به گزارش خبرنگار دولت خبرگزاری شبستان، "جان دراماني ماهاما" رئیس جمهور غنا دو شب گذشته وارد تهران شد تا اولین میهمان آفریقایی حسن روحانی باشد.
وی صبح روز گذشته مورد استقبال رسمی روحانی در کاخ سعدآباد قرار گرفت.
پس از استقبال رسمی، ايران و غنا ٢سند و يادداشت تفاهم همكاري امضا كردند.
جمهوری اسلامی ایران و غنا در راستای تعمیق و تحکیم مناسبات و همکاریهای مشترک ٢ سند و یادداشت تفاهم همکاری امضاء کردند.
اين اسناد همكاري در حضور حجت الاسلام والمسلمين دكتر حسن روحاني و "جان دراماني ماهاما" روساي جمهور ايران و غنا، توسط مقامات عالي رتبه دو كشور به امضا رسيد.
برنامه اقدام مشترك در زمينه همكاري هاي كشاورزي بين دو كشور توسط وزير جهاد كشاورزي ايران و وزير كشاورزي غنا و يادداشت تفاهم همكاري هاي استاندارد بين دو كشور توسط رييس سازمان ملي استاندارد ايران و وزير امور خارجه غنا به امضا رسيد.
سپس دو رئیس جمهور در نشست خبری حضور یافتند.
رییس جمهوری یکی از اصول سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران را گسترش و تعمیق همکاری با کشورهای آفریقایی برشمرد و تاکید کرد: تهران برای توسعه مناسبات و روابط با کشورهای آفریقایی بویژه غنا اهمیت ویژهای قایل هستیم و آماده همکاری در همه عرصه های مورد علاقه با آکرا است.
حسن روحانی که روز یکشنبه و پس از مراسم امضای اسناد مشترک همکاری میان تهران - آکرا ، در نشست مطبوعاتی مشترک با رییس جمهور غنا شرکت کرده بود، به خبرنگاران گفت: ایران و غنا زمینههای فراوانی برای همکاری در بخشهای گوناگون از جمله نفت و گاز، پتروشیمی، ساخت نیروگاه و ارایه خدمات فنی، مهندسی و کشاورزی دارند.
رییس جمهوری افزود: در مذاکرات مشترک در زمینه گسترش همکاریها در بخشهای مختلف از جمله توسعه مناسبات فرهنگی، علمی و خدمات اجتماعی و گسترش همکاریها در بخش صنعت و صنایع معدنی، گفتگو شد.
دکتر روحانی با اشاره به فعالیتها و خدمات جمهوری اسلامی ایران در غنا از جمله ایجاد دفتر جهاد سازندگی، تأسیس مدرسه اهل بیت و دانشگاه اسلامی و ارایه خدمات بهداشتی – درمانی در کلینیک درمانی ایران به مردم غنا، خاطر نشان کرد: این خدمات مورد توجه و تقدیر مسئولان کشور غنا قرار گرفته که آمادگی داریم در جهت گسترش این فعالیتها برنامهریزی کنیم.
رییس جمهوری با اشاره به ضرورت همکاریهای منطقهای و بینالمللی در زمینه مبارزه با افراطگری و تروریسم و مشکلات و معضلاتی که تروریست ها در جهان ایجاد کرده اند ، اظهارداشت: در دیدارها و مذاکرات امروز در زمینه مسایل و مشکلات منطقه و راهحلهای آن بحث و تبادل نظر داشتیم.
دکتر روحانی ادامه داد: موضوع فلسطین و مشکلاتی که منطقه از این دیدگاه با آن مواجه است، نیز مورد گفتگو قرار گرفت و باید همه کشورهای جهان در سازمانهای بینالمللی بویژه سازمان ملل متحد و جنبش عدم تعهد برای حل آن تلاش کنند.
رییس جمهوری تأکید کرد: دنیا منتظر آن است که روزی بازگشت مردم فلسطین به خانههایشان را در امنیت و شادی شاهد باشد.
دکتر روحانی همچنین اظهار امیدواری کرد تا توافقات میان مسئولان دو کشور در کمیسیون مشترک همکاریهای ایران و غنا هر چه سریعتر عملیاتی و اجرایی شود.
"جان دراماني ماهاما " رییس جمهوری غنا نیز در این نشست مطبوعاتی ضمن تقدیر از جمهوری اسلامی ایران بخاطر مهماننوازی و استقبال گرم از هیأت عالیرتبه کشور غنا، در سفر به ایران، سی و هفتمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی را به ملت ایران تبریک گفت و افزود: ما همواره ملت ایران را بخاطر قدرتنمایی در ارایه گفتگو و تعامل در مذاکرات تحسین میکنیم و من بر خود میبالم که اولین رهبر قاره آفریقا هستم که پس از توافق به جمهوری اسلامی ایران سفر کرده است.
رییس جمهوری غنا با بیان اینکه ایران و غنا از دوستان قدیمی و مؤسسان جنبش عدم تعهد هستند، گفت: ایران همواره دوست نزدیک آفریقا و حامی جنبش آزادیخواه این منطقه در مقابله با آپارتاید بوده و ما ارزش بسیار بالایی برای دوستی با این کشور قایل هستیم و معتقدیم ایران ظرفیتها و توانمندیهای بسیار زیادی دارد که میتواند با استفاده از آنها نقش با اهمیت خود در راستای ایجاد صلح و ثبات در منطقه و جهان را به نمایش گذارد.
"دراماني ماهاما" با بیان اینکه در مذاکرات هیأتهای عالیرتبه ایران و غنا در خصوص مسایل مهم دو جانبه و بینالمللی صحبت شد، خاطر نشان کرد: در این نشست در زمینه معضلاتی که تروریسم در منطقه بوجود آورده و مشکلات برخی کشورهای منطقه از جمله سوریه، عراق و فلسطین گفتگو کردیم و معتقدیم همه منازعات راهحل سیاسی دارند و گزینه نظامی به هیچوجه مناسب نیست.
وی افزود: جنگ و نظامیگری نمیتواند راهحل مشکلات منطقه باشد و تنها موجب تلفات انسانی خواهد بود.
رییس جمهور غنا با تحسین دکتر روحانی بخاطر رهبری قدرتمندانه در مبارزه با خشونت و افراطیگری، گفت: افراطیگری و خشونت تهدیدی برای کل جهان است و امروز ایران پس از توافق هستهای میتواند نقش برجستهای در حل و فصل این منازعات داشته باشد.
جان دراماني ماهاما در خصوص مشکل فلسطین نیز گفت: معتقدیم فلسطینیها باید بتوانند در کشور خود با آسودگی خاطر و در امنیت کامل زندگی کنند و همه کشورهای دنیا باید در این زمینه با حسن نیت همکاری کنند.
رییس جمهور غنا همچنین با انتقاد از ساختار شورای امنیت سازمان ملل متحدگفت: باید ساختارهای شورای امنیت و سازمان ملل اصلاح شود تا صدای دیگر کشورها در آن رساتر به گوش جهان برسد.
وی با اشاره به توافقنامهها و اسناد همکاری میان ایران و غنا بر عزم راسخ و تلاش خود در راستای اجرایی و عملیاتی شدن این قراردادها تأکید کرد.
«دراماني ماهاما» همچنین از حمایتهای دولت و ملت ایران از مردم غنا بویژه در زمینه ارایه خدمات پزشکی، درمانی و آموزشی قدردانی کرد.
رییس جمهوری، کشور غنا را یکی از دوستان جمهوری اسلامی ایران در قاره آفریقا نام برد و تأکید کرد: ایران برای توسعه روابط با کشورهای آفریقایی اهمیت ویژهای قائل است و در چارچوب این سیاست اصولی، تهران از گسترش همکاریها در همه حوزههای مورد علاقه با آکرا استقبال میکند.
علاوه براین، حسن روحانی روز یکشنبه در نشست هیأتهای عالیرتبه جمهوری اسلامی ایران و غنا، با بیان این که کشور غنا دارای سیاست خارجی مستقل و همگرا با کشورهای آفریقایی است، گفت: توسعه و تقویت روابط تهران - آکرا در بخشهای مختلف سیاسی، اقتصادی و فرهنگی ضروری است.
دکتر روحانی در این نشست گفت: در پنجمین کمیسیون مشترک همکاریهای دو کشور که در سال ۲۰۱۴ میلادی برگزار شد، اسنادی با هدف توسعه همکاریهای مشترک امضا شد که اجرای آن اسناد میتواند گامی در مسیر توسعه بیش از پیش روابط دو کشور باشد.
رییس جمهوری اظهار امیدواری کرد: در دوران پساتحریم شاهد استفاده از ظرفیتها و پتانسیلهای ایران و غنا در زمینههای اقتصادی و فرهنگی برای توسعه و تحکیم مناسبات همه جانبه میان دو کشور باشیم.
روحانی با بیان این که جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد تا از ظرفیتها و توانمندیهای خود در بخشهای مختلف از جمله نفت، گاز و پتروشیمی و خدمات فنی و مهندسی در راستای توسعه همکاریها با غنا استفاده کند، گفت: خوشبختانه ایران و غنا در زمینههای سیاسی و فرهنگی روابط نزدیکی با یکدیگر دارند و ما خوشحالیم از این که مراکز علمی و فرهنگی، فعالیتهای کشاورزی و مرکز خدمات درمانی و بهداشتی ایران در غنا در خدمت به مردم فعالیت دارند و امیدواریم در همه حوزههای اقتصادی تجاری و فرهنگی نیز بتوانیم متناسب با ظرفیتهای موجود، روابط و مناسبات خود را توسعه دهیم.
رییس جمهوری سفر رییسجمهور غنا به ایران را نقطه عطفی در مسیر گسترش مناسبات و همکاریهای دو کشور دانست و تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد تا در زمینه انتقال تجربیات و تعلیم جوانان غنا در حرفهها و بخشهای علمی و تحقیقاتی اقدام کند.
دکتر روحانی همچنین بر ضرورت توسعه همکاریها و سرمایهگذاریهای مشترک در زمینههای انرژی، عمرانی، حمل و نقل ریلی، کشاورزی و دیگر بخشها تأکید کرد.
رییس جمهوری در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به معضل تروریسم در منطقه و شمال آفریقا، بر ضرورت مقابله با افکار افراطیگرایانه تأکید کرد و افزود: باید برای مقابله با گروههای تروریستی و افکار افراطی آنها اقدامات جمعی، هماهنگ و مشترکی انجام شود.
دکتر روحانی با اشاره به مشکلاتی که تروریسم و درگیریها برای مردم منطقه بوجود آورده است، افزود: ما معتقدیم همه مشکلات باید در نهایت از طریق سیاسی حل و فصل شود که در این راستا ایران و غنا میتوانند در مجامع بینالمللی بویژه جنبش عدم تعهد همکاریهای نزدیکتری داشته باشند.
رییس جمهوری همچنین با بیان این که هیچ مسألهای نباید ما را از تلاش برای اعاده کامل حقوق و حل مشکلات مردم فلسطین ناامید کند، افزود: اگر یک ملت مقاوم اینگونه برای رسیدن به هدف خود تلاش کند در نهایت به پیروزی خواهد رسید.
دکتر روحانی با اشاره به این که ایران و غنا در عمده مسایل دوجانبه، منطقهای و بینالمللی اشتراک نظر دارند، اظهار امیدواری کرد تا مسئولان دو کشور در راستای اجرایی و عملیاتی شدن هر چه سریعتر این برنامهها تلاش کنند و وزرای خارجه در مسیر توسعه همکاریهای دو کشور در زمینه مبارزه با تروریسم و افراطیگری تعاملات خود را گسترش دهند.
رییسجمهوری غنا نیز در این نشست با تقدیر از میهماننوازی و استقبال گرم جمهوری اسلامی ایران از هیأت عالیرتبه غنا گفت: روابط تهران - آکرا بسیار صمیمی و دوستانه است و ما امروز احساس میکنیم که در وطن خود حضور داریم.
«جان دراماني ماهاما» با تبریک سی و هفتمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی به ملت ایران و موفقیت در مذاکرات و رسیدن به توافق با قدرتهای جهانی گفت: به نتیجه رسیدن برجام موجب خوشحالی مردم غنا و همه ملتهای آزادیخواه در جهان شد و ایران در این مذاکرات توانست قدرت دیپلماسی قوی خود را به نمایش بگذارد.
رییسجمهوری غنا با تحسین دکتر روحانی به خاطر مدیریت قدرتمندانه در مبارزه با خشونت و افراطیگری در جهان گفت: ایران نقش بیبدیلی در ایجاد صلح در خاورمیانه دارد و میتواند در راستای حل مشکلات و بحرانهای موجود در این منطقه تأثیرگذار باشد.
وی با بیان این که سرنوشت مردم فلسطین سالهاست که موجب نگرانی شده است، گفت: معتقدیم مردم فلسطین باید در کشور و وطن خود آزاد و مستقل زندگی داشته باشند.
رییسجمهوری غنا با اشاره به ضرورت گسترش همکاریها و رایزنیها میان ایران و غنا برای ایجاد صلح و ثبات در شمال آفریقا، افزود: ما میتوانیم بویژه پس از برجام در مسیر مبارزه با گروههای تروریستی و مقابله با افراطیگری تعاملات سازندهای را میان دو کشور برقرار کنیم.
«دراماني ماهاما» همچنین با بیان این که جمهوری اسلامی ایران دارای تجارب و توانمندیهای بسیار گرانبهایی در بخشهای مختلف است، خواستار استفاده کشورش از دانش و تجربیات ایران در بخشهای مختلف انرژی، پتروشیمی، برق، ماشینآلات کشاورزی و خدمات فنی مهندسی شد.
رییسجمهور غنا با بیان این که در کمیسیون مشترک ایران و غنا نقشه راهی تهیه شده که عمل به آن میتواند موجب نزدیکی بیش از پیش دو کشور شود، از حمایتها و همکاریهای ایران و ارائه خدمات گوناگون به مردم غنا در زمینههای گوناگون خدمات درمانی و پزشکی، علمی و آموزشی و کشاورزی قدردانی کرد.
پس از آن رئیس جمهور غنا به دیدار با مقام معظم رهبری رفت.
حضرت آیت الله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار آقای «جان درامانی ماهاما» رئیسجمهوری غنا با اشاره به نگاه مثبت و جانبدارانه ایران به افزایش همکاری با کشورهای افریقایی از ابتدای انقلاب اسلامی خاطرنشان کردند: قدرتهای سلطهگر، مخالف روابط گرم ایران با افریقا و همچنین منشأ عمدهی جنگها، درگیریها و تغذیه گروههای تروریستی هستند اما علاج همه این مشکلات در نزدیک شدن «کشورهای مستقل» به یکدیگر و افزایش همکاریهای آنهاست.
حضرت آیت الله خامنهای، منافع قدرتهای استکباری را در ایجاد ناامنی و جنگهای گوناگون در نقاط مختلف دنیا خواندند و گفتند: گروههای تروریستی در منطقه ما و افریقا دست پرورده سازمانهای جاسوسی امریکا، انگلیس و رژیم صهیونیستی هستند.
رهبر انقلاب در خصوص اظهارات رئیسجمهور غنا درباره رنج سوریه از تروریسم، با طرح این سؤال که چگونه حجم انبوهی از سلاحهای پیشرفته و پول در اختیار تروریستها قرار میگیرد، افزودند: ریشه همه مشکلات، قدرتهای استکباری هستند که امریکا در رأس آنهاست و رژیم صهیونیستی نیز مظهر شرارت میباشد.
ایشان سیاست ثابت جمهوری اسلامی در قضیه سوریه را «طرفداری از صلح» برشمردند و گفتند: ما همواره تلاش کردهایم که این قضیه به نفع ملت سوریه تمام شود و معتقدیم از خارج یک کشور نمیتوان برای آن ملت، نسخه علاج نوشت.
حضرت آیت الله خامنهای تأکید کردند: امریکاییها و اروپاییها نمیتوانند برای ملت سوریه تعیین تکلیف کنند و این ملت سوریه هستند که باید درباره آینده خود تصمیم بگیرند.
رهبر انقلاب، راهحل مسئله سوریه و مقابله با مشکلاتی نظیر تروریسم و رنجهای مردم فلسطین را در گروی همکاری و نزدیک شدن بیشتر کشورهای مستقل خواندند و گفتند: ایران و غنا ظرفیتهای خوب و زیادی دارند که امیدواریم این سفر به افزایش همکاریها منجر شود.
ایشان همچنین از مبارزات استقلالطلبانه برخی شخصیتهای افریقایی علیه استعمارگران تجلیل کردند و افزودند: این شخصیتهای برجسته، هویت افریقایی را در دنیا ارتقا دادند.
در این دیدار که آقای روحانی رییس جمهور نیز حضور داشت، آقای «جان درامانی ماهاما» رییس جمهور غنا با اشاره به تمدن غنی ایران و پیشتازی در عرصههای علمی، سخنان رهبر انقلاب اسلامی را مشوق ساختن دنیایی همراه با صلح خواند و در خصوص مسئله فلسطین گفت: تالمات ملت فلسطین، همه ملتها را نگران کرده و باید با همکاری یکدیگر از حقوق ملت فلسطین دفاع کنیم.
وی با اشاره به فعالیت گروههای تروریستی در افریقا و غرب آسیا و قدردانی از مبارزه جدی ایران با تروریسم، در خصوص وضعیت پیچیده سوریه گفت: سیاست خارجی ایران به درستی بر پایه احترام به حق ملتها در تعیین سرنوشت خود استوار است و امیدواریم با نقش مؤثر ایران در مبارزه با تروریسم، مسئله سوریه حل و فصل شود.
آقای ماهاما با تقدیر از کمکهای انسان دوستانه ایران به مردم غنا خاطرنشان کرد: به نمایندگی از ملتهای افریقا از جمهوری اسلامی بهدلیل ایفای نقش حمایت گرانه از جنبشهای آزادی خواهانه این قاره بویژه جنبش ضد آپارتاید آفریقای جنوبی قدردانی می کنم.
رییس جمهور غنا با اشاره به مذاکرات خود در تهران و امضای چند یادداشت تفاهم، افزود: آماده افزایش همکاریها در بخشهای مختلف هستیم.
نظر شما