اجرای تئاتر در تهران طاقت فرسا است

خبرگزاری شبستان: کارگردان دیگر صرفاً یک آفرینش گر نیست که باید بدبختی های گروهش را جمع و جور کند. هزینه ها را تامین کند و هر مشکلی را به تنهایی بر طرف کند. سالن های تئاتر نیز برخوردی شبیه سالن های پذیرایی دارند و تنها به اجاره ی سالن فکر می کنند.

رضا وثوقی درباره ی اجرای نمایش زارع شیکاگو به خبرنگار تئاتر شبستان گفت: زارع شیکاگو، یکی از طنز نوشته های «مارک تواین» است که در آغاز دوران نویسندگی او، در مجلات به چاپ رسیده. این نوشته را «گابریل تیموری» برای تئاتر تنظیم کرده و در سال 1328 کریم کشاورز آن را به فارسی برگردانده است.

 

وی درباره ی داستان نمایش نیز گفت: یک مدیر روزنامه ی کشاورزی که پس از بیست سال کار مداوم خسته و فرسوده شده، قصد دارد دستیاری برای خود انتخاب کند. او برای استخدام یک سردبیر و یک پیشخدمت اقدام می کند. ابتدا شخصی به نام آرتور که تحصیل کرده ی رشته ی کشاورزی است به او مراجعه می کند اما چون از مدیر انتقاد می کند، برای سردبیری انتخاب نمی شود. آرتور ناچار می شود پیشخدمتی را به دلیل نیاز مالی بپذیرد.

 

وثوقی ادامه داد: در ادامه فردی به نام سام که شیاد و فریبکار است برای پیشخدمتی میاید ولی وقتی متوجه استخدام پیشخدمت می شود برای سردبیری اقدام می کند. او پست سردبیری را با چابلوسی بدست می آورد. مدیر پس از آن به مسافرت می رود و روزنامه تحت هدایت سام با چاپِ نوشته های زرد به تیراژ بالایی منتشر می شود که داستان را به سمت دیگری می برد.

 

این کارگردان درباره ی شیوه ی اجرا، توضیح داد: نمایشنامه ی زارع شیکاگو نمایشنامه ای کمدی است. در واقع نوشته ای طنزآمیز است که در اجرا می تواند به اثری کمدی بدل شود. من برای اجرای آن، کوشیدم از کمدی موقعیت بهره بگیرم و دست کم به باور خودم در این امر موفق بوده ام.

 

رضا وثوقی که فعالیت خود را پیش از انقلاب از تئاتر مشهد آغاز کرده، کارگردانی خود را واقع گرایانه دانست و اذعان کرد: بازی ها و شیوه ی کارگردانی رئالیستی است و ما هیچگوه فاصله گذاری یا ارتباط با تماشاگر نداریم. در طراحی صحنه هم در عین وفاداری به رئالیست، سعی کردیم از نشانه ها استفاده کنیم.

 

وی با اذعان به اینکه محدودیت های مالی در شکل طراحی صحنه موثر است، اضافه کرد: دوران طراحی واقع گرایانه در تئاتر گذشته و دیگر لازم نیست برای القای یک خانه، دیوار گچی با در و پنجره بسازید. تماشاگر امروز تئاتر به نشانه ها عادت کرده و با قراردادهای تئاتری آشناست.

 

رضا وثوقی که از اعضای گروه تئاتر طلوع از سال 58 بوده، درباره ی اجرای زارع شیکاگو گفت: این نمایشنامه را اولین بار در سال 1354 تمرین کردیم که مشکلاتی مانع از اجرای آن شد. خوشحالم که این روزها توانسته ایم در سالن گوشه ی فرهنگسرای نیاوران روی صحنه باشیم.

 

مصائب کارگردانی در تئاتر تهران

وی که در کارنامه اش بازی و کارگردانی در آثاری نظیر همراهان، قابیل و خانه روشنی دیده می شود، گروهش را در اجرای نمایش تنها دانست و اذعان کرد: مشکلات اجرای ما یکی دو تا نیست. غریبی در تهران، کار مرا سخت تر کرده است. در واقع فعالیت در مشهد هم به لحاظ شناخت بازیگران و هم امکانات راحت تر است. اجرای تئاتر در تهران کار طاقت فرسایی است و ما با فراخوان توانستیم بازیگران مورد نظرمان را پیدا کنیم.

 

وثوقی شرایط مالی را یکی دیگر از مشکلات کار تئاتر در تهران دانست و افزود: کمتر می توانید کسانی را پیدا کنید که عاشقانه تئاتر کار کنند. حالا تا شرایط مالی فراهم نباشد و دست کم ایاب و ذهاب بازیگر پرداخت نشود، کمتر میلی برای همراهی، وجود خواهد داشت.

 

این کارگردان با بیان اینکه مشکلات تا حدی است که تا آخرین روزهای نزدیک اجرا به انصراف فکر می کرده، اضافه کرد: کارگردان دیگر صرفاً یک آفرینش گر نیست که باید بدبختی های گروهش را جمع و جور کند. هزینه ها را تامین کند و هر مشکلی را به تنهایی بر طرف کند. مشکل دیگر اجرای همزمان چند نمایش در یک سالن است که شرایط اجرا را محدود تر می کند.

 

وی همچنین به همکاری فرهنگسرای نیاوران اشاره کرد و گفت: در شرایطی که سالن های تئاتر برخوردی شبیه سالن های پذیرایی عروسی دارند و تنها به اجاره بهای سالن فکر می کنند، سالن گوشه ی نیاوران در اختیار ما قرار گرفت که جای تشکر دارد.

 

رضا وثوقی در پایان، اجرای زارع شیکاگو را آغاز فعالیت دوباره گروه تئاتر طلوع در تهران دانست و تاکید کرد: خوشحالم که بازیگران مشتاقی برای اجرا در تهران یافته ایم و امید دارم که با شکل گیری گروه، در آینده نیز نمایش های دیگری روی صحنه ببریم.

 

زارع شیکاگو تا سی بهمن ماه هر روز ساعت ۱۹:۳۰ دقیقه در سالن گوشه فرهنگسرای نیاوران اجرا می شود. در این نمایش محمد نجفی، امین اسکندریان، الناز محمدزاده، سعید کاظمی، سعیده افشاری، جواد طوسی و رضا وثوقی روی صحنه می روند.

کد خبر 523390

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha