به گزارش خبرگزاری شبستان از قزوین، سید ابوالفضل رضوی پیش از ظهر امروز (اول اسفند) در ششمین همایش سراسری استان که در سالن اجتماعات شهید رجایی برگزار شد، بیان کرد: بحث روستا بحثی مهم، سرنوشت ساز و اثرگذار در توسعه کشور است و مادامی که روستایی توسعه یافته نداشته باشیم حرف زدن از توسعه ملی آب در هاون کوبیدن است.
وی ادامه داد: توسعه از روستا شروع شده و با روستا ادامه یافته و با روستا پایان می یابد، نظام برنامه ریزی کشور ما متأسفانه نظام صحیح، کامل و جامع نبوده و هنور نیز متأسفانه به برخی از مسائل دقت نمی شود.
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری اضافه کرد: مهمترین مشکلات کشور ناشی از بی توجهی به روستاها است و مشکلات حاشیه نشینی همه شهرها ناشی از مهاجرت بی رویه روستاییان مظلوم و عشایر به مراکز استان ها و شهرهای بزرگ است.
وی عنوان کرد: بیش از 60 درصد از مهاجران و حاشیه نشینان روستاییان و عشایر هستند کسانی که در روستای خود شغل و درآمد مکفی پیدا نمی کنند مجبور به مهاجرت می شوند با خیال سرابی که در مراکز استان ها و شهرهای بزرگ است.
رضوی با اشاره به ارائه خدمات مختلف زیربنایی در روستاها اعلام کرد: با وجود این خدمات آیا جمعیت روستایی ثابت ماند و یا کاهش یافت، از سال 83 تا به امروز شش درصد جمعیت روستایی کاهش یافته است درحالی که در کشوری مانند اتریش در همین مدت جمعیت روستایی با 34 درصد، ثابت مانده است.
وی تأکید کرد: به ظاهر وضعیت خدمات زیربنایی در 11 سال افزایش داشته اما علت مهاجرت روستایی و کاهش جمعیت باید بررسی شود؛ امروز از هر پنج خانوار روستایی یک تحصیلکرده دانشگاهی داریم و این در حالی است که 30 سال پیش روستاهای ما فقط تأمین کننده نیروی کار بودند ولی امروز هم تأمین کننده سرمایه انسانی و هم نیروی کار هستند.
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری با اشاره به لزوم شناخت مشکلات روستایی اظهار کرد: هر یک از دهیاران باید شناسنامه روستای شان کامل باشد و اگر این شناسنامه کامل نباشد ضعف است و اگر یک فرماندار نیز روستاهایش را خوب نشناسد ضعف است و شناسنامه روستایی شامل تنها جمعیت و نیازهای روستا نیست بلکه این موارد نیز باید لحاظ شود که افراد متمکن و دارای توان مالی این روستا چند نفر هستند که در روستا نیستند، تعداد شهدا و جانبازان، صاحب حرف و فنون و غیره باید مشخص باشد تا از سرمایه روستا استفاده شود.
وی با اشاره به ویژگی های استان قزوین در حوزه روستایی گفت: استان قزوین رتبه بیست و چهارم کشور را از جهت جمعیت روستایی دارد و از نظر جمعیت شهرنشینی نیز رتبه هشت را دارد و از نظر نرخ بی سوادی نیز رتبه 12 را داراست.
رضوی در خصوص لزوم واگذاری امور به مردم و استفاده از مشارکت مردمی بیان کرد: امام خمینی (ره) بر لزوم استفاده از ظرفیت مردم در فعالیت های اقتصادی تأکید داشتند؛ بیش از 700 میلیارد دلار درآمد نفتی در هشت سال در دولت نهم و دهم بوده است و دستاورد این رقم کجاست در حالی که قرار بود در برنامه پنجم نرخ رشد اقتصادی کشور هشت باشد.
وی ادامه داد: این دولت 2 راه را همزمان دنبال می کند یک موضوع مشارکت مردم در فعالیت های اقتصادی و دیگری جذب سرمایه های خارجی است.
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری افزود: دهیاران باید قدر و منزلت خود را بدانند چراکه کار بزرگی را انجام می دهند و ما مسئولیتی داریم که می خواهیم مشارکت مردم را در فعالیت های اقتصادی وارد کنیم.
وی خاطر نشان کرد: شرط پایداری توسعه مشارکت مردم است و دولت در این راستا طرحی دارد و می گوییم 25 خانوار یک شرکت تشکیل دهند به صورت تعاونی خاص و یا سهامی عام و هیئت مدیره ای نیز تشکیل دهند ما تا سقف 750 میلیون تومان وام داده و اگر این تعداد به 50 خانوار برسد یک میلیارد تومان وام داده که 35 درصد آورده آنها است و به میزان افزایش خانوار سقف وام نیز افزایش می یابد.
رضوی یادآور شد: در بحث بازپرداخت وام در 2 سال نخست که معاف هستند و از سال سوم پرداخت باید صورت گیرد و به تناسب نوع طرح و خانوار بازپرداخت از سه تا پنج سال است.
نظر شما