خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: از قديم ژاپن و ايران از طريق جاده ابريشم مرتبط بوده و روابط دوستانه اين دو كشوراز قدمت ديرينه اي برخوردار است. سفارت ژاپن در ايران آگوست 1929 تاسيس شده از این رو سال 2009 ميلادي به عنوان هشتادمين سالگرد آغاز روابط ديپلماتيك ژاپن و ايران نامگذاري شده است. يك سال بعد يعني در سال 1930 ميلادي سفارت ايران در توكيو تاسيس شد. پس از توافق هسته ای ایران و ژاپن توسعه و گسترش روابط را در دستور کار خود قرار داده اند و بر همین مبنا هم چندی پیش هیات بلندپایه ژاپنی برای گسترش همکاریهای سیاسی و اقتصادی به ایران سفر کردند تا روابط خود را با کشورمان احیا کنند و در هفته گذشته نیز وزیر اقتصاد و دارایی کشورمان به ژاپن سفری داشت و در طی این سفر قراردادهایی نیز به امضای طرفین رسید.
بنابراین گزارش، در این میان شرکت های ژاپنی نیز هستند که آمادگی خود را برای حضور و سرمایه گذاری در ایران اعلام کرده اند از جمله این شرکت ها ماروبنی است. ماروبنی، شرکت بازرگانی ژاپنی است که در زمینه تجارت و مبادلات فلزات و فولاد، ماشینآلات صنعتی و تجهیزات کارخانجات، وسایل نقلیه، کشتی و شناور، محصولات نساجی، مواد شیمیایی و کاغذ، مواد غذایی، همچنین ارائه خدمات لجستیکی و خدمات مالی فعالیت میکند. شرکت ماروبنی در سال ۱۹۱۸ بعنوان شرکت تابعهای از کمپانی ایتاچو تاسیس شد و در سال ۱۹۴۹ از این شرکت تفکیک شد و بعنوان یک شرکت مستقل ثبت شد. این شرکت توسعه خود را از سال ۱۹۵۵ و در پی ادغام با بخش فروشگاههای زنجیرهای کمپانی تاکاشیمایا آغاز نمود. ماروبنی در حال حاضر بعنوان پنجمین شرکت بازرگانی ژاپن محسوب میشود. دفتر مرکزی این شرکت در محله اوتهماچی، شهر چیودا، توکیو، ژاپن قرار دارد و سهام آن در بازارهای بورس توکیو، بورس اوساکا و بورس ناگویا معامله میشود. شرکت ماروبنی در سال ۲۰۱۱ در فهرست فورچون جهانی ۵۰۰، رتبه ۱۹۹ از بزرگترین شرکتهای جهان را به خود اختصاص داد.
این گزارش می افزاید: در همین رابطه عبدالرضا حاج حسین نژاد، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت در گفتگویی با ایرنا خبر داده است که: "شرکت ماروبنی ژاپن برای مشارکت در میدان آزادگان جنوبی که با کشور عراق مشترک است، اعلام آمادگی کرده و مذاکراتی را نیز انجام داده است. شرکت ماروبنی ژاپن، برای حضور در واحدهای فرآورش در میدان های گازی کیش و آزادگان جنوبی اعلام آمادگی کرده است البته این شرکت اعلام کرده است که تمایل دارد تجهیزات و کالاهای خود را در این پروژه ها به فروش برساند که ما نیز پاسخ داده ایم، به شرط تولید نشدن آن تجهیزات در داخل ایران، حاضر به خرید آنها هستیم. هنوز این شرکت مبلغ مورد نظر برای سرمایه گذاری را اعلام نکرده است، اما پیش بینی می شود که حدود 500 میلیون دلار باشد."
یادآور می شود: میدان آزادگان، بزرگترین میدان نفتی ایران و پس از میدان غوار (عربستان سعودی) و میدان بورقان (کویت)، سومین میدان بزرگ نفتی جهان محسوب میشود. اکتشاف میدان آزادگان به سال ۱۳۷۶ باز میگردد و در محدودهای به وسعت ۲۰ در ۷۵ کیلومتر، در ۱۰۰ کیلومتری غرب اهواز و در منطقه دشت آزادگان واقع شدهاست. ظرفیت اثباتشده این میدان ۳۳ میلیارد بشکه تخمین زده شده بود. در سال ۱۳۷۸ لایه جدید نفتی با ظرفیت ۲٫۲ میلیارد بشکه، در این میدان کشف شد. میدان آزادگان دارای دو بخش شمالی و جنوبی است. از سال ۱۳۸۷ تولید نفت از بخش جنوبی با ظرفیت ۲۵ هزار بشکه نفت در روز شروع شدهاست. بخش آزادگان شمالی در مجاورت میدان مجنون عراق قرار دارد.
کشورمان به دلیل تحریمهای بینالمللی، با مشکلات فراوانی برای توسعه میادین نفتی از جمله این میدان روبرو بود. وزارت نفت برای توسعه میدان آزادگان، با شرکت ژاپنی اینپکس، در سال ۲۰۰۱ میلادی قرار دادی امضا کرد. طرفین در جریان سفر سید محمد خاتمی به ژاپن به توافق برای توسعه این میدان دست یافتند. همزمان با بهبود روابط و کاهش تنش میان ایران و آمریکا احتمال همکاری شرکتهای اروپایی و آمریکایی در جریان توسعه این میدان نیز مطرح شد. پس از ۵ سال در پی عدم فعالیت شرکت اینپکس، توسط وزارت نفت ایران لغو شد. دولت مذاکره با روسیه و هند را نیز در دستور کار قرار داد.
بعد از هفت سال تعلل برای توسعه میدان در مهر سال ۱۳۸۹ توسعه همه مخزنهای میدان آزادگان به شرکت ملی نفت چین واگذار شد. قرارداد توسعه میدان آزادگان جنوبی به ارزش ٢٫۵ میلیارد دلار در قالب بیع متقابل بین شرکت ملی نفت ایران و شرکت ملی نفت چین امضا شد و در نهایت با توجه به تغییرهای اعمال شده در طرح جامع توسعه (MDP)، عملیات اجرایی این طرح از شهریور سال ١٣٩١ همزمان با تصویب طرح جامع تجدید نظر شده توسعه میدان (RMDP) آغاز شد. از سال ۲۰۰۹ شرکت ملی نفت چین قراردادی به جهت اکتشاف و توسعه میدان نفتی آزادگان شمالی با دولت ایران امضا کرد و نهایتاً بهرهبرداری از این میدان با سرمایهگذاری شرکتهای ایرانی و ظرفیت تولید روزانه ۲۵٫۰۰۰ بشکه در تیر ۱۳۸۶ آغاز شد.
ظرفیت تولید این میدان ۲۶۰٫۰۰۰ هزار بشکه در روز اعلام شده بود. برداشت این میزان نفت در پی تعمیر و تکمیل ۶ حلقه چاه نفت، ساخت حدود ۹۰ کیلومتر خط لوله، ۲ دستگاه تفکیک کننده نفت و گاز و ۱۰۰ کیلومتر خط لوله ۱۰ اینچ انجام شدهاست. طبق قرارداد با چینیها باید طی ۵۲ ماه حجم تولید از میدان باید به روزانه ۳۲۰ هزار بشکه برای مدت سه سال افزایش مییافت که بعد از گذشت حدود چهار سال این طرح کمترین پیشرفتی نداشت. پس از حدود چهار سال از حضور شرکت شرکت ملی نفت چین در میدان آزداگان جنوبی، این شرکت به دلیل تعلل در توسعه این میدان مشترک با عراق در اردیبهشت ۱۳۹۳ خلع ید شد. مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران (رکنالدین جوادی) اعلام کرد: به دستور وزیر نفت (بیژن نامدار زنگنه)، پیمانکار چینی طرح توسعه میدان آزادگان جنوبی، خلع ید و حکم برکناری آن ابلاغ شد. از مجموع ١٨٥ حلقه چاهی که باید براساس برنامه در فاز نخست توسعه این میدان به بهره برداری میرسید، تنها هفت حلقه چاه حفاری شد، در حالی که شرکت متن، پیمانکار چینیِ طرح (CNPCI) طبق قرارداد به استقرار ٢٥ دکل حفاری در این میدان در سال ۲۰۱۴ میلادی ملزم کرد، شرکت ملی نفت چین تنها برای افزودن یک دکل حفاری دیگر در این میدان مشترک برنامه ریزی کرد.[ بیژن نامدار زنگنه در روزهای پایانی بهمن ماه سال ۱۳۹۲ عملکرد پیمانکار چینی را نامطلوب ارزیابی کرده بود و گفته بود آخرین اخطارهای لازم برای "خلع ید" به این پیمانکار داده شده است.
در طرح جامع توسعه جدید میدان نفتی آزادگان جنوبی دو فاز تعریف شده است که در فاز نخست توسعه، تولید٣٢٠ هزار بشکه نفت در روز و ١٩٧ میلیون فوت مکعب گاز پیش بینی و مقرر شده است این میزان تولید با حفر ١٨۵ حلقه چاه، ۵٢ ماه پس از تصویب طرح جامع تجدید نظر شده توسعه میدان محقق شود. بر این اساس، افزایش تولید نفت این میدان به روزانه ۶٠٠ هزار بشکه نیز در فاز دوم توسعه میدان مدنظر قرار دارد. حداکثر میزان استخراج نفت ایران از این میدان مشترک ۵۰ هزار بشکه در روز گزارش شده است. این شرایط در حالی بود که توسعه میدان آزادگان در بخش عربی که به میدان نفتی مجنون معروف است توسط شرکت رویال داچ شل با سرعت انجام میشود. در حالی که کار توسعه سه میدان مشترک آزادگان جنوبی، شمالی و میدان یادآوران در خاک ایران به کندی پیش میرود، عراق با همکاری کمپانیهای نفتی، از جمله شرکت ملی نفت چین کار توسعه تاسیسات و استخراج نفت را به سرعت به پیش میبرد. عراق از شهریور ماه سال ١٣٩۲ تنها از میدان مجنون، که میدان مشترک با آزادگان جنوبی است، روزانه ۱۷۵ هزار بشکه نفت استخراج میکند و امیدوار است این میزان را به زودی به ۴۰۰ هزار بشکه در روز برساند.
نظر شما