به گزارش خبرگزاری شبستان از هرمزگان و به نقل از روابط عمومی اداره کل ثبت احوال استان، مهندس مهدی عسکریزاده با بیان اینکه ایران در سه دهه اخیر تحولات چشمگیر جمعیتی را تجربه کرده است، اظهار داشت: این پدیدهها و تحولات جمعیتی بر ساختار سنی و جنسی جمعیت در حال حاضر و آینده تاثیرات شگرفی گذاشته و خواهد گذاشت.
وی با بیان اینکه ساختار و ویژگیهای جمعیتی موجود کشور، با برنامهریزی مدون و متناسب میتواند به یک فرصت در توسعه کشور مبدل شود، اضافه کرد: در عین حال اگر برای این جمعیت و کیفیُسازی آن برنامه نداشته باشیم، مسائل موجود در ساختار جمعیتی میتواند در نوع خود چالش برانگیز باشد.
عسکریزاده بیان داشت: در سال 1367، طرح محدودسازی موالید، وارد برنامه نخست توسعه کشور شد که طی سال 69 شورای مربوطه مجددا تشکیل و سه سال بعد از آن، یعنی در سال 72 قانون تنظیم خانواده و جمعیت مصوب شد.
وی با بیان اینکه اینچنین تصمیمات و برنامههایی از دلایل کاهش جمعیت و آمار ولادت در کشور شده است، افزود: این امر سبب شد نرخ باروری کشور ایران در دنیا به حدی قابل توجهی کاهش پیدا کرد.
مدیر کل ثبت احوال هرمزگان یادآور شد: به عنوان نمونه علیرغم رشد نرخ آمار ولادتها در سالهای نخست انقلاب، شاهد کاهش این نرخ از دهه 70 تا 80 هستیم که این در نوع خود قابل بررسی و تامل است.
وی افزود: این در حالیست که از سال 91 رشد نسبی نرخ و آمار ولادتها مجدد نسبت به سالهای گذشته خود، با افزایش روبرو بوده است.
عسکریزاده ادامه داد: طی سالهای 91 تا 93 در کشور به ترتیب شاهد رشد 2.9، 3.5 و 2.4 درصدی رشد ولادت در کشور بودهایم.
مدیر کل ثبت احوال هرمزگان اظهار داشت: در این راستا هرمزگان نیز در سه سال مذکور، به ترتیب شاهد رشد 4.6، 3.1 و 3.1 بوده است.
وی یادآور شد: نرخ موالید در هرمزگان طی 10 ماهه سالجاری به 6.1 درصد رسیده است که در همین مدت زمان شاهد ثبت بیش از 35 هزار مورد واقعه ولادت در استان بودهایم.
عسکریزاده در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه در حال حاضر و طبق آمار موجود 33.3 درصد از خانوادهها حداکثر یک فرزند دارند، گفت: اگر نرخ باروری به این سمت پیش برود، تا سال 1415 جمعیت کشور به حدود 84.5 میلیون نفر میرسد که با در نظر گرفتن آمار مرگ و میر، میشود گفت که نرخ رشد جمعیت تا آن زمان به صفر میرسد.
مدیر کل ثبت احوال هرمزگان با بیان اینکه تا سال 89 روند رشد آماری ازدواجها در کشور مثبت بوده است، یادآور شد: این در حالیست که در سالهای 90 تا 93 نرخ ازدواج در منحنیهای منفی قرار گرفته است.
وی ادامه داد: افزایش سن ازدواج، ساختار سنی جمعیت، کاهش آمار ازدواج و تاخیر در فرزندآوری در کنار سیاستهای جمعیتی تحدیدی، سبب شده که وضعیت رشد جمعیتی کم و یا در حد صفر را برای سالهای آینده کشور متصور باشیم.
مدیر کل ثبت احوال هرمزگان با بیان اینکه در حال حاضر نگرانی اصلی ما در بعد جمیعت "سالخوردگی" است، یادآور شد: این بدین معنی میباشد که در صورت تداوم رویه کنونی در بعد موالید، کشور ایران تا 20 آینده حدود 15 میلیون سالخورده خواهد داشت و از این رو باید بسیاری از مدارس ابتدایی و کودکستانها را به مراکز نگهداری سالمندان تبدیل کنیم.
عسکریزاده با بیان اینکه در کشورهای توسعه یافتهتر، قشر سالمند از تامین اجتماعی و بیمه همگانی برخوردار است، یادآور شد: در عین حال نیازمند توسعه زیرساختهای اینچنینی هستیم تا بتوانیم جمعیت مذکور را در کشور مدیریت و به زندگی آنها نشاط ببخشیم و از طرفی نیز باید جلوی رویه پیر شدن جمعیت را بگیریم تا کشور متحمل هزینههای گزاف بیشتری نشود.
وی با بیان اینکه باید کارهای جدیتری برای افزایش جمعیت و فرزندآوری در کشور انجام داد، افزود: نباید فراموش کرد که افزایش تولدها در سالهای اخیر ارتباط چندانی به سیاستهای جمعیتی ندارد، و بیشتر متاثر از رسیدن متولدان موج جمعیتی دهههای 50 و 60 به سن فرزندآوری است که نمیتواند به عنوان یک رویه پایدار در شاکله جمیعتی کشور بدان نگاه کرد.
مدیر کل ثبت احوال هرمزگان گفت: حدود سالهای 98 تا 99 زنان متولد دهههای 50 و 60 از دوره بارداری، خارج میشوند، و پیش بینی بر این است که به یک باره در سالهای مذکور، با افت آمار ولادت در کشور روبرو شویم.
عسکریزاده با بیان اینکه امکان افزایش وقایع موالید تنها با اعمال بستههای تشویقی ممکن نیست، اضافه کرد: بستههای تشویقی افزایش جمعیت در صورتی کارآمد واقع میشود، که در ساختار جمعیتی نیز تاثیرگذار واقع شود و برنامهریزان به این امر باید توجه وافی داشته باشند.
نظر شما