خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: اولین واکنش رسمی به سخنان «علی اکبر ولایتی» درباره یمن، ایران بزرگترین فرصت تجاری سال 2016، پرونده سازی جدید عربستان علیه ایران، پیروزی رژیم سوریه، پیروزی ایران است از روسیه از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
هاآرتص: پیروزی رژیم سوریه، پیروزی ایران هم محسوب میشود
روزنامه اسرائیلی «هاآرتص» امروز در گزارشی درباره موفقیتهای اخیر ارتش سوریه، هشدار داد، «دخالت روسیه توازن قوا را بر هم زده است. در اسرائیل نگرانند که رژیم [اسد] پیروز شود؛ پیروزیای که پیروزی ایران هم محسوب میشود».
این روزنامه نوشت، اسرائیل نگاهش به جنگ در سوریه را در سایه موفقیتهای اسد تغییر میدهد.
هاآرتص در مطلب خود آورده، اسرائیل از لغو کمک مالی به لبنان [برای تجهیز ارتش با سلاح فرانسوی] خرسند است زیرا ارتش و حزبالله روابط خوبی با هم دارند.
اولین واکنش رسمی به سخنان «علی اکبر ولایتی» درباره یمن
«محمد قباطی» وزیر اطلاعرسانی در کابینه «خالد بحاح» نخستوزیر مستعفی و فراری یمن، در واکنش به اظهارات «علی اکبر ولایتی» مشاور رهبر انقلاب اسلامی ایران درباره یمن، گفت که این اظهارات در راستای برتری جویی ایران در منطقه صورت میگیرد.
وی در گفتوگویی تلفنی با شبکه الجزیره مدعی شد: نخستین بار نیست که این اظهارات تحریکآمیز را از ایران میشنویم و این مسئله برای ما در دولت قانونی یمن، تازگی ندارد. ایران پیش از این نیز، صنعا را پس از تهران، دمشق و بغداد، پایتخت چهارم خود توصیف کرده بود.
رسانههای سعودیمحور میگویند که ولایتی گفته ایران قصد دخالت در یمن را دارد اما روز گذشته ولایتی در مصاحبه با برخی رسانههای ایرانی تنها گفته بود که امکان دارد در آینده دامنه همکاری ایران و روسیه به کشورهایی دیگر مانند لبنان یا یمن هم برسد.
وی اظهار داشت: تحولی بیسابقه در منطقه ایجاد شده است، به اینصورت که یک ابرقدرت نظامی مانند روسیه و صاحب حق وتو در شورای امنیت با قدرت اول منطقهای (ایران) در مورد موضوعات منطقهای هماهنگ میشوند که فقط موضوع سوریه ملاک نیست.دامنه همکاری ایران و روسیه،عراق، لبنان و در آینده حدس من این است که یمن را هم شامل خواهد شد.
ژاکوب زوما اواخر ماه جاری به تهران سفر می کند/ ایران بزرگترین فرصت تجاری سال 2016
پایگاه خبری «مانی وب» از سفر رئیس جمهوری آفریقای جنوبی به تهران در اواخر ماه جاری میلادی خبر داد.
این پایگاه خبری نوشت؛ سفر ژاکوب زوما در راستای تقویت مناسبات اقتصادی و سیاسی میان تهران و کیپ تاون و تقویت روابط جنوب-جنوب انجام خواهد شد.
مانی وب نوشت: به دنبال حصول توافق هسته ای میان ایران و گروه 1+5 و رفع تحریمهای بین المللی علیه ایران، این کشور به دنبال احیای جایگاه خود در نظام بین المللی است.
این پایگاه خبری آفریقای جنوبی با اشاره به گزارش اطلاعات اقتصادی و جدابیتهای اقتصادی ایران افزود: ایران بزرگترین فرصت تجاری سال 2016 است و کیپ تاون نیز به دنبال آن است تا از این فرصت استفاده کند.
ترکیه و عربستان بدون رضایت آمریکا، در سوریه اقدام نظامی مستقیم نخواهند کرد
یک روزنامه مطرح غربی در مطلبی با عنوان «ترکیه و عربستان سعودی، مداخله در سوریه را بررسی میکنند» به موضوع احتمال توسل به اقدام نظامی مستقیم آنکارا و ریاض در سوریه پرداخت.
«فایننشال تایمز» نوشت: «آمریکا در تلاش برای مهار کردن و ممانعت از اقدام متحدانش، ترکیه و عربستان سعودی برای اقدام نظامی در سوریه در صورت شکست آتشبس برنامه ریزی شده برای امروز است».
این روزنامه انگلیسی تصریح کرد: «علی رغم تداوم سرخوردگی منطقهای از موضع منفعلانه واشنگتن درباره درگیری پنج ساله سوریه، دولت اوباما و دیگر قدرتهای غربی نگران هستند که مداخلههای مستقیم نظامی میتواند به تشدید درگیری و مقابله خطرناک با روسیه منجر شود».
یک دیپلمات ارشد عضو ناتو درباره احتمال مداخله نظامی ترکیه و عربستان سعودی گفت: «آنها قصد دارند (به سوریه) نیرو اعزام کنند؟ اگر ما بتوانیم کمک کنیم، آنها این کار را نمیکنند».
فایننشال تایمز در این باره نوشت: «در حالی که آنکارا و ریاض به شدت نگران اقدام کردن بدون رضایت آمریکا هستند، اما هر دوی آنها از آنچه ناکامی آمریکا در اتخاذ رویکردی قدرتمندانهتر در مقابل کمپین حمایت مسکو از رژیم بشار اسد میبینند، عصبانی هستند».
دو دیپلمات ارشد غربی تاکید کردند که ترکیه خواهان ایجاد یک منطقه حائل در امتداد مرز خود با سوریه به اندازه چندین کیلومتر است.
در گزارش این رسانه غربی آمده که طی روزهای اخیر سرکردگان ارشد «شورشیان میانهرو» سوری با مقامات نظامی ترکیه در آنکارا و استانبول دیدار کردند و درباره طرح به کارگیری احتمالی «ائتلاف اسلامی» رایزنی کردند.
ائتلاف «کشورهای اسلامی» همان ائتلافی است که چندی پیش عربستان سعودی از تشکیل آن با عضویت دهها کشور خبر داد؛ ائتلافی که البته برخی از کشورهایی که نامشان در لیست ریاض اعلام شده، عضویت خود را تایید نکردند.
فایننشال تایمز ادامه داد: «بعید است که ترکیه بدون رضایت آمریکا مستقیما مداخله کند اما به اعزام و ارسال شورشیان سوری به میدان نبرد از خاک خود ادامه میدهد. به گفته فعالان سوری، صدها جنگجو پنجشنبه شب از مرز ترکیه وارد مناطق کردنشین سوریه شدند».
این روزنامه تصریح کرد: «از سوی دیگر، عربستان سعودی نگران است که به سرعت تاثیرگذاریاش بر جنگ داخلی سوریه و تا حدی نفوذش بر مذاکرات صلح متعاقب آن در حال از دست رفتن است چرا که همین حالا هم نفوذ ایران، رقیب سرسخت منطقهای او افزایش یافته است».
در ادامه به نقل از «یک دیپلمات منطقه» تاکید شده که عربستان سعودی بکارگیری از نیرو را به عنوان پیش شرط حفظ نفوذ خود نه تنها در سوریه، بلکه در واشنگتن میداند.
فایننشال تایمز در ادامه، تشکیل ائتلاف موسوم به ائتلاف «کشورهای اسلامی» به رهبری عربستان سعودی را «پیامی روشن به ایران» میخواند و مانورهای نظامی اخیر ریاض با دیگر کشورها را هم در همین راستا ارزیابی میکند.
مقامات سعودی گفتند که اردن سال قبل پیشنهاد استفاده از نیروهای ویژه در نزدیکی گذرگاه مرزی با سوریه را مطرح کرد و رهبران قبایلی شوریه در شرق این کشور هم گفتند که سعودیها از چندی قبل ماموریتهای شناسایی در این مناطق انجام دادهاند.
در ادامه این مطلب آمده که از جمله دیگر گزینههای مطرح مخالفان دمشق در قبال بحران سوریه، افزایش تجهیز تسلیحاتی مخالفان بشار اسد است.
این روزنامه نوشت: «با گذشت چندین هفته از آغاز مداخله روسیه در اواخر سپتامبر، ناظران از افزایش شدید استفاده از موشکهای ضدهوایی از سوی شورشیان خبر دادند. شورشیان میگویند تسلیحات بیشتری از قبیل خمپارهها و موشکهای پیشرفته اکنون در حال هستند».
یک سیاستمدار ارشد اروپایی به این رسانه گفت: «این موضوع مهم است که کاری کنیم روسیه بهای (اقداماتش را در سوریه) بپردازد اما این موضوع سخت است که بگوییم چطور ما میتوانیم این کار را بکنیم».
مهر:
گلایه شدید سفیر فلسطین از دشمن پنداشتن ایران توسط اعراب
«صلاح الزواوی» با حضور در استودیو انتخاباتی شبکه تلویزیونی المیادین گفت: ظلم زیادی به جمهوری اسلامی میشود. وقتی گفته میشود که ایران [صرفا] یک سفارت به فلسطین داده، این ظلم است. جمهوری اسلامی کل ایران را به ما داده است نه این که تکه زمینی به نام سفارت به ما داده باشد.
وی افزود: من رک بگویم در جهان اسلام انحرافی به وجود آمده که می گوید ایران دشمن شده و در نتیجه همسایگانش هم دشمن [او] شدهاند. این انحراف است. ایران قدرتی اضافی برای دنیای عرب و جهان اسلام است و هدف آن [آزادی] فلسطین است. مسئله شیعه ـ سنی مسئلهای ۱۴۰۰ ساله است. ما در حب محمد و آل محمد(ص) شیعه هستیم و سنی هستیم در عشق آل بیت محمد و التزام به نبوت و انبیاء. متاسفانه اسرائیل در جهان اسلام برای ما دشمنهایی توهمی درست کردهاست.
این مقام فلسطینی توضیح داد: آنچه در سوریه در جریان است، تلاش برای مجازات مردم سوریه است که سالهاست در کنار فلسطین ایستادهاند. هدف این است که لیبی و مصر و دنیای عربی و اسلامی از هم پاشیده شود. ما دیدیم که بر سر سومالی چه آمد. شما بدانید که جمهوری اسلامی هم هدف است. برادران عرب ما بدانند که ایران در کنار ملت فلسطین ایستاده است. اگر ایران نبود، آرمان فلسطین از بین رفته بود.
او گفت: شما [اعراب] هدیهای بزرگ از رهبر جمهوری اسلامی امام خمینی(ره) گرفتید. این رهبر بزرگی که من از نزدیک او را میشناسم و افکارش را میدانم. اینجا اینها [ایرانیها] از ما فلسطینیترند. اینها آمادهاند برای فلسطین در کنار ما بجنگند. اما شرایط منطقهای این دنیای اسلامی را از هم گسیخته است. برادران عرب ما جای دیگر مشغولند از جمله درگیریهای داخلی که جز به سود اسرائیل نیست. فقط یک رژیم امروز آسوده است و آن همین اسرائیل است.
پرونده سازی جدید عربستان علیه ایران؛ جاسوسی پروژه جدید تخریب
شبکه خبری العربیه در گزارشی نوشت که دادگاه ویژه جنایی ریاض در عربستان سعودی، ۳۲ تن، از جمله یک شهروند ایرانی و یک شهروند افغان را به جاسوسی برای ایران متهم کرده است.
در گزارشی که در وبسایت این تلویزیون غیردولتی عربستان سعودی منتشر شده، آمده است که دادگاه ویژه جنایی ریاض، روز یکشنبه فهرست اتهامات را که دفتر بازپرسی و دادستانی عمومی عربستان متوجه این افراد کرده، منتشر کرده است. این گزارش به زمان و نحوه بازداشت این افراد اشاره نمیکند، اما مینویسد متهمان شامل ۳۰ شهروند عربستان سعودی از منطقه قطیف در شرق این کشور، و یک ایرانی و یک افغان هستند.
به گزارش مهر، قطیف در شرق عربستان از مهمترین مراکزی بود که در سال های اخیر صحنه اعتراضات ضد حکومتی بود و حاکمان عربستان برای فرونشاندن آتش این اعتراضات، معترضین را بازداشت و آنها را با اتهامات دروغین و سنگین روانه زندان کرده و یا اعدام می کردند.
این افراد همچنین متهم شدهاند که افرادی را که در استخدام تأسیسات دولتی بودهاند، برای جاسوسی به نفع ایران، به کار گرفتهاند و آنها را برای ارسال گزارشهای رمزگذاری شده به دستگاه امنیتی ایران از طریق ایمیل و با استفاده از یک نرمافزار رمزگذاری آموزش دادهاند.
ارتکاب اقدام خصمانه علیه عربستان سعودی، و خیانت به کشور و پادشاه آن، و نیز نگهداری از کتابها و نشریات ممنوعه، دستگاههای کامپیوتری که ممکن است به امنیت عربستان سعودی ضربه بزند، از دیگر اتهاماتی است که دادستانی عربستان سعودی در این فهرست اتهامی قرار داده است.
جزئیات دیگر در مورد هویت هیچیک از متهمان منتشر نشده، و گزارشی نیز از واکنش اولیه دولتهایی ایران و عربستان در این زمینه در دست نیست.
به نظر می رسد که عربستان این اقدام را در پی تنش های میان ریاض و تهران که بعد از اعدام شیخ «نمر باقر النمر» رهبر شیعیان عربستان، به اوج خود رسیده انجام می دهد و هدف از آن داغ نگه داشتن تنور ایران هراسی در منطقه است تا شاید از این طریق بتواند سیاست های خصمانه خود علیه ایران را ادامه دهد.
باشگاه خبرنگاران جوان:
وال استریت ژورنال: شرکت های نفتیِ غربی محتاط برای آغاز تجارت با ایرانِ بلندپرواز
وال استریت ژورنال در گزارشی به بررسی مشکلات پیشِ روی ایران برای آغاز تجارت با شرکت های نفتیِ غربی پرداخت.
به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان؛ وال استریت ژورنال در گزارشی نوشت: زمانی که "بیژن زنگنه،" وزیر نفت ایران در سال 2013 به این سِمت منصوب شد، چشم انداز بزرگی در زمینه نفت برای کشورش پس از لغو تحریم ها در نظر گرفت. وی سعی داشت سطح تولید را دو برابر کند. نکته ای که تا پیش از انقلاب 1979 و زمان اوج صنعت نفت دیده نشده بود.
حالا توافق هسته ای اجرا و تحریم ها نیز لغو شده است و آینده اقتصاد ایران و توانایی این کشور برای پس گرفتن جایگاه اصلی خود در بازار جهانی، به صنعت نفت ایران بستگی دارد. ایران به 30 میلیارد دلار سرمایه گذاری خارجی نیاز دارد تا وعده های بیژن زنگنه را عملی کند؛ اما شرکت های غربی همچنان در این زمینه با احتیاط عمل می کنند.
وال استریت ژورنال همچنین نوشت: اینکه ایران بخواهد سرعت تولید خود را افزایش دهد، مخاطرات عمده ای برای حسن روحانی، رئیس جمهور این کشور در بر دارد. کسی که به امید بهبود وضع اقتصادی، با مهار برنامه های هسته ای در ازای لغو تحریم های اقتصادی علیه این کشور موافقت کرد.
به نوشته وال استریت ژورنال، درآمد نفتی، 25 درصد از بودجه آینده ایران را تشکیل می دهد. موفقیت در صنعت انرژی برای حسن روحانی بسیار حائز اهمیت است؛ زیرا بهای نفت خام برنت از تابستان 2014 بیش از دو سوم کاهش یافت. این مسئله کشورهای تولید کننده طلای سیاه از جمله ایران و ونزوئلا را با مشکلاتی روبرو کرد.
سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) هم با افزایش تولیدات آمریکا و روسیه، از گذشته ضعیف تر شده است. روابط دو کشور ایران و عربستان سعودی، دو عضو با نفوذ اوپک نیز در حال حاضر رو به سردی گراییده است.
این وبسایت همچنین نوشت: تولیدات نفتی جدید ایران تنها به اشباع بازار منجر می شود. به دلیل عرضه مازاد نفت، بهای این طلای سیاه ماه گذشته به کمتر از 27 دلار در هر بشکه رسید که در 12 سال گذشته در پایین ترین سطح قرار داشت.
مقامات ایرانی پیشتر اعلام کردند تولیدات را در ماه گذشته به بیش از 3 میلیون بشکه در هر روز رسانده و آن را 14 درصد افزایش داده اند و تا پایان سال نیز یک میلیون بشکه به تعداد آن می افزایند.
به نوشته این وبسایت، ایران همچنین توجه شرکت های غربی را برای آغاز سرمایه گذاری در این کشور جلب کرده است. شرکت های نفتی اروپایی از جمله رویال داچ شل، شرکت ایتالیایی اِنی و شرکت توتال فرانسه اعلام کردند علاقه مند به تجارت با ایران هستند؛ اما باید شرایط همکاری با این کشور را بدانند. شرکت های نفتی آمریکایی از جمله "اسکان موبیل" و "شورون" نیز اعلام کردند همچنان در حال مطالعه چشم اندازهای حقوقی برای آغاز کار با ایران هستند.
به ادعای وال استریت ژورنال، ایران به بازگشت این شرکت ها نیاز دارد تا بتواند اهداف خود را -- از جمله افزایش تولید نفت خام به شش میلیون بشکه در هر روز تا سال 2020 -- عملی کند و به بزرگترین تولید کننده نفت اوپک پس از عربستان سعودی تبدیل شود. از زمان اعمال تحریم ها، ایران تنها به پیمانکاران داخلی و شرکت های نفتی چینی متکی بود. درحال حاضر شرکت های غربی ممکن است در صورت آغاز تجارت با ایران یا شرکت های وابسته به ایران دچار مشکل شوند؛ اما بدون کمک غرب، ایران حتی نمی تواند نیمی از وعده های خود را در زمینه تولید نفت عملی کند.
ایرنا:
نبیه بری: ایران قدرت اصلی منطقه است/ به پرگوئی ها پایان دهید
« نبیه بری» رئیس مجلس لبنان خطاب به همپیمانان آل سعود در لبنان با تاکید به این که « ایران قدرت اصلی منطقه است»، از آنها خواست تا به « وراجی ها و پرگوئی ها» در باره توقف کمک های تسلیحاتی سعودی ها به ارتش و نیروهای امنیتی لبنان پایان دهند.
نبیه بری در دیدار با ملاقات کنندگانش تصریح کرد: من به تشکیل جلسه فوق العاده امروز (دوشنبه) دولت لبنان تشویق کرده ام زیرا تثبیت سیاست خارجی لبنان در خصوص بی طرفی در قبال بحران سوریه و تمسک به اجماع عربی در همه پرونده های مشترک بر مبنای قاعده توافق ضروری است.
رئیس مجلس لبنان افزود: مانعی برای صدور یک موضع یکپارچه از سوی دولت لبنان و حتی اعزام هیاتی به سعودی برای تصحیح روابط لبنانی – سعودی نمی بینم.
وی، واکنش های برخی طرف ها در لبنان بعداز اعلام تصمیم سعودی برای توقف هبه های مالی به ارتش و نیروی امنیتی را « شگفت انگیز » خواند و گفت: پرگوئی ها و وراجی ها اکنون به عربده کشیدن تبدیل شده است.
نبیه بری هشدار داد که اوضاع بحرانی و سخت لبنان تحمل این « پرخاشگری و بدوبیراه گفتن های سیاسی» را که کشور را به سوی فتنه سوق می دهد، ندارد.
رئیس مجلس لبنان اظهارداشت: جمهوری اسلامی ایران قدرت اصلی منطقه است اما در هر مناسبتی بر تمایل خود به ایجاد روابطی خود با ریاض تاکید کرده است و حتی هنگامی که به سفارت سعودی در تهران حمله شد ، مقامات ایران به سرعت آن را محکوم و حمله کنندگان را بازداشت کردند.
وی خاطرنشان کرد: طبیعی است که ما هم باید به حفظ پل های همکاری و ادامه روابط با کشورهای عربی متمسک باشیم.
نبیه بری سئوال کرد: آیا لبنان از ایران قوی تر است که می خواهیم از آن جلوتر حرکت کنیم؟
رئیس مجلس لبنان در باره این که آیا آماده سفر به عربستان در این زمان برای کاهش بحران در روابط بیروت و ریاض است؟ با توجه به این که در گذشته پیام دعوت دریافت کرده است، گفت: قبلا پذیرش این دعوت را اعلام کرده ام اما اکنون می گویم که در شرایط مناسب پاسخ من مثبت خواهد بود.
نظر شما