مسجد، دانشگاه علوم قرآنی عصر ظهور

پژوهشگر مهدویت با اشاره به اینکه مساجد در عصر ظهور بهترین دانشگاه برای تبیین و ترویج معارف الهی و قرآنی هستند، گفت: مساجد درعصر ظهور همچون مساجد عصر نبوی پایگاه آموزش و تعلیم علوم دینى و قرآنى ناب می شوند.

خبرگزاری شبستان: شروع حکومت جهانى حضرت مهدى (عج) چون پیامبر اعظم (ص) از مسجد است، مسجد از نگاهى خانه خدا است و از نگاهى دیگر، مجلس و جایگاه پیام ‌آوران بزرگ الهى و خانه همه تقوا ‌پیشگان است. ضرورت تلاش براى آبادانى و رونق این جایگاه ملکوتی تا آنجا است که یکى از رازهاى تشریح فریضه جهاد، پاسدارى از این پرستشگاه پرعظمت در برابر یورش حاکمان ستمگر است و تاریخ مسجد با تاریخ دین اسلام گره خورده‌ است که از شروع بعثت بسیاری از حرکت‌ها و فعالیت‌ها از مسجد صورت گرفته ‌است. شروع حکومت جهانى حضرت مهدى (ع) نیز از مسجد است و بعضى روایات مؤید آن است که حضرت حجت (عج) در آغاز کار با اندکى از یاران و از مسجدالحرام ظهور می کند. در حال حاضر برخی از مساجد در اقصی نقاط دنیا منتسب به امام زمان(عج) هستند که سرویس مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان به منظور بررسی و معرفی جایگاه این مساجد با حجت الاسلام علی اکبر مهدی پور، پژوهشگر و محقق حوزه مهدویت به گفتگو نشسته است که آنچه می خوانید بخشی از این گفتگو است.
 

حاج آقای مهدی پور طبق روایات متعدد و گسترده یکی از مساجد منتسب به حضرت مهدی (عج) مسجد سهله است، این مسجد چه امتیازاتی دارد که بنا بر روایات قرار است نقش مهمی در عصر ظهور ایفا کند؟
مسجد سهله یکی از معروفترین مساجد منتسب به حضرت مهدی(عج) است که مقام پیامبران بسیاری همچون ادریس و ابراهیم(ع) و خضر نیز بوده است. این مسجد در اطراف‌ کوفه‌ و در دو کیلومتری‌ شمال‌ غربی‌ مسجد اعظم‌ کوفه‌ قرار دارد و کهن‌ترین‌ مکان‌ منتسب‌ به‌ ‌ امام‌ عصر است‌.
در احادیث بسیاری از مسجد سهله به عنوان اقامتگاه شخصی امام مهدی(عج) و اهل بیتش در عصر ظهور نام برده شده است. در احادیث آمده است که روزی در محضر حضرت امام صادق(ع) از مسجد سهله گفت و شنود شد، حضرت فرمودند: "آنجا اقامتگاه صاحب ماست؛ هنگامی که با خانواده اش قیام کند". در احادیث دیگری آمده است که بیش از یک قرن پیش از ولادت امام مهدی(عج)، امام صادق (ع) به یار با وفایش ابوبصیر، فرمود: "ای ابا محمد! گویی فرود آمدن قائم(ع‍ج) را با اهل و عیالش در مسجد سهله با چشم خود می بینم". در احادیث‌ ماثور از امامان‌ مسجد سهله‌ به‌ عنوان‌ اقامتگاه‌ شخصی‌ حضرت‌ مهدی(عج) در عصر ظهور معرفّی‌ شده است‌، از امام‌ صادق‌ (ع) نقل شده است‌ که‌ فرموده‌اند: "آنجا یعنی‌ مسجد سهله‌ اقامتگاه‌ صاحب‌ ما است‌، هنگامی‌ که‌ با خانواده‌اش‌ قیام‌ کند".

از بررسی مجموع روایاتی که درباره مسجد سهله رسیده است به این نتیجه می رسیم که برای مسجد سهله ویژگی های فراوان و امتیازات بی شماری است از جمله این که اقامت گاه پیامبران و صالحان و جانشینان حضرت مهدی (عج) است، این مسجد مکانی است که همه پیامبران رسالت خود را از آنجا آغاز کرده اند و رهگذری برای راهیان بهشت و محلّ تقسیم غنایم و مرکز مقام صالحان و پیامبران و امامان برای حوائج مهم است. عدالت الهی، در آن جا ظاهر می شود و بنابر احادیث معتبر این مسجد موجب قضای حوائج و تقرب به خدا و موجب مصونیت از نیرنگ دشمنان است. به طوری که هفتاد هزار نفر از آن جا، بدون حساب، وارد بهشت می شوند.

 

چرا مسجد مقدس‌ جمکران‌ در کشور ما ملجاء و پناه‌ مشتاقان‌ و دوستداران‌ آخرین‌ ذخیره‌ الهی‌ است و هر هفته‌ خیل‌ عظیمی‌ از مردم‌ مسلمان‌ از اقصی‌ نقاط‌ کشور در این‌ مکان‌ مقدس‌ گردهم می آیند؟ 

مسجد جمکران از دیگر مساجد منتسب به حضرت مهدی(عج) است که در شش کیلومتری شهر مذهبی قم واقع شده است. طبق آمار، همه ساله بیش از 12 میلیون نفر از سرتاسر میهن اسلامی و جهان در این پایگاه معنوی، گرد هم می‏آیند، نماز تحیت مسجد و نماز حضرت صاحب الزمان را در این مکان مقدس به جای می‏آورند، آنان که از شناخت عمیق‏تری برخوردارند به هنگام تشرف به این پایگاه ملکوتی، همه حوائج شخصی خود را فراموش می‏کنند و تنها ظهور منجی را می طلبند.
مسجد مقدس جمکران، روز هفدهم رمضان 373 هجری به فرمان حضرت بقیّةاللَّه در کنار روستای جمکران تأسیس شد. تاریخچه‏ آن به دست شیخ صدوق در کتاب مونس الحزین بیان شده است.
این مسجد مقدس در زمینى به‌ مساحت‌ 40 هزار متر مربع‌ بنا شده‌ است‌ که‌ 25 هزار متر مربع‌ از آن‌ به‌ مساحت ‌خود مسجد تعلّق‌ دارد و بقیه‌ مساحت‌ صحن‌ را تشکیل‌ مى‌دهد در سمت‌ شمالى مسجد تالارى‌ وسیع‌ قرار دارد که‌ سقف‌ آن‌ بر سه‌ ستون‌ سنگى پر نقش‌ و نگار استوار است‌. این‌ ستون‌ ها تا ارتفاع‌ 5/1 مترى با تزیینات‌ سنگى آراسته‌ شده‌ است‌. این‌ تالار داراى سه‌ در بزرگ‌ چهار تکه‌اى است‌ قوس‌ ها، تاق‌ هاى و چارچوب‌ هاى سمت‌ درها کاشى‌کارى شده‌ است‌ و در میان‌ تزیینات‌ نام‌ دوازده‌ امام‌ (ع‌) نگاشته‌ شده‌ است‌.در دو سمت‌ تالار دو طاق‌ وجود دارد که‌ به‌ صورت‌ دو جفت‌ کمانى قرار دارند، زائرین‌ براى ورود به‌ داخل‌ تالار باید از زیر این‌ طاق‌ ها بگذرند ، در دو طرف‌ صحن‌ گل‌ کارى وجود دارد . و در وسط‌ صحن‌ منبع‌ آبى‌ وجود دارد که‌ آب‌ آن‌ به‌ داخل‌ حوض‌ بزرگى مى‌ریزد.
در سمت‌ شرقى صحن‌ تالار وسیعى به‌ طول‌ 513 و عرض‌ 54 متر وجود دارد . در مقابل‌ آن ‌زاویه‌اى با مساحت‌ 17 متر قرار دارد که‌ دیوارهاى آن‌ با آجرهاى منشورى شکل‌ و کاشیهاى‌ پرنقش‌ و نگار پوشیده‌ شده‌ است‌ . و در وسط‌ هر نقش‌ و نگار نامى از خداى متعال‌ نوشته‌ شده‌ است‌. در این‌ تالار پنج‌ در چهار تکه‌اى وجود دارد که‌ در حاشیة‌ این‌ درها نوشته‌ هایى با خط‌ ثلث‌ نگاشته ‌شده‌ است‌. از جمله‌ اماکنی‌ که‌ همواره‌ مورد توجّه‌ خاص‌ّ حضرت‌ صاحب‌الزمان‌‌(عج) بوده‌ و به‌ برکت‌ وجودش زمین‌ و زمان‌، کرامات‌ متعدّدی‌ در آن‌ مکان‌ مبارک‌ به‌ وقوع‌ پیوسته‌ است‌.
این‌ مسجد به‌ جهت‌ واقع‌ شدن‌ در کنار روستای‌ جمکران‌ در نزدیکی‌ قم‌، بدان‌ نام‌ مشهور بوده‌ و به‌ مسجد حضرت‌ صاحب‌الزمان‌ معروف است.فرمان‌ به‌ احداث‌ اولیه‌ مسجد مقدّس‌ جمکران‌ بنا به‌ دستور صریح‌ امام‌ مهدی‌( عج)‌ توسط‌ حسن‌ بن‌ مثله جمکرانی‌ به‌ ابوالحسن‌ رضا، از مومنین‌ قم‌ ابلاغ‌ می شود و وی‌ امر مولای‌ خویش‌ را اطاعت‌ کرده‌ و فرامین‌ امام‌ را اجرا می کند و این‌ واقعه‌ و امر مبارک‌ در آشکارا و نه‌ در خواب‌، به‌ تاریخ‌ هفدهم‌ رمضان‌ سال‌ 373 هجری‌ قمری‌ اتفاق‌ افتاده‌ است‌ و حضرت‌ در مورد زمین‌ مسجد جمکران‌ فرموده‌ است‌: زمین‌ جمکران‌، زمین‌ شریفی‌ است‌ و حق‌ تعالی‌ آن‌ را از زمین های‌ دیگر برگزیده‌ است‌.
مسجد مقدس‌ جمکران‌ در کشور ما ملجاء و پناه‌ مشتاقان‌ و دوستداران‌ آخرین‌ ذخیره‌ الهی‌ حضرت‌ حجت‌ ابن‌ الحسن‌ العسکری‌ است و هر هفته‌ خیل‌ عظیمی‌ از مردم‌ مسلمان‌ از اقصی‌ نقاط‌ کشور در این‌ مکان‌ مقدس‌ به‌ راز و نیاز می‌پردازند.

مسجد امام حسن مجتبی(ع) در قم از دیگر مساجد منتسب به امام زمان (عج) است که آیت الله صافی گلپایگانی پیرامون ساخت این مسجد در کتاب 10 پرشش مطالبی بیان کرده است. این مسجد در داخل‌ شهر قم‌ و جنب‌ مدینةالعلم‌ آیت‌الله‌‌ خوئی‌ (ره)‌ واقع‌ شده است‌ و با سرمایه‌ شخصی‌ مرحوم‌ یدالله‌ رجبیان‌ از خیران متموّل‌ قم‌ و مورد وثوق‌ برخی‌ از مراجع‌ تقلید بنا شده است و از اماکنه مبارکی‌ است‌ که‌ با عنایات‌ حضرت‌ بقیةالله‌‌ قبل‌ از زمان‌ احداث‌ آن‌ مسجد، به‌ یکی‌ دیگر از سعادتمندان‌ دیدار حضرت مهدی(عج)‌ نقشه ساختمان‌ مسجد امر شده‌ بود و مکان‌ مسجد مزین‌ به‌ قدم مبارک‌ حضرت بوده‌ است‌.
نیت‌ بانی‌ مسجد از حال‌ معنوی‌ بدست‌ آمده‌ در یکی‌ از سفرهای‌ حج وی‌ ناشی‌ می‌شود که‌ با دیدن‌ غربت‌ و مظلومیت‌ ائمه مدفون‌ در قبرستان بقیع‌ می‌شود که‌ در قم‌ مسجدی‌ به نام امام‌ حسن‌ مجتبی‌ (ع) احداث‌ کند.
 

به جز مسجد سهله، جمکران و امام حسن مجتبی (ع)، اهالی کدامیک از مناطق دیگر کشورمان مفتخر به وجود مسجدی منتسب به امام زمان (عج) هستند؟ 

از دیگر مساجد منتسب به امام زمان(عج) مسجد محدثین در شهر بابل است که بیش از سه قرن پیش توسط عالم بزرگ این شهر و با امر امام زمان (عج) ساخته شده است. مسجد محدثین، در محدوده مرکزی شهر بابُل(خیابان نواب صفوی) واقع شده است. این مسجد به دستور امام زمان بنا شده‌ است. عده‌ای این مسجد را جمکران دوم نامیدند. مساجد متعددی اطراف مسجد محدثین واقع شده است که مانند حلقه انگشتر آن را احاطه کرده اند. قدمت تاریخی بنای این مسجد 290 سال است که در زمان نادر شاه افشار به دستور امام زمان (عج) به دست محمد نصیر بارفروشی(ملا نصیرا) بنا شده است. بنای قدیمی آن با ستونهای چوبی بدون دیوار بود و سقف آن را با حصیر محلی می پوشاندند و اطراف آن را با همان حصیر حصار می کردند. از آنجا که منزل مسکونی مرحوم ملا نصیرا در جوار این مسجد بود و اکنون نیز مقبره ایشان و مرحوم شیخ کبیر و قسمتی از خیابان درب پشت را در بر می گیرد.

مسجد کرامت تبریز نیز از دیگر مساجد منتسب به امام زمان(عج) است که قریب 50 سال پیش توسط یکی از مومنان تبریز ساخته شده و مسجد که ابتدا به نام چارباش‌ بود در حال‌ حاضر به‌ نام‌ مسجد کرامت‌ مشهور است‌، یکی‌ از مکان های‌ منتسب‌ به‌ حضرت‌ ولی عصر (عج) است که‌ اهالی‌ ولایتمدار تبریز مفتخر به‌ وجود این‌ مکان‌ شریف‌ در شهرشان‌ هستند.


وضعیت مساجد در عصر ظهور چگونه است و حضرت پس از ظهور و تشکیل حکومت چگونه از جایگاه مسجد دفاع می کنند؟ 
محل ظهور و ندای جهانی و اجتماعی یاران و اعوان حضرت مهدی(عج) در مسجدالحرام با فضیلت ترین مساجد است. بنا بر روایات گوناگون، پایتخت حکومت حضرت مهدی(عج) شهر کوفه است و ایشان مسجد سهله را محل سکونت و مسجد کوفه را محل تشکیل ستاد فرماندهی خود قرار می دهند.

زمانی که فضل بن عمر از حضرت صادق(ع) درباره محل حکومت مهدی(عج) سوال کرد، آن حضرت فرمود: "مقر حکومت امام زمان(عج) شهر کوفه است و محل حکومتش مسجد جامع کوفه و محل بیت المال و تقسیم غنایم مسجد سهله است. همچنین امام صادق(ع) فرمودند: "مسجد سهله منزل صاحب ما است، هنگامی که با اهل خویش به شهر کوفه وارد شود."
از اولین برنامه های حضرت مهدی(عج) توسعه بسیاری از مساجد، به خصوص توسعه مسجد کوفه است که تحت تاثیر تشکیل حکومت در این شهر قرار می گیرد.
روایتی از امیرمومنان علی(ع) نقل شده است که فرمودند: "روزی برسد که کوفه به حیره وصل شود و زمین های آن چنان مرغوبیتی پیدا کند که یک ذراع زمین آن به چند اشرفی فروخته شود و مسجدی در حیره بنا شود که دارای 500 در باشد و نماینده قائم(عج) در آن نماز بگذارد، زیرا مسجد کوفه برای آن ها تنگ می شود و 12 پیشنماز عادل در آنجا نماز می گذارند."
امام به هیچ وجه به مردم اجازه تخریب مسجدی را بدون علت و به طور خودسرانه نمی دهند. از امیرمومنان(ع) روایت شده است که فرمودند: "مهدی(عج) از اصحابش پیمان می گیرد. بر اینکه دست به سرقت نزنند و مسجدی را خراب نکنند. اما اگر مصالح نظام اسلامی و نیاز عمومی ایجاب کند آن حضرت(عج) مجوز تخریب برخی از مساجد که پایه و اساس آنها کفر و نفاق باشد را صادر می کند". در واقع انهدام و نابود کردن مساجد با هدف از بین بردن بدعت های موجود در آن مساجد است و پاکسازی قسمت هایی از مساجد که خارج از سنت نبوی ساخته شده از دیگر برنامه های حکومتی آن حضرت است.
از ابوهاشم جعفری نقل شده است که ایشان فرمودند: نزد امام حسن عسکری(ع) بودم که فرمودند: "هرگاه حضرت قائم(عج) قیام کند به انهدام مناره ها و مقصوره هایی که در مساجد است فرمان می دهد."
امام صادق(ع) نیز فرمودند: "قائم(عج) پس از اینکه شرق و غرب زمین را طی کردند، به کوفه و مسجد کوفه می آید و مسجدی را که یزید بن معاویه پس از قتل امام حسین(ع) بنا کرد منهدم می کند، آن مسجدی نیست که برای خدا ساخته شده است."


مساجد باید چه مؤلفه‌ها و شاخصه‌هایی داشته باشند تا بتوانند در ایجاد زمینه های حضور حضرت موثر و موفق باشند؟
بر اساس روایات در عصر ظهور معارف ناب قرآن و معارفی که تفسیر به رأی و برداشت‌های سلیقه‌ای و غلط در آنها راه ندارد، از محل مسجد به مردم تعلیم داده می‌شود. این موضوع برای ما درسی بزرگ و وظیفه ای سنگین دارد. این روایات می رساند که امروز هم مساجد باید در جهتی که مساجد عصر ظهور هستند، حرکت کنند و برای نزدیک شدن به مساجد عصر ظهور از مولفه های این مساجد الگوبرداری کنند.
متأسفانه در حال حاضر مساجد صرفا هنگام نماز باز هستند و این کافی نیست. چرا که مساجد باید در تمام ساعات روز و شب فعال باشند تا مردم برای فراگیری معارف دینی به این مراکز رجوع کنند. تشکیل کانون‌های دینی، مهدویت و انتظار و ایجاد حلقه‌های تفسیر قرآن در مسجد بسیار ضروری است، چرا که در این مکان دل‌ها آماده دریافت معارف الهی می شود. اگر این مقدمات فراهم شود می توانیم ادعا کنیم که در جهت مولفه های عصر ظهور حرکت کرده ایم.

 

حضرت مهدی(عج) پس از ظهور چگونه با مساجدی که از جایگاه و مسیر اصلی خود خارج شده اند، برخورد می کنند؟
مسجد ضرار که در قرآن از آن یاد شده است، در صدر اسلام و در زمان پیامبر گرامی اسلام (ص) محلی برای تجمع منافقان و ضربه زدن به اسلام زیر لوای مسجد بود که خداوند به پیامبر (ص) دستور فرمودند: "در این مسجد نماز نخوان و هرگز حضور پیدا نکن" و پیامبر (ص) نیز آن مسجد را ویران کردند. چون این مسجد با هدف ضربه زدن به اسلام بنا شده بود. در عصر ظهور نیز همین‌طور خواهد بود، مساجدی که با قصد ضربه زدن به پیکر اسلام و مسلمانان و با هدف توطئه‌چینی در قالب فریب و نیرنگ ساخته شده اند با دستور حضرت تخریب می‌شوند و تنها مساجدی باقی می‌مانند و دو باره ساخته می‌شوند که در جهت ترویج فرهنگ قرآن ناب و در راستای تقویت اعتقادات مردم و با انگیزه‌های اسلامی و الهی و در راستای رضایت حضرت ولی‌عصر (عج) باشد. حضرت مهدی (عج) به عالم غیب آگاه است از همین رو با انگیزه های باطل مطلع می شوند به همین دلیل به قطعا حضتر با انگیزه‌های باطل و مساجدی که در جهت خلاف انگیزه‌های الهی تأسیس شده باشد، برخورد می کند.
البته تخریب و ویرانی مساجد در عصر ظهور تنها به مساجد کشور ما اختصاص ندارد بلکه اگر مسجدی خلاف معارف الهی در سطح جهان ساخته شده باشد نیز مشمول تخریب می شود.

 پایان پیام/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

کد خبر 52222

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha