خبرگزاری شبستان: مطالعه سير تحولات و تاریخچه جنبشهای سیاسی ، اجتماعی و حرکتهای مردمی و انقلابی در ادوار گذشته ، به ویژه تاریخ معاصر جهان که با هدف ایجاد اصلاحات و يا دگرگوني در ساختار نظام های حاکم بر جوامع بشری صورت گرفته ، نشانگر آن است که اين جنبش ها همواره از خاستگاه و پایگاه ویژه اي برخوردار بوده است. در ميان مسلمانان نيز مساجد بعنوان مراكز آغازين شكل گيري انقلاب ها و حركتهاي مردمي در مبارزه عليه ظلم وستم به ويژه در دوران معاصر، نقش تعيين كننده اي داشته اند. درجريان انقلاب اسلامي ايران ، مساجد به عنوان يكي از عوامل مؤثر و مهم در ايجاد و شكل گيري نهضت اسلامي و زمینه ساز گسترش ، تعمیق و تثبیت این جریانات و تحولات انسانی بوده است. مسجد نه تنها درشكل دهي مبارزه عليه ظلم و استبداد نظام شاهنشاهي نقش مهمي را ايفاء نموده است بلكه اگر نگاهي موشكافانه و دقيق به دوران سه دهه از انقلاب شكوهمند اسلامي و به خصوص در پايداري و دفاع مقدس و جانانه در طول هشت سال جنگ تحميلي داشته باشيم.
حجت الاسلام سیدسجاد ایزدهی، مدیر گروه سیاست پژوهشگاه فرهنگ واندیشه اسلامی و پژوهشگر در حوزه دین با اشاره به جایگاه بسیار مهم مساجد در پیشبرد اهداف انقلاب اسلامی به خبرنگار مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان گفت: با توجه به اینکه مسجد به مثابه یک مکان و یک فرهنگ به شمار می آید، تاثیر جدی در جهت دهی مردم و جمع آوری کردن نیروها و آماده سازی برای تظاهرات ها و هم اندیشی ها دارد زیرا که نشست های مقدماتی انقلاب و پیروزی و محور همه فعالیت ها در محور توحید، اسلام و ولایت و روحانیت و معنویت و مسجد بود.
حجت الاسلام ایزدهی ادامه داد: یکی از اقدامات اساسی پیامبر گرامی اسلام (ص) ، تاسیس مسجد، به عنوان پایگاه اداره حکومت اسلامی بود. در واقع ضرورت داشت مرکزی پایه گذاری شود که هم عبادتگاه مسلمانان به شمار رود و هم مرکز رتق و فتق امور سیاسی، قضایی، آموزشی و حتی نظامی آنان باشد.
وی ادامه داد: مسجد تنها مکانی برای عبادت نیست، امروز مسجد به عنوان پایگاهی برای دعوت به سوی جهاد، مرکز مشاوره و فعالیت های اجتماعی و… به شمار می آید و مراکزی همانند بسیج و کانون فرهنگی هنری مرکز فعالیتشان مسجد است.
وی افزود: پیگیری بحث فرهنگ، علم، کتابخوانی و فعالیت های جهادی هویت بخش به مسجد است زیرا که اگر مسجد مکانی برای اقامه نماز باشد منشأ اثر نخواهد بود. این پایگاه الهی باید برطرف کننده نیازهای همه مردم افراد جامعه باشد و مکانی برای تجمع قشری خاص نباشد.
وی با اشاره به اینکه مساجد در پیروزی انقلاب اسلامی ایران با محور معنویت، توحید، ولایت و روحانیت توانستند، بصیرت مردم را افزایش دهند، بیان کرد: امروز روح و منطق مسجد، بر اساس اجتماع دو امر مهم دنیا و آخرت و سیاست و دین و رویکردهای مباحث علمی توانسته است مسیر خود را به سمت تکامل ادامه دهد و آرمان های خود به سمت تمدن سازی و دعوت به توحید و معنویت همه عالم دعوت کند.
وی گفت: اگر جایگاهی که برای مساجد در صدر اسلام در نظر گرفته شده، محقق و عملیاتی شود و مساجد محل بصیرت افزایی و رسیدگی به امور زندگی مردم باشد، می تواند جوشش دایمی داشته باشد. البته باید مسجد در مرکز یک شهر باشد و امور سیاسی، اقتصادی و اجتماعی جامعه با محوریت مسجد باشد و از مسجد امورات پیگیری شود زیرا در این صورت معنویت و اقتصاد همگام می شود و اگر اماکن دانشگاهی با مسجد همگام می شود و علم و توحید درهم می آمیزد و جدای از بحث عبادت و معنویت، بحث اقتصاد و اجتماعی با رنگ مسجد جهت دهی می شود.
حجت الاسلام ایزدهی در پاسخ به این سوال که در حال حاضر مساجد در پیشبرد اهداف انقلاب توانسته اند، موفق عمل کنند، گفت: ما در حال حاضر با آرمان ها فاصله بسیاری داریم، اما فارغ از این چالش ها و مواردی که موجب می شود، نتوانیم به اهداف دست پیدا کنیم باید متولیان مساجد و مردم در دستیابی به این آرمان ها تلاش کنند، که این نیازمند سیاستگذاری کلان در کل کشور است.
وی خاطر نشان کرد: امروز نه تنها مي توان به نقش خاص مسجد در شكل گيري و استمرار انقلاب اسلامي ايران اذعان کرد، بلكه آثار و پيامدهاي توجه ويژه به اين مكان مقدس كه از انديشه هاي تابناك حضرت امام (ره) و مشي انقلاب اسلامي در ديگر كشورهاي اسلامي پديدار گشته را مشاهده كرد. ترويج فرهنگ استكبار ستيزي و تمسك به آموزه ها ، داشته هاي ديني و اعتقادات مذهبي با حضور و تجمع گسترده مردم در مساجد و بهره مندي از آن به عنوان سنگر و خاكريز دفاع از آرمانهاي اسلامي در بسياري ازملل هوشيار منطقه به وضوح مشاهده مي شود.
مدیر گروه سیاست پژوهشگاه فرهنگ واندیشه اسلامی و پژوهشگر در حوزه دین اظهار کرد: نهادهای مذهبی، دستگاه ها و مسئولان باید این موضوع اهتمام داشته باشند و مردم را به سمت مساجد جذب کنند تا مساجد در حاشیه قرار نگیرند و در همه امور جامعه از جمله سیاست، اقتصاد و فرهنگ مسجد محور باشد در این صورت است که توفیقات حاصل می شود و بسیاری از مشکلات حل می شود.هر کجا مسجد توانست این اهداف را پیاده کند و سیاستگذاری منطقه و جامعه بر اساس مسجد بود رفاه عمومی در آن منطقه زیاد می شود و اقتصاد مطلوب شکل می گیرد.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی تصریح کرد: جا انداختن این مسئله و فرهنگ سازی آن بر عهده ائمه جماعات و هئیت امنای مساجد است ضمن اینکه رسانه نیز در راستای نهادینه سازی این مساله نقش مهمی را ایفا می کنند.
نظر شما