شیب رو به بالای تولید و صادرات محصولات پتروشیمی/افزایش ۴ درصدی در سال جاری

خبرگزاری شبستان:کشورمان در دوران پساتحریم افزایش تولید محصولات پتروشیمی و به دنبال آن افزایش صادرات آن را در دستور کار خود قرار داده است و معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی خبر داده که در سال جاری ۴ درصد تولیدات پتروشیمی افزایش یافته است.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: صنایع پتروشیمی بخشی از صنایع شیمیایی است که فراورده‌های شیمیایی را از مواد خام حاصل از نفت یا گاز طبیعی تولید می‌کند. امروزه فراورده‌های نفتی علاوه بر مصرف در زمینه سوخت وسایل نقلیه، روغن موتور و غیره، در تهیه بسیاری از قطعات مورد نیاز ساخت وسایط نقلیه، نقش ارزنده‌ای دارد. فراورده‌های نفتی در تهیه سوخت موشکهای هدایت کننده، سفینه‌های فضایی و ماهواره‌ها و حتی در ساخت بسیاری از قطعات داخلی آنها کاربرد اساسی دارد. ماده اولیه بیشتر داروها و حتی آنتی‌بیوتیکها از ترکیبات نفتی مشتق می‌شود. دید کلی صنایع پتروشیمی، بخشی از صنایع شیمیایی است که فراورده‌های شیمیایی را از مواد خام حاصل از نفت یا گاز طبیعی تولید می‌کند. تا پیش از وارد شدن نفت به مفهوم امروزی در زندگی انسان، مواد شیمیایی مورد نیاز، بر اثر تغییر و تبدیل صنایع گیاهی و حیوانی بدست می‌آمد. اما در اوایل قرن بیستم نفت خام و گاز طبیعی به عنوان ماده اولیه برای تهیه بسیاری از ترکیبات مورد نیاز انسان، اهمیت حیاتی و روز افزونی پیدا کرده‌است.

 

بنابراین گزارش، شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران بطور کامل زیرمجموعه‌ای از وزارت نفت ایران است. این شرکت وظیفه مدیریت و گسترش عملیات صنایع شیمیایی و پتروشیمیایی کشور را بر عهده دارد. در سال ۱۳۴۳، شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، کار خود را با افتتاح "واحد تولیدی کود شیمیایی شیراز" شروع نمود و هم‌اینک دومین تولیدکنندهٔ فرآورده‌های پتروشیمی در خاورمیانه است. فعالیت‌های شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران در سال‌های جنگ ایران و عراق تا اواسط سال ۱۳۶۷ به حداقل خود رسید. بااین وجود، این شرکت طرح توسعه پتروشیمی شیراز را در این مرحله زمانی تکمیل کرد. همچنین روند فعالیت این شرکت در احداث پالایشگاه نفت شازند متوقف گردید.

 

پس از جنگ، شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، مرحله تجدید حیات و نوسازی را شروع کرد. بازسازی مجتمع‌های خسارت دیده در جنگ، در طول برنامه اول توسعه، در سال‌های ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۳، بهره برداری از طرح‌های بنیادی مانند پتروشیمی اصفهان، پتروشیمی شازند و تکمیل مجتمع بندرامام گسترش صادرات و خصوصی سازی و سود دهی در برنامه پنج ساله دوم در سال‌های ۱۳۷۴ تا ۱۳۷۸ و افزایش تولید سالانه تولیدات از ۴/۲ به ۱۱ میلیون تن در سال، با بهره برداری از برنامه‌های باقی‌مانده از برنامه پنج ساله اول، از اقدامات و پیشرفت‌های این شرکت، در مرحله بازسازی و تجدید حیات شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، به شمار می‌رود.

 

این گزارش می افزاید: کشورمان در دوران پساتحریم افزایش تولید محصولات پتروشیمی و به دنبال آن افزایش صادرات این محصولات را در دستور کار خود قرار داده است. وزارت نفت به نقل از عباس شعری، معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی در این باره نوشته است: "تحریم ها علیه ایران سبب کاهش سرعت رشد تولید محصولات پتروشیمی ها شد، اما تولید محصولات پتروشیمی امسال نسبت به پارسال چهار درصد رشد خواهد داشت. تحریم های ظالمانه علیه ایران سبب به تعویق افتادن راه اندازی تجهیزات و تأسیسات مورد نیاز برای تولید اتان در فازهای پارس جنوبی شد و رشد تولید محصولات مجتمع های پتروشیمی را نیز کاهش داد. براساس برنامه، تولید محصولات پتروشیمی در سال ٩٤ نسبت به سال 93 باید با رشد ١٠درصدی همراه باشد ،اما شرایط تحریم مانع از تحقق این مهم شد و پیش بینی می شود، امسال رشد چهار درصدی در تولید محصولات محقق شود.

 

بنابراین گزارش، وزارت نفت در ادامه خبر خود از زبان مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی نوشته است: "براساس قانون، وظیفه شرکت ملی صنایع پتروشیمی سیاست گذاری، برنامه ریزی، هدایت و نظارت است و نظارت و رگولاتوری (تنظیم بخشی) از یک جنس هستند، اما واقعیت اینکه وقتی به موضوع نظارت و رگولاتوری وارد می شویم ،نسبت به وجود یک متولی برای هر بخش آگاهی می یابیم. هیچ سازمانی دانش و ابزار لازم برای نظارت در صنعت پتروشیمی را ندارد و نظارت بر صنعت پتروشیمی و سیاستگذاری در آن بر عهده شرکت ملی صنایع پتروشیمی گذاشته شده است.

 

شرکت ملی صنایع پتروشیمی به دنبال راهکارهای ایفای نقش رگولاتوری این صنعت با وجود متولی های دیگر است و راههای بسیاری در این باره با حضور وزیر نفت و معاون برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزارت نفت مورد بررسی قرار گرفته، اما هنوز به تصویب نرسیده است. نارسایی های موجود در خصوصی سازی مشکلاتی را ایجاد کرده که وجود سازمانی برای پرداختن به این مشکلات و رفع آنها را لازم و ضروری ساخته و شرکت ملی صنایع پتروشیمی اختلاف های میان شرکتهای پتروشیمی را در بیشتر مواقع حل و فصل می کند. شرکت ملی صنایع پتروشیمی باید همانند گذشته مسئولیت ضمانت سرمایه گذاری بخش خصوصی و باز شدن گشایش اعتبار اسنادی (ال سی) داخلی و خارجی را در این صنعت به عهده گیرد و با توجه به شرایط کنونی، سرمایه گذاران ایرانی نمی توانند گشایش اعتبار اسنادی داخلی را برای پروژه های صنعت پتروشیمی باز کنند."

 

یادآور می شود: مجموع تولید محصولات واحد های پتروشیمی از ابتدای امسال تا پایان دیماه به ٣٨ میلیون تن رسید و پیش بینی می شود که با لغو تحریم ها و تزریق منابع جدید مالی به صنعت پتروشیمی، میزان تولید این صنعت در سال های آتی افزایش قابل توجهی پیدا کند.

کد خبر 522215

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha