خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: موضوع انرژی از محورهای مهم مذاکرات میان ایران و هند در طی سال ها بوده چنان که باعث نزدیکتر گردیدن روابط نیز شده است. در دیدار رییس جمهور کشورمان در سال ۲۰۰۳ از هند، تاکید شد که ایران و هند و دارای منافع اساسی در بخش انرژی هستند و این بخش میبایست به بخش استراتژیک روابط آینده دو کشور تبدیل شود.
ایران دارای منابع عظیم انرژی بوده و هند نیز با توجه به اقتصاد در حال رشد خود نیاز روزافزون به انرژی دارد. این منافع و روابط در بخش انرژی در کوتاه و بلندمدت در هسته خود روابط تولیدکننده و مصرفکننده را مطرح کرده است. هند در سالهای اخیر به یکی از بزرگترین واردکننده و نیز مصرفکننده نفت در جهان تبدیل شده است. با توجه به اینکه هند میخواهد به قدرت بزرگ اقتصادی مبدل شود، روابط انرژی برای او بسیار حایز اهمیت است. از طرفی دیگر ایران نیز با منابع عظیم خدادادی انرژی درصدد صادرات گاز خود به هند میباشد.
بنابراین گزارش، ایران مقام دوم منابع گازی را در جهان دارد و تخمین منابع آن به ۲۳ تریلیون مترمکعب میرسد. بنابراین جایگاه مهمی در روابط هند در مقایسه با کشورهای حوزه خلیجفارس دارد. در همین رابطه در سال ۲۰۰۵ ایران و هند توافقنامه چند میلیارد دلاری را امضا نمودند که بر اساس آن مقرر گردید که ایران سالانه ۵/۷ میلیون تن گاز طبیعی مایع به مدت ۲۵ سال از سال ۲۰۰۹ به هند صادر نماید. در این راستا ایران و هند ساخت خط لوله گازی از طریق پاکستان را در اوایل دهه ۱۹۹۰ در دستور کار خود قرار دادهاند که البته پاکستان نیز در خصوص امنیت این خط لوله تضمین داده است.
این گزارش می افزاید: بر این اساس دو کشور مبادلات خود در حوزه انرژی چون نفت و گاز را بویژه در فضای پساتحریم گسترده تر از قبل دنبال می کنند. ایرنا د راین رابطه به نقل از روزنامه انگلیسی زبان بیزنس استاندارد نوشته است: "صاحبان گروه اسار یعنی برادران روئیا (Ruia) گفت وگوهای اولیه را با شرکت های ملی نفت عربستان و ایران به منظور فروش بخشی از سهام پالایشگاه خود را آغاز کرده اند. گفت و گوهای اولیه بین شرکت ملی نفت عربستان و گروه اسار در خصوص فروش بخشی از سهام این شرکت ماه گذشته میلادی آغاز شده است. ارزش سهام شرکت نفت اسار اویل حدود 5 میلیارد و 500 میلیون دلار برآورد شده است. مقامات گروه اسار در مورد امکان انجام این معامله در طول نشستی با مدیران اجرایی شرکت «آرامکو» عربستان در نشست مجمع اقتصادی جهان در داووس تبادل نظر کردند. مقامات شرکت ملی نفت ایران نیز با مقامات گروه اسار در مورد امکان خرید سهام شرکت نفت اسار اویل دیدار و گفت و گو کرده اند. این گفت وگوها که 3 هفته پیش در تهران انجام شد ، در خصوص فروش سهام پالایشگاه و امکان افزایش واردات این پالایشگاه از ایران بحث و تبادل نظر شد. گروه اسار درصدد فروش دارایی های خود بعد از کاهش درآمد این شرکت براثر کاهش قیمت کالاها،کاهش تقاضا و پایین آمدن بهره وری دراین شرکت است. بنیانگذاران گروه اسار «شاشی» و «راوی روئیا» در نظر دارند که بخشی از وام های این گروه را از طریق فروش سهام پالایشگاه خود پرداخت کنند. این افراد گفتند که گروه اسار سعی داشت که حدود 3 میلیارد دلار از محل فروش 49 درصد از سهام خود در این پالایشگاه به شرکت نفت «روس نفت» بدست آورد.
شرکت «روس نفت» یک قرارداد غیرتعهد آور را در ماه ژوئیه سال گذشته برای خرید 49 درصد از سهام شرکت نفت اسار اویل مشروط به انجام مذاکره در مورد قیمت آن امضا کرد. گروه اسار گفت و گو را با «آرامکو »به منظور کسب یک خریدار جایگزین در صورت شکست گفت و گوهای این گروه با «روس نفت» آغاز کرده است. شرکت «آرامکو »از اظهار نظر در این خصوص خوداری کرده است . بخش مطبوعاتی شرکت روس نفت اعلام کرده است که این شرکت هیچ تغییری را در طرح ها ایجاد نکرده است و به فعالیت خود مطابق قرارداد منعقده با گروه اسار ادامه می دهد. مذاکرات با شرکت های ملی نفت عربستان و ایران در مرحله اولیه قرار دارند."
یادآور می شود: دو كشور ايران و هند در منطقه خاورميانه بسيار مهم اند و در عصر قدرتهاي منطقهاي و در عصر آسيا مجال و فرصت مناسبي براي دو كشور مهيا است تا به عمق بخشي به روابط خود بپردازند. قاره آسيا از ابعاد مختلف اهميت زيادي دارد، زيرا در مدت 10 سال ذخيره آن 10 برابر شده و 75 درصد انرژي جهان در آسيا است، همچنين بالاترين نرخ سرمايهگذاري در سالهاي اخير در آسيا بوده است. تمامي شرايط نشان ميدهد كه آينده جهان، آيندهاي آسيايي است و اين مسأله از دو جنبه قابل تأمل است؛ يكي اينكه ميتوان از ظرفيت منطقه براي گسترش روابط و چارچوبهاي منطقهاي استفاده كرد و ديگر اينكه ايران و هند ميتوانند تبديل به موتور همگرايي آسيا شوند و قدرت و در هم تنيدگي اين دو كشور اين زمينه را فراهم ميكند. هند از پايهگذاران و قطبهاي مهم جنبش عدم تعهد در جهان دو قطبي گذشته بوده است و جمهوري اسلامي ايران نيز مبدع جنبش عدم تعهد واقعي پيش از فروپاشي نظام دوقطبي بوده است و انتظار اين است كه اين دو كشور به يكي از محورهاي اصلي شكل بخشيدن به نظام آينده بينالملل براساس سنتهاي گذشته خود تبديل شوند.
نظر شما