خبرگزاری شبستان: مسجد در دین اسلام دارای کارکردهای دینی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و تربیتی و مهم ترین جایگاه برای تبلیغ دین و ترویج خوبی هاست. مسجد، خانه خداست و بنایی مقدس که به واسطه دارابودن این جایگاه رفیع بیش از پیش باید به آن توجه شود و در راستای رونق آن گام های اساسی برداشته شود تا کارکردهای آن برای مردم مشهودتر و دامنه حضور مردم در مساجد گسترده تر شود. برای دست یابی به مسجد طراز اسلامی عوامل متعددی می تواند دخیل باشد که نهادهای متولی، مردم و ائمه جماعات از این جمله است.
حجت الاسلام واشقانی فراهانی، امام جماعت مسجد امام رضا(ع) دهکده المپیک تهران با اشاره به ویژگی های مسجد طراز اسلامی به خبرنگار حوزه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان گفت: آنچه که در قرآن کریم و فرامین اسلام در مورد جایگاه مسجد بیان شده، این است که مسجد باید«لمسجدأسس على التقوى» باشد.
وی اولین ویژگی مسجد طراز اسلامی را نشر دهنده و ترویج کننده قرآن دانست و گفت: مسجد باید علوم و معارف قرآن را به افراد جامعه منتقل کند. در میان نقش امام جماعت به عنوان مدیر طبیعی مسجد بسیار مهم است زیرا که امام جماعت باید وقت مطلوبی را در مسجد برای مردم اختصاص دهد و مسجد را اصل در انجام وظیفه خود قرار دهد نه حاشیه. زیرا مسجد در نظام اسلامی از جایگاه حساس برخوردار است و نبض نظام اسلامی است.
وی با اشاره به اینکه در مسجد تبادل گفتمان باید صورت گیرد، تصریح کرد: در صدر اسلام، تصمیم گیری کلیدی جامعه اسلامی از مسجد صورت می گرفت و امروز هم امام جماعت باید در حد توانایی انجام وظیفه هم اندازه هم در مسجد صحبت کند و مدیریت کند.
امام جماعت مسجد امام رضا(ع) اظهار کرد: امام مسجد باید با تمام توان در خدمت مسجد و نمازگزاران باشد و وقت خود را صادقانه وقف این خدمت کند و اولین نفری باشد که وارد مسجد می شود و آخرین نفری باشد که از مسجد بیرون می رود. زیرا که مردم از امام جماعت انتظار دارند که آموزههای دینی و اخلاقی را با رفتار و عملش به آنها بیاموزد و خود پیشگام تخلّق به اخلاقیات باشد.
به اعتقاد حجت الاسلام واشقانی فراهانی، امام جماعت که نقش مهمی در مسجد طراز دارد، باید مطالعه کافی داشته باشد و در مسائل روز صاحب اطلاعات باشد، تا متناسب با شرایط و نیازهای مخاطبان، سخنرانی کند و ارتباط قوی با همه به خصوص جوانان برقرار کند.
وی بیان کرد: بنده تمام وقت در خدمت مسجد و اهالی مسجد هستم و همه تلاشم این بوده است که با تمام توان به مردم و نمازگزاران خدمت کنم. در این راستا در همه زمینهها فعال بوده ام و ابایی نداشتهام که در کارگاههای ساختمانی مسجد نیز دوشادوش کارگران زحمتکش همچون کارگری ساده به انجام وظیفه بپردازم. برای خدمت به خانواده هم به مقدار ضرورت وقت اختصاص دادهام و البته بیشترین وقت بنده همانطور که عرض کردم، به مسجد و نمازگزاران و جوانان اختصاص دارد.
وی ادامه داد: نکته مهم دیگر این است که امام جماعت یک مسجد به مقدار استعداد مردم حرف بزند. روحانی یک مسجد باید با فصاحت حرف بزند و خوش اخلاقی را پیشه خود کند تا مردم را به مسجد جذب کند. امام جماعت باید مظهر جاذبه مردم به مسجد باشد و نباید منتظر باشد تا مردم بگویند مسجد چه نیازهایی دارد.
حجت الاسلام واشقانی فراهانی خاطر نشان کرد: روحانی مسجد طراز اسلامی باید در عمل راهنمای مردم باشد، امام صادق (ع) می فرمایند: «کونوادعاةالناس بغیرالسنتکم» مردم را با عمل دعوت به اسلام کنید. بر این مبنا روحانی در مسجد موفق است که همیشه در خدمت مردم باشد و دم دست باشد، مردم بتوانند بی پرده با او حرف بزنند و همه نوع مشکلات شان را با وی در میان بگذارند.البته این نوع روحانی و امام جماعت باید ساده زیست، وفادار و در بین مردم باشد و برای اداره مسجد وقت بگذارد. در اسلام مسجد و امام جماعت اصل است.
مقام معظم رهبری فرمودند: «امام جماعت مدیر طبیعی مسجد است» بنابراین چنین مدیری باید وقت بیشتری برای مسجد و مردم بگذارد. زیرا یک روحانی از طریق مسجد می تواند بزرگ ترین خدمت را در ابعاد گوناگون فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و مسائل دینی و اعتقادی انجام دهد. امام جماعتی که موقع اذان به مسجد بیاید و بعد از پایان نماز از مسجد خارج شود و قبل و بعد از نماز حضورش در مسجد ادامه نداشته باشد نمی تواند موثر واقع شود.
وی تصریح کرد: امام خمینی (ره) فرمودند: استقامت هر مسجدی بر عهده امام جماعت است، لذا امام جماعت باید وظیفه خود را به روشنی بشناسد. یک روحانی زمانی در مدیریت مسجد موفق است که از قرآن و عترت کمک بگیرد و آن ها را آیینه کارش قرار دهد.
نظر شما