به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از بیرجند، غلامرضا قدسی امروز (27 بهمن) در سومین جلسه شورای عشایر استان خراسان جنوبی اظهار کرد: براساس آمار انجام شده در سال 87 این استان دارای 15 هزار و 676 خانوار عشایری با جمعیتی برابر 81 هزار نفر و در قالب 58 طایفه مستقل است.
وی افزود: جمعیت عشایر استان 7 درصد از جمعیت عشایر کشور و 13.2 درصد از مجموع جمعیت استان خراسان جنوبی را تشکیل میدهد.
مدیرکل امور عشایر خراسان جنوبی با اشاره به تولید 25 درصد صنایع دستی استان توسط عشایر، گفت: جامعه مولد عشایری استان میانگین سالانه بیش از 20 هزار تن محصولات دامی شامل 14 هزار تن شیر و فرآورده لبنی، 5 هزار و 500 تن گوشت قرمز و 600 تن کرک و مو و پشم به ارزش تقریبی 200 میلیارد تومان تولید میکنند.
قوسی با بیان اینکه 40 درصد مراتع استان در اختیار عشایر است و 80 درصد آنان در ناطق مرزی مستقر هستند، تصریح کرد: جامعه عشایر علی رغم نقش موثری که در بحث تولید دارند در زمینه تامین امنیت، مرزبانی، اصالت فرهنگی و اجتماعی پیشرو هستند و در این راستا بیش 4 هزار نفر عشایر عضو فعال پایگاههای مقاومت بسیج و حلقههای صالحین هستند.
وی پایین بودن شاخص توسعه و برخورداری عشایر نسبت به جامعه شهری و روستایی، عدم تناسب بین جمعیت هدف و توزیع اعتبارات و نیروی انسانی، محدودیت منابع پایه(آب و سرمایه) برای ساماندهی عشایر، پایین بودن میزان آشنایی عشایر با روشهای نوین و شیوههای جدید تولید، عدم تنوع فعالیتهای جامعه عشایر و متکی بودن به تولیدات دامی و خشکسالی 17 ساله و فقر مراتع و خشک شدن چشمهها را از مهمترین مشکلات و محدودیتهای موجود در مناطق عشایری عنوان کرد.
قوسی با بیان اینکه خراسان جنوبی چهارمین استان عشایری کشور است، تصریح کرد: اما این در حالی است که استان به لحاظ وضعیت اعتبارات تملک داراییها و سرمایهای رتبه ۲۵ کشور را دارد و این متناسب با پتانسیل عشایر استان نیست و باید اعتبارات افزایش یابد.
مدیرکل امور عشایر خراسان جنوبی با اشاره به خدمات ارائه شده به عشایر در طول یکسال، ادامه داد: برای اجرای طرح زنجیره گوشت قرمز 90 میلیارد ریال تسهیلات جذب و برای بیش از 41 هزار راس دام با عشایر قرارداد منعقد شده که از این محل 595 تن گوشت قرمز تولید شده است.
قوسی هدف از اجرای طرح زنجیره گوشت قرمز را ایجاد بهبود اشتغال و ارزش افزوده تولیدات و افزایش میانگین درآمد سالانه خانوار عشایر برشمرد.
وی ادامه داد: آب مورد نیاز انسان و دام 7 هزار خانوار عشایر استان به میزان میانگین سالانه بیش از 125 هزار متر مکعب توسط 20 دستگاه دولتی و خصوصی حمل میشود.
مدیرکل امور عشایر خراسان جنوبی با بیان اینکه 73 قنات و چشمه مرمت و بهسازی وسه حلقه چاه تامین آب شده، گفت: همچنین 32 هزار تن نهاده دامی توزیع شده است.
قوسی با اشاره به وجود 6 هزار و 18 کیلومتر ایل راه عشایری در استان خراسان جنوبی، عنوان کرد: سالانه این ایل راهها دو تا سه نوبت مرمت و موجتراشی میشود.
به گفته وی مطالعات احداث سه مورد بند خاکی انجام شده که اجرای آن میتواند گامی موثر در راستای کنترل رواناب و تغذیه سفرههای زیرزمینی و افزایش آبدهی چشمهها و تامین آب شرب دام باشد.
مدیرکل امور عشایر خراسان جنوبی گفت: امسال 200 میلیون تومان به دهیاری مناطق عشایری با اولویت بخشی به بهسازی گلزار شهدا و سایر طرحهای مناطق مذکور اختصاص یافته است.
نظر شما