سفر هسته ای صالحی به مجارستان

خبرگزاری شبستان: رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان سفری چند روزه به مجارستان را رقم زده است.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، علی اکبر صالحی و هیات همراه وی صبح پنجشنبه برای انجام سفری سه روزه به دعوت وزیر امور خارجه مجارستان وارد فرودگاه بوداپست شده و در فرودگاه این شهر مورد استقبال مقامات عالیرتبه وزارت امور خارجه مجارستان و سفیر کشورمان در بوداپست قرار گرفتند.

طبق اخبار منتشر شده در سایت سفارت ایران در بوداپست صالحی در این سفر به دیدار با مقامات مجاری پرداخت.

بنابراین گزارش، «ژولت شمین» معاون نخست وزیر مجارستان در نشستی با «علی اکبر صالحی» معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفت: ایران دارای جایگاه ویژه در میان دولت و ملت مجارستان است.

شمین با تبریک موفقیت ایران در لغو تحریم ها گفت: دو کشور در زمان تحریم های بین المللی علیه ایران در بخش های مختلف از جمله در بخش انرژی هسته ای صلح آمیز با یکدیگر همکاری داشته اند که باید این همکاری ها را ادامه داد و با تقویت همکاری ها زمینه های لازم را برای ارتقای روابط دو جانبه فراهم ساخت.

معاون نخست وزیر مجارستان با اشاره به ریشه های قومی یاس ها در مجارستان که خود را اصالتا یزدی و ایرانی می دانند، افزود : قوم یاس در مجارستان بسیاری از ریشه های فرهنگی ایرانی خود را طی قرون گذشته حفظ کرده که همین امر می تواند زمینه سازی افزایش همکاری های دو کشور و دو ملت شود.

وی با تاکید بر اهمیت منطقه ای و بین المللی ایران ادامه داد : جایگاه والای ایران در منطقه خاورمیانه برکسی پوشیده نیست و کمک های ایران به مهاجران افغانی وعراقی درطول سال های گذشته و کمک ایران به کشورهایی که دچار بحران شده اند، جای قدردانی و تشکر دارد.

شمین در ادامه با اشاره به فشارهای سیاسی در رابطه با بحران مهاجرین که برخی از کشورها به مجارستان وارد می کنند که چرا مبادرت به ایجاد موانع مرزی با دیگر کشورها کرده اید، گفت: بسیاری از کشورهای که ما را تحت فشار قرار می دهند خود به ساخت موانع مرزی پرداخته اند ولی ما برای حفاظت از مرزهای مان لازم دیدیم که به ساخت موانع مرزی روی آوریم.

وی افزود: ما با مهاجران ضدیتی نداریم ولی ما باید بدانیم چه کسی و از کجا و برای چه منظوری وارد کشور ما می شود.

صالحی نیز در این ملاقات با اشاره به اهمیت سفر ویکتور اوربان نخست وزیر مجارستان به ایران و امضای توافقنامه های مختلف سیاسی و اقتصادی میان دو کشور در طی این سفر خواهان تلاش دو طرف برای اجرایی شدن این تفاهمات و قرار دادهای منعقده گردیده و آمادگی سازمان انرژی اتمی را برای استمرار همکاری ها با مجارستان اعلام کرد.

معاون رئیس جمهوری کشورمان با اشاره به جایگاه بالای دانشمندان و محققان مجاری در رتبه بندی جهانی علم افزود: وقتی اسم مجارستان به گوش می رسد انسان ناخودآگاه به یاد جایزه نوبل و افراد مجاری که توانسته اند این جایزه را کسب کنند می افتد که این امر خود جای قدردانی دارد و نشان از استعداد مردم مجارستان در کسب علم و دانش است.

دکتر صالحی با اشاره به حضور تعداد زیادی از دانشجویان ایرانی شاغل به تحصیل در مجارستان و با توجه به رفع تحریم های ظالمانه غرب علیه ایران خواهان کمک به حل مشکلات دانشجویان در باب نقل و انتقای پول گردید.

وی همچنین با اشاره به بازار350 میلیون نفری ایران و کشورهای همسایه سرمایه گذاری مشترک دو کشور برای تولید کالاهای اقتصادی را به نفع دو طرف دانسته و خواهان اجرای پروژه های مشترک درهمین خصوص شد که با استقبال طرف مجاری روبرو گردید.

رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در ادامه با اشاره به توانمندی های ایران و مجارستان در بحث فعالیت های هسته ای صلح آمیز گفت: ایران دارای ظرفیت های مناسبی برای گسترش همکاری های هسته ای با مجارستان است و دو کشور می توانند در همکاری های هسته ای به نوعی مکمل یکدیگر باشند.

طرفین در این ملاقات برگسترش همکاری های دو کشور در بخش های صنعتی، کشاورزی، دارویی، پزشکی وتجهیزات پزشکی و همچنین همکاری های نفتی تاکید کرده و در خصوص موضوعات منطقه ای و بین المللی همچون لزوم مبارزه با تروریسم، ایجاد صلح و ثبات در جهان، کمک به حل بحران مهاجران، بحران در سوریه، عراق و افغانستان، بمباران مردم بی گناه مردم یمن توسط هواپیماهای عربستان سعودی و دیگر مسائل جهانی بحث و تبادل نظر کردند.

صالحی در پایان این ملاقات از معاون نخست وزیر مجارستان برای سفر به کشورمان دعوت کرد که مورد استقبال طرف مجاری قرار گرفت.

رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در دیدار با معاون وزارت توسعه ملی مجارستان با اشاره به اینکه ایران 'هاب انرژی' در منطقه است، خواهان گسترش همکاری های تهران و بوداپست در بخش انرژی شد.

معاون وزارت توسعه ملی مجارستان در امور انرژی و معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران که به دعوت رسمی وزیر امور خارجه مجارستان به بوداپست سفر کرده بر گسترش همکاری های دو کشور در زمینه انرژی و فعالیت های هسته ای صلح آمیز تاکید کردند.

آندراش آرادسکی شامگاه پنجشنبه در نشستی با علی اکبر صالحی با اشاره به اینکه وی در سفر اخیر نخست وزیر مجارستان به تهران همراه نخست وزیر بود و همچنین موافقت نامه های امضا شده در جریان این سفر گفت : دو کشور دارای ظرفیت های خوبی برای گسترش همکاری های دوجانبه در بخش های مختلف و از جمله هسته ای هستند.

آرادسکی افزود : مجارستان حتی در زمان تحریم ها نیز همکاری های خوبی با ایران در بخش آموزشی و هسته ای داشت که زیر نظر آژانس بین المللی انرژی اتمی انجام می شد و ما مایلیم این نوع از همکاری ها ادامه یافته و بیش از پیش گسترش یابد.

معاون وزارت توسعه ملی مجارستان همچنین ادامه داد: با توجه به تغییرات آب و هوایی و مشکلات ناشی از مصرف سوخت های فسیلی، بسیاری از کشورهای جهان به سمت استفاده از انرژی های نوین و تجدید پذیر روی آورده اند که مجارستان نیز در همین راستا حرکاتی را آغاز کرده است.

وی تاکید کرد که استفاده از گاز نیز به عنوان منبع انرژیی که ارزان و پاک است مورد توجه مجارستان است.

دکتر صالحی نیز در این ملاقات با اشاره به تحریم های اعمال شده علیه کشورمان طی سال های اخیر گفت: هرچند تحریم ها زیان های اقتصادی را به کشور وارد کرد ولی باعث شد تا دانشمندان و محققان هسته ای ایران بتوانند بسیاری از موارد مورد نیاز در فعالیت هسته ای صلح آمیز را در کشور تولید نماید و ایران در این دوران توانست به دانش غنی سازی 20 درصد و همچنین تولید میله های سوخت دست یابد.

وی خواهان برگزاری نشست های کارشناسی مشترک میان متخصصان هسته ای دو کشور برای یافتن راه کارهایی جهت تعریف و اجرای پروژه های مشترک میان ایران و مجارستان گردید که با استقبال طرف مجاری روبرو شد.

تشکیل کارگروه های مشترک و بررسی زمینه های امضای یادداشت تفاهم همکاری های هسته ای میان جمهوری اسلامی ایران و مجارستان از دیگر توافقات حاصله در این نشست بود.

رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در این ملاقات با اشاره به اینکه ایران 'هاب انرژی' در منطقه است به همکاری های جمهوری اسلامی ایران با کشورهای همسایه در خصوص سوآپ نفت و گاز، صادرات و واردت برق اشاره کرده و با توجه به ذخایر نفت و گاز کشورمان خواهان گسترش همکاری های دو کشور در بخش انرژی گردید که مورد موافقت طرف مجاری قرار گرفت.

طرفین دراین ملاقات درخصوص ایجاد دو راکتور جدید در نیروگاه هسته ای پاکش توسط روسیه نیز تبادل نظر کردند. این دو نیروگاه قرار است با وام ده میلیارد یورویی که روسیه در اختیار مجارستان قرار می دهد, ساخته شود.
'کمیسیون اروپا انتقاداتی را در مورد انعقاد این قرارداد به طرف مجاری وارد کرده است.'

دراین بازدید مسئولین نیروگاه هسته ای پاکش توضیحاتی درخصوص چهار راکتور این نیروگاه و مسائل فنی آن ارائه دادند که مورد توجه هیات ایرانی قرار گرفت.

همچنین «پیتر سیارتو» روز جمعه در دیدار با «علی اکبر صالحی»، با اشاره به سفر سال گذشته اش به تهران و ملاقات های انجام شده در این سفر و همچنین سفر نخست وزیر مجارستان به ایران که در طی آن توافق نامه های اقتصادی و سیاسی میان دو کشور به امضا رسید ابراز امیدواری کرد که روند طی شده برای افزایش همکاری های دوجانبه میان ایران و مجارستان همچنان ادامه یابد.

وی با اشاره به اینکه دو کشور حتی در زمان تحریم های غرب علیه ایران نیز دارای روابط خوبی بوده اند، گفت: یکی از دلایل روابط خوب مجارستان و ایران در گذشته و روند رو به گسترش روابط در شرایط فعلی ریشه های تاریخی گذشته میان دو کشور است که می تواند بعنوان یکی از پایه های مهم گسترش روابط در آینده مورد توجه قرار گیرد.

سیارتو افزود: با توجه به ذخایر گازی ایران و نیاز اروپای مرکزی به متنوع سازی منابع تامین گاز خود بسیار مایل هستیم که با ایران در این خصوص همکاری های نزدیکی داشته باشیم.

وی همچنین به آمادگی شرکت نفت و گاز مجارستان (مول) برای همکاری در فعالیت های مربوط به حوزه های انرژی با ایران اشاره کرد.

رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان نیز در این دیدار با ابراز تشکر از دعوت وزیر امور خارجه و تجارت مجارستان، روابط دو کشور را در تمام زمینه ها رو به گسترش دانست و گفت: ریشه روابط ایران و اروپا به گذشته های دور بر می گردد و خوشحالیم که میان کشورهای اروپایی روابط ویژه ای میان دو کشور وجود دارد.

علی اکبر صالحی با اشاره به توانایی ها و ظرفیت های دو کشور در زمینه های مختلف سیاسی و اقتصادی خواهان بهره برداری از فرصت ایجاد شده با توجه به سفر ویکتور اوربان نخست وزیر مجارستان به ایران و امضای توافقنامه های مختلف میان دو کشور شد.

وی همچنین با توجه به مرکز آموزش هسته ای نیروگاه پاکش مجارستان خواهان استمرار همکاری های دو کشور در زمینه های آموزشی هسته ای گردید.

رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان با اشاره به اینکه یکی از زمینه های آغاز همکاری های اقتصادی، برقراری ارتباطات بانکی میان دو کشور است، تاکید کرد: با توجه به لغو تحریم های بانکی علیه ایران لازم است بانک های دو کشور هرچه سریع تر زمینه های برقراری ارتباطات را فراهم سازند.

صالحی همچنین با اشاره به توانمندی های دانشمندان هسته ای دو کشور خواهان طراحی و تولید مشترک راکتورهای 25 مگاواتی شد.

وی گفت: با توجه به اینکه بسیاری از کشورهای آسیایی و آفریقایی توانایی خرید راکتورهای بزرگ و ایجاد نیروگاه عظیم هسته ای را ندارند طراحی و تولید راکتورهای کوچک 25 تا 100 مگاواتی خواهد توانست بازار خوبی را بدست آورده و نیاز بسیاری از کشورها را به انرژی مرتفع می سازد.

سیارتو نیز ضمن استقبال از این پیشنهاد ابراز امیدواری کرد که دو طرف هرچه سریع تر زمینه های اجرایی شدن این پیشنهاد را بررسی کرده و آنرا به مرحله اجرا درآورند.

در این ملاقات همچنین در خصوص حل و فصل مشکلات مربوط به دانشجویان ایرانی شاغل به تحصیل در مجارستان، موضوعات منطقه ای و بین المللی نیز بحث و تبادل نظر کردند.

طرفین با تاکید بر لزوم حل بحران های منطقه ای از طریق گفت و گو بر لزوم مبارزه با تروریسم و کمک به حل مشکلات کشورهایی که با بحران روبرو هستند، تاکید کردند.

سیارتو و صالحی پس از این ملاقات با شرکت در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک ضمن تاکید بر گسترش همکاری های دوجانبه در تمام ابعاد اقتصادی، سیاسی و فرهنگی توضیحاتی را در مورد مذاکرات انجام شده ارائه داده و به سئوالات خبرنگاران رسانه های ارتباط جمعی پاسخ دادند.

علاوه براین، «یانوش لاتور سایی» روز جمعه در دیدار با «علی اکبر صالحی» با اشاره به موفقیت کشورمان در انجام مذاکرات هسته ای با گروه 1+5، گفت: باید به شما و تیم مذاکره کننده هسته ای ایران که مذاکرات را با موفقیت پشت سر گذاشتید، تبریک بگویم.

وی با اشاره به سفر ویکتور اوربان نخست وزیر مجارستان به ایران و امضای 10 توافقنامه همکاری های دو جانبه، افزود: انجام این سفر زمینه را برای گسترش همکاری های دوجانبه فراهم کرده است.

لاتورسایی ادامه داد: این توافقنامه ها چارچوب همکاری های ایران و مجارستان را تعیین کرده و طرفین باید با اجرایی کردن آنها باعث افزایش همکاری ها و نزدیک شدن دو ملت به یکدیگر شوند.

نائب رئیس پارلمان مجارستان همچنین بر افزایش همکاری های فرهنگی، علمی و دانشگاهی میان دو کشور تاکید کرد.

لاتورسایی همچنین با اشاره به سفر ماه گذشته نائب رئیس مجلس شورای اسلامی ایران به مجارستان ابراز امیدواری کرد که همکاری های دو پارلمان نیز بیش از پیش گسترش یافته و زمینه برای تبادل بیشتر هیات های پارلمانی فراهم گردد.

وی همچنین توضیحاتی را در خصوص مواضع کشورش در ارتباط با مهاجرانی که وارد اروپا می شوند، ارائه داد.

معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان نیز در این دیدار با ابراز خرسندی از ملاقات مجدد با آقای لاتورسایی افزایش ارتباطات پارلمانی و سیاسی میان دو کشور را باعث افزایش شناخت مقامات دو کشور دانسته و این امر را زمینه ساز افزایش همکاری های دوجانبه و چند جانبه ارزیابی کرد.

علی اکبر صالحی با اشاره به جایگاه پارلمان های دو کشور در توسعه روابط دوجانبه گفت: بی شک شما یکی از پیشکسوتان افزایش همکاری های سیاسی و پارلمانی میان ایران و مجارستان محسوب می شوید.

وی افزود: ایران قبل از حل پرونده هسته ای نیز همکاری های خوبی با مجارستان داشته و اکنون زمان آن است که این همکاری ها را گسترش دهیم.

رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان در ادامه با اشاره به ظرفیت های دو کشور در زمینه های مختلف سیاسی، اقتصادی و گردشگری خواهان بهره برداری از فرصت ایجاد شده میان دو کشور شد و ابراز امیدواری کرد که با اجرایی شدن توافقنامه های امضا شده در جریان سفر نخست وزیر مجارستان به ایران روابط دو کشور بیش از پیش گسترش و توسعه یابد.

صالحی همچنین با اشاره به برگزاری انتخابات پارلمانی در ایران در هفته آینده، ابراز امیدواری کرد که پس از تشکیل مجلس جدید شورای اسلامی همکاری های دو پارلمان همچنان توسعه و گسترش یابد.

کد خبر 524727

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha