گرجستان؛ محلی برای ترانزیت منابع انرژی ایران

خبرگزاری شبستان:موقعیت جغرافیایی استراتژیک ایران، فرصتی را فراهم کرده که کشورمان بتواند به عنوان شاهراه ارتباطی و ترانزیتی منطقه نقش آفرینی کند و به گفته یک فعال اقتصادی گرجستان؛ ایران می‌تواند از خاک گرجستان برای ترانزیت منابع انرژی استفاده کند.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: موقعیت جغرافیایی استراتژیک ایران، فرصتی را فراهم کرده که کشورمان بتواند به عنوان شاهراه ارتباطی و ترانزیتی منطقه نقش آفرینی کند. قرار گرفتن تولیدکنندگان بزرگ نفت و گاز در منطقه و وجود بازار گسترده مصرف انرژی، شرایط مناسبی را ایجاد کرده تا ایران به محور ترانزیت و سوآپ نفت و فرآورده های نفتی در منطقه تبدیل شود.

 

بزرگترین ذخایر گازی و نفتی جهان در داخل ایران و یا کشورهای همسایه جای گرفته اند که برای انتقال آنها به مبادی مصرف، ایران می تواند سهمی مهم ایفا کند. با وجود شرایط مناسب جغرافیایی که ایران داراست به دلیل تحریم و محدودیت های بین المللی، کشورمان قادر نبوده به خوبی از این امتیاز استفاده کند و در نتیجه ترکیه توانسته در غیاب ایران، خود را به عنوان مرکز و هاب انتقال انرژی در منطقه معرفی کند. با اعمال فشارهای سیاسی، ایران از بسیاری از طرح های انتقال منابع انرژی منطقه کنار گذاشته شد اما وقوع تحولات جدید در مناسبات خارجی ایران و حل پرونده هسته ای ایران شرایط را به سود ایران تغییر داد و کشورمان را در جایگاه واقعی خود قرار داده است.

 

بنابراین گزارش، در راستای توانایی ایران برای ترانزیت انرژی یک فعال اقتصادی گرجستان اعلام کرده است که ایران می‌تواند از خاک گرجستان برای ترانزیت منابع انرژی استفاده کند. فارس به نقل از اسپوتنیک از زبان ایوانه متورالاشویلی، عضو هیئت مدیره اتاق بازرگانی و صنعت ایران و گرجستان ایران در کنفرانس برگزار شده توسط اتاق بازرگانی و صنعت ایران و گرجستان در هتل تبلیسی ماریوت نوشته است: "ایران می‌تواند از قلمروی گرجستان برای ترانزیت منابع انرژی استفاده کند. روابط تجاری، اقتصادی و صنعتی میان گرجستان و ایران به صورت پویایی در سال‌های اخیر توسعه یافته است.

 

لغو محدودیت‌های ویزا برای گردشگران ایرانی انگیزه بیشتری به توسعه این روابط داده است. پس از لغو تحریم‌ها علیه ایران، مبادلات مالی از سر گرفته خواهد شد و مشکلی برای ورود سرمایه‌ عظیم از سوی ایران به گرجستان وجود نخواهد داشت که این امر موجب تعمیق روابط تجاری و اقتصادی خواهد شد. تحریم صادرات نفت و گاز طبیعی ایران برداشته شده است و امکان استفاده ایران از قلمروی گرجستان برای ترانزیت منابع انرژی امکان‌پذیر است... ما به میزان زیادی انتظار داریم که این روابط نیز به صورت پویایی توسعه یابد."

 

یادآور می شود: همه نواحی و مراکز اداری گرجستان از جمله بسیاری از روستاها با شبکه شاهراه‌ها و جاده‌هایی که سراسر کشور را تحت پوشش قرار می‌دهد، مرتبط هستند. در مجموع راه‌های آسفالته گرجستان حدود ۲۰۰۰۰ کیلومتر است که این کشور طرح‌هایی هم برای گسترش جاده‌ها و به خصوص بزرگراه‌ها در دست اجرا دارد که از جمله مهم ترین آن‌ها ساخت یک بزرگراه شش بانده بندر دریای سیاه به تفلیس و از آبخازیا تا مرز آذربایجان می‌باشد.

 

راه آهن گرجستان درمسیر تفلیس-سامتردیا ارتباط سه کشور قفقاز و روسیه را با گذر از سواحل دریای سیاه به سمت شمل از طریق آبخازیا ممکن می‌سازد. مسیرهای کوتاه تر داخل گرجستان، اکثر شهرهای این کشور را به هم مرتبط می‌سازد. در مقایسه با کشورهای همجوار قدرت کشش راه آهن این کشور به دلیل اینکه اغلب لکوموتیوها و واگن‌ها در همین کشور تولید شده‌اند، بالا می‌باشند.

 

کشور گرجستان از سامانه حمل و نقل هوایی داخلی و خارجی پیشرفته‌ای برخوردار است. و از آخرین تجهیزات و ورژن های صنایع و ابزار آلات هوایی در این کشور استفاده می شود. در گرجستان 10 فرودگاه قابل استفاده برای هواپیماهای غیرنظامی وجود دارد. در بین این فرودگاه‌ها، فرودگاه‌های تفلیس، باتومی و سوخومی و پوتی از اهمیت خاص برخوردار هستند. از بین این ۱۰ فرودگاه ۵ تا بین المللی و ۵ تا داخلی می باشند . فرودگاه های نظامی زیادی نیز در گرجستان وجود دارند . در حال حاضر از تفلیس شبکه خطوط هوایی برای مقاصد استانبول، باکو، ایروان، دبی، سوخومی، نالچیک، مینرالنی ودی، تاشکند، کیف و مسکو و تهران و برلین و پاریس و ورشو و مینسک به صورت دایمی برقرار است.

 

اهمیت حمل و نقل دریایی برای گرجستان هنگامی ک راه آهن کشور به طرف شمال از طریق آبخازیا قطع شد، کاملاً مشخص گردید. بنادر دریای سیاه در تأمین کالا نه فقط گرجستان بلکه برای حتی کشورهای ارمنستان و آذربایجان و قزاقستان و ترکمنستان و قرقیزستان نیز ایفای نقش دارند. طبق گزارش‌های سال ۲۰۰۷ میلادی، بندر پوتی از جمله بزرگترین بنادر دریای سیاه به شمار می‌آید زیرا بخشی از راهروی تراسیکا می اشد. میزان مبادلات بندر پوتی در سال ۲۰۰۶ میلادی، ۱۷ میلیون تن گزارش شده‌است که۹٫۱٪ رشد سالانه آن می‌باشد.بندر پوتی یکی از مهمترین بنادر صنعتی دریای سیاه و یکی از بنادر مهم دنیا به شمار میرود. و همواره روزانه میلیون ها تن کالا از این بندر صنعتی جابه جا و صادر یا وارد می شوند.

کد خبر 524238

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha