خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: فرآورده های لبنی میتواند به صورت سنتی یا صنعتی که فرایندهای پاستوریزه شدن و هموژنیزه شدن را میگذراند تولید شود. این فرآورده ها تنوع بسیاری دارند. بنابه گزارشی در شهریور ماه ۱۳۹۳ اعلامشد، شیر در ایران، گردش مالی ۲۴ هزار میلیارد تومانی دارد، با توجه به اینکه تولید شیر خام ایران ۸ میلیون تن بودهاست، (البته آمارهای مختلفی در این زمینه وجود دارد)، میتوان گفت، با قیمت لیتری یکهزار و ۵۰۰ تومان، گردش مالی ۲۴ هزار میلیارد تومانی دارد و حدود ۱۲ درصد ارزش نفت صادرات سالانه ایران است. ارزش فرصتهای شغلی این صنعت بالغ بر ۱۰۰ هزار میلیارد تومان است و ۹۵ درصد، سرمایهگذاری در این بخش نیز توسط بخش خصوصی انجام شده است. صنایع لبنی ایران در دو سال گذشته پیش از این گزارش، بالاترین صادرات را داشته است، و در دو سال اخیر به صادرات ۷۰۰ میلیون دلاری رسیدهبود.
بنابراین گزارش، پایگاه خبری اقتصاد غذا فود پرس در زمینه قیمت محصولات لبنی و بازار جهانی آن نوشته است: "نرخ مواد لبنی در سال 2015 با 3.5 درصد کاهش مواجه شد، لیکن وضعیت نرخ این محصولات از سال 2014 بهتر بود. در سال مذکور نرخ فرآورده های لبنی افت 48 درصدی را متحمل شده بود. با وجود بهبود قیمت ها در سال جاری نرخ فروش آن برای بسیاری از دامداران پایین تر از هزینه تولید آن است. خروج خریداران چینی از بازار به علت موجودی فراوان در انبارهای آن کشور از عوامل تضعیف کننده بهای مواد لبنی بود. در چنین شرایطی تولید شیر در پنج منطقه اصلی تولید جهان یعنی اتحادیه اروپا، آمریکا، نیوزیلند، استرالیا و آرژانتین کاهش یافته است. بانک Rabobank نرخ شیر خشک پرچرب منطقه اقیانوسیه و آمریکا را برای سال 2016 به شرح زیر پیش بینی کرده است: در سه ماهه نخست هر تن 2500 دلار، سه ماهه دوم 2500 دلار ، سه ماهه سوم 2700 دلار و سه ماهه چهارم 3200 دلار."
این گزارش می افزاید: با توجه به مزیت هایی که کشورمان در حوزه تولید محصولات لبنی و صادرات آن دارد؛ مسئولان و متولیان امر افزایش صادرات این محصول را در دستور کار خود قرار داده اند. در این رابطه حسن رکنی، معاون وزیر جهاد کشاوری در گفتگویی با ایرنا گفته است: "امسال طی 9 ماه حدود 295 هزار تن مواد لبنی به خارج از کشور صادر شد. این میزان گرچه از نظر کمی نسبت به پارسال کاهش یافته اما از نظر ارزش تغییری نداشته است. در سال گذشته میزان صادرات مواد لبنی 650 هزار تن بود. در سال جاری واردات محصولات کشاورزی هشت درصد کاهش داشت این درحالی است که امسال صادرات کشاورزی نیز نیم درصد افزایش یافته است."
یادآور می شود: سال گذشته علیپور، مدیرعامل بازرگانی صنایع شیر ایران در گفتگویی با باشگاه خبرنگاران جوان تاکید کرده بود که: "صنایع شیر ایران به 18 کشور از جمله عراق، افغانستان، پاکستان، ترکمنستان، تاجیکستان، آذربایجان، امارات متحده عربی، کویت، عربستان، مالزی، تایلند، انگلستان، کانادا، اتریش، لبنان، سوریه، قطر و گرجستان، فرآوردهه ای لبنی صادر میکند. کشورهای جدیدی نیز در صف ارتباط تجاری با صنایع شیر ایران هستند که با توجه به بازاریابیهای انجام شده، توقع افزایش به 24 کشور وجود دارد. در سال 92 میزان صادرات فرآوردههای لبنی دو برابر شد. انواع شیر استریل ساده و طعمدار، پنیر، ماست، خامه، آب میوه، نوشیدنیهای گیاهی، بستنی، دوغ، انواع شیرخشک صنعتی و سایر محصولات پودری از جمله محصولات لبنی صادراتی ایران هستند. در سال 92، علاوه بر تامین فرآوردههای شیری حجاج ایرانی، سالمندان تحت مجموعه بهزیستی نیز از یک وعده روزانه دریافت کد رایگان شیر بهرهمند شدند."
نظر شما