نقش حضرت روح الله به عنوان پایه گذار انقلاب در ایجاد تمدن نوین اسلامی

خبرگزاری شبستان: حضرت امام درعین اشرافی که بر حوزه های علمی، فقهی، اجتماعی و موضوعاتی از این جنس داشت، شخصیت یگانه این دوران بود که به معنای واقعی کلمه  به جایگاهی فراتر از مولفه های اندیشه ای وعلمی رسیده بود.

سید مجید مطهری نژاد، مدیر مرکز پژوهش های مسجد مقدس جمکران در گفت و گو با خبرنگار قران و معارف خبرگزاری شبستان درباره نقش و جایگاه انقلاب اسلامی در ایجاد تمدن نوین اسلامی گفت: تمدن یک پیوستار و یک خلق آغازین دارد ، یعنی بایست یک واقعه عظیم اجتماعی شکل بگیرد و یک حیثیت وجودی کلان برای آن قابل تعریف باشد که با وقوع انقلاب اسلامی، آن خلق اولیه ی تمدنی شکل می گیرد.

 

وی افزود: این خلق اولیه، به این شرط می تواند به یک تمدن بالنده ماندگار تبدیل شود که بتواند هویت تعلقی فراگیری را در فضای اجتماعی و فرهنگی شکل دهد و فراتر از آن بتواند با پیوست های «استمرار و ماندگاری»، در دامنه زمان، پویایی، رشد و ماندگاری  برای خود ایجاد کند.

این کارشناس دینی تصریح کرد: ما با بررسی انقلاب اسلامی به این نتیجه می رسیم که از حیث قوت و قدرت، واقعه ای شکل گرفت که آن «وجه» و«خلق» اولیه ی تمدنی را کاملا تحقق بخشید. اما آنچه که بایست به عنوان لایه های دوم و سوم شکل گیری این تمدن ماندگار، مانا و قدرتمند مورد توجه باشد این است که این تمدن چه تعلق های هویتی را می تواند در فضای اجتماعی شکل دهد؟

 

مطهری نژاد در ادامه خاطرنشان کرد: آن مفاهیم، معانی و اندیشه های کلان، عظیم و دقیق اسلامی اینجاست که می تواند این تعلق هویتی را سامان داده والگو و نظریه ی بدیل و در عین حال یک رقیب را برای تمدن های موجود شکل دهد. به نحوی که بتواند از چنبره تمدن مدرن بیرون آمده و در یک فضای کلان و وسیع تری قرار گیرد.

 

وی درباره مسئله ماندگاری  و استمرار این تمدن اولیه در طول زمان گفت: درباره پیوست های «استمرار و ماندگاری» در دایره زمان، باید این نکته را مدنظر داشت که اگر این انقلاب بتواند در فضایی که امروز در آن قرار گرفته است، یک سامان اجتماعی - فرهنگی مبتنی بر معرفت عمیق اسلامی و احکام دقیق اسلامی را شکل دهد، و از سوی دیگر با نگاه به آینده که همان بحث مهدویت است به عنوان یک انقلاب پیشران به سوی جامعه ای پاک حرکت کند، به طور یقین به نتیجه مطلوب میرسد.

مطهری در تشریح این مسیر گفت: انقلاب اسلامی اگر بحث مهدویت را به عنوان اصلی ترین مولفه ی پیش روی انقلاب و به عنوان آرمان و افق انقلاب، مورد توجه قرار دهد و به عنوان یک انقلاب پیشران به سمت ظهور و گذار از فتنه های آخرالزمان نقش خود را در پیشرانی جامعه مستضعفان عالم به سمت فضای پاک، طاهر و آرمانی به خوبی ایفا کند حتما به یک تمدن بزرگ ، آرمانی وعظیم خواهد رسید. در این رابطه باید به این مسئله نیز توجه داشت که این انقلاب امروز در مواجهه با فضای پیچ در پیچ جبهه ی باطل و در حال گذار از صحنه ها و موضوعات مختلفی است.

 

مدیر مرکز پژوهش های مسجد مقدس جمکران در ادامه با اشاره به نقش حضرت امام در ایجاد این تمدن نوین اسلامی گفت: موضوع نقش اما در این برهه از زمان مسئله بسیار مهمی است. آنچه مسلم است این است که خداوند همواره برنامه ها و جریان های عظیم تاریخی را، از طریق بزرگترین انسان ها و کارگزاران خود در نظام عالم جاری کرده است و می کند. انسان هایی که در فضای عالم مادی حضور دارند، هرچه که بتوانند رشد و رفعت بیشتری پیدا کنند و با حرکت به سمت آن فضای پر از معارف و حکمت های الهی  رشد عرفانی، معرفتی و حکمی داشته باشند موفق تر هستند.

وی در تبیین و توضیح این مطلب تصریح کرد: انسان موفق دراین عرصه کسی است که بتواند مانند مجرا و پنجره ای باشد که نورالهی از آن عبور می کند. اما این عبور، بدون هر نوع تغییر و بدون هرخدشه ای است و حضرت امام(ره) از این حیث به معنای واقعی کلمه  به جایگاهی فراتر از مولفه های اندیشه ای وعملی رسیده بود.

 

مطهری نژاد افزود: امام(ره) واقعا پنجره عظیمی بود که توانست این نورالهی را به درستی بازتاب داده و در گستره ی بزرگ جهان منعکس کند و جهان امروز را تحت تاثیر قرار دهد. قطعا افراد دیگری نیز در این فضا حضور داشتند که به هرحال شخصیت های بزرگ وعزیزی بودند اما این سطح از توان، این سطح از پاکی و مجرا شدن در آنها نبود، نمی توانستند مجرای کاملی برای انعکاس آن نور الهی باشند.

وی خاطرنشان کرد: حضرت امام درعین اشرافی که بر حوزه های علمی، فقهی، اجتماعی و موضوعاتی از این جنس داشت، شخصیت یگانه این دوران بود که توانست این انقلاب بزرگ را شکل دهد.  

 

مطهری نژاد گفت: انقلاب دو مرحله دارد: یک مرحله شکل گیری و برپایی انقلاب است و مرحله دیگر این است که حالا که این انقلاب شکل گرفته باید آن را سامان داد و عناصر و اجزای آن را سامان بخشید. برای سامان بخشی و نظام دهی ابعاد مختلف انقلاب باید فردی وجود داشت که بتواند مبتنی بر نظام الهی و آن دقایق و ظرایف و حقیاتی که در نظام الهی وجود دارد، ساماندهی کند. به هر حال نظام الهی، یک نظام جامعی است که مملو از حق است و کسی که اشراف بیشتری بر نظام حق داشته باشد می تواند زودتر این سامان اجتماعی، فکری، فرهنگی، معرفتی را ایجاد کرده و عناصرآن را کنار هم بچیند.

 

 وی یادآور شد: امام از هر دو بعد، شخصیت یگانه ای بود؛ هم به لحاظ این که مجرای عظیمی بود که این نور از او عبور کند و این انقلاب برپا شود و هم به لحاظ این که دارای آن قوت و غنای عظیم معرفتی نسبت به نظام حق بود تا بتواند سامان قوی و مطلوبی را به این انقلاب در حوزه های مختلف اجتماعی سیاسی فرهنگی و ...بدهد.             

کد خبر 522523

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha