به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، تهران راه رسیدن به آرامش در مرزهای آلمان، حضور پرقدرت ایران و واهمه عرضه کنندگان نفت، سفر روحانی به اروپا؛ تحقق وعده انتخاباتی یا استفاده از پسا برجام از سرتیترهای مهم برخی از اخبار حوزه سیاست خارجی در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
تهران راه رسیدن به آرامش در مرزهای آلمان
فرانک اشتاین مایر وزیر خارجه آلمان اعلام کرده که عصر سه شنبه راهی تهران می شود.
این سفر قرار است دو روزه باشد و در روز اول به دیدار و گفت و گو با محمد جواد ظریف و روز دوم به ملاقات با حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان بیانجامد.
این دومین بار است که اشتاین مایر در طول چند ماه گذشته به تهران سفر می کند.
وزیر خارجه آلمان پس از تهران قرار است به کشورهای دیگری در منطقه خاورمیانه برود.
هدف اصلی سفر اشتاین مایر کاهش تنش بین کشورهای منطقه از جمله ایران و عربستان اعلام شده است.
تلاش بی وقفه آلمان برای این اقدام به منظور سر و سامان یافتن وضعیت سوریه است تا به ایجاد آرامش در این کشور بیانجامد و در نتیجه آوارگان سوری که پناهجوی آلمان شده اند یا در تلاش اند به این کشور سفر کنند به کشور خودشان بازگردند.
به گزارش شبستان، وزیر خارجه آلمان روز یک شنبه در گفت وگو با روزنامه «ولت» گفت: منافع ما ایجاب می کند که تمامی کوشش های خود را انجام دهیم تا تشدید اوضاع به صورت کنترل نشده به پیش نرود. ما باید از همه امکانات خود برای باز نگاه داشتن کانال های ارتباطی استفاده کرده و به اعتمادسازی بین دو طرف کمک کنیم چراکه هر نوع تشدید جدید مناقشه تهران و ریاض، تلاش برای یافتن راه حل را سخت تر خواهد کرد.
«اشتاین مایر» در ادامه گفت: در تمامی مناطق خاور نزدیک و میانه بحران ها و مناقشه های خونین تحت الشعاع شکاف عمیق مذهبی قرار گرفته است. ما این امر را به طورملموس در مذاکرات صلح ژنو احساس می کنیم. ما امیدوار هستیم که این مذاکرات بالاخره منجر به پایان دادن به خونریزی و ورود به مرحله راه حل سیاسی شود. این امر بدون فشار مشترک از بیرون و بدون هماهنگی قدرت های منطقه ای میسر نخواهد شد.
اشتاین مایر اشاره کرد که در رابطه با یمن نیز کوشش های میانجی گری سازمان ملل متحد به بن بست خورده و نبردها دوباره تشدید پیدا کرده اند.
برجام فضای هزینه مند بودن ارتباط با ایران را شکست
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در همایش فرصتهای پس از برجام با حضور احزاب و تشکلها در وزارت کشور گفت: اگر بخواهیم در مورد شرایط کشور در حال حاضر یا شرایط پسابرجام صحبت کنیم از چند نظر می توانیم در این زمینه گفتگو کنیم.
وی با بیان اینکه اولین موضوع درخصوص فضای پسابرجام فضایی است که برجام آن را شکست افزود: از طریق برجام و مذاکرات هستهای باید ببینیم از چه وضعیتی جلوگیری کردیم و بپذیریم که پیش از برجام چهره ای از ایران در جهان ترسیم شده بود که به عنوان یک تهدید علیه امنیت بینالمللی که در قالب این تصویرسازی ناهنجار هرگونه اقدام علیه جمهوری اسلامی ایران می توانست توجیه شود.
ظریف ادامه داد: در آن زمان هر سال نخست وزیر منفور رژیم صهیونیستی به آمریکا سفر می کرد و با دست پری از تحریمها علیه جمهوری اسلامی ایران برمی گشت و تحریمها در مرداد سال 92 به حدی رسیده بود که براساس مصوبه مجلس نمایندگان امریکا فروش نفت ایران بعد از مدتی فروش نفت ایران را به صفر میرساند و اختیارات رییس جمهور برای لغو تحریم را از او می گرفت.
ظریف با یادآوری اینکه این شرایطی بود که اگر مذاکرات نمی شد و به برجام نمی رسیدیم برای ایران مشکلات این چنینی طراحی شده بود تاکید کرد: به نظر من نگرانی فعلی رژیم صهیونیستی و برخی کشورهای منطقه به دلیل از دست دادن این فضاست اینکه حکام سعودی تا این میزان فشار اورده اند و سفر کرده اند و رشوه داده اند تا مانع برجام شوند می خواستند مانع از دست دادن این فضا باشند.
وزیر خارجه کشورمان افزود: یکی از مهمترین دستاوردهای مذاکرات هسته ای که به نتیجه رسید این بود که این روند را توقیف کرد و توانستیم مرحله جدیدی را شروع کنیم که در ابتدا با کاهش تحریمها و بعد با از بین رفتن تحریمها شکل گرفت.
رییس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران در ادامه دومین دستاورد برجام را فرصت های به دست امده دانست و گفت:فرصتهایی که برجام برای ما ایجاد کرده است این است که نگاه مستقیم و درستی باید به آینده داشته باشیم آنچه که تلاشهای بدخواهان جمهوری اسلامی ایران رقم زده بود ایجاد یک فضای روانی بین المللی بود حتی بیش از اینکه مقررات مصوب شورای امنیت یا مقرراتی که توسط ایالات متحده علیه ایران تصویب شده باشد آن فضایی که این شرایط ایجاد کرده بود مهم است.
وی افزود: اتفاقی که در برجام افتاد این بود که برنامه هسته ای ایران را قانونی کرد و کشورهای دیگر را نیز موظف به همکاری هسته ای با ایران کرد و همچنین برجام کاری کرد که گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی شهادت دهد که ایران حتی یک گرم اورانیوم را به سمت استفاده سلاحی و منحرف استفاده نکرده است.
وی ادامه داد: برجام این امکان را برای ما فراهم کرد که از همکاری بین المللی هسته ای بهره مند شویم و تحریمها هم لغو شود و اما یک دستاورد مهم دیگر این بود که فضای هزینه مند بودن ارتباط با ایران با برجام شکسته شد.
ظریف با بیان اینکه ما بار دیگر به دنیا ثابت کردیم که روی حرفمان می ایستیم خاطرنشان کرد: در مدت پیش از برجام در داخل خیلی ها نگران بودند که اگر ما تعهداتمان را انجام دادیم طرف مقابل هم تعهداتش را انجام می دهد یا نه که در نهایت این نگرانی ها هم رفع شد.
وی با تصریح اینکه فضای پسابرجام و پساتحریم نگرانی کار با ایران را تا حد قابل توجهی پایان داد گفت: آنچه که تا الان انجام شده به این دلیل مهم است و اگر مردم ما در این جریان نبودند نمی توانستیم به برجام برسیم زیرا مردم ثابت کرده اند که تحریمها نمی تواند طرفین مقابل را به هدفشان برساند و اگر مردم در خرداد 92 پای صندوقهای رای نرفته بودند و نشان نداده بودند که تا این تکلیف آنها نه تنها در خیابان که پای صندوقهای رای شکل می گیرد مذاکرات برگزار نمی شد زیرا هدف تحریمها ایجاد فشار برای فاصله انداختن بین مردم و حاکمیت است و این هدف به نتیجه نرسید.
ظریف همچنین به نقش تشکلها، احزاب و جامعه مدنی در رسیدن به برجام اشاره کرد و گفت: این مردم تشکلها و احزاب بودند که تحریمها را شکست داده اند و امروز هم همین مردم و بنگاههای اقتصادی هستند که می توانند از این فضا برای پیشبرد اهدافشان استفاده کنند و میوه برجام را به نفع مصالح ملی و اقتصاد کشور بچینند.
حضور پرقدرت ایران و واهمه عرضه کنندگان نفت
قیمت نفت ظرف 24 ساعت گذشته 85 سنت افزایش داشته و تا 32 و پنجاه سنت بالا رفته است اما به نظر می رسد روند نزولی قیمت نفت همچنان ادامه داشته باشد و بحران بر سر قیمت گذاری طلای سیاه حداقل در اوپک منجر به اختلافاتی میان تولیدکنندگان فقیر این گروه از جمله ونزوئلا و نیجریه با کشورهای چون ایران شود که خواهان عدم کاهش سقف تولید نفت هستند.
برخی کارشناسان انرژی می گویند افزایش حجم انبارهای نفتی به بازارهای انرژی جهانی لطمه خواهد زد و حضور ایران و افزایش تولید این کشور و عرضه آن نیز دیگر تولیدکنندگان از جمله عربستان را متضرر می کند.
در همین حال تانکر ایرانی هفته گذشته بلاخره بندر عسلویه را در جنوب این کشور به مقصد کره جنوبی ترک کرد. این یک رویداد مهم در عرصه بازارهای انرژی محسوب می شود و در همین حال نباید فراموش کرد که کره جنوبی تنها یکی از مقاصد نفت ایران به شمار می رود .
تانکر های ایرانی اکنون می توانند با بیمه نامه های صادر شده توسط بیمه های ایرانی تردد کنند و نفت را به بازارهای جهانی ببرند. یونان مقصد دیگر نفت ایران بود که طی یک هفته گذشته و پس از رفع تحریم ها از انرژی ایرانی استفاده می کند. در عرصه جدید همسایگان ایرانی از جمله رژیم اردوغان عصبانی تر خواهند بود.
در حال حاضر بازارهای انرژی جهانی با چیزی در حدود 1.5 میلیون بشکه مازاد در روز مواجهه هستند و گفته می شود بازار پیش از ورود ایرانی ها به بازار خود را برای آن آماده کرده بود و کاهش قیمت ها کشورهای چون عربستان را نیز با بحران رو به رو می کنند که اکنون درگیر جنگ های برون مرزی در سوریه و یمن هستند.
سفر روحانی به اروپا؛ تحقق وعده انتخاباتی یا استفاده از پسا برجام؟!
سفر رئیس جمهور به اروپا پس از ۱۶ سال تحلیل های گوناگونی در داخل و خارج داشت اما تلاشی که در برخی از رسانه های خارجی می شد مبنی براین بود که این سفر را در راستای امتیاز لغو تحریم ها توصیف کنند.
شبستان در پاسخ به این تحلیل به گفت و گو با کارشناسان سیاست خارجی پرداخته که در زیر می خوانید:
کارشناس مسائل بین الملل با اشاره به این که تیم سیاست خارجی روحانی قویترین تیم در دوره های قبل بوده است، گفت: سفر روحانی به اروپا برای تحقق وعده های انتخاباتی در سیاست خارجی بود.
مهدی مطهر نیا کارشناس مسائل بین الملل در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان در خصوص این که سفر رئیس جمهور به اروپا در راستای تحقق وعده گسترش روابط با کشورهای جهان بود یا به صرف برای استفاده از فضای پسابرجام انجام می شد، گفت: سفر روحانی به ایتالیا و فرانسه پیامی آشکار به نظام بین الملل و اتحادیه اروپا بود که در تعامل با جهان ایران پس از اجرای برجام قدرتمندتر گام برمی دارد.
وی با بیان این که روحانی همچنین در این سفر نشان داد که با وجود باز شدن درب های تعامل میان ایران و نظام بین الملل جمهوری اسلامی ایران بر مبنا و اصول خود استوار است و ارتباط با کشورهایی که در دوران تحریم محدودیت های کمتری شامل ایران کردند را در اولویت قرار می دهد، افزود: سفر روحانی به اروپا هم وجود اقتصادی داشت و هم ایستگاه سیاسی در پاریس را تجربه کرد.
کارشناس مسائل سیاست خارجی با تاکید براین نکته که اما با توجه به نیاز جامعه ما برای گریز از بحران اقتصادی این سفر قالب اقتصادی به خود گرفت ، ادامه داد: این سفر قبل از اجرایی شدن برجام برنامه ریزی شده بود و به دلیل حرکات تروریستی در فرانسه به بهمن ماه موکول شد.
وی افزود: من تاکید می کنم که سفر روحانی به اروپا در راستای عمل به وعده های انتخاباتی اش بوده و روحانی توانسته به وعده های انتخاباتی خود در سیاست خارجی عمل کند و من معتقدم قویترین تیم سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران مربوط به این دولت است.
حشمت الله فلاحت پیشه کارشناس مسائل سیاست خارجی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در خصوص این که سفر رئیس جمهور به اروپا در راستای تحقق وعده گسترش روابط با کشورهای جهان بود یا به صرف برای استفاده از فضای پسابرجام انجام می شد، گفت: سطح روابط بین کشورها متفاوت است و برخی از کشورها روابطشان بیشتر از حالت سیاسی به حالت اقتصادی گرایش دارد.
وی با بیان این که جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اروپا از آن جهت که نگاه سیاسی مشترک زیادی ندارند بیشتر روابطشان در خصوص مسائل اقتصادی است، افزود: سفر آقای روحانی نیز در راستای گسترش روابط با اتحادیه اروپا صورت گرفت و فضای پسابرجام هم به اقتصادی تر شدن این سفر کمک بیشتری کرد.
فلاحت پیشه با یادآوری این که با توجه به این که آقای روحانی چند ماه قبل از به ثمر رسیدن برجام قصد سفر به اروپا را داشت که به دلیل حملات تروریستی در فرانسه این سفر لغو شد، اظهارداشت: پس می توان نتیجه گرفت که این سفر به صرف استفاه از فضای پسا برجام انجام نشده است.
سفر روحانی به اروپا در جهت عمل به وعده های انتخاباتی در سیاست خارجی بود
مهدی مطهرنیا کارشناس مسائل بین الملل در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان در خصوص این که سفر رئیس جمهور به اروپا در راستای تحقق وعده گسترش روابط با کشورهای جهان بود یا به صرف برای استفاده از فضای پسابرجام انجام می شد، گفت: سفر روحانی به ایتالیا و فرانسه پیامی آشکار به نظام بین الملل و اتحادیه اروپا بود که در تعامل با جهان ایران پس از اجرای برجام قدرتمندتر گام برمی دارد.
وی با بیان این که روحانی همچنین در این سفر نشان داد که با وجود باز شدن درب های تعامل میان ایران و نظام بین الملل جمهوری اسلامی ایران بر مبنا و اصول خود استوار است و ارتباط با کشورهایی که در دوران تحریم محدودیت های کمتری شامل ایران کردند را در اولویت قرار می دهد، افزود: سفر روحانی به اروپا هم وجود اقتصادی داشت و هم ایستگاه سیاسی در پاریس را تجربه کرد.
کارشناس مسائل سیاست خارجی با تاکید براین نکته که اما با توجه به نیاز جامعه ما برای گریز از بحران اقتصادی این سفر قالب اقتصادی به خود گرفت ، ادامه داد: این سفر قبل از اجرایی شدن برجام برنامه ریزی شده بود و به دلیل حرکات تروریستی در فرانسه به بهمن ماه موکول شد.
وی افزود: من تاکید می کنم که سفر روحانی به اروپا در راستای عمل به وعده های انتخاباتی اش بوده و روحانی توانسته به وعده های انتخاباتی خود در سیاست خارجی عمل کند و من معتقدم قویترین تیم سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران مربوط به این دولت است.
سفر روحانی به اروپا صرفا جنبه اقتصادی نداشت
حشمت الله فلاحت پیشه کارشناس مسائل سیاست خارجی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در خصوص این که سفر رئیس جمهور به اروپا در راستای تحقق وعده گسترش روابط با کشورهای جهان بود یا به صرف برای استفاده از فضای پسابرجام انجام می شد، گفت: سطح روابط بین کشورها متفاوت است و برخی از کشورها روابطشان بیشتر از حالت سیاسی به حالت اقتصادی گرایش دارد.
وی با بیان این که جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اروپا از آن جهت که نگاه سیاسی مشترک زیادی ندارند بیشتر روابطشان در خصوص مسائل اقتصادی است، افزود: سفر آقای روحانی نیز در راستای گسترش روابط با اتحادیه اروپا صورت گرفت و فضای پسابرجام هم به اقتصادی تر شدن این سفر کمک بیشتری کرد.
فلاحت پیشه با یادآوری این که با توجه به این که آقای روحانی چند ماه قبل از به ثمر رسیدن برجام قصد سفر به اروپا را داشت که به دلیل حملات تروریستی در فرانسه این سفر لغو شد، اظهارداشت: پس می توان نتیجه گرفت که این سفر به صرف استفاه از فضای پسا برجام انجام نشده است.
نظر شما