به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، حجتالاسلام و المسلمین حمید محمدی، دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی، عصرسه شنبه 27 بهمن در مراسم بزرگداشت شیخ راغب مصطفی غلوش که در حسینیه الزهرا(س) برگزار شد، گفت: ما باید جلسات متعددی برای فهم و تجلیل شخصیت شیخ راغب مصطفی غلوش داشته باشیم تا بتوانیم از مجموعه توانمندیهای ایشان استفاده کنیم.
وی با اشاره به اینکه تزکیه و تعلیم حکمت، بعد عبادی و روحانی و تجلی موسیقی زیبا از جمله ابعاد و مشخصات قرائت قرآن است، عنوان کرد: در راستای قرائت استادانه همچنین مهارت و ادبیات قرائت قرآن نیازمند تاسیس پژوهشکده فقه قرائت هستیم.
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی، با بیان اینکه قرآن دو تجلی زییاشناسانه سمعی و بصری مختص به خود دارد، اظهار داشت: قرائت علمی است که عملیات زیباشناسانه سمعی قرآن را متجلی ساخته و کتابت علمی است که عملیات بصری و نوشتاری قرآن کریم را متجلی ساخته و رهبری میکند و لازم به ذکر است که این دو علم منحصرا از قرآن آغاز شده و به وجود آمده است.
حجتالاسلام محمدی، ضمن بیان اینکه قرآن از جنس قرائت است اما تلاوت آن با هوش و سمع انسان سر و کار دارد، گفت: فهم اشرف حواس انسانی و بحث مهمی است که مدخل آن سمع است سمع مقدمه بصر، اشرف حواس اصل بشریت است که اگر نباشد قدرت تعقل او مشکل پیدا میکند تاثیر سمع بر نفس انسان بسیار موثر است.
وی با اشاره به اینکه امر به استوارنگاری قرآن در کلام اهل بیت(ع) نشان میدهد زیباشناسی قرآن بسیار مهم است، بیان داشت: ترتیل زیباخوانی با تاثیرپذیری از تلاوت است یعنی انسان با خواندن آیات مربوط به وعدههای بهشتی شادی و با خواندن آیات مربوط به جهنم حزن در چهره او نشان داده شود.
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی، ضمن بیان اینکه همه موجودات عالم در حال تسیبح هستند، گفت: تسبیح حنجره انسان به عبور قرائت زیبا و هنرمندانه آیات الهی است، از سال 1900 جریان قرائت به صورت فنی مطرح شد و از سال 1960 تا 1970 میلادی بسیاری از استادان افسانهای قرائت در مصر بروز و ظهور پیدا کردند.
وی در ادامه با اشاره به ویژگی مردم مصر در توجه به قرآن، افزود: از ویژگیهای مردم مصر در این دوران اجتماع آنها برای شنیدن تلاوتها است حسن تعامل مردم با قاریان در آن زمان زیاد بود مردم مصر یا مشغول کار یا قرائت قرآن هستند که این رسوخ فرهنگ قرائت و تلاوت قرآن را میرساند.
محمدی در ادامه سخنان خود با اشاره به آسیبهای تلاوت در ایران، اظهار داشت: یکی از آسیبهای فعلی در کشور ما این است که استماع و التذاذ معنوی به مرور به سمت و سوی استماع فنی و خردهگیریهای داوری میل پیدا کرده است، در واقع قرائت معنوی به قرائت فنی و مسابقاتی تبدیل شده است و آثار قرائت معنوی را ندارد که این امر باید علاج شده و به تلاوت خاشعانه و معناگرایانه که مطلوب است توجه خاص شود.
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی، در ادامه ویژگیهای شخصیتی شیخ راغب مصطفی غلوش را یادآور شد و گفت: شیخ مصطفی راغب غلوش به عنوان استاد قرائت جهان معاصر از معدود کسانی بود که نسل دوران طلایی در گذشته را به نسل امروز وصل کرد.
وی افزود: آنچه مهم است دستمایههای معنوی شخصی ایشان بود که را او را از سایرین متمایز کرد او از نخستین کسانی است که توفیق حضور در کشوری را پیدا میکند که عملکننده به قرآن هستند اذانی به آن زیبایی بگوید که از ماذن کشوری ولایی پخش شود، ایشان زمینههای معنوی داشتند که این اتفاق افتاده است.
حجتالاسلام محمدی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به شباهتهای تمدنی ایران و مصر، عنوان کرد: شواهدهای تمدنی این دو کشور میتواند در تعامل بین دو مکتب قرائت مصر و ایران کمک کند.
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی، افزود: تمدن مصر در آفریقا و تمدن پارسی در آسیا مقابل فرهنگ اسلامی خضوع کردند، مشخصه مصریان و ایرانیان حب اهل بیت(ع) است اگر ایرانیان مورد تکریم مصریان هستند به علت علاقه به اهل بیت(ع) است، هنوز هم این عشق و ارادت به اهل بیت(ع) در بین مصریها دیده میشود که نمونه آن برگزاری باشکوه عید غدیر و مراسم رأس الحسین(ع) قاهره که زیارتگاه شیعی است با مشارکت جمعیتی عظیم است حتی مرکز اسلام یا الازهر ابتدا الزهرا نام داشته است.
وی در ادامه سخنان خود گفت: از مشترکات ایران و مصر هنر توجه به قرآن در پرتو اهل بیت(ع) است اگر ما مرابطه قرآنی ایران و مصر را سازمانی کنیم قطعا نتایج تمدنی این مرابطه قرآنی برای همه مفید است، این مرابطه قرآنی در حال شکل گرفتن و تکامل است.
نظر شما