سال 2016 به رقم 1.3 (1.289) درصد افزایش یابد. تولید ناخالص داخلی ایران بر اساس شاخص قدرت خرید در سال میلادی گذشته بالغ بر 1334 میلیارد دلار بوده که پیشبینی میشود، این رقم در سال جاری 19 میلیارد دلار افزایش یابد و به بیش از 1353 میلیارد دلار برسد. همچنین سرانه تولید ناخالص داخلی ایران بر اساس شاخص قدرت خرید نیز که در سال 2014 بالغ بر 17113 دلار بوده در سال جاری به حدود 17141 دلار افزایش خواهد یافت. به این ترتیب، سهم ایران از اقتصاد جهانی در سال 2015 اندکی کاهش مییابد و از 1.23 درصد در سال گذشته به 1.20 درصد در سال جاری میلادی خواهد رسید."
نظر شما