به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از "الوقت"؛ عربستان سعودی از تصمیم خود مبنی بر اعزام نیروی نظامی به سوریه خبر داد، واشنگتن از آن استقبال کرد، روسیه به سخره گرفت، ایران هشدار داد و سوریه رسما پذیرش چنین اقدامی را رد کرد.
این خلاصه ای از روند صحنه منطقه ای و بین المللی مرتبط با بحران سوریه است و شاید مهم ترین بحث در شرایط کنونی در مورد امکان و یا عدم امکان اقدام عربستان سعودی به چنین اقدامی است.
چرا عربستان این تصمیم خود را علنی کرد؟ نکات تأمل برانگیز در این موضوع چیست؟
تردیدی نیست که بسیاری از تحلیلگران امروز اتفاق نظر دارند عربستان سعودی عاجزتر از آن است که بتواند نیروی نظامی به سوریه اعزام کند.
از این رو، می توان تأکید کرد که بیشتر تحلیلگران و صاحب نظران اقدام ریاض در اجرای این تصمیم خود را بعید می دانند؛ هرچند این رژیم همواره در تصمیمات خود دولتی منطقی نشان نداده و در نتیجه شرط بندی و پیش بینی بر سر یک موضوع منطقی هنگامی که این موضوع با عربستان ارتباط دارد کار درستی نیست.
ولی با این وجود، حقیقت و تحولات اخیر میدانی چه در سوریه و چه در عرصه منطقه ای و بین المللی مسئله را پیچیده تر می کند و این چیزی است صاحب نظران با توجه بدان اجرای چنین تصمیمی از جانب عربستان را غیر ممکن می دانند. در اینجا باید نکاتی را مد نظر قرار دهیم:
اول آنکه باید متقاعد شویم هیچ روزی به واسطه حمایت آشکار و پنهان از تروریسم، از جنگ در سوریه دور نبوده است و پس از شکست برنامه های آن، این حمایت ها روز به روز افزایش یافته است؛ در نتیجه از زمان آغاز بحران در سوریه دستان تروریستی عربستان در این بحران حاضر بوده است.
دوم آنکه می توان بدون بازگشت به گذشت، به اوضاع میدانی کنونی رجوع کرد. این تحولات امروز است که اتفاقات آتی را رقم می زند. روشن است که مناطق تحت سیطره گروه های تروریستی کاهش یافته است و این چیزی است که پیروزی های ارتش سوریه و نیروهای حزب الله با حمایت روسیه و ایران آن را تقویت کرده است و چه بسا آزادسازی نبل و الزهراء در چند روز پیش مهم ترین این پیروزی ها بوده و تأکید می کند که شرایط به نفع تروریسم و به تبع آن به نفع ریاض نخواهد بود؛ پس عربستان چگونه می خواهد دخالت نظامی کند؟!
اکنون و براساس آنچه گذشت؛ موضوع بحث از امکان دخالت ریاض که ثابت شد تقریبا امری غیر ممکن است، به موضوع علت اقدام عربستان در اعلام این تصمیم خود تغییر می دهد؛ در این چارچوب باید به دو نکته اشاره کنیم:
انگیزه های عربستان از اعلام تصمیم خود مبنی بر دخالت نظامی در سوریه بسیار است و این موضوع امری جدید نیست که البته امروز باید با جدیت بیشتری با آن برخورد کرد. ریاض همواره و به ویژه در چند ماه گذشته خواستار تشکیل جبهه ای تحت عنوان "ائتلاف عربی" برای دخالت نظامی در سوریه بوده است، ولی این اتفاق که از حمایت واشنگتن نیز برخوردار بود هیچگاه روی نداد و به همین خاطر هم بود که از تصمیم عربستان مبنی بر دخالت نظامی در سوریه استقبال کرد.
روشن است که عربستان و به همراه آن متحد اورژانسی اش ترکیه و نیز واشنگتن، هیچ روزی با تروریسم در سوریه مخالف نبوده اند و این چیزی است که باید بر آن متمرکز شد. بدیهی است که سقوط زودهنگام تروریسم به عنوان برگی سیاسی در دستان این طرف ها در سوریه دلیلی اصلی اقدام ریاض در اعلام تصمیم خود مبنی بر دخالت نظامی بوده است. اینجا از واشنگتن و ریاض می پرسیم: منافع مردم سوریه کجا و حمایت شما از تروریسم کجا؟ چرا امروز در سیاست های خود با هر آنچه در ابقای تروریسم در سوریه سهیم است مماشات می ورزد؟
امروز آل سعود با اعلام این تصمیم اذعان کرد که موجودیت خود را در خطر می بیند و آن را در گروی بقای تروریسم می بیند؛ این معادله بقای آن و لب مطلب ما است.
نظر شما